The First Macedonian Bank?!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Liberator of Makedonija
  replied
  bump...........

  Leave a comment:


 • Daskalot
  replied
  I think this post could be of interest to this one:
  MAKEDONSKI NEPRIKOSNOVEN NARODEN KAPITAL further, Upravlenieto na Makedonskiot neprikosnoven naroden kapital pri MAKEDONSKIOT NACIONALEN KOMITET udostvorviava, che g-din ... [handwritten text] ... Sofia, 1932 godina. For the non Macedonian speakers: The document is written in literary Bulgarian language. It clearly


  Leave a comment:


 • Daskalot
  replied
  Opa, bravo Bratot for this great find! Good job!

  Leave a comment:


 • Bratot
  replied

  Leave a comment:


 • Risto the Great
  replied
  Originally posted by Bratot View Post
  Od ona prvicnoto, bankata bila formirana za vreme na V.Mihajlov za pomaganje na makedonskite begalci vo Bugarija.
  Makes sense.

  Leave a comment:


 • Bratot
  replied
  Хр. Арсов - член делегат на Македонската народна банка
  Ст. Стойков - директор на Ма*кедонската кооперативна банка

  bg source

  Leave a comment:


 • Bratot
  replied
  Eden bugar ke mi dostavi pojke informacii, nemoze mnogu da mu se veruva, megjutoa da vidime sto ke dadit.

  Od ona prvicnoto, bankata bila formirana za vreme na V.Mihajlov za pomaganje na makedonskite begalci vo Bugarija.

  Leave a comment:


 • Daskalot
  replied
  Originally posted by makedonin View Post
  Инересно.

  Исто шо е интересното е името на банката: МАКЕДОНСКА НАРОДНА БАНКА.

  Шо се однесува до Левовите, можеби се работело и со многу други Валути, и затоа тоа не значи нешо посебно.

  Исто со Картата, само потврда дека е на Национална База а не Географска како шо се лафа.
  Sigurno e vaka, bankata se najduva vo Sofija zatoa raboti so levi.

  Leave a comment:


 • Daskalot
  replied
  Nice Bratot, we need to find out some more about this bank.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  Very interesting, we should look into it further.

  Leave a comment:


 • Risto the Great
  replied
  Interesting indeed!

  Leave a comment:


 • makedonin
  replied
  Инересно.

  Исто шо е интересното е името на банката: МАКЕДОНСКА НАРОДНА БАНКА.

  Шо се однесува до Левовите, можеби се работело и со многу други Валути, и затоа тоа не значи нешо посебно.

  Исто со Картата, само потврда дека е на Национална База а не Географска како шо се лафа.

  Leave a comment:


 • Bratot
  started a topic The First Macedonian Bank?!

  The First Macedonian Bank?!

  Префрлувајќи и прегледувајќи ги документите во архивот на покојниот татко, Илија Ризов од Битола меѓу другите документи го пронашол и овој чек на Македонска народна банка а.д. Од кажувањата Ризов, дознал дека оваа банка била формирана околу 1935 година во Софија, од луѓе со македонско потекло. Дури некои тврдат дека банкарите Македонци потекло водат од Галичник.
  Во тоа време на овие простори имало околу 300 банки, главно во рацете на англискиот, францускиот и германскиот капитал, но досега не се знаело дека има македонска банка. Карактеристично е дека чекот е издаден во Софија и вредноста е во левови, меѓутоа на него јасно и прецизно е нацртана етничката карта на Македонија.

  Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност.
Working...
X