"Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
GOTSE DELCEV
Во едно училиште учителката ги прашала учениците дали знаат некои валути од светот.
- Перо дигнал два прста и кажал – Долар.
Браво Перо ,тоа е валута од САД.
- Ивица извикал – Фунта.
Браво Ивица, тоа е валута на Англија.
- Тасе извикал – Пати.
Хмм, која е таа валута Тасе никогаш не сум слушнала за пати валута ?
- Ааа има учителке, вчера сестра ми си купи бунда и мајка ми ја праша колку дала за бундата, а таа ѝ одговори – 5 пати.
"Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
GOTSE DELCEV
Си доаѓа дома Спаско и му вели на татко му:
-Тато,денеска заштедив 50 денари затоа што трчав по автобусот до дома наместо да се возам во него.
Таткото му удира шамар и му вели:
-Па што не си трчал по такси,ќе заштедеше 300 денари.
Last edited by George S.; 10-31-2012, 07:19 AM.
Reason: ed
GOTSE DELCEV
После подолго време дошол поп во некое градче. Се собрале полно луѓе за да се исповедаат.
- Попе, јас 12 пати го мамев маж ми.
Пресметува нешто попов и вика:
- Ти забранувам 3 месеци да не водиш љубов!
Влегува некоја друга жена.
- Попе, јас 10 пати го мамев маж ми.
После кратко пресметување.
- Ти забранувам 1 месец да не водиш љубов!
Влегува друга жена.
- Попе, јас 10 ипол пати го мамев маж ми.
Пресметува попов, смета и вика:
- Ај оди доработи се, тешко ми одат дропки!
После подолго време дошол поп во некое градче. Се собрале полно луѓе за да се исповедаат.
- Попе, јас 12 пати го мамев маж ми.
Пресметува нешто попов и вика:
- Ти забранувам 3 месеци да не водиш љубов!
Влегува некоја друга жена.
- Попе, јас 10 пати го мамев маж ми.
После кратко пресметување.
- Ти забранувам 1 месец да не водиш љубов!
Влегува друга жена.
- Попе, јас 10 ипол пати го мамев маж ми.
Пресметува попов, смета и вика:
- Ај оди доработи се, тешко ми одат дропки!
On Delchev's sarcophagus you can read the following inscription: "We swear the future generations to bury these sacred bones in the capital of Independent Macedonia. August 1923 Illinden"
Comment