Macedonian Orthodox Church - News & Updates

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Liberator of Makedonija
  replied
  Wow this is a lot:

  1. So what happened to the MOC not conceding on the name?
  2. Russian comments big blow to Russophilia in Macedonia.

  Leave a comment:


 • Risto the Great
  replied
  I promise not to be interested in the Ecumenical Patriarchate.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Реакција од Москва: Признаваме само канонски права на Српската црква во Македонија  РПЦ, пред сθ, ќе го земе предвид пристапот кон овој проблем на Српската црква на која и понатаму ѝ ги признаваме канонски права во Северна Македонија, велат од РПЦ

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Phanar: Yes to the recognition, no to “Macedonia” for the Archdiocese of Ohrid

  The recognition of the Ohrid Archdiocese took place today by the Ecumenical Patriarchate, during the meeting of the Holy Synod, and after an in-depth discussion. The Ecumenical Patriarchate announced that it welcomes in Eucharistic communion "the hierarchy, clergy, and people of this Church under Archbishop Stefan ." In this way,…


  The recognition of the Ohrid Archdiocese took place today by the Ecumenical Patriarchate, during the meeting of the Holy Synod, and after an in-depth discussion.
  The Ecumenical Patriarchate announced that it accepts in Eucharistic communion “the hierarchy, clergy, and people of this Church under Archbishop Stephen.”


  In this way, as argued in the communiquι, it heals the wound of the schism and pours “oil and wine” into the wound of the Orthodox brothers and sisters there.

  He clarified that it was up to the Church of Serbia to settle the administrative issues between it and the Church in North Macedonia.

  It makes clear that it excludes the term “Macedonian” and any other derivative of the word “Macedonia”, and recognizes the name of the Church as “Ohrid”.

  He promises to continue to be interested in the progress and stability of the Ohrid ecclesiastical entity.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  More cloak and dagger nonsense. And the walls keep closing in.
  https://www.mkd.mk/makedonija/politi...igislmsPPBYuoc

  Пендаровски изјави дека не може да каже што разговарал со вселенскиот патријарх Вартоломеј, но оти за деталите од разговорот го информирал врвот на МПЦ-ОА. „Можам да кажам дека станува збор за процедура во која ќе се почитуваат црковните правила, дека Вселенската патријаршија е неспорно органот што дава Томос за независност. Дали и кога тоа ќе се случи зависи од нив. Има еден нов момент кој ми го објасни вселенскиот патријарх. Сега СПЦ, од каде што доаѓа спорот со МПЦ-ОА, од каде ние треба да се оттргнеме за да добиеме автокефалност, има нов патријарх и во дијалогот треба и тој да биде консултиран. Понатаму, ќе ме разберете, не можам да коментирам“, рече Пендаровски. Тој нагласи дека со Бугарската православна црква нема проблем, туку со СПЦ. „Но, она што го знам од врвот на МПЦ-ОА, е дека откога е побарана помош до денес БПЦ нема мрднато со прст да ни помогне“, потенцира Пендаровски.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  The northadonian 'president' quietly working on the church issue in Constantinople while his other pals in government are selling out the country back home. Notice this clown doesn't state his position on the matter, which should be that the MOC will not compromise on how it is named, but instead calls for the support of a patriarch that clearly has no respect for the MOC. Undoubtedly another indication of further treachery. English translation of link below.
  https://www.mkd.mk/makedonija/politi...xFOIygHtkoFGaQ

  19 June 2021

  A statement from the president's office said: "The meeting discussed the situation in the Orthodox world, the role of the Ecumenical Patriarchate in promoting inter-Christian dialogue and coexistence between different peoples and religions. In that regard, President Pendarovski stressed the importance of the role of the Ecumenical Patriarch in fostering dialogue on all open issues in the Orthodox world. In addition, the meeting discussed the issue of resolving the status of the Macedonian Orthodox Church - Orchid Archbishopric and on that occasion President Pendarovski stressed that the Ecumenical Patriarch has a special role in overcoming the church dispute. At the same time, President Pendaroski called for the dispute to be resolved as soon as possible, because, as he pointed out, the wound in one place in the Orthodox world hurts throughout the Orthodox world.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  URL:


  Од целото излагање на Нинов, јас како човек од надвор кој нели “не го живее“ единството на Едната Света Соборна и Апостолска Црква, што би рекол мудриот епископ, или да преведам што сака да каже – еретик… Е како таков, јас ѕиркајќи во тоа што тој го зборува успеав да видам, дека прашањето за автокефалноста на МПЦ-ОА, не само што е во процедура, туку веројатно веќе е и решено во рамки на Вселенската Патријаршија… И што е уште поинтересно, тоа решение го знае и Нинов, а логично и СПЦ и ПОА. А, тоа решение за несреќа на СПЦ, а за радост на вистината на Православната Црква ќе подразбира автокефалност на МПЦ-ОА и конечно ослободување од духовниот јарем на српската црковна власт во Македонија. Гледајќи го Нинов сфатив дека тој и не е толку загрижен што МПЦ-ОА ќе добие признавање, туку тој да ти бил загрижен дали МПЦ-ОА имала доволно епархии и за епископите на ПОА, па отвора дилема за тоа како МПЦ-ОА и ПОА ќе се договореле во меѓусебните разговори… Хммм…

  Добро е конечно што владиците на Врнишковски се приземјиле и разбрале дека тие не се решението за црковниот проблем во Македонија, иако 18 години се обидуваа тоа да го докажат и овде и пред останатите православни цркви. Но, не е добро што не разбрале дека тие не се воопшто фактор ниту за решение, ниту за разговори, туку чир, или диво месо на црковното ткиво во Македонија, смислено и растено од нивниот духовен ментор Иринеј Буловиќ, нешто на што се противеше и сега покојниот Руски Патријарх Алексеј, кога СПЦ ја промовираше ПОА како решение, а излезе како парацрковна структура.

  Впрочем, за каков фактор важи ПОА, покажува и составот на делегацијата на СПЦ која замина на „забавата“ кај Ерусалимскиот патријарх во Аман-Јордан. Нинов вели претставници на ПОА немало, затоа што биле зафатени… Што работа имале? Да дебатираат по телевизии… Ако Давид како епископ на ПОА не знае, Јован како Архиепископ сигурно знае дека со тоа што на овој Собор во Аман, нема претставник на ПОА, СПЦ директно ги крши Нишкиот Договор. Но, тоа секако е внатрешен проблем на СПЦ. Јас не би де грижел многу околу тоа… Чисто само да им посочам.

  Е, сега.. да се вратиме на суштината. Тоа што Нинов се обидува да го наметне како некаков процес на разговори меѓу ПОА и МПЦ-ОА, или како што вели тој: „Ние сме тука заедно и мора да разговараме, сами да се договориме“ , со вистински зборови се вика „хируршка интервенција на туѓо тело“. Што во превод значи, да се најде чаре и за ПОА… Но, ПОА не е проблем на МПЦ-ОА, ПОА сега, а и секогаш била и е проблем на СПЦ. Дијагнозата на тој проблем е јасна. Терапијата ќе биде иста како и во Украина, каде што на Онуфиј му беше понудено да биде дел од обединувањето . Таа понуда ќе ја добие и Врнишковски, а негово право е да избере… да биде дел од автокефалната Охридска Архиепископија –Јустинијана Прима (МПЦ-ОА), или да си остане со СПЦ. Но, се ми се чини дека неговиот избор нема да биде воопшто важен, затоа што изборот да го одбијат тоа што ќе го добијат како понуда, ќе го направи Црковна Москва, и тоа поради своите интереси. Или да преведам, ПОА ќе остане предмет на дворските игри, а тоа секому во православниот свет му е јасно.

  Во случај сепак да одберат да бидат дел процесот на решение на проблемот, во ПОА многу добро знаат дека никој нема да оди кај нив, туку тие ќе треба да се вратат во МПЦ-ОА. И да можеби ќе добијат и епархии… Еден ден… Но, патот до епархијата води преку манастир. А, таму секогаш има добра можност и доста време за покајание, особено за духовната заблуда направена кон овој народ. Еве на пример манастирот во Матејче… Одлично место и можност да се почне со неговата духовна обнова. Ред молитва, ред духовно покајание, ред активности за неговово средување… Лека-полека, се стасува до епархија…

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  The Serbian church just needs to get its nose out of Macedonian church matters, including detaching the word Ohrid from any of its supposed “archbishoprics”. It’s that simple. They can keep that lunatic renegade for themselves.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  SPC to reopen dialogue with "Macedonian Church" - report

  The Serbian Orthodox Church (SPC ) has decided to renew negotiations on the status of the "Macedonian Orthodox Church (MPC)," Belgrade daily Politika writes.


  URL:


  The issue of the MPC was one of the topics of discussion on Wednesday during the Holy Assembly of the SPC, the newspaper writes, citing its sources in the Serbian Orthodox Church.

  The Holy Assembly of Bishops will deal with implementing this decision, the report added.

  The source further said that the PC did not wish to renew the dialogue as long as Skopje held Archbishop of Ohrid Jovan Vranisevski in prison.

  He was released in 2015 and has been taking part in SPC Assemblies, including the current one, along with other bishops from the Orthodox Archdiocese of Ohrid, that is a part of the SPC, the daily said.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  СПЦ ги обнови преговорите: МПЦ-ОА и ПОА ќе се обединат за автокефалност!?

  URL:
  Најпрво треба да се постигне договор помеѓу МПЦ-ОА и ПОА, односно МПЦ-ОА да пристапи кон соединување со автономната ПОА. Тогаш


  Најпрво треба да се постигне договор помеѓу МПЦ-ОА и ПОА, односно МПЦ-ОА да пристапи кон соединување со автономната ПОА. Тогаш црквата од Македонија уште следниот ден ќе може да поднесе барање за автокефалност до СПЦ и тоа барање ќе биде веднаш разгледано, брифираат извори од српската патријаршија.

  Светиот архијерејски собор на Српската православна црква (СПЦ) одлучи да ги обнови преговорите за решавање на статусот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), дознаваме од високи извори од патријаршијата во Белград. Оттаму објаснуваат дека СПЦ одлучила да ги продолжи преговорите, кои всушност никогаш целосно не ги ни прекинала, туку само привремено биле стопирани поради затворскиот прогон кон архиепископот охридски и митрополит скопски г.г. Јован од Православната охридска архиепископија (ПОА). Според нашите извори, преговорите ќе бидат трилатерални и ќе се водат помеѓу СПЦ, ПОА и МПЦ-ОА, но за да започне дијалогот, објаснуваат нашите соговорници, прво ќе треба да се добие одговор на писмото што СПЦ ќе го прати до Вселенската патријаршија како реакција на минатонеделната одлука на Цариград да почне да го разгледува барањето на МПЦ-ОА за решавање на нејзиниот статус.

  – Преговорите ќе бидат трилатерални, но за да се најде решение за овој долгогодишен проблем, прво ќе треба да се постигне договор помеѓу МПЦ-ОА и ПОА, односно расколничката МПЦ-ОА да пристапи кон соединување со канонската и автономна ПОА. Кога сето тоа ќе се изведе успешно, тогаш црквата од Македонија уште следниот ден ќе може да поднесе барање за автокефалност до СПЦ и тоа барање ќе биде веднаш разгледано – тврди нашиот соговорник од СПЦ.

  Во разговор за „Слободен печат“ тој најпрво одбиваше да потврди дека се сретнал со дел од српските владици, но потоа кажа дека ручал во истиот ресторан каде што ручале и учесниците на Соборот.

  – Точно е дека во вторникот бев во Белград, но таму се сретнав со мои стари пријатели со кои заедно студирав. Се разбира, седнавме во еден ресторан што се наоѓа во близина на зградата на патријаршијата, а во истиот тој ресторан беа седнати и неколку српски владици. Сепак, со нив не падна никаков разговор на темата за почнување на преговорите – изјави г. Петар.

  Тој истакна дека не може ништо да се каже однапред за тоа како ќе тече целата таа работа, но вели дека одлуката на СПЦ дошла само како реакција на одлуката на Цариград да го разгледа црковниот проблем на МПЦ-ОА.

  – Нашиот Синод сθ уште нема свикано седница и нема разговарано на оваа тема, па затоа и јас не би сакал сега јавно да ги искажувам своите ставови. Ние уште одамна ја известивме СПЦ дека таа треба да го регулира прашањето за црковниот проблем. Тие бараа да прекине прогонот кон Јован Вранишковски, а тој прекин престана уште пред неколку години и тоа практично значи дека сега СПЦ е на потег – објаснува г. Петар.

  На прашањето дали Синодот на МПЦ-ОА е подготвен да прифати припојување со автономната ПОА, со цел да се издејствува томос за автокефалност, владиката вели дека тој одговор наскоро ќе биде соопштен откако ќе се одржи седница на Синодот и откако ќе се разговара на таа тема.

  – Јас не можам да зборувам во име на Синодот и не можам да го почувствувам расположението кај македонските владици по повод ова прашање. Ова се многу чувствителни работи и само еден погрешно кажан збор може да предизвика огромни проблеми и да го наруши целиот процес – вели г.Петар.

  Според најавите, преговорите помеѓу МПЦ-ОА, СПЦ и ПОА ќе започнат веднаш по завршувањето на Соборот во Белград.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Бугарскиот патријарх Неофит за македонското прашање: „По промената на името ќе има радост“

  25 Март 2019

  URL:


  Бугарската православна црква ќе продолжи да помага за решавање на статусот на македонската црква, најави денеска бугарскиот патријарх Неофит.

  „Важно беше да се утврди името на државата и верувам дека постепено ќе одиме кон радост. Ќе направиме сθ што е неопходно, со Божја помош, радоста на нашите браќа од Македонија да биде целосна“, изјави патријархот Неофит одговорајќи на прашање на „Бгнес“ на какво ниво се односите и дали бугарската црква ќе продолжи да ѝ помага на црквата во Македонија.

  Претходно Неофит за прашањето за автокефалноста на Македонската православна црква најави дека истото ќе се поведе кога ќе се реши прашањето за името на земјата, пренесоа бугарските медиуми.

  „Кога ќе се разјаснат сите детали за името на Македонија, сигурно ќе се поведе прашањето за црквата“, изјави тогаш Неофит.

  Бугарската православна црква при крајот на 2017 година прифати да ја застапува МПЦ пред другите цркви преземајќи сθ што е неоходно за утврдување на нејзиниот канонски статус, но не прифати МПЦ да ја признае како своја ќерка-црква – иако МПЦ тоа го побара од неа.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Will Macedonia's Orthodox Church Also Break Away?

  URL:
  When the spiritual leader of Orthodox Christians took steps toward recognizing the Ukrainian church's independence from Moscow, the move raised the attention of Orthodox Christian believers on both sides of a dispute between churches in Serbia and Macedonia.


  Deep concerns have emerged within the Serbian Orthodox Church over a move by the leadership of Orthodox Christianity toward recognizing the Ukrainian church's independence from Moscow.

  The reasons for concern go beyond the Serbian Patriarchate's historical and political ties with the Russian Orthodox Church, which announced on October 15 it was severing ties with the Ecumenical Patriarchate of Constantinople over its recent decree on recognition of the autocephaly the Ukrainian church.

  The Serbian Patriarchate has its own decades-old disputes with unrecognized breakaway churches in Macedonia and Montenegro -- territory long considered by the Constantinople Patriarchate, the spiritual leadership of the world's Orthodox Christians, as the domain of the Serbian Orthodox Church.

  Serbian Church officials say they fear the Constantinople Patriarchate's decree on Ukraine will be followed by recognition of the breakaway Macedonian Orthodox Church.

  Bishop Irinej Bulovic, a spokesman for the Serbian Church, says there is "a real danger" new divisions will emerge in the aftermath of the Ukraine decision and fracture unity across the Orthodox Christian world.

  In an interview with the Belgrade daily newspaper Politika, Bishop Irinej predicted the split would be "even bigger and harder" than the East-West Schism of 1054 that institutionally separated Christianity into the Eastern Orthodox Church and the Roman Catholic Church.

  Decision Time

  Miroslav Kavezdi, an expert in Serbia on religious affairs, told RFE/RL that Orthodox patriarchates in the Balkans and around the world must now decide whether to continue honoring the leadership of the Constantinople Patriarchate or follow the Russian Church's lead and cut ties with the 1,600-year-old institution.

  The Ecumenical Patriarch of Constantinople, currently Bartholomew I, has honorary and historical supremacy over the world's other Orthodox patriarchs.

  He is considered to have spiritual and official precedence as "first among equals," but does not have the right to intervene in the religious affairs of other patriarchates.

  Kavezdi says the process each patriarchate goes through will entail a lengthy reexamination of canon law on the issue of whether the Constantinople Patriarchate -- one of the world's most enduring institutions -- has jurisdiction to change the status quo in other partriarchates.

  "A lot of things have not been elaborated," Kavezdi told RFE/RL. "There will be a long, tedious but necessary process of clarifying what is actually happening."

  There is "concern among those who are members of the Serbian Orthodox Church because some solutions that are reflected in Ukraine in the status of the Orthodox Church of the Moscow Patriarchate [one of the three Orthodox churches in Ukraine] could be applied" to the cases of the breakaway churches in Macedonia and Montenegro, Kavezdi said.

  Conversely, Kavezdi says the Ukraine decision has bolstered hopes for the recognition of other breakaway churches.

  In the face of those challenges, Bishop Irinej insists the Serbian Orthodox Church is committed to "respecting the canonical order of the past millennium."

  But that position leaves open the question of whether the Serbian Patriarchate would continue to honor the authority of the Constantinople Patriarchate if it were to move toward granting independence to breakaway churches.

  The Moscow Patriarchate weighed in on the issue at an October 15 synod in Minsk led by Patriarch Kirill of Russia, an ally of President Vladimir Putin.

  Having held jurisdiction over Ukraine since the late 1600s, the Russian Church announced that the Constantinople Patriarchate has "excluded itself from the canonical field of the Orthodoxy" with "lawless and canonically void moves" on Ukraine.

  Historic Feud Over Macedonian Church

  The Constantinople Patriarchate has been examining a request to recognize the breakaway Macedonian Orthodox Church since May 2018.

  The split goes back a half century to 1967, when the autonomous Macedonian Orthodox Church proclaimed independence from the Serbian Orthodox Church.

  The Serbian Patriarchate responded by denouncing the move and labeling the Macedonian clergy as schismatic.

  Since the dissolution of the former Yugoslavia in the early 1990s, the Serbian Church has tried to restore its control in Macedonia.

  The breakaway Macedonian Church, which remains unrecognized by any Orthodox patriarchate, sees the efforts by the Serbian Church as being closely linked with the agenda of Serbia's government.

  Funded by the Macedonian state, the breakaway Macedonian Church claims jurisdiction over eight dioceses and more than 1,000 churches across the country -- including the historic Archbishopric Of Ohrid established on Lake Ohrid in 1019, and hundreds of medieval Serb Orthodox shrines.

  The breakaway church also claims jurisdiction over hundreds of thousands of ethnic Macedonian emigrants and their descendants around the world who form the Macedonian diaspora.

  Since being elected in 1999 as the head of the breakaway Macedonian Church, Archbishop Stefan has lobbied politicians for support in the feud with the Serbian Orthodox Church.

  Meanwhile, the Serbian Patriarchate has tried to regain its control over Macedonian diocese since the dissolution of the former Yugoslavia in the early 1990s.

  It considers a competing branch that falls under the umbrella of the Serbian Orthodox Church as the only legitimate Macedonian Church, and it recognizes a Serb Orthodox bishop, Jovan Vraniskovski, as the legitimate leader.

  The Serbian Patriarchate in 2005 appointed Jovan as Archbishop of Ohrid and Metropolitan of Skopje.

  But Macedonia's state commission on religion recognizes Stefan's breakaway church and refuses to register Jovan's Serbian-backed Orthodox Ohrid Archbishopric.

  Authorities in Skopje also have expelled Jovan and his supporters from his former Metropolitanate, jailing the Serbian Orthodox bishop several times on charges ranging from disturbing the peace, resisting police, instigating ethnic and religious hatred, and embezzlement.

  Jovan said shortly before the Ukraine decision that he was skeptical about the Constantinople Patriarchate ever granting independence to his rivals in the breakaway Macedonian Church.

  Jovan said that "no one can take away" the jurisdiction of the Serbian Orthodox Church over Macedonia "because it would create very big problems and would be unprincipled."

  But Bishop Timotej, a spokesman for the synod of the unrecognized Macedonian Orthodox Church, told RFE/RL that the process of recognition remains "open."

  Timotej says he expects the dispute to be resolved through the Constantinople Patriarchate.

  "This will mean that the Macedonian Orthodox Church will be recognized by most of the Orthodox churches as an equal Orthodox church that can communicate on an equal footing with other Orthodox nations and churches," Timotej said.

  "Whether the Serbian Orthodox Church or others agree with such a decision should not disturb us too much," Timotej said.

  But some analysts see the Macedonian Church's battle for recognition as part of geopolitical positioning in efforts between Russia and the West -- with the Russian Orthodox Church increasing its pressure on other churches.

  Deacon Andrei Kurayev, a prominent Russian Orthodox theologian, told RFE/RL on October 16 that he expects "Moscow diplomats, both those in religious robes and secular ones, will impose pressure on other churches to support Moscow."

  "None of them will be ready to jump from a window if Moscow asks them to do so," Kurayev said. "None of them will break their ties with Constantinople.

  Meanwhile, Macedonian Prime Minister Zoran Zaev says he expects a resolution to the Macedonia-Serbia dispute soon.

  Zaev told RFE/RL that the Constantinople Patriarchate's decision on Ukraine encourages the competing churches to look at the issue through the prism of "friendship and cooperation" in the interest of worshippers.

  Written by Ron Synovitz with reporting by RFE/RL's Balkan and Belarus Services.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Jovan was recently interviewed by dveri.bg (Bulgarian Orthodox portal).

  URL:


  Translations of a couple of questions and Jovan's responses.

  Question: In your view, what conditions will the Serbian Orthodox Church place on the recognition of the Macedonian Church?

  Jovan's reply: The Serbian Orthodox Church does not set any additional conditions from those accepted at the Holy and Great Council of Crete in 2016. The granting of an autonomous status has already been established and this is the same way that the autonomy of the Orthodox Archdiocese of Ohrid was given in 2005. As I said, it would be pointless to talk about the autocephalic status of an organization that is still outside the Church, whether it is in Ukraine or in the Republic of Macedonia.

  Question: Is there a change in the name of the Macedonian church as a condition for giving an autocephaly? What is your opinion on this issue?

  Jovan's reply: I have already partly replied to this in the previous question. I think that as a Macedonian church, it can't be recognized. The church is not a political organization and should not act as such. If politics succeeds in conquering the Church, it will cease to be salt. The Church makes eternity present in time, and any temporary decision will break the reputation of the whole Church. Therefore, any solution that would not be long-term will more harm the Church than it will contribute to unity. Even the name of Coca-Cola can not be used by others because the company has patented it decades ago, even less that is attributed to the noun Macedonia because it has long been protected by the Hellenic civilization.

  Leave a comment:


 • Risto the Great
  replied
  MOC is part of the Serbian Church and Istanbul won't talk about it.
  Maybe if Macedonia changes its name, then USA will let Istanbul agree to autocephaly (autosyphillis?).

  The world is mad.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  1) Jovan calls for Council to deal with Schismatics - Published on Oct 1, 2018:
  His Beatitude Orthodox Archbishop of Ohrid Metropolitan of Skopje John, celebrating the 1000th anniversary since formation of Ohrid Archdiocese has called fo...


  2) По Бугарија, сега и Цариград крева раце од МПЦ-ОА?

  Вселенската патријаршија недвосмислено и јасно во томосот ги има заведено македонските епархии како составен дел на Пеќката патријаршија, па токму поради тоа, надлежноста на оваа територија ѝ припаѓа единствено на СПЦ, стои во писмото испратено од Цариград до МПЦ-ОА.

  URL:


  од Мартин Богатиноски - 15/10/2018

  По барањето на православната црква од Скопје да ѝ се додели автокефалија под името Охридска архиепископија, донесовме одлука да не одлучуваме по тоа прашање затоа што таа територија не се наоѓа во наша надлежност, туку е под јурисдикција на Пеќката патријаршија, односно на Српската православна црква (СПЦ). Ова е одговорот што вселенскиот патријарх Вартоломеј деновиве по писмен пат го испратил до Македонската православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), дознаваме од високи црковни извори кои објаснуваат дека станува збор за реакција на писмото што Синодот на МПЦ-ОА во мај годинава го испрати до Цариград, а чија содржина и по шест месеци остана енигма за македонскиот народ.

  Расколничка, ама „автокефална“

  Во писмото што Цариград го испратил до МПЦ-ОА е наведено дека „Вселенската патријаршија недвосмислено и јасно во томосот ги има заведено македонските епархии како составен дел на Пеќката патријаршија, па токму поради тоа, надлежноста на оваа територија ѝ припаѓа единствено на СПЦ“.

  Таму е наведено и дека не може да се подвлече никаква паралела во врска со барањето на МПЦ-ОА да ѝ се додели автокефалија по теркот на расколничката црква во Украина, затоа што, како што е посочено, ситуацијата во Киев е многу поразлична од ситуацијата во Скопје, односно Цариград никогаш не ѝ ја отстапил Украина на Москва, како што тоа го сторил преку отстапување на македонските епархии на СПЦ во 1922 година.

  Митрополитот преспанско-пелагониски г. Петар вели дека дури и да пропаднат надежите за решавање на црковниот спор преку Цариград, МПЦ-ОА и понатаму ќе продолжи да функционира како автокефална црква.

  – Точно е дека Константинополскиот патријарх го потпиша томосот за отстапување на нашите епархии на Пеќката патријаршија, но тоа е од времето кога овие земји, вклучувајќи ја и Македонија, по поделбата во 1913 година, отстапија дел кој му припадна на Кралството СХС. Но, во каноните стои дека секогаш кога ќе се создаде самостојна и суверена држава, тогаш веднаш се отвора патот за формирање автокефална црква. Ние одамна ги имаме исполнето тие услови, имаме епископски кадар, имаме верници и затоа не гледам причина да не бидеме признаени од Цариград. Од друга страна, при самото наше возобновување на Охридската архиепископија во 1958 година, веќе стана јасно дека ние сме самостојна црква, а под самостојна се подразбира автокефална – објаснува г. Петар.

  Тој посочува дека МПЦ-ОА во моментов не зависи ниту од СПЦ, ниту од која било друга православна црква кога станува збор за егзистенцијата.

  – Ние не сме дел од православното единство, но тоа не е по наша вина. Јас сум убеден дека кога ќе се реши прашањето за името на државата, во истиот момент ќе следува и автокефалност за црквата. Отсекогаш сме очекувале од СПЦ да го реши прашањето, но оттаму никој не сака да се заложи за такво нешто. Тие по никоја цена не сакаат да се реши овој проблем. Ние не сме бегале од целта, туку тие секогаш ни цитираа содржини од документи кои велат дека клучот за решение се наоѓа во Цариград. Токму затоа ние во 1992 година бевме во Цариград, разговаравме, но преговорите застанаа онаму каде што застанаа – вели г. Петар.

  Скопје не е Киев

  Познавачите на црковните прашања објаснуваат дека никаде во томосот не пишува дека Цариград ѝ ја отстапува Украина на Московска патријаршија. Во овој случај со Македонија, велат нашите соговорници, Вселенската патријаршија јасно укажува на тоа дека согласно томосот, МПЦ-ОA е епархија на СПЦ и дека поради тоа Цариград не може да се меша во туѓа канонска јурисдикција. Една од одлуките на Крит, која и Цариград ја има потпишано, појаснуваат експертите, е начинот на доделување автономија, а томосот за автономија во Македонија веќе ја поседува Православната охридска архиепископија (ПОА).

  Црковниот аналитичар Андреја Богдановски вели дека МПЦ-ОА должи како на самата себе, така и на целата македонска јавност да објасни каде ѝ е фокусот на својата стратегија за решавање на црковниот проблем.

  – Помина речиси една година откако МПЦ-ОА побара од Бугарската православна црква (БПЦ) да ѝ стане мајка-црква и да ѝ ја признае автокефалноста. Мајка стана, но автокефалноста не ја призна. Иако беа формирани комисии за преговори од двете цркви, сепак немаме нешто конкретно околу поместување на македонското црковно прашање. Напротив, на прославата на 1.000 години Охридска архиепископија, немаше претставници од БПЦ. Од друга страна, во рок од една година сведоци сме и на уште една нова стратегија, овојпат кон Цариград. Но и тука не сме на чисто поради барањето на Цариград за промена на името на црквата, што според последниот црковно-народен собор на МПЦ-ОА не беше тема на разговор – вели Богдановски.

  Тој тврди дека позицијата на МПЦ-ОА во Белград е непроменета и дека преговорите стојат во место веќе неколку години.

  – Најмали се шансите МПЦ-ОА да го реши црковниот проблем преку СПЦ, бидејќи автокефалноста воопшто не е ни точка на дискусија, а дополнителен проблем е функционирањето на Православната охридска архиепископија (ПОА) на чело со архиепископот г. г. Јован. Токму по овој историски исчекор со Украина, МПЦ-ОА не треба да го скршне погледот од Цариград како место за решавање на својот статус. Да не заборавиме дека на Цариград во овој момент добро ќе му дојде решавање на уште еден проблем во православието. На тој начин ќе може да докаже дека не делува арбитрарно само заради нечии интереси во Украина, туку дека Вселенската патријаршија е мајка-црква на сите цркви од Балканот и делува пастирски кон сите во православието – вели Богдановски.

  (Објавено во денешниот број на „Слободен печат“)
  Last edited by Carlin; 10-15-2018, 11:00 PM. Reason: Added Article

  Leave a comment:

Working...
X