Macedonia and Bulgaria: Political Relations

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Carlin
  Senior Member
  • Dec 2011
  • 3332

  Македонија е жртва на бугарско изживување

  URL:


  ФЛОРИЈАН БИБЕР

  Тврдењето дека државата треба да го признае бугарското потекло на македонската нација и да ги признае нејзините бугарски корени, како што побара бугарскиот министер за надворешни работи Екатерина Захариева пред неколку дена, е гротеска


  Со месеци, Бугарија вршеше притисок врз Северна Македонија зад сцената да се согласи на далекусежни отстапки за Бугарија да не стави вето на преговорите за пристап во ЕУ. Советот на министри им даде зелено светло на разговорите во март оваа година, но формалниот почеток може дополнително да се одложи со бугарските приговори. Во последниве недели, барањата станаа јавни. Овие не само што се закануваат да го исфрлат од шините процесот на пристапување кон ЕУ за Северна Македонија, туку исто така ги фрлаат вредностите на ЕУ под автобус.

  Во различните јавни и дипломатски изјави и меморандуми, бугарската влада побара македонскиот јазик да не се нарекува како таков во разговорите за пристапување во ЕУ. Импликацијата е дека Бугарија може да се спротивстави на македонскиот јазик да стане официјален јазик на ЕУ.

  За време на минатите разговори за пристапување во ЕУ, секогаш беше изборот на идната членка да одлучи за јазикот што ќе го користи и не е на друга членка да го негира постоењето на јазикот или да се спротивстави на неговото име. Да, бугарскиот и македонскиот јазик се тесно поврзани, но има изразени разлики. Би било слично ако Хрватска стави вето на разговорите за пристапување на Србија и Црна Гора, бидејќи и двете земји користат јазици слични на хрватскиот и да се обиде да ги принуди да го прифатат хрватскиот јазик за свој официјален јазик.

  Покрај јазикот, историјата е главниот камен на сопнување што го отвори бугарската влада. Таа тврди дека нема македонска нација, туку дека е „вештачка“, создадена од комунистичка Југославија. Сите нации се вештачки, бидејќи нациите не се природен начин на кој луѓето живееле од памтивек, но нациите се модерни и честопати неодамнешни. Некои се појавија подоцна од другите, но тоа не ги прави повештачки. На крајот, сите нации се темелат на историски митови, вклучително и бугарската.

  Тврдењето дека државата треба да го признае бугарското потекло на македонската нација и да ги признае нејзините бугарски корени, како што побара бугарскиот министер за надворешни работи Екатерина Захариева пред неколку дена, е гротеска. Прво, нема јасни докази за такво тврдење. Бугарските националистички историчари го тврдат ова, но многу историчари на Балканот покажуваат дека македонската нација се појавила кај словенско население во османлиската провинција Македонија, од кои многумина немале јасен национален идентитет пред да се гледаат себеси како Македонци. Иако постојат блиски врски помеѓу двата народа, обидот да се наметне таков став, ја поедноставува историската комплексност.

  Второ, овие потекла се нематеријални, бидејќи се одраз на често сложената историска генеза на една нација, но не треба да бидат предмет на политичко тргувија со коњи, туку се оставени на историчарите. Всушност, Договорот за пријателство во 2017 година меѓу Бугарија и Северна Македонија формираше комисија за историчари за истражување на контроверзните историски настани и личности. Сепак, бугарската страна главно испраќаше националистички историчари во комисијата, а бугарската влада се залагаше за брзи резултати, наместо да им дозволи на историчарите да вршат внимателно и аполитичко размислување.

  Се чини дека Бугарија тоа го гледаше претежно како вежба за Северна Македонија да го преиспита својот историски наратив, но не и својот, вклучувајќи ја контроверзната бугарска окупација на Македонија и Јужна Србија за време на Втората светска војна и депортацијата на еврејското население од окупираните земји во нивната смрт во нацистичкиот логор за истребување во Треблинка.

  Конечно, Бугарија побара од Северна Македонија да се одрекне од тврдењето дека во Бугарија има македонско малцинство, додека истовремено бара да не бидат дискриминирани македонските граѓани кои се идентификуваат како Бугари. Ова е класичен пример да имаш торта и исто така да ја јадеш. Малцинствата не може да биде испреговарани меѓу државите и тоа треба да биде прашање на самоидентификација. Советодавниот комитет на Рамковната конвенција на Советот на Европа за заштита на националните малцинства постојано забележува дека Бугарија треба да ги признава Македонците како национално малцинство, последно во своето мислење во мај 2020 година. Секако, Бугарија не може да го негира неговото постоење, истовремено барајќи признавање на бугарско малцинство во Северна Македонија.

  Заканата од бугарската влада дека ќе стави вето на почетокот на пристапните преговори за Северна Македонија е грд потсетник на грчките приговори за името на земјата што ги закочи членството во НАТО и влезот во ЕУ 25 години и беше решено во Договорот од Преспа во 2018 година. Она што ги прави приговорите на Бугарија особено проблематични е затоа што веќе постои договор за пријателство меѓу двете земји што требаше да стави крај на какви било отворени прашања. Всушност, бугарските приговори имаат многу врска со домашните работи, како што е играње на националистичка карта како одговор на широко распространетите протести против владата во последните месеци и влијанието на крајно десничарските националисти од „Обединети патриоти“, помалиот партнер во сегашната влада.

  Без оглед на домашните мотивации за бугарските тврдења, тие ризикуваат да создадат непоправлива штета. Северна Македонија е очигледна жртва. Прво, таа беше запрено од грчките приговори; откако тие беа решени, Франција стави вето на почетокот на разговорите за пристапување во ЕУ, најмногу поради резервите за Албанија до март оваа година. Откако Европската комисија ги расчисти овие методологии за проширување, сега Бугарија се заканува дека ќе го запре процесот.

  По болната и оспорена промена на името договорена со Грција, толеранцијата за какви било понатамошни отстапки поради изживување од сосед е разбирливо ниска во Северна Македонија. Ризикот е да биде казнета земја што презеде повеќе напори од која било друга во последните години да се ослободи од авторитарното владеење, да ги реши отворените билатерални прашања и да продолжи со реформите. Тоа ќе ги поткопа напорите на реформаторите и националистичката опозиција весело ќе тврди „Нели ви рековме“.

  Штетата е поголема, бидејќи ќе поттикне понатамошно вето од страна на земјите-членки и ќе го остави проширувањето на ЕУ во уште поголеми нарушувања отколку што е веќе. Ако Бугарија се извлече од тоа, другите земји од Западен Балкан ќе бидат обесхрабрени да се трудат и другите членки на ЕУ може да се охрабрат да најдат некои отворени закони да ги заглават кандидатите за пристап.

  Конечно, најголемата штета е за самата ЕУ. Унијата се заснова на признавање на различноста и разликата. Давањето простор за различни идентитети е клучна премиса на Унијата и им овозможува на членките да работат заедно без да си го наметнуваат својот поглед на минатото или нивниот национален идентитет. ЕУ е заснована на консензус, што исто така значи дека ниту една држава или нација не може да им го наметнува својот историски наратив на другите. Ова е многу важно особено на Балканот, каде земјите и нациите, особено малите, честопати сметаа дека се предмет на амбициите на поголемите соседи. Европската интеграција е да им даде на државите и нивните граѓани поголема еднаквост и чувство на безбедност, наместо да ги поткопува.

  Има многу историски контроверзии меѓу земјите-членки и добро е ако има простор за историчарите да работат заедно за да најдат заеднички јазик. Сепак, нивната работа не е да ја пронајдат или „признаат“ вистината, како што бара бугарската влада. Наместо тоа, историчарите треба да бидат оставени да се согласат и да не се согласат, да признаат дека историскиот запис е комплициран.

  (Флоријан Бибер е професор на Универзитетот во Грац на катедрата за историја за Југоисточна Европа и координатор за Балканот на Советодавната група за европска политика. Неодамна ја објави книгата „Подемот на авторитаризмот во Западен Балкан“. Овој текст е објавен на страницата на „Јуропиан вестерн балканс“.)

  Comment

  • Soldier of Macedon
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 13675

   Originally posted by Carlin15 View Post
   ФЛОРИЈАН БИБЕР

   Тврдењето дека државата треба да го признае бугарското потекло на македонската нација и да ги признае нејзините бугарски корени, како што побара бугарскиот министер за надворешни работи Екатерина Захариева пред неколку дена, е гротеска
   Some of his statements are worthy, but just like his buddy, Gerald Knaus, Florian Bieber is a hypocrite, as highlighted by these statements:
   Со месеци, Бугарија вршеше притисок врз Северна Македонија зад сцената да се согласи на далекусежни отстапки за Бугарија да не стави вето на преговорите за пристап во ЕУ.
   No point bitching about Bulgaria's idiocy now when you endorse the same idiocy from Greece by referring to Macedonia as "North Macedonia".
   Бугарските националистички историчари го тврдат ова, но многу историчари на Балканот покажуваат дека македонската нација се појавила кај словенско население во османлиската провинција Македонија, од кои многумина немале јасен национален идентитет пред да се гледаат себеси како Македонци.
   A supposed "Luxembourger" belonging to a pseudo-Germanic ethnic group that pretends to have a Celtic origin is telling Macedonians about their identity. Priceless. Next we will have descendants of Turkic hordes speaking Macedonian or Albanians speaking Greek chiming in. Oh wait......
   In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

   Comment

   • Carlin
    Senior Member
    • Dec 2011
    • 3332

    Zaev confirms that Bulgaria VETOED the opening of Macedonia’s EU accession talks

    Comment

    • Carlin
     Senior Member
     • Dec 2011
     • 3332

     Bulgaria will be vetoing Serbia too.     Great Bulgarian Forest (latin: Silva Magna Bulgarica or Silvas Bulgarorum) was the territory between Belgrade and the Gate of Trajan, entering Via Militaris in Thrace. In the Middle Ages this territory was afforested with inaccessible forests and was known to all by this name. Participants in the first three crusades in the 11th-12th centuries, passing along Via Militaris, describe the famous area, which was passed in 8 days, walking 2 days and 2 nights without seeing person.


     Comment

     • Carlin
      Senior Member
      • Dec 2011
      • 3332

      Бугарските корени на вирусот

      Во третата декада на 21 век Софија го одредува точниот датум кога настанала македонската нација и кога бугарскиот дијалект станал македонски јазик, кога бугарските корени се накалемиле во друга овошка од посакуваната.

      URL:


      Бугарите имаат колективен имунитет на еден вирус повеќе од сто години. За него не е потребна вакцина. Отпорноста е вродена со мајчино млеко. Дијагнозата е „Голема Бугарија,“ а заразата е пренесена од Сан Стефано од 1878 година. Таа пандемија во мутирани форми трае до ден денешен и ќе трае уште долго оти е неодживеан и неостварен сон кој останал нацртан само на географските карти и во меморијата на нашите мили комшии и браќа одржувана со митови и пропаганди рамно 142 години.

      Вирусот е појавен на трети март 1878 година во селото Сан Стефано, или Јешил ќој, денес модерен кварт на Истанбул на оддалеченост од десетина километри од центарот на градот каде е склучен мировниот договор меѓу Русија и Османлиското царство по руско – турската војна. Во таа, скроена на маса Голема Бугарија, се корените на вирусот кој не може да се излечи бидејќи на Берлинскиот конгрес, по неполни три месеци од март до јуни – јули е избришана на ист начин како и што е нацртана картата.

      Лажната тапија од Сан Стефано

      Оттогаш наваму Санстефанска Бугарија е лажна, неважечка тапија која Бугарите ја чуваат како одземен имот кој кога тогаш треба да им се врати. А, служи и за колективна терапија без оглед дали владеат комунисти, цареви или демократи, секогаш кога ќе се јави некоја голема мака за да се зачува власта и патриотскиот дух.

      Ете тука треба да се бараат и бугарските корени на Македонците и на македонскиот јазик и во 21 век по сите војни и порази, оти во Сан Стефано целата територија на географска Македонија, без Халкидики и Солун, е ветен имот кој припаднал на Бугарија. Во таа хартија која се уште се чита како тестамент на сите генерации Бугари е содржана и денешната стратегија за блокада на Македонија да ги почне преговорите со Европската унија за членство во европското семејство.

      Заканата на Бугарија со вето да се попречи Македонија на патот кон Европа ако не се прифатат бугарските корени на македонскиот национален идентитет и на македонскиот јазик, ако не се прифати диктатот како да се изучуваат историските настани и ако не се одреди бугарската етничка припадност на историските личности, кај граѓаните на Македонија се доживува како страотен непријателски чин, како удар со нож во грбот. И тоа во една крајно деликатна ситуација во која се наоѓа Македонија по речиси 30- годишна неправда кога заедно само со Словенија целосно ги исполнуваше условите за брзо меѓународно признавање по крвавиот распад на Југославија и по 20 години блокирање на преговорите со ЕУ.

      Сега Бугарија од позиција на сила го поставува крајно понижувачкиот и навредлив ултиматум кој произведува нова стогодишна омраза и го анулира не само Преспанскиот договор со Грција и го прави неспроведлив, туку го урива и угледот на целата Европска унија. Една балканска држава, членка на НАТО и на ЕУ, го попречува својот сосед и два милиони граѓани во својот развој и реформи, негирајќи универзални светски цивилизациски придобивки, правото на свој јазик и национална припадност со една Бајгањовска итрина, демек го признаваме правото на самоопределување, ама од 1944 година наваму со прифаќање дека сето тоа е со бугарски корени.

      Аргументите што доаѓаат од сите страни, па и во сама Бугарија, иако ретки добронамерни предупредувања за бесмислената најава за тешка злупотреба на статутарните определби на ЕУ од страна на Бугарија, не помагаат многу. Колку повеќе аргументи, толку полошо по нив, мислам по аргументите.

      Ај да го видиме и тоа чудо од бугарско вето

      Ајде да го видиме и тоа чудо од нашите соседи, да го доживееме и преживееме и тоа вето поради невозвратената љубов од Македонците и од Македонија.

      Во третата декада на 21 век Софија го одредува точниот датум, годината, денот и часот кога настанала македонската нација и кога бугарскиот дијалект станал македонски јазик, кога бугарските корени се накалемиле во друга овошка од посакуваната.

      Тоа ќе биде единствен настан во светската историја да се блокира една земја од соседот, бидејќи треба да прифати едни корени, а друга национална и јазична припадност како вештачка реалност, а сите што се бореле и загинале за самостојна Македонија да бидат Бугари.

      Да се повикаа во своите политички декларации на словенски корени, како што е историската вистина, ќе беше премногу и за радкалните и милитантни националисти бидејќи изедначувањето на бугарските со словенски корени ќе означеше дека сите словенски народи имаат бугарско потекло.

      Со големо задоцнување и срамежливо се појавија во Бугарија анализите кои се придобивките ако Македонија стане членка на Европската унија. Десетина дена пред ветото се пласираат ефектите од големите инфраструктурни објекти, од меѓусебното поврзување на регионот со Европа, од динамичните економски, научни и културни односи и од „уривањето“ на границите според европските стандарди. Наместо тоа Бугарија ѕида Берлински ѕид кон Македонија поставувајќи неприфатливи услови. По грчката закана со вето во Букурешт за влез на Македонија во НАТО во 2008 година, беа потребни десет години да дојде до одржлив договор меѓу Македонија и Грција и до членство во НАТО со силна поддршка на Брисел за почнување на преговорите за членство во ЕУ. Со бугарското вето, за голем срам на Европа, кон една мала и мирољубива земја која не претставува опасност за никого, членка на НАТО, се обезвреднуваат тридецениски напори на меѓународната заедница, на ОН и на големите одречувања на граѓаните на Македонија.

      Никогаш Македонија не добила ништо на лесен начин низ целата своја историја. Така ќе биде и овојпат. Македонија ќе биде членка на ЕУ како што стана членка на НАТО. Ќе остане во колективното помнење братската љубов на бугарската демократска администрација од 2020 година, како што остана незаборавна бугарската ослободителна администрација од 1941 до 1944 година.


      Ерол Ризаов

      Comment

      • Soldier of Macedon
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 13675

       Carlin, can you not find an article against Bulgaria's disgraceful treatment of Macedonia from somebody that isn't a hypocrite?
       Сега Бугарија од позиција на сила го поставува крајно понижувачкиот и навредлив ултиматум кој произведува нова стогодишна омраза и го анулира не само Преспанскиот договор со Грција и го прави неспроведлив, туку го урива и угледот на целата Европска унија. Една балканска држава, членка на НАТО и на ЕУ, го попречува својот сосед и два милиони граѓани во својот развој и реформи, негирајќи универзални светски цивилизациски придобивки, правото на свој јазик и национална припадност.......

       Наместо тоа Бугарија ѕида Берлински ѕид кон Македонија поставувајќи неприфатливи услови. По грчката закана со вето во Букурешт за влез на Македонија во НАТО во 2008 година, беа потребни десет години да дојде до одржлив договор меѓу Македонија и Грција и до членство во НАТО со силна поддршка на Брисел за почнување на преговорите за членство во ЕУ.
       On the one hand, he is bitching about Bulgaria, on the other hand, he is lamenting the negative portrayal of the EU and the supposed annulment of the treacherous Prespa "agreement" with Greece. It is the same hypocritical drivel we read earlier from Gerald Knaus and Florian Bieber. It would great if one of them could explain how the actions of Bulgaria are any worse than those of Greece. And who is this Erol Rizaov, anyway? He writes for Deutsche Welle's Macedonian-language section under the sub-heading of "Severna Makedonija", yet in that article he doesn't refer to "North Macedonia", only to Macedonia, which is another ploy to lure the unsuspecting reader into falling for his rubbish because he clearly does support the new name. This is who he is, a fucking Zaev apologist:
       https://www.dw.com/mk/%D0%BA%D0%BE%D...%B2/a-54520930

       .......целосна поддршка на Преспанскиот Договор со Грција, Договорот за добрососедство со Бугарија, Охридскиот договор, преговорите со ЕУ...............која во наредните четири години ќе работи на нивно остварување и ќе ја докаже оправданоста на сите остапки и жртви што се направени со потпишувањето на Договорот со Грција и на Договорот за добрососедство со Бугарија и на законот за проширување на употребата на албанскиот јазик, три клучни и тешки компромиси кои не беа можни без голема храброст, со најголема одговорност на премиерот Зоран Заев, владата и парламентот во минатиот состав кои се најсилниот темел за успешна работа на идната влада.       Erol Rizaov and Kiro Gligorov

       Is there not a Macedonian journalist remaining that hasn't completely taken leave of their integrity (or senses)? Perhaps not.
       In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

       Comment

       • Soldier of Macedon
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 13675

        Originally posted by Carlin15 View Post
        Bulgaria will be vetoing Serbia too.        Great Bulgarian Forest (latin: Silva Magna Bulgarica or Silvas Bulgarorum) was the territory between Belgrade and the Gate of Trajan, entering Via Militaris in Thrace. In the Middle Ages this territory was afforested with inaccessible forests and was known to all by this name. Participants in the first three crusades in the 11th-12th centuries, passing along Via Militaris, describe the famous area, which was passed in 8 days, walking 2 days and 2 nights without seeing person.


        https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Bulgarian_Forest
        The Bulgars seem to be mostly silent about their pals to the west when compared to Macedonia. Otherwise they would've been crying about Serbia's capital city being known as Alba Bulgarica during the Middle Ages.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Belgrade

        827: The Bulgarians control the fortress. The city is called by Western sources Alba Bulgarica.
        In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

        Comment

        • Soldier of Macedon
         Senior Member
         • Sep 2008
         • 13675

         http://www.minareport.com/2020/11/10...lecom-company/

         According to unofficial diplomatic sources, I learned that in addition to bargaining with Macedonian history, identity and national heroes, Zaev promised Borisov that Bulgarian capital would enter a large Macedonian bank and a large telecommunications company, stated Antonio Milososki, MP and Chairman of the Foreign Affairs Committee. We believe that the European Union, including Bulgaria, should recognize the fact that the Republic of Macedonia in the past 20 years has deserved to start negotiations without any blackmail. Let historians discuss history, but the start of negotiations should not depend on any other requirements. What is being said in diplomatic unofficial circles is that part of the tension created between Borisov and Zaev refers to some promises made by Zaev related to Macedonian history, identity and language. But the tension is also linked to Bulgaria’s promise to enter a major Macedonian bank and a major telecommunications company. We cannot know to what extent that is true, because the Government works exclusively behind closed doors, says Milososki.
         Not sure what Milososki is complaining about, his previous charade as a bulgarophile sycophant helped facilitate the current state of affairs. Perhaps he's had a change of heart. In case anybody needs a reminder, see him respond to a reporter about a decade ago where, in an effort to please those that despise him, he fluctuates between speaking literary Macedonian and the Russianised vernacular used by the modern Bulgars.

         In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

         Comment

         • Soldier of Macedon
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 13675

          The 'dream team' negotiating Macedonian culture and history, consisting of albanophone northadonians, bulgarophile northadonians and steppe-nostalgic easterners.

          Not a Macedonian in sight.

          In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

          Comment

          • Carlin
           Senior Member
           • Dec 2011
           • 3332

           Latest provocations and insults from Bulgaria. (The Zaev government is largely keeping silent; actually, as late as yesterday, I believe Zaev said that "Macedonians and Bulgarians" have common history.)

           In addition to (new) provocations by Zakharieva below, one Bulgarian parliamentarian recently stated in front of Bulgarian parliament that the only path forward is "unification of Macedonia with Bulgaria".

           Бугарија на Захариева сака историски да не ребугаризира, но многу повеќе-тие сакаат да не понижат дека Тито и Македонија биле Америка за Бугарите:


           Ѓорѓи Спасов и одговори на Захариева околу “диктаторот” Тито:
           Ова срамно однесување на Бугарија е за жалење. А имаат толку многу умни и чесни интелектуалци кои според "умната" Захариева...


           Со реакција на изјавата на Захариева, на социјалните мрежи се огласи и поранешниот амбасадор во Бугарија, Ѓорѓи Спасов.

           “Врв на безобразие од Захариева

           Ние сме го славеле уште “диктаторот” Тито кој беше икона на антифашистичката борба, почитуван од цел свет и врвен демократ спореден не само со Тодор Живков туку и со многу современи политичари во Бугарија. И затоа, што сме го славеле Тито (кој ја измислил македонската нација) тие што го слават Царот Борис трети, кој беше на страната на фашизмот во Втората светска војна, не можеле да дадат согласност за почеток на преговори со ЕУ.


           Тие се обидувале долго да не убедат да разбереме што сакаат ама ние не сме биле способни да разбереме или сме биле нешто како недозреани или малоумни.

           И таа Захариева со широка цинична насмевка, не ширела говор на омраза.

           А шири. И прави се со сета камарила, да ни се одмили членството во ЕУ и да ја претстави ЕУ како клуб на повластени нации во кој уцената на секој нивни член кон кандидатите за членство мора да се смета за врвна мудрост.

           Но, ниту помислија така да се однесуваат кон почетокот на разговорите со Србија во чиј состав останаа “западните покраини” кои Хитлер исто така му ги даде на Царот ослободител да ги окупира и да воспостави бугарска администрација во време на Втората светска војна.

           Ова срамно однесување на Бугарија е за жалење. А имаат толку многу умни и чесни интелектуалци кои според “умната” Захариева изгледа исто така не разбираат ништо.”

           Last edited by Carlin; 11-15-2020, 01:06 PM.

           Comment

           • Carlin
            Senior Member
            • Dec 2011
            • 3332

            State Department: Skopje and Sofia to resolve the dispute outside accession process

            URL:


            The United States urge Bulgaria and Macedonia to resolve outstanding bilateral disputes outside the accession process to achieve the shared goal – EU membership for Macedonia.

            We are clear in our desire to see Macedonia’s candidature enter the negotiating framework by the end of this year, a State Department spokesperson told VOA, welcoming negotiation efforts.

            The statement said the enlargement process promotes long-term peace, stability and prosperity throughout the region.

            EU’s decision in March to open accession talks with Macedonia was a positive step, and denied the false narrative that the transatlantic community had neglected the Balkans. Delaying these countries’ accession to the EU risks reviving questions of EU credibility in the region, the State Department spokesperson said, adding that the United States was a strong supporter of Euro-Atlantic integration of the Western Balkans.

            Comment

            • Carlin
             Senior Member
             • Dec 2011
             • 3332

             Zoran Zaev gave a shocking interview with the Bulgarian BGNES news agency, in which he gave away a number of strategic positions of national identity and on historic issues. In the interview, Zaev praised Bulgaria for liberating much of Macedonia at the end of the World War Two and referred to its prior occupation as “some administration”, and blurred the distinction between the two nations:

             Премиерот и лидер на СДСМ Зоран Заев во интервјуто на БГНЕС го нарече претседадателот Стево Пендаровски неискусен политичар, коментирајќи ја неговата изјава за „живковистичка Бугарија“. -Верувајте ми, претседателот Пендаровски е пријател на Бугарија.
             Last edited by Carlin; 11-25-2020, 04:15 PM.

             Comment

             • Carlin
              Senior Member
              • Dec 2011
              • 3332

              The reactions keep on coming. Macedonian historians from the joint commission have condemned Zaev's comments.

              Also...

              Zoran Jovanovski, a former top official of the SDSM party and a candidate for party leadership, strongly condemned current leader Zoran Zaev over his shocking BGNES interview, in which he readily agreed to all Bulgarian positions toward Macedonia. One of the statements Zaev made was that private individuals who make “unfriendly” comments aimed at Bulgaria will be fined.

              I see he wants to go after hate speech toward foreign peoples and countries. Is there also a fine for hate speech against your own nation and country? Jovanovski said, in a comment clearly aimed at Zaev.

              Last edited by Carlin; 11-25-2020, 05:28 PM.

              Comment

              • Risto the Great
               Senior Member
               • Sep 2008
               • 15659

               That dickhead will be quoted for decades. I can't believe he's alive still.
               Risto the Great
               MACEDONIA:ANHEDONIA
               "Holding my breath for the revolution."

               Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

               Comment

               • Carlin
                Senior Member
                • Dec 2011
                • 3332

                Is there a chance the current government will fall as a result of this? Zaev even threw Pendarovski under the bus.

                Another reaction I read on republika:

                "A descendant of Mirka Ginova, famous socialist fighter during World War Two who was brutally murdered by Greek monarchist forces in 1946, angrily dismissed the comments Zoran Zaev made to the BGNES news site today.
                Somebody please reel in this fool. He is so illiterate, he shouldn’t be allowed to say anything beyond “good day” and “goodbye” – says Biljana Ginova"

                Comment

                Working...
                X