Macedonian Orthodox Church - News & Updates

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Bill77
  Senior Member
  • Oct 2009
  • 4545

  #61
  we seriously need to invite a Racist Greek in here to use as a punching bag. I am going out scouting. will be back soon
  Last edited by Bill77; 12-16-2009, 04:26 AM.
  http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?p=120873#post120873

  Comment

  • Prolet
   Senior Member
   • Sep 2009
   • 5241

   #62
   Indigen, It doesnt take a genius to to figure out how it all unfolds, its really quite simple you posting pages and pages of defamatory allegations against Bishop Petar and when Rogi asked you the purpose of it all, you start accusing him just like you started to accuse me. How does it work attack is the best form of defense for you?? I didnt provoke you in anyway nor did i accuse you of anything the next thing you are here accusing me of being a government agent of some sort.

   In all those articles you posted they basically portray Bishop Petar as a Serbian Bishop or your posted articles that state this, i got no problem if you dont like or agree with Bishop Petar however its something totally different when Klevetenje takes place and wild accusations are made.

   So back to Bishop Petar, just because he finished University in Belgrade doesnt make him Pro Serbian or a Srboman, he is 63 years old back then they didnt have the proper facilities within Macedonia there were only a handful of universities so most students went to Belgrade and Zagreb for their studies, If you are from Vardarska Makedonija im sure one of your family members served military Service outside of Macedonia (During the YU era) its hardly an excuse to believe that somebody is a Yugosloven or a Srboman as in Bishop Petar's case.

   Now you accuse me of being a pot stirrer because i posted two comments about Pro Bishop supporters having their say, when they are clearly shown on the website for everybody to see, you took offense to that so you opened up this topic here so you can show everyone on this forum how much of a Srboman our Bishop is, so basically its ok for you to publicly slander our Bishop (like him or hate him he is our bishop) however you created a stir when i posted comments which were available on the source of information that i provided to begin with.
   МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

   Comment

   • indigen
    Senior Member
    • May 2009
    • 1558

    #63
    За македонската заедница во Австралија Ј

    Време, број 1657, 28.04.2009


    ДЕМАНТ

    За македонската заедница во Австралија Јован и Петар се исто зло!

    Здружението на македонските заедници во Австралија, вклучувајќи ги сите македонски православни цркви кои не се под јурисдикција на недостојниот владика Петар Каревски, го издава следното соопштение:

    Целосно ја демантираме апсурдната дезинформација што е објавена на ТВ Сител (14 април 2009) и во Вечер (15 април 2009), дека наводно сме барале јурисдикција и свештеници од српската црква, и дека сме преговарале со претставник на српскиот владика во Македонија Јован Вранишковски.

    Оваа чаршиска лага ја шират пропагандисти на г. Петар, со цел да го тргнат вниманието од неговото соучество во поткопувањето на автокефалноста и националниот идентитет на МПЦ, како и да ги одвратат македонските верници од нашите храмови за време на велигденските празници, а да ги пренасочат во своите паралелни храмови, од кои еден е припадност на протестантската Обединувачка црква од Австралија, а останатите се регистрирани како сопственост на тројца поединци: Петар Каревски, Јовица Симоновски и Тоне Гулев.

    За тие на кои не им е јасно колку е безумна ваквата лага, ќе посочиме само неколку факти:

    1. Основачка заложба на нашите самоуправни заедници и цркви е да се заштити македонскиот културен, јазичен и историски идентитет од асимилаторската политика на српската, грчката и бугарската црква и држава. Уште во 1996 година г. Петар се обиде да нѐ убеди дека нашите активности кон таа заложба се политички и нецрковни. Откако тоа не му успеа, агресивно се впушти во поништување на нашата демократска самоопределба, преку тужби за одземање на општествениот капитал на нашите заедници, закани, уцени, насилства и примитивни клевети, обвинувајќи нѐ дека го отфрламе влијанието на Белград зашто сме под влијание на Софија. Според која логика сега треба да се верува дека сме бугаромани кои бараат јурисдикција од српската црква?
    2. Сите македонски цркви во Австралија што не ја прифаќаат деспотската и неуставна власт на владиката Петар си имаат македонски православни свештеници од Македонија, а постојано се јавуваат и нови кандидати. Затоа немаме никаква потреба да бараме свештеници од некоја немакедонска црква.

    3. Наше длабоко уверување е дека Јован само ја спроведува политиката на г. Петар, кој беше водечки креатор и потписник на Нишкиот договор од 2002 година за поништување на националниот идентитет и автокефалноста на МПЦ и ставање на нејзините верници и храмови под јурисдикција на српскиот патријарх. Ќе потсетиме дека по враќањето од Ниш, г. Петар и Јован беа единствените владици кои јавно ја бранеа Нишката спогодба, со тоа што г. Петар си ја смени бојата кога ја увиде опасноста да ги загуби привилегиите во Македонија, а Јован продолжи отворено да ѝ служи на политиката на српската црква.
    4. Токму г. Петар го инфилтрира Јован (тогаш Зоран) Вранишковски во Македонската православна црква како свој чирак, знаејќи го однапред неговиот негаторски однос кон Македонската православна црква. Уште во 1991 година г. Петар објави епархиска книга, наречена Глас на Вистината, во која Вранишковски, како градежен инженер на битолската Митрополија, бранејќи го г. Петар од синодската одлука за негово расчинување, пишува: "Можеби до некаде се во право сестринските Цркви кога велат дека нашата Црква е комунистичка". Ова е согласно со ставот на српската црква дека МПЦ е неканонски создадена од македонските комунисти. Знаејќи го ваквиот став на Зоран Вранишковски, г. Петар во 1991 година го постави Вранишковски на чело на битолската митрополитска библиотека, во 1993 го прати на теолошки студии во Белград, во 1995 го прати на постдипломски студии во Грција, за во 1998 експресно и неканонски да го промовира во монах, ѓакон, иеромонах и владика на МПЦ, наречен Јован.

    5. Г. Петар беше единствениот владика во МПЦ кој до последен момент се обидуваше да го спречи расчинувањето на Јован.

    6. Г. Петар сѐ уште отворено ги повикува Јован и неговиот новосрпски клир во Македонија да се вратат во клирот на МПЦ. Нашиот став е дека не само што на таквите изроди не треба да им се даваат нови прилики однатре да ја разнебитуваат МПЦ, туку од МПЦ треба да се исклучат и клириците кои поприкриено ја спроведуваат негаторската политика на таканаречените "сестрински цркви".

    7. Во 2008 година, при своја приватна посета на Шабачката епархија во Србија, г. Петар прими орден и признание за заслуга од Српската православна црква. Колку што знаеме, ниту еден друг владика на МПЦ не добил таква благодарност од Српската црква, која не ја признава МПЦ и упорно го оспорува македонскиот национален идентитет.

    8. Денешниот почесен конзул на Србија во Македонија Сиљан Мицевски донеодамна беше член на Епархискиот управен одбор на Петар во Битола. Г. Петар отворено го промовираше Мицевски и за градоначалник на Битола.
    9. Според низа документи и авторитетни изјави објавени во книгата Македонско распетие или Владика по Јуда од покојниот новинар Милан Дурло, г. Петар уште од осумдесеттите години го промовирал српскиот став дека МПЦ е неканонски отцепена од СПЦ, од страна на комунистите.
    10. Уште во 1997 година ние упативме Предлог-спогодба до г. Петар и до Синодот за дефинирање на нивната управна јурисдикција врз нашите црковни имоти и приходи, под услов јурисдикцијата да се укине ако Синодот или Австралиската епархија прифатат промена на името на МПЦ или јурисдикција на која било немакедонска црква. На таквиот предлог сѐ уште немаме добиено никаков одговор.
    Нашиот став кон Јован отсекогаш бил дека тој ги спроведува намерите на неговиот интелектуален татко, г. Петар, само што Јован отворено ја применува големосрпската политика кон МПЦ, додека г. Петар тоа го прави полицемерно и поитро. Екстремно потценување на интелигенцијата на македонската јавност е да се лаже дека ние сме барале јурисдикција од Јован, ако се знае дека веќе 13 години жестоко го браниме правото на црковно-национална самоопределба од суровата хајка на г. Петар.

    Новинарот кој ја пренесе оваа апсурдна лага преку ТВ Сител и Вечер, Марјан Николовски, во својот напис тврди дека Сител и Вечер се обиделе да воспостават контакт со претставници на нашите општини. По консултации со сите управи на нашите заедници, можеме да потврдиме дека никој од Сител или од Вечер не се обидел да воспостави контакт со ниту еден наш претставник. Ние се обидовме да го контактираме Николовски преку неговата е-mail адреса, што е објавена на веб-страницата на Сител, со барање да ни каже со кој наш претставник се обидел да воспостави контакт и кој му е изворот за објавената дезинформација, но по четири дена сѐ уште немаме добиено никаков одговор.

    Игор Аврамовски Александров,
    Претседател на Здружението на македонски општини од Австралија

    Comment

    • Prolet
     Senior Member
     • Sep 2009
     • 5241

     #64
     SPC picks Irinej to deal with MPC

     The Nishkiot Vladika will deal with the Church issue with MPC, Surprise Surprise he is looking to implement the Nish Accord.

     СПЦ ИЗБРА ПАТРИЈАРХ


     Нишкиот епископ Иринеј ќе го решава црковниот проблем со МПЦ

     Иринеј од позиција на епископ во СПЦ никогаш и немаше конкретен став за македонското црковно прашање. Постојано одговараше: "Ставот на мојата Црква е и мој став"


     Нишкиот епископ Иринеј Гавриловиќ, на осумдесет години е избран за нов српски Патријарх. Епископот кој долг период беше дел од српската комисија за преговори со МПЦ ќе го наследи харизматичниот патријарх Павле. Вчерашниот избор иако се најавуваше дека ќе биде долг, заврши во рекордно кусо време. Во потесниот круг, уште на првото гласање од тројца кандидати, како и што се очекуавше, покрај Иринеј влегоа, Митрополитот Амфилохије и Бачкиот епископ Иринеј Буловиќ. Сите тројца всушност и ја сочинуваа српската комисија за преговори со МПЦ, чиј последен состав во 2002-та, го донесе Нишкиот договор.

     Првичните коментари во црковните кругови во Скопје се дека Господ сакал релаксирање на односите меѓу двете Цркви, бидејќи од сите тројца кандидати, токму Иринеј важи за прилично умерен. Дополнителен елемент е и тоа што на чело на СПЦ доаѓа со поддршка на босанското крило владици, наспроти таканареченото гркофонско крило, предводено од порадикалните и конзервативни владици.
     Веднаш по изборот, г. Иринеј изјави дека заедно со останатите архиереи ќе ги носат одлуките важни за СПЦ.

     Сепак, и покрај првичните оптимистички погледи, што по изборот можеа да се забележат вчера кај македонските владици црковни извори за Вечер коментираат дека и покрај тоа што на чело на СПЦ доаѓа прилично умерен владика, не треба да се очекуваат радикални промена на политиката на СПЦ кон Македонија. Иринеј од позиција на епископ во СПЦ никогаш и немаше конкретен став за македонското црковно прашање. Постојано одговараше: "Ставот на мојата Црква е и мој став". Црковните аналитичари, и во Белград, но и во Скопје, со критички однос оценуваат дека со изборот на владика од постарата генерација (Иринеј Гавриловиќ е роден 1930 година) и понатаму во СПЦ клучната политика ќе ја кројат, Бачкиот епископ Иринеј и митрополитот Амфилохије, кои и досега во сенка на патријархот Павле ги влечеа потезите во Српската патријаршија.


     ВО МПЦ УМЕРЕНО ЗАДОВОЛСТВО
     Вечер дознава дека вчера веднаш по веста за изборот на Иринеј за Патријарх Српски, МПЦ испратила честитка до него со желби за соработка меѓу двете Цркви. Портпаролот на Синодот на МПЦ-ОА, владиката Тимотеј оценува дека со изборот на Иринеј може да се очекува продолжување на разговорите.
     -Ние очекуваме релаксирање на односите и умерени ветрови. Тој отсекогаш и во разговорите со нас имаше умерени и разумни ставови. Очекуваме дека така и понатаму ќе се одвиваат работите, вели владиката Тимотеј.

     Вечер дознава дека најверојатно в недела кога ќе биде устоличувањето на Иринеј, МПЦ ќе испрати своја делегација предводена од Архиепископот Стефан.


     ЗА ИРИНЕЈ ОСНОВА Е НИШКИОТ ДОГОВОР
     Нишкиот епископ Иринеј извесен период кога официјално МПЦ и СПЦ не контактираа, беше еден од ретките владици кои повикуваа на обновување на дијалогот. Во една од последните изјави за Вечер во 2009-та, ги повика владиците во Скопје да достават предлог за обновување на разговорите. Но и тогаш Иринеј имаше јасен став дека разговорите треба да почнат онаму каде и што застанаа.
     -Нормално е дека основа на тие разговори треба да биде Нишкиот договор, сепак како ќе се одвиваат разговорите се уште не е познато. ПОА секако мора да биде дел од тоа решение, изјави тогаш Иринеј за Вечер.

     МАРЈАН НИКОЛОВСКИ

     МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

     Comment

     • Risto the Great
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 15660

      #65
      Well it looks like we can expect a whole lot of nothing to continue.
      Risto the Great
      MACEDONIA:ANHEDONIA
      "Holding my breath for the revolution."

      Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

      Comment

      • Prolet
       Senior Member
       • Sep 2009
       • 5241

       #66
       Risto, Its a never ending story i agree.

       MPC need to get their act together, even K-15 is making fun of them.

       Pop Cacko

       YouTube - K-15 - Pop Cacko
       МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

       Comment

       • Soldier of Macedon
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 13675

        #67
        K-15 make fun of everything and everyone.

        As suspected, neither the Serb clergy, the Russian clergy, or any other idiot clergy in the Orthodox world is serious about applying logic for the sake of an elusive 'unity' that they all so manipulatively harp on about. Our Orthodox neighbours chose racism over Christian brotherhood while the rest of the Orthodox nations have remained indifferent - we don't need any of them. As I have said before, the Archbishopric of Ohrid in Macedonia has always had an independent nature about it, we will be fine without the rest of the previously mentioned hypocrites.
        In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

        Comment

        • Prolet
         Senior Member
         • Sep 2009
         • 5241

         #68
         SOM, What did you think of Pop Cacko? i think he does a good job.

         Irinej is the Bishop of Nish, he now becomes the ArchBishop of Serbia
         МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

         Comment

         • Soldier of Macedon
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 13675

          #69
          Long live the Macedonian Orthodox Church, and may all external and internal enemies sink beneath it.
          In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

          Comment

          • Prolet
           Senior Member
           • Sep 2009
           • 5241

           #70
           МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

           Comment

           • Soldier of Macedon
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 13675

            #71
            Prolet, do us a favour and please post the article along with the link, google translated at the very least so it can be understood by non-Macedonians also. I trust this won't be too much trouble.

            Here is the english translation:

            Fraternal greeting of Stephen and Irenaeus, the MOC is not mentioned in the speech

            Protocol fraternal greetings and hope for real inter-church communication exchanged this morning and the Metropolitan Archbishop Stefan Peter, after induction of the new Serbian Patriarch.

            Stephen was the only head of the Orthodox churches, which went to Belgrade to personally congratulate him on his choice of Irenaeus. Is this Macedonian kindness will result in concrete decisions, or will remain only a hope?

            Chairman of the Committee to discuss the MOC, Peter, Metropolitan expects to shift positions. Faith to base of moderation and good intentions of the Patriarch Irenaeus.

            The present occasion, however, was not able to discuss this topic. When formal talks resume unclear. Then are still secret, that the informal discussions, as they say in church.

            But if the moderation of Irenaeus would mean a final solution of the Macedonian Church question. Church analysts say - No.

            The choice of Nish bishop, in between the other two properties, and Amfilohije Bulovikj podgrevanje is the reason for the optimism in Skopje. But the Serbian church analysts warn that this issue will be a priority of Irenaeus.

            The first signal that difficult things will proceed despite the optimism came this morning. Irenaeus in access in a single sermon is not mentioned that there is a problem with the church in Macedonia. Rather the first sosluzhitel intronizacijata was just Vrnishkovski.

            Church analysts say the fact that the contract until 2002's was established in Nish, for Irenaeus to mean exactly that contract should be the basis for future talks.

            A second element that is very important that the decision of the Macedonian Church question and on the main role will have bachkiot epskop and Montenegrin Metropolitan Amfilohije. Both will probably continue to drag moves all in the Serbian Patriarchate.
            Vidigi nasive, piknete mu se vo gazoite na tie sho ne te priznavat, absolutely pathetic. The MOC is in need of strong and proud leadership, why these bishops of ours continue to appease the moron racists of the SOC leadership is beyond me.
            In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

            Comment

            • Komita
             Member
             • May 2009
             • 243

             #72
             Because most of you got no idea when it comes to church questions but you see it as some political party and political question.
             Слава му на Бога за се

             Comment

             • Prolet
              Senior Member
              • Sep 2009
              • 5241

              #73
              SOM, Thats because i posted the video version, i expect people to watch the video on sitel. As for the non Macedonians, well they can translate it for themselves if they cannot speak or read Macedonian.

              SOM, This is a Macedonian Forum treba nashite da znat Makedonski da zborvat ako ne znat ke nauchat ili samite neka si idat na Google za prevod, nie kako gi prevedvame shiptarskine i Grckine sajtoj?

              SOM, Back to the topic, Why does ArchBishop Irinej insist on implementing the Nish Accord?? I thought that document was invalid?? At least thats what Bishops Petar and Timotej said.
              МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

              Comment

              • osiris
               Senior Member
               • Sep 2008
               • 1969

               #74
               the churches of the world not just the orthodox churchers are in the hands of charlartans and oppourtunists. religion when it organises seeme to attract nobodies who are happy to serve god so their own interests are then served by god.
               there is no church worth supporting my fellow macedonians, look at how destructive the church of macedonias representative in australia was, costing the communities lose to 8 million dollars in legal terms. dont make me laugh. i am surprised at how you guys can seriously consider organised chruches as anything but selfserving power hungry beauracracies. more harm was done to the macedonian nation by fellow orthodox christian nations than the so called tursko robstvo of the ottoman empire.
               Last edited by osiris; 01-24-2010, 09:22 AM.

               Comment

               • Prolet
                Senior Member
                • Sep 2009
                • 5241

                #75
                Osiris, You do make a point that the church dispute has cost millions, we are not properly organized and that is a problem. The reality is that we have to be strong in order to gain recognition, a strong MPC is good for the faith of our people however we need to clean up our backyard first before we tackle the opposition.
                МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

                Comment

                Working...
                X