Macedonian Orthodox Church - News & Updates

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Prolet
  Senior Member
  • Sep 2009
  • 5241

  Indigen, Metodija Gogov (Gospodin Gospodin Mihail) was the main figure to pull us away from SPC, he was also one of the podpisnici in 1944 in Prohor Pcinski when we became a republic.

  ArchBishop Mihail used to serve in Australia as a priest, same with Bishop Agatangel.
  МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

  Comment

  • Prolet
   Senior Member
   • Sep 2009
   • 5241

   Bishop Agatangel is stunned at Crvenovski's remarks

   МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

   Comment

   • Prolet
    Senior Member
    • Sep 2009
    • 5241

    Svetski Makedonski Kongres responds to Branko Crvenkovski's criticism of MPC

    МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

    Comment

    • indigen
     Senior Member
     • May 2009
     • 1558

     Црковни преговори во Истанбул

     Црковни преговори во Истанбул
     Понуденото име за МПЦ го подели Светиот Синод

     15-6-2000



     Неприфатливо е да се преименува Македонската православна црква во „Охридска архиепископија”, бидејќи тоа ќе значи дека се откажуваме од националната самобитност на македонскиот народ, чиј симбол е МПЦ, велат извори блиски на врвот на Црквата. Според нив, реална е опасноста да дојде до раскол во МПЦ, доколку се прифати промена за која, по изјаснувањето на Синодот на МПЦ, би требало да решава и Црковно-народниот собор.
     Промената не може да се брани со некакво враќање на изворните имиња на православните цркви. Ние не се согласуваме да бидеме прва црква која ќе се именува според седиштето, а не според народот на кој му припаѓа таа црква. Тоа нека го направат сите други православни цркви, па дури потоа можеме и ние. Од друга страна, православните цркви што го предлагаат името „Охридска архиепископија” веројатно се свесни оти евентуалното преземање на тоа име треба да значи дека МПЦ под своја јурисдикција ќе ги има сите оние територии кои своевремено ги имала архиепископијата со тоа име - велат во МПЦ.

     Во црковни кругови предлогот за промена на името на МПЦ се доживува и како „пробен балон” за промена на името на државата. Односно, доколку се прифати старото име на црквата, се претпоставува оти полесно би се извела и промена на името на државата.

     Инаку, делегацијата на МПЦ и вчера водела разговори во Вселенската патријаршија во Истанбул, на кои требало да им се приклучи и делегација на Српската православна црква, дознаваме од извори блиски на МПЦ. Оваа информација вчера не ни ја потврдија бидејќи членовите на нашата делегација не беа достапни за изјави. Неизвесно е кога ќе завршат разговорите во Вселенската патријаршија околу понудата МПЦ да биде признаена од другите православни цркви под името „Охридска архиепископија”. Засега нема потврда и на информацијата дека делегација на Синодот на СПЦ веќе заминала за Истанбул.
     (Б.Ѓ.)
     --------------
     For fair use only.

     Considering MPC (Македонската православна црква) became MPC-OA (МПЦ - Охридска архиепископија) in 2009, it would be logical to expect that the state name will be getting a compound name in the near future. The call for defending of the "Constitutional name" is one of those "dirty deeds done dirt cheap" manipulations that many politically naive Macedonians are falling for.

     As it is, FM Miloshoski (on behalf of the Government and nation) is proposing a name change (and MPC-OA has not raised any criticism to-date and are as quite as church mice on the matter!) as the following interview published on MFA website shows:

     ГРЦИЈА СЕ ОДНЕСУВА ИРАЦИОНАЛНО
     Скопје, 8 Октомври 2010 година

     Интервју на Министерот за надворешни работи, Антонио Милошоски, за германскиот дневен весник, “Suddeutsche Zeitung”


     Г-не Милошоски, во секое интервју прво Ве прашуваат за спорот со Грција околу името. Нели ви е жал за тоа?

     - О да! И и тоа е навистина еден ирационален спор, тешко разбирлив за сите. Една приказна за Давид и Голијат, во која ние сме Давид.

     Во Јоргос Папандреу, Грција доби еден реформистички премиер, Ви дава ли тоа одредена надеж?

     - Да, Папандреу остварува средби со нашиот Премиер на повеќе меѓународни форуми и собири, порано такво нешто не беше возможно. Со Папандреу добивме повеќе фотографирање и насмевки, подобри зборови, но не и реално придвижување. Грција зборува за национална црвена линија. Црвената боја не е боја на компромисот. Атина бара да ги промениме нашите пасоши, интернет страниците, декларацијата на виното кое го извезуваме во Германија, при што истото не смее да се именува како македонско! Тоа е ирационално.

     И што може да направи Македонија?

     - Ние немаме соодветна „тежина„ да и се спротивставиме на Грција. На тој начин, нашата европска перспектива е ставена во заложништво. Исто така, на Самитот на НАТО во Букурешт, 2008 година, Грција стави вето на приемот на Македонија иако согласно Времената спогодба, постои член со кој нашето зачленување во меѓународни организации не смее да се блокира доколку притоа се користи привременото име. Затоа, поведовме соодветна постапка заради прекршување на оваа Спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг и очекуваме соодветна одлука во врска со валидноста на Спогодбата.

     Но, што тогаш би било можен компромис за кој зборувате?

     - Ова е и за нас многу емоционално прашање и за негово решавање мора да се добие согласност од јавноста на референдум. Според последните испитувања на јавноста, 67% од неселението отфрла било каква промена на името, а само 24% се флексибилни.


     Значи изнаоѓањето на решение ќе биде многу тешко.

     - Но, не и невозможно, кога политичките елити, владата и опозицијата ќе бидат во таквото решение убедени. Ние ги плаќаме трошоците околу спорот и ние сакаме истиот да се надмине.

     Од НАТО Самитот во ноември не очекувате некаков сигнал?

     - Не, но имаме еден предлог. Кога ние би направиле голема национална отстапка со цел да ги отпочнеме преговорите со ЕУ, мораме да бидеме сигурни дека Грција нема повторно да не блокира по четвртото или десеттото поглавје. Затоа, треба двата процеси паралелно да се одвиваат, така што дури по официјалниот прием на РМ во ЕУ би важело новото име. На тој начин, можеме да ја надминеме недовербата во целиот случај.

     Велите Грција се однесува нерационално. Зошто тогаш во Скопје се поставуваат се повеќе статуи од Александар Велики? Тоа во Атина се сфаќа како провокација.

     - Јас бев уште дете кога Македонија пред 20 години стана независна. Во тоа време не бевме толку концентрирани кон антиката. Но, колку повеќе Грција ја претставуваше историјата како забрането овошје за нас, толку поголема беше мотивацијата да се каже дека и ние не сме народ без корени. Тоа е веројатно комплекс на малите нации, мислам дека национализмот на едната страна може исто така да го разбуди национализмот на другата страна.

     А, учебниците со карти од голема Македонија?

     - Јас се образував во Македонија и никогаш не сум учел такво нешто. Грција се обидува да шири конфузија со тврдењата дека Македонија има територијални претензии. Тоа е толку смешно како некој да каже дека Луксембург има територијални претензии кон Германија. Ние имаме само 8.000 војници и 8 хеликоптери и во изминативе 20 години никогаш не сме имале безбедносен проблем со Грција.

     Постои ли, според вашите согледувања, стремеж кај албанското малцинство во Македонија за креирање на една голема Албанија?

     - Со зачленувањето на Албанија во НАТО, идејата за голема Албанија е исцрпена. Ниту една НАТО држава нема да дозволи и дискутира за промени на граници. Тоа е добро за целиот регион.

     Во Европа е актуелна дебатата за улогата на муслиманите. Како вие гледате на тоа? Во вашата земја има мешано население.

     - Во Македонија исламот не е новост, јас сум со тоа израснат. Ние сме се за модел на интеграција без асимилација. Тоа не е секогаш идеално, но функционира. Постои соодветно почитување, но и одредени предрасуди. Во Германија како и во Европа, исламот е нешто ново, странско, непознато. Но, можеби треба германското општество да го заборави и отфрли зборот Gastarbeiter “гости работници“, бидејќи има семејства кои се присутни овде 40 години, заедно со културата и традицијата во своите домови и тоа ќе остане така за секогаш. Затоа поларизацијата на едно општество не е решение и со популизмот се остваруваат само краткорочни добивки.


     Министерство за надворешни работи

     Comment

     • Frank
      Banned
      • Mar 2010
      • 687

      The MOC is in with talks with the SOC so I don't care what this insinuation has to say

      It cant even deal with one run away SOB

      Comment

      • Risto the Great
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 15660

       Originally posted by indigen View Post
       Considering MPC (Македонската православна црква) became MPC-OA (МПЦ - Охридска архиепископија) in 2009, it would be logical to expect that the state name will be getting a compound name in the near future. The call for defending of the "Constitutional name" is one of those "dirty deeds done dirt cheap" manipulations that many politically naive Macedonians are falling for.
       I used to think they should just stick to church matters only. It seems they cannot do that very well either.
       Risto the Great
       MACEDONIA:ANHEDONIA
       "Holding my breath for the revolution."

       Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

       Comment

       • Pelister
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 2742

        Here is a tyically Catholic point of view.

        The article is interesting because it mentions the 'Church of the Macedonians'.

        Author: “Luther
        “The Lord Bishop of Roma, Vicar Apostolic of the Western district hath asserted, ‘When a dogmatical point is to be determined, she (the Church of Rome) speaks but once and her degree is irrevocable. The first general Council at Nice, declared her faith against the Arians; the Council of Constantinople against the Macedonians; the Council of Ephesus against the Nestonians; that of Calcydon against the Eutychians; the second Council of Nice against the Iconoclasts; and so on through the whole period of the Christian era these solemn determinations have remained unalterable, and will ever be so. Pursuing invariably the same course, she (the Catholic Church) assembled in a General Council at Trent, in 1545, where having examined the principles of the new reformed doctrine (Protestantism), she pronounced them heretical and denounced them as such; and this decision will stand an imperishable monument of the true faith against the Protestant religion to the end of the world.”
        NB: Attack on Protestantism, but also the decisions made against other Churches.

        To the Editor of the Royal Cornwall Gazette . LUTHER.
        Royal Cornwall Gazette, Falmouth Packet & Plymouth Journal (Truro, England), Saturday, April 05, 1823; Issue 1032. 19th Century British Library Newspapers: Part II

        Comment

        • julie
         Senior Member
         • May 2009
         • 3869

         catholics only recognise their religion as the only true believers of god . The father of my boys shunned his own church as was tired of hearing only catholics will go heaven at services and encouraged me to christen our boys in the macedonian orthodox church as well as attending all of our services .
         "The moral revolution - the revolution of the mind, heart and soul of an enslaved people, is our greatest task."__________________Gotse Delchev

         Comment

         • Pelister
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 2742

          Originally posted by julie View Post
          catholics only recognise their religion as the only true believers of god . The father of my boys shunned his own church as was tired of hearing only catholics will go heaven at services and encouraged me to christen our boys in the macedonian orthodox church as well as attending all of our services .
          Your lucky, and all i can think of is that here is a chance for your boys to preserve something of our culture. I couldn't live with a partner who couldn't accept my Macedonian background. Historically, the very religious Catholics are pretty much the same all over - intolerant, although there are exceptions, and we shouldn't put them in the 'too hard' basket, because there are many wonderful Catholics.

          Comment

          • julie
           Senior Member
           • May 2009
           • 3869

           Cheers Pelister. He was my first husband He has a lovely partner, and has always instilled in the boys the importance of their beautiful Macedonian heritage and ethnicity.
           "The moral revolution - the revolution of the mind, heart and soul of an enslaved people, is our greatest task."__________________Gotse Delchev

           Comment

           • fyrOM
            Banned
            • Feb 2010
            • 2180

            One strange thing I find with the MTO is it has some otherwise extremely intelligent people but let themselves get bogged down on some minor point which to them its as if it almost means the world and cannot seem to get past it or check their own version of reality.

            Komita you are very sadly mistaken. The Russians then Soviets then Russians have NOT been friends of the Macedonians. Period. Fact. Get over it. I don’t have any articles at hand but recall my disgust in reading articles in the past where both government and church have call Kiril and Metodia two nice GREEK priests who came to Russia to spread the Christian faith and an alphabet to the Russians and other Slavs.

            The church as other churches ie catholic protestant ect has had strong ties with government and politics sometimes even outdoing government both of which realised that faith is a powerful motivator when all faiths scare a person witless with stories of hell and that the only way to escape a fate worse than death is to be faithful to the church yielding them sway over the minds of the masses and hence yield them great power. Haven’t kings claimed to have a god given right to rule.

            In the context of Russia’s aims at reaching the Mediterranean they supported the Serbs who intern support the Greeks in denying Macedonians exist. It is the foundation of the north to south Slav migration myth. We have not accepted subjugation. The Macedonian masses have been beaten and kicked to the ground and called all sorts of things South Serbs Bulgarians ect in next to the Jews the longest attempt to exterminate a people. It has little to do with faith and a lot to do with politics power and empire.

            The SOC cannot claim dominion over MOC anymore than a daughter can claim to have born her mother. Their claim to power is during the disintegration of Macedonia and Serbian dominance SOC seized power but like in any soap opera the daughter cannot claim to have started the family business before she was born. A priest gets authority from his superiors. The orthodox faith spread northwards not southwards but for politics the Macedonians were called the new Slavs kid in the Balkan block supposedly migrating from Russia. In order to reconcile this stupidity the Greek claims were backed that the original Macedonians who were Greek brought the faith northwards and the new Slavic Macedonians therefore could not be the originators of the faith and hence must be under some other church. It has all to do with politics and power and nothing to do with faith. No Macedonian church should bow down to any other church for no other church can be older unless ofcourse you accept the original Macedonians are gone and we are the new mob who rather than calling themselves by the name of some region in Russia decided or got confused and started calling ourselves Macedonians. Everything boils down to the one same old question and nothing more.

            A simple answer to SOC or ROC or any other church for that matter we do not need your authority to exist…accept me as I am or go away.

            Komita from what I can gather by your posts your views are very similar to SDSM and some Macedonians. You will relish in the victory when it happens and it will but secretly you will know your own part.

            Tito and Yugoslavia became one of the founding members of the non-aligned movement hence anti usa pro Russia or vise versa depending which side of the bed he got out of in the morning.

            Pelister.Post073...What an excellent find. I have not kept records of everything I have heard I the past and therefore could not cite examples but it is what I have been saying in many post that we really have not moved past West Roman Empire vs. East Roman Empire. When Constantinople was under attack Rome demanded all of the east bow down to them and surrender before they would consider helping fellow Christians. The rest is history.

            Comment

            • julie
             Senior Member
             • May 2009
             • 3869

             OM, agree on all points.
             The church has always been tied with politics .
             "The moral revolution - the revolution of the mind, heart and soul of an enslaved people, is our greatest task."__________________Gotse Delchev

             Comment

             • TrueMacedonian
              Banned
              • Jan 2009
              • 3823

              Originally posted by Pelister View Post
              Here is a tyically Catholic point of view.

              The article is interesting because it mentions the 'Church of the Macedonians'.




              To the Editor of the Royal Cornwall Gazette . LUTHER.
              Royal Cornwall Gazette, Falmouth Packet & Plymouth Journal (Truro, England), Saturday, April 05, 1823; Issue 1032. 19th Century British Library Newspapers: Part II
              This "Church of the Macedonians" he is referring to is the christian sect lead by Macedonius I of Constantinople. His followers were referred to as "Macedonians". This does not denote ethnicity but rather the sect followers of Macedonius.

              Comment

              • Pelister
               Senior Member
               • Sep 2008
               • 2742

               Originally posted by TrueMacedonian View Post
               This "Church of the Macedonians" he is referring to is the christian sect lead by Macedonius I of Constantinople. His followers were referred to as "Macedonians". This does not denote ethnicity but rather the sect followers of Macedonius.
               You could be right, although the chronology of events would be important in this case. I didn't read the source that way.

               To me he was expressing the Patriarchates (Council of Constantinople) abolishment of the Ohrid Archbishopric in 1789 (or whenever it was exactly).

               Comment

               • Bratot
                Senior Member
                • Sep 2008
                • 2855

                MOC and the bishops who do not know their history!

                Macedonian bishops are guiding with the thought that people do not know their history and
                history of the struggle of its clergy and believers, trampling on the pride of the Macedonian people they are receiving gifts and making contracts with major deniers of the Macedonians and the Macedonian Orthodox Church.

                The struggle for an independent church was long, namely in 1944 in the village Vranovci was formed the Initiative Board for organizing the Macedonian Orthodox Church.
                In March 1945 in Skopje is held the first National Church Council, on which the resolution was passed to restore Archbishopric of Ohrid as Macedonian Orthodox Church. This decision was submitted to The Synod of the SOC, since before the war dioceses in the area of Macedonia were under the United Orthodox Church of Serbs, Croats and Slovenes, later – Serbian Orthodox Church.


                This decision is not approved by Serbian bishops and they still treated MPC as part of their church, until July 17, 1967 in Ohrid, where convened the Third National Church Assembly, in formal session in the church of Saint Clement of Ohrid, Macedonian Orthodox Church was proclaimed autocephalous. The act of proclamation of the autocephalous Macedonian Orthodox Church was accomplished at the Holy Liturgy held in the church of St. Clement Ohrid on July 19, 1967, by the Holy Synod of the MOC. Exactly 200 years after its abolition by Turkey.

                The denial by SOC continues until today, but that denial certainly has found support from some of "Macedonian bishops”.
                On the Symposium "Ohrid evangelical activity of Nikolaj Velimirovic" in Shabac, Serbia, which was held in 2008 in which for the Prespa-pelagonic diocese, once responsible Bishop was Bishop St. Nikolaj of Ohrid and Bitola, was awarded with a medal by Bishop of Shabac Mr. Lavrentij and handed to the current authorized bishop prespa-pelagonian metropolitan and Australian and New Zealand administrator Mr. Petar.
                On that occasion also with a medal was awarded for Municipality of Bitola, handed to the President of the Council of Municipality Bitola, Ms. Liliana Kuzmanovska.

                Similarly, the "symposium was held in a warm friendly and fraternal atmosphere."

                All this would be good if there is no history and what Nikolai Velimirovic
                together with the Serbian bishop in America, Bishop Dionysius, have said about the Macedonian people in their letters.

                Namely, the first letter registered under D.Prot.Nr.6 dated January 16, 1952 where Bishop Dionysius refers to the Patriarch Vikentie:

                "... the Synod of the Serbian Orthodox Church is obliged not to recognize the MOC and the Initiative Board because they are invented - Macedonian nation, Macedonian alphabet, Macedonian literature, to definately seal the separation of the SOC and the creation of an independent Orthodox Church MOC that would be part of those fictional works .. "

                The second letter is from Nikolai Velimirovic, January 5, 1952 stating:

                "More difficult is the case with the recognition of the Macedonian nation, that can be done only by a overcloud brain, or a Serbian degenerate or political manipulator, sold soul, traitor of the Serbian people.
                When there is no Macedonian nation, there is no Macedonian alphabet, nor Macedonian literature or Macedonian language which is simply a Serbian text of St. Sava dialect of Serbian people "



                These quotes are taken from the book "Macedonian Orthodox clergy in the struggle for national and religious freedom" by D. Ilievski and from the book "Historical-legal aspects of relations between Serbian Orthodox Church and Macedonian Orthodox Church” by Miodrag Peric.

                History is witness that Dr. Peric from a university professor, was ignored by all and he was “sent” to teach in primary school, and then he ends fixed in invalid chair. That is the fate of all who fought for justice and freedom.
                And what is the humanity of the Macedonian bishops and politicians receiving awards who bear the name of the “man” that denied Macedonians? What is their history and their destiny?


                Last edited by Bratot; 10-28-2010, 02:45 PM.
                The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

                Comment

                Working...
                X