The Close : August 29, 2012 : Macedonia/Europe Outlook

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lavce pelagonski
    Senior Member
    • Nov 2009
    • 1993

The Close : August 29, 2012 : Macedonia/Europe Outlook

Канадски новинар го праша Груевски – Европа може да учи од Македонија – што барате тогаш во ЕУ?

Премиерот Никола Груевски е во лов на инвестиции во Канада. Освен остварените средби со инвеститорите Груевски разговараше и со новинарите. Даде интервју и за познатата телевизија која информира исклучиво за бизнис вести БНН – (Business news network)

Новинарот го ,,закачна,, Груевски за Грција – ,,Дали сега кога Грција ќе излезе вие ќе влезете во Европа,, беше едно од прашањата – на што Груевски одговори дека не верува во тоа сценарио, дека Грција ќе излезе од еврозоната.

Но по целото интервју, кое трае околу 10 минути, се добива впечаток дека Македонија е економски рај за инвеститорите и земја за пример, а новинарот забележително не испофали. Еве дел од најинтересните прашања на новинарот кој и порача на Европа дека може да учи од Македонија!!

,,Очекувате раст од 2 посто тоа е нешто за што сонуваат и го посакуваат сите земји во Унијата освен да речеме Германија. Како тоа вие успеавте да ја пребродите кризата во светот минатите 3 години?

На што Груевски ги наброја сите мерки, намалени даноци, индустриски зони, регулатроната гилотиња, договори со сите земји во Европа итн.

,,Изгледа дека Европа може да учи од вас, како вие ја раководите земјата, зошто тогаш воопшто сакате да бидете дел од Унија на која сега и оди лошо, не ли е подобро да почекате?

Груевски – ,,Тоа е стратешка определба на Македонија, а и имаме, делиме исти вредности со ЕУ….,,

,,Велите Македонија е рај за инвестиции, ниски даноци, договори со сите земји на европскиот континент, што тогаш Канада може да ви понуди вам?

Груевски,, Имаме големи инвеститори, познати брендови од Германија, Америка, Британија, Русија…. но немаме од Канада. Затоа сме тука.

Стравот на Атина од овој Македонец одел до таму што го нарекле „Страшниот Чакаларов“ „гркоубиец“ и „крвожеден комитаџија“.

„Ако знам дека тука тече една капка грчка крв, јас сега би ја отсекол целата рака и би ја фрлил в море.“ Васил Чакаларов
  • George S.
    Senior Member
    • Aug 2009
    • 10116

i wonder if gruevski think that negotiating our name is the way to go.Then how will he feeel if he has mutually selected anattrocious name that is a humiliation name for macedonians in the years to come.
    "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
    GOTSE DELCEV

Comment

Working...
    X