Macedonian Church Dispute in Australia

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Prolet
  Senior Member
  • Sep 2009
  • 5241

  Macedonian Church Dispute in Australia

  Well Well Well what do we see, it seems like the new Ambassador is coming with a plan lets hope he is successful at achieving it. We have two important points here, one is to get Australia to recognize us while the other is to end the church dispute. Alot of people dont seem to realize how important the church issue really is to our community, its something that previous Ambassador Viktor Gaber failed to achieve. From what i've heard and seen with Pero Stojanovski he very ambitious and not afraid to get his hands dirty, he will need senior members of our community to inform him about what needs to be done.

  Праксата да се назначуваат амбасадори без дипломатско искуство продолжува  29.09.2009 18:27  Празни фрази без суштински одговор околу клучните прашања. Новоименуваниот македонски амбасадор во Австралија, Перо Стојановски, бранејќи ги тезите пред комисијата за европски прашања ги отвори скоро сите теми, од земјоделие, туризам, раноградинарско.

  Но екс министерот за образование ни од далеку не се осврна на клучните прашања за земјава. Остана енигма како Стојановски ќе ја убедува официјална Камбера да ја признае Македонија под уставното име.

  Треба да се работи на склучување договори за слободна трговија меѓу двете држави, отворање на македонски трговски претставништва во Австралија, вели Перо Стојановски, амбасадор на Македонија во Австралија.

  Дали премиерот ќе потпише документ каде што Македонија ќе биде под привремената референца, онака како што во билатералните релации ви се обраќа Австралија. Мислев дека на тие теми ќе обрнеше внимание на своите тези идниот амбасадор, или во клучното прашање кое ги труе односите меѓу Македонците, или македонската дијаспора таму. Тоа е односот на МПЦ и владиката Петар изјави Владо Бучковски СДСМ.

  Освен што на Стојановски му се забележува за површноста при бранењето на неговите тези, политичките опоненти, читајќи ја биографијата на сега амбасадорот, детектираа и голем број на пропусти.

  Фали и податок за познавање на еден јазик, што претпоставувам може и да е пропуст. Значи вакво клише на биографија, по мене не треба другпат ни да го примаме, рече Горги Оровчанец од Нова алтернатива.

  Пред да го испратиме Перо Стојановски во својата мисија во Канбера, да слушнеме за досегашната работа и на досегашниот вонреден и ополномоштен амбасадор, господинот Виктор Габер, вели Васко Шутаров од ВМРО-ДПМНЕ.

  Праксата да се назначуваат луѓе кои ниту ден немаат дипломатски искуство продложува. Она што СДСМ го правеше за време на нивното владеење, продолжува и во мандатот на ВМРО-ДПМНЕ.

  Без тронка искуство, по некогаш и под сомнителни околности, и натаму се испраќаат амбасадори кои треба да ја презентираат земјата надвор од границите на Македонија.

  А1 Македонија е член на Групацијата А1 Телеком Австрија, водечки провајдер за комуникациски и дигитални решенија во Централна и Источна Европа.
  МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.
 • Rogi
  Senior Member
  • Sep 2008
  • 2343

  #2
  I have heard good things about Pero from colleagues who have met with him and briefed him in the last 2-3 weeks.

  He should be here next week.

  Comment

  • Risto the Great
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 15659

   #3
   If the church matter can be resolved, the Macedonian communities of Australia will have their power amplified exponentially. To get his hands dirty, Mr Stojanovski will have to seriously put the hard questions on the Australian Vladika and ask him to justify his position on this matter. Particularly bearing in mind the devastation he himself has perpetrated on the various Macedonian communities across Australia.
   Risto the Great
   MACEDONIA:ANHEDONIA
   "Holding my breath for the revolution."

   Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

   Comment

   • Prolet
    Senior Member
    • Sep 2009
    • 5241

    #4
    The Church dispute is a must, if you ask me personally i believe its more important then Australia recognizing our name. It has cost our community tens of millions of dollars in legal costs, Viktor Gaber tried and failed miserably to make any difference. All we did is see him at Baloj and Krshtevki, i cant say he was completly useless however he didnt do enough and lets hope Pero Stojanovski tackles this issue head on.

    MPC has always been a country within a country, with no rules they dont even pay tax and they are labeled as a charity organization when they have more scandals then anybody else, they need to be put on a leash and realize they cant behave how they want and do what they want, Bishop Petar is a different story within itself. He has been in charge for 13 years and it has gotten us nowhere, we cant follow medieval church laws especially when there are finances involved.

    Pero Stojanovski will definitely get his heads dirty if he decides to solve the church dispute no doubt about it, hopefully at one end he will restrain Bishop Petar and limit his powers while on the other by clamping down on the rotten apples who are working for their own interests and not the interests of the Macedonian Orthodox Church.
    МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

    Comment

    • Prolet
     Senior Member
     • Sep 2009
     • 5241

     #5
     Macedonians to protest againts Vladikata Petar

     There is video footage below, does anybody know more about this protest??

     Протести на Македонците во Австралија поради посетата на владино црковната делегација

     Македонската заедница во Австралија ќе протестира. Но не против активностите на Грците туку против посетата на владино- црковната делегација на петтиот континент.
     Мелбурн, Сиднеј и Кабера на 24 овој месец најверојатно ќе бидат локациите каде ќе се одржат јавните протести против протоколот на владината посета на Австралија каде покрај средбата со австралискиот премиер, премиерот Груевски ќе посети исклучиво цркви кои се под јурисдикција на владиката Петар.
     Македонската црковна заедница која контролира 12 цркви, за чија сопственост во судски спорови во последните 13 години се потрошени милиони долари, бара премиерот Никола Груевски да има ист однос кон сите црковни општини.
     Оттаму се бара Груевски да ја посети најстарата црква во дијаспората Свет Ѓорѓија како и изгорениот манастир Свети Климент кои се под контрола на противниците на Петар. Уредникот на македонската радио емисија во Мелбурн Ицо Најдовски вели дека револтот е голем.
     Верниците на дел од македонските цркви во Австралија не се против МПЦ туку против петар, кој според нив во 1995 година го поделил македонското ткиво на овој континент. Немаат ништо против другите владици, како на пример, Агатангел кој 15 годни бил одлично прифатен во Австралија. Од македонската Влада се бара да биде на страната на вистината и Македонците кои не го поддржуваат Петар. Владиката преспанско - пелагониски и австралиско новозеландски Петар не беше достапен за изјава за Канал5, бидејќи е на пат за Австралија.
     Македонците во Австралија се свесни за штетата по националниот дух што ќе ја предизвикаат протестите, но оттаму тврдат дека огромно мнозинство од нив во Австралија се за ова радикално решение.

     Канал 5 телевизија како една од водечките телевизиски куќи во Македонија, од 1998 година на малите екрани до гледање онлајн денес, известува за најновите вести од Македонија, регионот и светот.
     МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

     Comment

     • Soldier of Macedon
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 13675

      #6
      .........кои се под контрола на противниците на Петар
      Can somebody that followed the church conversations a while back please post the relevant details of when Petar was prepared to sellout the Macedonian Church to the Serbs, and where he signed over church assets to himself?

      Gruevski should not discriminate against any of the Macedonian churches, regardless of which side they find themselves on in this dispute. His role as a leader of Macedonians is to be accepting to all, not just some. If Gruevski does indeed avoid churches that have not submitted to Petar, then he is going to demonstrate unjust bias. At the very least he should be stepping in and listening to both sides, contributing to the solution, not the problem.

      Having said that, I would like to know how these organisers are intending to protest, are they intending to make a spectacle at the airport or one of the churches? Will it be done through the media, in the presence of a limited number of representatives, or in full view for all to see? I wish somebody organised a protest with such passion when Karamanoglou decided to dirty up Australia during his visit.

      My opinion on this issue is that all Macedonian churches in the Diaspora should fall under the jurisdiction of the MOC in the Macedonian republic, that will unite and strengthen us. How do the other churches manage to achieve this? The Serbian Orthodox Church went through a similar dilemma some years ago, but they eventually resolved it and their churches all fall under the jurisdiction of the SOC in Serbia. What about Croatian, Anglican and other churches, how do they manage such situations? Surely this process is not rocket science, instead, it appears that due to one or a few individuals the Macedonian people suffer.

      The problem people, on one or both sides, need to be weeded out and ejected from any position of influence.
      In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

      Comment

      • Prolet
       Senior Member
       • Sep 2009
       • 5241

       #7
       I just heard Ico's radio station, Doncho Jazevski called from Gold Coast he said he got information from Melbourne that Bishop Petar told people not to support the church in Gold Coast which is not fully completed.

       Македонци во Австралија со протести ќе го дочекаат Груевски

       Груевски ќе оди по покана на австралискиот колега Кевин Рад

       Македонски иселеници од Мелбурн, Сиднеј и од Камбера со протести ќе го пречекаат македонскиот премиер Никола Груевски, кој наскоро ќе оди во прва официјална посета на Австралија. Протестите, како што јави македонското радио 3-ЗЗЗ, се веќе уредно пријавени кај австралиските власти.

       Премиерот Груевски патува на 24 октомври на покана на неговиот австралиски колега Кевин Рад. За време на еднонеделниот престој ќе биде потпишан билатерален договор за социјално осигурување, кој ќе биде еден од најзначајните договори меѓу двете земји, сличен како оној што неодамна беше потпишан со Канада, со кој се регулираат пензиите.

       Главна причина за револтот на иселениците од овие градови е незадоволството од агендата на првиот човек на Владата, кој на седмиот континент ќе дојде во придружба не само на шефот на дипломатијата, Антонио Милошоски, туку и со митрополитот Петар. Конфликтот со претставникот на МПЦ задолжен за Австралија е дамнешен и со него се води повеќегодишен судски спор околу јурисдикцијата на црковните општини. Според некои процени, досега се потрошени неколку милиони долари за маратонскиот судски спор почнат уште во 1996 година околу тоа кој ќе ги добие тапиите на 12 цркви и два манастира, кои се надвор од јурисдикцијата на МПЦ. Станува збор за црковен имот чија вредност се проценува околу 60 милиони долари.

       Капката на трпението, како што тврдат нашите луѓе во дијаспората, ја прелеала веста дека премиерот, наводно, ќе ги избегне нашите иселеници од овој дел за време на престојот и оти не размислувал да ја посети најстарата македонска црква „Св.Ѓорѓија“. Овој прекрасен храм до темел беше пеплосан за време на големите пожари во Австралија во февруари оваа година, кога изгореа десетици илјади хектари шума и околу 750 куќи. Црквата во чиј двор се наоѓа споменикот на Гоце Делчев и се наоѓа во областа Кинг Лејк, е осветена уште во 1960 година, претежно од наши иселеници од Егејска Македонија.

       Но, затоа премиерот на 31 октомври ќе присуствува на осветувањето на недовршениот храм „Пресвета Богородица“ во Мелбурн. Игнорирањето се толкува како обид за натамошно продлабочување на поделбите на австралискиот континент на „Вардарци“ и „Егејци“. На Груевски му се забележува дека по наговор на владиката Петар комплетно се ставил на една страна во спорот и оти не сака да ги слушне нивните аргументи.

       Премиерот Никола Груевски ќе биде првиот премиер на Македонија, кој доаѓа во официјална посета на Австралија по покана на владата на Австралија. Се очекува посетата да помогне за унапредување на македонско-австралиските трговско-деловни односи, како и да се продлабочи политичката соработка. (Г.Д.)

       МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

       Comment

       • Soldier of Macedon
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 13675

        #8
        Prolet, what is your opinion, how to solve this?
        In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

        Comment

        • Bij
         Member
         • Oct 2009
         • 905

         #9
         I certainly don't think the resolution is to sign over church property to an individual (ie, Petar).

         If that is what the MOC stands for then we have bigger problems than St Petka.

         Comment

         • Soldier of Macedon
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 13675

          #10
          I would like to know if the evidence against Petar has been made public in a strong enough manner through the media and other channels in ROM to attract the attention of the government? Petar obviously wields some influence as it appears nobody in a position of power wishes to challenge him, despite the overwhelming evidence and testimonies against him.

          How do we solve this? Does anybody have a decent suggestion or plan on how this may work so we can finally overcome this disgraceful matter?
          In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

          Comment

          • Prolet
           Senior Member
           • Sep 2009
           • 5241

           #11
           Originally posted by Soldier of Macedon View Post
           Prolet, what is your opinion, how to solve this?
           This is a major problem for our community and it has divided us vigorously, the Premier in my opinion should look at ways to unite our people not to divide them. To me Bishop Petar should be removed and a dialogue should be put into place not because i dislike the Bishop even if he is right once you loose the trust of the people there is no going back he has been Bishop in Australia and New Zealand for 13 years now and its time for somebody else to take over. Just like any Ambassador who has a 4 year term in each country we need somebody with a dialogue i got no doubt that the people will give full control to all churches in Australia to MPC however they wont give control to one individual no matter who it is.

           What i can state is that unless this issue is resolved we wont be going forward anytime soon, this church issue must be solved once and for all otherwise it will be a major headache for everybody, especially our community leaders they cant organize events for example because they will be accused of being pro or anti vladika. Even this film festival thats due to be in place our organizers are being accused of being Vladika Lovers which is not fair on the people who have nothing to do with this church dispute.
           МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

           Comment

           • Soldier of Macedon
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 13675

            #12
            Do you believe that Petar is guilty of preparing to sellout the MOC and signing church properties over to his personal name? The evidence appears hard to dispute, wouldn't you say?
            In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

            Comment

            • Rogi
             Senior Member
             • Sep 2008
             • 2343

             #13
             Macedonian Orthodox Church (Victoria) Property Trust Bill 2009.
             It is worth looking up.

             Comment

             • Soldier of Macedon
              Senior Member
              • Sep 2008
              • 13675

              #14
              What will it reveal?
              In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

              Comment

              • Rogi
               Senior Member
               • Sep 2008
               • 2343

               #15
               That the current Church property is owned by individuals, because the MOC from Macedonia is not registered in Australia, but that if this Bill is adopted and enacted, that all changes.               But somebody has been trying to block this Bill.

               Comment

               Working...
               X