Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 09-04-2008, 10:00 PM   #1
Volk
Member
 
Volk's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 894
Volk is on a distinguished road
Default Macedonian Archeology

Lets start this thread here 2

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=60...66C85219269C3E

Билазора е важен центар на македонската античка цивилизација

Очигледно дека е пајонски град, кој живеел во класичниот, а уште поинтензивно во хеленистичкиот период, вели археологот Виктор Лилчиќ


Сребрена тетрадрахма на владетелот Ликеј, 356-340 година пр.н.е

Пајонскиот град Билазора е важен центар на македонската античка цивилизација, вели археологот Виктор Лилчиќ, професор на катедрата за археологија на Филозофскиот факултет во Скопје, коментирајќи ги новите откритија на локалитетот Градиште, кај светиниколското село Кнежје.Истражувачки тим од земјава и од САД деновиве соопшти дека е откриена влезната порта и дел од бедемот на акрополата на античка Билазора. Тоа беше главната причина што истражувачите вчера се сретнаа со министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска. Таа им ветила поддршка во натамошните истражувања.Според Лилчиќ, се претпоставува дека Билазора се наоѓа на локалитетот Градиште, кај селото Кнежје, околу 3 километри оддалечено од Свети Николе. Локалитетот прв го премерил археологот Иван Микулчиќ, пред многу години. Тоа е локалитет што зафаќал површина од 19 хектари, со акропола. Имал овална, елипсовидна форма. Со тоа Микулчиќ ја урива дотогашната теза дека Билазора е кај Велес и поставува нова теза - бил изграден во Овчеполието за да ги блокира нападите - го цитира Лилчиќ својот професор.

НЕИСТРАЖЕН ЛОКАЛИТЕТ

Истражувањата на Градиште почнаа во јуни, под раководство на Бобан Хусеновски, археолог од гевгелискиот музеј, со Вилијам Хајдингер и Јула Метју од Фондацијата за археолошки и историски истражувања од Хјустон, Тексас. Истражувањата се под ингеренции на Народниот музеј од Свети Николе. Во истражувањата учествуваа и археолозите Ѕвонимир Николовски од Управата за заштита на културното наследство и Стефан Данев од Свети Николе. Истражувањата ги финансира Министерството за култура со 200.000 денари. Археолозите работеа на акрополата. Лилчиќ ги раскажува своите искуства од Градиште.Го премерив локалитетот. Голем дел од градиштето било изедено од ерозија уште пред да биде подигнат градот. Сметам дека тоа ја намалило станбената површина на десетина хектари. Но, факт е дека локалитетот досега не бил убаво истражен. Пред десетина години учествував во пробните сондирања на одбранбениот ѕид, изработен од груби квадратни блокови. Малку е рустикален, но очигледно дека е пајонски град кој живеел во класичниот, а уште поинтензивно во хеленистичкиот период - вели Лилчиќ.

ЗАШТИТА ОД НАПАДИ

Според античкиот историограф Полибиј, Билазора бил град подигнат на место на кое Дарданците влегувале во Македонија. Лилчиќ вели дека во минатото таму била пронајдена монета од пајонскиот крал Ликеј, но ја нашол трагач, па не е сигурно документирано дека потекнува токму од Градиште. Според Полибиј, Билазора била густо населена. Според тоа што сум го видел на терен, нема многу нумизматика, а тоа би било основна карактеристика на густо населен град. Освен тоа, граничното подрачје кон северната страна било опасно за живот. Сепак, постои логика токму со Билазора Македонија треба да се гордее. Можеби не е покрај фреквентен пат и е тежок за развој на туризам, но е важен центар на македонската античка цивилизација - вели Лилчиќ.Министерката за култура вчера се сретна со Александар Данев, директор на светиниколскиот музеј. Тој ја информирал дека треба итно да се покрие хидрорезервоарот. Министерката ветила дека ќе помогне в година да продолжат истражувањата.

Весна Ивановска
__________________
Makedonija vo Srce
Volk is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 05:09 AM   #2
Makedonia
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 76
Makedonia is on a distinguished road
Default

Can someone please translate what the inscription says on the coin?
Makedonia is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 07:42 AM   #3
Dimko-piperkata
Senior Member
 
Dimko-piperkata's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Occupied Macedonia 1913
Posts: 1,876
Dimko-piperkata is on a distinguished road
Default

try it by yourself

Dimko-piperkata is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 10:30 AM   #4
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Makedonia View Post
Can someone please translate what the inscription says on the coin?
Many people who were not ancient Greeks used the ancient Greek language for coin inscriptions, does this come as a suprise to you?

Do yourself a favour and save this type of irrelevance for the place it belongs, in the moron sector of the cyberworld called maggotsontheweb. It will have no place here, that I will personally assure you.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 11:01 PM   #5
Petros Houhoulis
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 55
Petros Houhoulis is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Soldier of Macedon View Post
Many people who were not ancient Greeks used the ancient Greek language for coin inscriptions, does this come as a suprise to you?

Do yourself a favour and save this type of irrelevance for the place it belongs, in the moron sector of the cyberworld called maggotsontheweb. It will have no place here, that I will personally assure you.
Huh, what people do you mean exactly, because if you imply the Phoenicians, you are in for a big surprise.

The coin is not very well minted, and the first letter could be something else, but my bet is this:

Lykkeioy

In honor of someone with the name Lykis or Lykeias - my guess.

Ironically, that (almost) how we call the last 3 years of high school in Greece (just before college/university)...: Lykeio.
Petros Houhoulis is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 11:38 PM   #6
Petros Houhoulis
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 55
Petros Houhoulis is on a distinguished road
Default

Ha!

This coin is PAEONIAN:

http://www.wildwinds.com/coins/greec...ykkeios/t.html

...But the Paeonians were different from the Macedonians. Maybe you just found out that your country is a little bit outside of Ancient Macedonia?

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:M...an_Kingdom.jpg

...And no, you are wrong. Greek was spoken in there too:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...recek_Line.jpg

...And the language does not appear to be Satem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paionian_language

...While yours is Satem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Centum-Satem_isogloss

...You couldn't claim even the Ancient Paeonians, if you tried to...
Petros Houhoulis is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2008, 12:34 AM   #7
Venom
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 445
Venom is on a distinguished road
Default

Just like to take this chance to say to the Admins a job very well done. The forum has been open 5 minutes and the pieces of shit are here already quoting Wikipedia and raving about how 'greek' was spoken 6 million years ago by the fucken dinosaurs.

They don't get that fanatical if they don't feel threatened so you're already doing a fantastic job.
__________________
S m r t - i l i - S l o b o d a
Venom is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2008, 12:39 AM   #8
Risto the Great
Senior Member
 
Risto the Great's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Colony of Australia
Posts: 15,639
Risto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond repute
Default

Hmm, a Paeonian coin in Macedonia.
Good.
If you could read this in the opening post:
Mонета од пајонскиот крал Ликеј,

You would have found this out much faster.
__________________
Risto the Great
MACEDONIA:ANHEDONIA
"Holding my breath for the revolution."

Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com
Risto the Great is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2008, 01:46 AM   #9
Petros Houhoulis
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 55
Petros Houhoulis is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Risto the Great View Post
Hmm, a Paeonian coin in Macedonia.
Good.
If you could read this in the opening post:
Mонета од пајонскиот крал Ликеј,

You would have found this out much faster.
Argh! You are utterly confusing me! The title of the thread group says: "Macedonian archaeology" what am I supposed to assume?

I can not read the opening post, my apologies. The title does not say that Lykkeios was a Paeonian though, unless if that пајонскиот means Paeonian.

Ah, one more question. Since all of you hate wikipedia, why don't you try to quote other encyclopaedias? There is Encarta, Britannika, even Makpedia, I do not object to Makpedia really - if you could find it where it is...
Petros Houhoulis is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2008, 01:55 AM   #10
Risto the Great
Senior Member
 
Risto the Great's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Colony of Australia
Posts: 15,639
Risto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond repute
Default

Just think what else you might find out about Macedonians if you could read our language.
__________________
Risto the Great
MACEDONIA:ANHEDONIA
"Holding my breath for the revolution."

Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com
Risto the Great is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump