Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > News and Politics

Reply
 
Thread Tools
Old 02-04-2021, 09:18 AM   #681
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,307
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

Polls in Bulgaria show Karakachanov may not enter Parliament

URL:
http://www.minareport.com/2021/02/04...er-parliament/

Polls in Bulgaria show that the nationalist United Patriots coalition led by Defense Minister Krasimir Karakacanov will be fighting for entry in the next Parliament. Karakacanov is the driving force behind the growing dispute between Macedonia and Bulgaria, which is largely motivated by his need to win over 3 percent of the votes and enter the Parliament. Currently, polls put his coalition at 2.9 percent.

The ruling GERB party led by Boyko Borisov, who has followed Karakacanov in the hard line position toward Macedonia, leads in the polls with 17.3 percent of the votes, followed by the Socialist Party with 15.3 percent.

The two king-maker parties could be the movement led by TV show host Slavi Trifonov and the DPS party which mainly represents the Turkish minority. Two parties built around the recent protest movement against Borisov and the protests against over-construction in the capital Sofia are also likely to win seats in the Parliament, polling between 4 and 5 percent.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2021, 11:18 AM   #682
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,307
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

Kaракачанов: Иднината на Македонија е да стане албанска провинција или пак да се приклучи кон Бугарија

URL:
https://republika.mk/vesti/makedonij...-kon-bugarija/

Вицепремиерот и министерот за одбрана на Бугарија Красимир Каракачанов неодамна во едно свое гостување на новинарско прашање одговорил кој е условот Македонија да стане дел од европското семејство.

Имено тој открил дека Македонија би била дел од ЕУ само доколку стане албанска провинција или пак да се приклучи кон Бугарија.

Има иднина, јас сум зборел со повеќе скопски политичари и им кажувам дека имаат две алтернативи, едната е за 20 години да се приклучат кон Албанија и да станат албанска провинција, а другата е европска интеграција нормално во рамките на една бугарска држава, рече тој.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2021, 08:43 PM   #683
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,594
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Carlin15 View Post
Kaракачанов: Иднината на Македонија е да стане албанска провинција или пак да се приклучи кон Бугарија

URL:
https://republika.mk/vesti/makedonij...-kon-bugarija/

Вицепремиерот и министерот за одбрана на Бугарија Красимир Каракачанов неодамна во едно свое гостување на новинарско прашање одговорил кој е условот Македонија да стане дел од европското семејство.

Имено тој открил дека Македонија би била дел од ЕУ само доколку стане албанска провинција или пак да се приклучи кон Бугарија.

Има иднина, јас сум зборел со повеќе скопски политичари и им кажувам дека имаат две алтернативи, едната е за 20 години да се приклучат кон Албанија и да станат албанска провинција, а другата е европска интеграција нормално во рамките на една бугарска држава, рече тој.
Fearmongering like that coupled with Bulgarian passports may just see that idea realised
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2021, 12:46 PM   #684
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,307
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

L. Georgievski has completely destroyed all negotiating positions.

https://time.mk/c/27ce704199/lavina-...-bugarija.html
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2021, 02:46 PM   #685
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,307
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

Љупчо Георгиевски со 5 точки како да се подобрат односите помеѓу С Македонија и Бугарија

URL:
https://libertas.mk/upcho-georgievsk...-a-i-bugari-a/

Поранешниот премиер, Љупчо Георгиевски, преку социјалните мрежи оценува дека македонското-бугарските односи се движат кон нов ќорсокак и кон нова ескалација на сите нивоа. Тоа според него, може да доведе до долгогодишна омраза помеѓу двата народа и затоа дава предлог-акциски план како да се излезе од оваа ситуација.

Неговиот предлог, кој вели има само политичко-дипломатски карактер, е составен од пет точки во кој првата е Северна Македонија да даде гаранција дека нема никаква аспирација за Источна односно Пиринска Македонија и дека во поимот Северна Македонија не влегува Источна Македонија.

Следно, предлага, уште една гаранција од Северна Македонија, а тоа е дека како држава со ништо нема да ги помага и поддржува организациите кои бараат македонско малцинство во Бугарија.

Српски начин на решавање на проблемите за јазикот и нацијата

Трета точка во неговиот предлог е бугарскиот парламент да донесе декларација во која ќе изјави дека под поимот македонска нација и македонски јазик подразбира само нација и јазик кои се формирани после 1944 и дека Бугарија со ништо не ги прифаќа тезите за кои смета дека се фалсификат и ја поддржува бугарска историографија во одбрана на својата вистина.

Георгиевски вели дека ваквата стратегија е истата која ја применува Србија во решавање на ваквите проблеми.

Имено Србија го има истиот проблем со хрватскиот јазик, со босанските и црногорските нација и јазик, па дури и со македонската нација и јазик. Но, Србија политички ги има признаено сите четири нации и јазици дури и на својата територија. Ама српската наука историографија и лингвистика не го признава тој факт и секојдневно се бори со аргументи. Истата приказна е и со Македонија. Политиката максимално ја дава поддршката за македонска нација и јазик ама секоја година се печатат книги за Македонија како стара Србија, како ја ослободиле Македонија во балканските војни, книги за српски манастири и цркви од време на средновековието , пишува експремиерот.

Промена на стратегијата за историјата и конечно решавање на проблемот со јазикот

Четвртата точка во предлогот на Георгиевски се однесува на заедничката историска комисија, за која тој смета, дека треба да ја смени стратегијата односно да се објават петте личности за кои досега се усогласени ставовите. Исто така, предлага и за Гоце Делчев да се објави дека тој е општ и заеднички, без многу детали, како и за Глигор Прличев. Понатаму наведува дека треба и без многу објаснувања и навлегување во детали, комисијата да усогласи уште 10-15 историски настани и тие да продолжат да се слават заедно.

Неговиот предлог продолжува со тоа Бугарија итно да направи список на места од македонските учебници кои ги смета за навредливи и истите да се избришат без да се чека општа дискусија.

Да се направи нова специјална комисија која ќе работи под најбрза постапка за прогонот и убиствата на Македонци со бугарска национална свест. Според бугарски извори 30 000 убиени и 120 000 малтретирани. Лично сметам дека тука некој лошо ја подводи бугарска јавност. Но и 1 200 да се демократија треба да објави на виделина. Македонската страна да се задолжи во сите историски книги, независно од државен или приватен издавач, точна да го дава преводот посебно каде писателите пишувале Македонци или Бугари. Секој фалсификат да биде финансиски санкциониран. Македонската историографија да ги коригира и да ги даде вистинските имиња на институциите, на пример Народна Федеративна Партија?, пишува Георгиевски.

Понатаму, тој предлага да се пополнат биографиите на важните личности како што Гоце Делчев, Даме Груев и Ѓорче Петров кои биле учители на бугарската егзархија, што според него, не е мала работа која се крие.

На крајот во точката за историските прашања, тој дава и предлог со кој смета дека конечно може да се затвори проблемот со јазикот.

Македонската страна да признае дека целата македонска преродба се обидувала да создаде заеднички јазик со бугарскиот, но врз база на македонските дијалекти. Меѓутоа, бугарската интелигенција поради кратковидост кодифицирала јазик само врз база на северозападните дијалекти со што го отвориле патот на македонскиот јазичен сепаратизам, а на српските лингвисти дале основа дека и шопските говори во Бугарија се српски јазик. Да признае дека официјално писмо и јазик на сите македонски организации во османлискиот период бил бугарскиот јазик и писмо, што се лесно проверливи факти. А, бугарската страна да прифати дека тоа е добар приод да се затвори јазичното прашање, пишува Георгиевски за јазикот.

Пругата под концесија

Последната, петта, точка од предлогот на експремиерот за подобрување на односите се однесува на инфраструктурните прашања. Според него, македонската страна треба да ја даде под концесија железничката пруга на бугарските железници и со пресметан екстра профит да ја доградат.

Бугарија, пак, вели тој, конечно од своја страна да ги изгради патиштата за граничниот премин Клепало, за кој 20 години има и пат и гранична зграда, како и преминот Црна Скала помеѓу Делчево и Ќустендил каде патот беше изграден, но сега веќе е руиниран.

Кога се во прашање граничните премини, македонската страна, предлага Георгиевски, како поклон на Бугарија да ѝ изгради втора лента на преминот Делчево-Благоевград каде на секој празник граѓаните чекаат со саати.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2021, 12:17 AM   #686
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Поранешниот премиер, Љупчо Георгиевски, преку социјалните мрежи оценува дека македонското-бугарските односи се движат кон нов ќорсокак и кон нова ескалација на сите нивоа. Тоа според него, може да доведе до долгогодишна омраза помеѓу двата народа и затоа дава предлог-акциски план како да се излезе од оваа ситуација.
Not that it should be required by now, but let this be a lesson to any Macedonian out there who still maintained a level of sympathy and understanding for this traitor.

https://www.slobodnaevropa.mk/a/31126263.html
Quote:
Зоран Заев вчера преку Љубчо Георгиевски пушти пробен балон во јавноста, и порача дека македонскиот јазик не постоел во кореспонденцијата на патриотските револуционерни организации директно негирајќи ја посебноста на македонскиот јазик, како и посебноста на македонската нација. Заев сака да ги одроди револуционерите и сите македонски дејци и од нив да направи Бугари“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Тие обвинуваат и дека преку Георгиевски, сака испраќа порака дека ќе се откаже од македонското малцинство во Бугарија.
Georgievski is a political whore in any case, so that's possible. Or he could've just been on another substance-induced rant.
Quote:
Од друга страна, пак, СДСМ се изјасни дека нивните ставови се различни од оние на Георгиевски. Тие тврдат дека де отворени за дијалог, но за идентитетот не се преговара. „Остануваме отворени за дијалог за изнаоѓање на решение меѓутоа повторувам уште еднаш Македонскиот јазик и македонскиот идентитет не се тема на разговор. Нити се разговарало, нити во иднина ќе се разговра на оваа тема. Ставовите на господинот Георгиевски се негови лични ставови со којшто ние апсолутно немаме никакви допирни точки“, изјави пратеничката на СДСМ Марија Георгиевска.
Amazing how these morons are still talking about identity like they haven't already betrayed their country and people. Yet they're still open for even more dialogue.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2021, 04:18 PM   #687
Carlin
Senior Member
 
Carlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Canada
Posts: 3,307
Carlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud ofCarlin has much to be proud of
Default

As if it wasn't enough, here is the new development.

URL:
https://sitel.com.mk/radev-na-sostan...-na-pravata-na

Радев на состанок во шефовите на бугарските специјални служби заради повреда на правата на Бугарите во Македонија

Бугарскиот претседател Румен Радев на средбата со шефовите на бугарските специјални служби побара да се преземат навремени мерки за адекватна заштита на правата на бугарските граѓани надвор од Бугарија, кои се изложени на напади само поради нивната национална самосвест, јави дописникот на МИА од Софија.

На средбата, како што соопштија од кабинетот на Радев, присуствувала и заменичката на претседателот, Илијана Јотова.

Повод за средбата е писмото кое бугарскиот Кабинет на претседателот го добило од Културниот центар Иван Михајлов Битола и од други граѓани на Македонија кои се определуваат како локални Бугари и поради, како што се наведува во соопштението, зачестените појави на повреда на нивните права само поради фактот што се определуваат како етнички Бугари.

На средбата, се додава во соопштението, бил разгледан и случајот во Струмица, со нападнатите граѓани кои се определуваат како Бугари.


Во меѓувреме, Министерството за надворешни работи на Софија, соопшти дека бугарскиот амбасадор во Скопје Ангел Ангелов и специјалниот претставник на Владата на Република Македонија за Бугарија Владо Бучковски разговарале за актуелната соработка меѓу Софија и Скопје.

При разговорот најголем акцент бил ставен на врските во областа на медиумите, образованието, културата, здравствената заштита и инфраструктурните проекти.

Особено внимание било посветено на подготвеноста на двете земји за изградба на граничниот контролен пункт Клепало меѓу општините Струмјани и Берово.

Како што претходно јави дописникот на МИА од Софија, бугарскиот заменик-министер за регионален развој Деница Николова изјави дека Бугарија планира да бидат насочени околу девет милиони евра за изградба на граничниот премин Клепало меѓу Струмјани и Берово, што е назначен за стратешки проект на Софија и Скопје и оти со неговата изградба ќе се подобри поврзаноста меѓу двете држави и ќе се олесни трговијата и туризмот во двете насоки.
Carlin is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2021, 08:53 PM   #688
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

A few dozen morons in Macedonia pretending to be Bulgars and Radev consults with his "special services" about protective measures. Meanwhile, thousands of Macedonians in the Pirin region are routinely denigrated by Bulgarian authorities and not a word about protecting their own citizens. Truly, the bottomless pit of hypocrisy is a perpetual inheritance from one Bulgar government to the next.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2021, 04:51 AM   #689
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,594
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

15-20 years ago these bugaromani would have kept to the shadows. Evidently, recent developments under the Zaev regime have empowered them to boldly boast their "Bulgarianess" publicly, knowing the socio-political environment will now tolerate and potentially even applaud it...
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2021, 10:18 AM   #690
JPMKD
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 101
JPMKD is on a distinguished road
Default

Are we finally in the EU???? LOLz (kinda)
__________________
Not a Northadonian
JPMKD is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump