Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > News and Politics

Reply
 
Thread Tools
Old 07-30-2011, 05:25 PM   #1
DedoAleko
Member
 
DedoAleko's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 969
DedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud ofDedoAleko has much to be proud of
Default a1 tv Stopped Airing

А1 телевизија престана да емитува програма согласно Законот за електронски комуникации.

- Со решение донесено од Основниот Суд Скопје 2 Скопје, е отворена стечајна постапка над „Трговското радиодифузно друштво А1 телевизија Дооел Скопје – во стечај“ со седиште на ул. „Перо Наков“ број 60, Скопје. Во член 62 став 1 алинеја 4 од Законот за радиодифузна дејност е утврдено дека дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон во случај на стечај или ликвидација, соопшти вечерва Агенција за електронски комуникации.

Имајќи ја предвид одредбата од член 74 став 1 точка г од Законот за електронските комуникации во која е утврдено дека „одобренијата за користење на радиофреквенции по сила на закон престануваат да важат со престанок на важење на дозволата за вршење на радиодифузна дејност“.

Директорот на Агенцијата за електронски комуникации, како што стои во соопштението, вчера донел Решение со кое престануваат да важат одобренијата за користење на радиофреквенции во радиодифузната дејност издадени од Агенцијата за електронски комуникации на корисникот „Трговско радиодифузно друштво А1 телевизија Дооел Скопје – во стечај“.

Во соопштението се наведува дека по доставувањето на Решението со кое одобренијата за користење на радиофреквенции престануваат да важат денеска „Трговско радиодифузното друштво А1 телевизија Дооел Скопје – во стечај” согласно законот го прекина емитирањето на програмата во етер.

izvor: http://sitel.com.mk/dnevnik/makedoni...glasno-zakonot

A1 телевизија престана да зрачи во етерот

По 18 години емитување телевизиска програма вечерва згасна сигналот на а1 телевизија.Според соопштението од Агенцијата за Електронски Комуникации сигналот на А1 вечерва прекинал откако телевизијата го испочитувала решението на директорот на агенцијата кој донесол решение со кое престануваат да важат одобренијата за користење на радиофреквенции во радиодифузна дејност. Од агенцијата за електронски комуникации објаснуваат дека по сила на закон престанува да важи дозволата за вршење на радиодифузна дејност по отворената стечајна постапка за а1 од страна на основниот суд Скопје 2. Согласно законот за електронски комуникации по престанокот на дозволата за радиодифузна дејност престанува да важи и одобрението за користење на радио фреквенции преку кои се емитува програмата.

А1 отиде во стечај откако стечајниот управник утврди дека телевизијата должи над триесет милиони евра на државата и други доверители. Судот пред 5 дена донесе одлука за стечај на телевизијата во сопственост на Велија Рамковски. Против него и против други дваесетина вработени во фирмите на Перо Наков блиски на Рамковски во моментов се води кривична постапка за низа кривични дела меѓу кои и даночно затајување.

izvor:http://kanal5.com.mk/default.aspx?mI...&eventId=78305

Last edited by DedoAleko; 07-30-2011 at 05:30 PM.
DedoAleko is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump