Macedonian Orthodox Church - News & Updates

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Carlin
  replied
  Originally posted by vicsinad View Post
  Thanks, that helps. I'm just curious about the need or reasoning to add the title now.

  From the following article

  Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима. Архиепископскиот црковно-народен собор на денешното заседание ја додаде Јустинијана Прима во името на МПЦ и во титулата на Архиепископот г.г. Стефан, кој во иднина ќе се ословува како Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и […]  I'm simply trying to ascertain the significance of the MOC needing to add another title. I can't take them always in good faith at what they do, so I'm curious as to how the rest of the Orthodox world will perceive or react to this. Perhaps not at all. Also wondering if this is the basis for the MOC to make another move in the future.
  I agree with you and am somewhat baffled by this move. If anything, the perception/reaction of the Patriarchate of Constantinople, Greek and Serbian churches might be negative.

  Leave a comment:


 • vicsinad
  replied
  Originally posted by Carlin15 View Post
  As I mentioned above (in my edited post), the Archbishopric of Ohrid was seen as a successor of the old Justiniana Prima.

  The designation "Justiniana Prima" became accepted by Constantinople and the Byzantine-Roman imperial chancery after 1261, and included as a part of the Ohrid archbishops' titelature.
  Thanks, that helps. I'm just curious about the need or reasoning to add the title now.

  From the following article

  Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима. Архиепископскиот црковно-народен собор на денешното заседание ја додаде Јустинијана Прима во името на МПЦ и во титулата на Архиепископот г.г. Стефан, кој во иднина ќе се ословува како Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и […]

  Article 2 of the Constitution of the MOC is supplemented by the Macedonian Orthodox Church that the Macedonian Orthodox Church is a historical and legal heir to the Ohrid Archbishopric and Justiniana Prima, has the dignity of the Archbishopric and is named as the Macedonian Orthodox Church - Ohrid Archbishopric, and in the Macedonian communication Orthodox Church. It is supplemented by Art. 9, paragraph 2 of the Constitution of the Macedonian Orthodox Church, which reads: "The title of the Archbishop is Metropolitan of Skopje, Archbishop of Ohrid and Macedonia and Justiniana Prima - concluded in the resolution.
  I'm simply trying to ascertain the significance of the MOC needing to add another title. I can't take them always in good faith at what they do, so I'm curious as to how the rest of the Orthodox world will perceive or react to this. Perhaps not at all. Also wondering if this is the basis for the MOC to make another move in the future.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  As I mentioned above (in my edited post), the Archbishopric of Ohrid was seen as a successor of the old Justiniana Prima.

  The designation "Justiniana Prima" became accepted by Constantinople and the Byzantine-Roman imperial chancery after 1261, and included as a part of the Ohrid archbishops' titelature.

  Leave a comment:


 • vicsinad
  replied


  МПЦ со единствен став, името на Македонската православна црква останува непроменето

  Црковните великодостојници со единствен став,името на Македонската православна црква останува непроменето .Во годината кога се одбележува јубилејот 1000 години Охридска архиепископија, делегатите на Архиепископскиот Црковно народен Собор изгласаа резолуција во која првиот заклучок се однесува за неменување на името на Македонската православна црква.

  Македонската православа црква историска и правна наследничка на Охридската Архиепископија и на Јустинијана Прима има достоинство на Архиепископија и се именува МПЦ-ОА,а во комуникација МПЦ.-Изјава г.Тимотеј-митрополит на Дебарско-кичевска епархија.

  Со дополнување на амандманите на Уставот на МПЦ, титулата на Архиепископот е Митрополит Скопски,Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима.

  Архиепископскиот Црковно народен Собор го поддржа ставот на Светитот Архиерејски Синод на МПЦ од 26. декември 2017-та,за неменување на името на нашата држава,да не се менува Уставната позиција на македонскиот јазик, да се сочува унитарниот карактер на Република Македонија и да не се отстапува од македонскиот национален идентитет.

  Членовите на АЦНС воедно упатуваат и апел до сите политички субјекти во земјава за одговорен пристап во овој исклучително компексен и полн со предизвици период за нашата татковина, со препорака да се употребат сите сили за запазување на националниот и духовен идентитет на македонскиот народ и се што е македонско.-Изјава г.Тимотеј митрополит на Дебарско-кичевска епархија.


  Членовите на Соборот покрај ова упатија и низа дирекни и недвојбени порака до сите политички субјекти во дражава.Архиепископскиот Црковно народен Собор упати апел до државните институции да поведе погоема грижа и за просветните институции на МПЦ како и за црковно историските споменици. Предлагаат предметот Етика во религиите да добие статус на редовен предмет во државното образование.

  Согласно предлозите на Светитот Архиерејски Синод,досегашната Полошко кумановска епархија се дели на две засебни епархи и тоа:тетовско-гостиварска православна епархија и Кумановско осоговска православна епархија.

  Разгледувајќи го прашањето околу правниот статус на МПЦ-ОА, Архиепископскиот Црковно народен Собор, донесе амандман со кој покрај Македонската Архиепископија правен статус да добијат и сите епархии и просветни институции.

  Leave a comment:


 • vicsinad
  replied
  Originally posted by Carlin15 View Post
  Vicsinad, what are you specifically interested in finding out?
  In particular:

  What significance does Justiniana Prima have in Macedonia's history and the Church's history?

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Originally posted by vicsinad View Post
  Anyone with a better understanding of Macedonia's religious history and Orthodoxy have some insight into this?
  Vicsinad, what are you specifically interested in finding out?

  The Archbishopric of Ohrid was seen as a successor of the old Justiniana Prima.

  The bishop John Komnenos, nephew of emperor Alexios I Komnenos, resurrected the title of Archbishop of Justiniana Prima in 1143 for his own use.

  URL:
  Last edited by Carlin; 10-06-2018, 10:10 AM.

  Leave a comment:


 • vicsinad
  replied
  Anyone with a better understanding of Macedonia's religious history and Orthodoxy have some insight into this?

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Macedonian church adds Justiniana Prima to its name

  URL:
  Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима. Архиепископскиот црковно-народен собор на денешното заседание ја додаде Јустинијана Прима во името на МПЦ и во титулата на Архиепископот г.г. Стефан, кој во иднина ќе се ословува како Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и […]


  Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима.

  Архиепископскиот црковно-народен собор на денешното заседание ја додаде Јустинијана Прима во името на МПЦ и во титулата на Архиепископот г.г. Стефан, кој во иднина ќе се ословува како Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима.

  Ова на прес-конференција го соопшти владиката Тимотеј, воедно и портпарол на Синодот на МПЦ, кој ја прочита донесената резолуција со сите измени и дополнувања во Уставот на МПЦ-ОА.

  Така, според донесената резолуција од страна на делгатите на Архиепископскиот црковно-народен собор, биле изгласани предложените измени и дополнувања на Уставот на МПЦ.

  – Се дополнува членот 2 од Уставот на МПЦ дека МПЦ кој ќе гласи дека Македонската православна црква е историска и правна наследничка на Охридската Архиепископија и на Јустинијана Прима, има достоинство на Архиепископија и се именува како Македонска православна црква-Охридска Архиепископија, а во комуникацијата Македонска православна црква. Се дополнува и чл. 9, став 2 од Уставот на Македонската православна црква, кој ќе гласи: „Титулата на Архипископот е Митрополит Скопски, Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима – заклучено е во резолуцијата.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Иринеј Бачки: Ако Украинската црква добие автокефалност, истото може да се случи и во Македонија

  „На православието му се заканува раскол, поголем од оној меѓу Истокот и Западот“, предупреди српскиот владика Иринеј Бачки

  URL:
  По повод најавите на Вселенската патријаршија дека ќе и даде автокефалност на Укринската црква, ш...


  По повод најавите на Вселенската патријаршија дека ќе и даде автокефалност на Укринската црква, што според него, може да се случи и во Македонија.

  Тој за весникот „Политика“ коментирајќи ги предупредувањата од Руската православна црква (РПЦ) дека целиот православен свет е во опасност по одлуката на Цариградската патријашија да постави двајца „егзарси“ во Киев вели дека прв пат во историјата на православната црква и се заканува вистинска опасност од нов голем раскол, овојпат не помеѓу христијанскиот Исток и Западот, туку во самиот Исток.

  - Ако тоа се случи, а јас се надевам дека и покрај сč нема да случи, тоа ќе биде поголем и потежок раскол од сите претходни во историјата на црквата, квантитативно поголем и од расколот во 1054, со оглед на сегашниот број на православни цркви и нивната раширеност во светот, рече владиката Иринеј.

  Според него, егзарсите во Киев не се поставени, туку пратени на определено време со конкретна мисија.

  - Мисијата е за спроведување на планот за доделување автокефалност на украинските расколници од повеќе бои и видови, а против волјата на законската, канонска црква во Украина, призната од сите цркви, почнувајќи од Цариградската патријаршија, објасни Иринеј, истакнувајќи дека зборот „егзарх“ во овој случај значи само претставник или легат.

  Тој истакнува дека СПЦ не го прифаќа постоењето на две различни православија, едното „фанариотско", а другото „Московско", туку дека верува во една, света, соборна и апостолска Христова црква.

  - Накусо: ние не сме за Москва, туку за целосно почитување на вековниот канонски поредок и не сме ниту против Цариград, туку против каква било иницијатива која, дури и независно од добрите намери, сигурно дека ќе предизвика уште потешки потреси и поделби од оние кои веќе ги имаме, рече Иринеј.

  Запрашан дали постои можност, ако црквата во Украина на овој начин добие автокефалност, сличното да се случи и во Македонија, епископот бачки предупреди дека ако нешто такво „помине во Украина, тоа ќе помине не само во Македонија, туку и во Црна Гора, Абхазија и каде и да посакаат нарачателите и извршителите, па можеби дури и во Грција".

  Во контекст на прашањето за автокефалност на Македонската православна црква, бачкиот владика Иринеј ја наведува „српската верзија“ на автокефалност на СПЦ од Охрдската архиепископија.

  - Големиот православен раскол најверојатно е спомнат од црковните великодостојници и во 1219 година, кога Св. Сава дипломатски ја „грабна“ идната српска црква од Охридската архиепископија. Таа година Св. Сава (Растко Немањиќ) е ракоположен за „архиепископ на српските и крајбрежните земји“ од страна на патријархот Манојло I Цариградски во Никеја" (со поддршка на византискиот цар Теодор, кој се бореше за доминација со Епир), а српската црква ја доби автокефалноста и достоинството на архиепископија. На основањето на таа Архиепископијата во Пеќ, како неканоска и незаконска, огорчено и се спротивстави Охридскиот архиепископ Димитриј Хоматијан под чија јурисдикција беа и Србите. Пред дипломатскиот удар на Свети Сава, на Охридската архиепископија не и помогна дури ни фактот што на денешната територија на Македонија христијанството е познато уште од времето на апостол Павле и што архиепископијата е автокефална уште од крајот на 9-от век, вели српскиот владика Иринеј Бачки.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  БПЦ го потенцира „бугарското минато“ на Охридската архиепископија

  Бугарската православна црква повторно го потенцираше наводното бугарско минато на Охридската архиепископија. Нивниот познат став дека тие се црква наследничка на оваа архиепископија и дека таа всушност е бугарска црква, овојпат стигна во посланието на Синодот на БПЦ.

  По повод 1000-годишнината од Охридската архиепископија, напишаа дека, „проблем за решавањето на статусот е и прашањето за историската судбина на Бугарската Охридска архиепископија која постоела во минатото„. Со тоа отворија дилема, дали можеби сега тие ќе го оспорат евентуалното признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА од страна на Вселенската патријаршија? За новинарите кои ја следат оваа проблематика, ова нема да биде изненадување. Бранко Ѓорѓески е убеден дека тие нема да не признаат како Охридска архиепископија, туку како некоја нова црква. Тоа, пак, вели, може да ги наруши релациите со нив, но не би требало да влијае на одлуката на Вселенскиот патријарх кој е сега на тест.

  14-те православни цркви во регионот имаат договор, меѓу нив да има целосен консензус при признавање на нова црква, а ние имаме разногласија и со бугарските и со српските владици. Но, тој договор никогаш не е преточен во писмена форма, па сега Вселенскиот патријарх треба да одлучи дали ќе го почитува. Ѓорѓески смета дека веројатно консензусот нема да биде проблем, затоа што, ако се водеше сметка за него, никогаш немаше ниту да ги земат предвид барањата на МПЦ и на украинската црква. Вартоломеј, вели, изненади со самото тоа што ги стави барањата во процедура.

  Бугарските владици во посланието потенцираат и дека, ќе се заземат да им помогнат на своите браѓа во Македонија, за решавање на статусот, но историјата на Архиепископската катедра на древниот Охрид е безусловен дел на Бугарската православна црква, што е запишано и во нивниот црковен Устав. За Ѓорѓески и ова е добро познат став.

  Во меѓувреме, од Вселенската патријаршија стигнаа охрабрувачки сигнали, дека одлучиле да ги преземат потребните чекори за решавање на ова прашање.

  Далиборка Демјанска

  URL:

  Leave a comment:


 • Tomche Makedonche
  replied
  As Athens and Skopje move closer towards solving their dispute over Macedonia's name, Macedonia’s Orthodox Church and Prime Minister have denied agreeing that the church should change its name as well.


  Macedonian Church Gets Entangled in 'Name' Dispute

  As Athens and Skopje move closer towards solving their dispute over Macedonia's name, Macedonia’s Orthodox Church and Prime Minister have denied agreeing that the church should change its name as well

  The dispute between Greece and Macedonia over the country's name has now involved Macedonia's main faith group, the Macedonian Orthodox Church, MPC.

  A row started on Wednesday following reports that the Church and Prime Minister Zoran Zaev had written to the global leader of Christian Orthodoxy, the Ecumenical Patriarch of Constantinople, asking it to help the unrecognised Macedonian Church end its ecclesiastical isolation, and agreeing to remove the term “Macedonian” from its name.

  “No one in the MPC will give it up, nor has he ever demanded it give up its constitutional name, of the Macedonian Orthodox Church - Archdiocese of Ohrid,” Bishop Timotej, the Church spokesperson, told the media on Thursday.

  "It is a matter for the Greek [and other] churches to decide how to address us, but we are both the Macedonian Orthodox Church and Archdiocese of Ohrid," Bishop Timotej clarified.

  On Wednesday, the Synod of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople in a press release said it had considered the request of the MPC and the Macedonian Prime Minister for help in solving the Church's status under the name "Archdiocese of Ohrid", and was willing to act.

  The Synod said it had decided to act on “the request of the breakaway church in Skopje, supported by a letter from the Prime Minister of FYROM [Macedonia’s provisional UN reference], Zoran Zaev, for the Ecumenical Patriarchate to take the initiative to return the Church within the [Orthodox] canonical framework under the name Archdiocese of Ohrid”.

  The influential Greek Orthodox webpage Romfea added to the confusion by saying that the MPC and Zaev had actually demanded that the adjective "Macedonian" be removed from the MPC's name, so that it could be recognised by the rest of the Orthodox world.

  Macedonia's government on Thursday confirmed only that Zaev had sent a request for help to Patriarch Bartholomew of Constantinople. However, “the request sent to the Patriarch did not ask for the scrapping of the word ‘Macedonian’”, the government added.

  The Macedonian Church remains unrecognised by other Orthodox Churches due to a long-lasting dispute over its ecclesiastical independence from the Serbian Orthodox Church, to which it was formerly united.

  The two churches have remain locked in conflict over the right of the Macedonian Church to be accepted as an equal to the other Orthodox churches.

  The Serbian Church, which has close ties with other Orthodox churches, has blocked recognition of the Macedonian Church ever since it unilaterally declared "autocephaly", or ecclesiastical independence, in the 1960s.

  The confusion over the MPC's name and status happens at a sensitive time, politically, after both Greece and Macedonia said they were in the final stages of solving their long-standing dispute over Macedonia's name – to which Greece objects.

  That would then allow Macedonia to unlock its stalled bids to join the EU and NATO.

  Greece has blocked Macedonia’s Euro-Atlantic path for years, demanding that the country change its name. Greece insists that use of the name "Macedonia" implicates territorial claims to its own northern province of the same name.

  Despite opposition to a compromise from right wingers in both countries, the two Prime Ministers, Zaev and Greece’s Alexis Tsipras, are expected to hold a telephone conversation on Thursday or Friday to close all remaining issues – after which the two are expected to reveal a new agreed name for Macedonia

  Leave a comment:


 • Niko777
  replied
  I personally don't have an issue with the MOC's official name being "Ohrid Archpishopric". Many (if not, all) Orthodox churches have a different official name with the word "Patriarchate" or "Autonomous".

  The issue I have is if the MOC agrees not to use "Macedonian Orthodox Church" at all, internally, or on the church buildings. Why would other churches be allowed to use an ethnic identifier along side their official name, but not the MOC? Why should a different standard be applied to Macedonians only?

  Leave a comment:


 • Stojacanec
  replied
  I can't read that article Amphipolis. I wasn't part of the population swap.

  Leave a comment:


 • Phoenix
  replied
  Originally posted by Amphipolis View Post
  Thanks and don't shoot me...
  One can always dream...

  Leave a comment:


 • vicsinad
  replied
  Typical case of a Greek crying victim when the gun is in their hands and a body on the floor in front of them.

  Leave a comment:

Working...
X