The First Macedonian Bank?!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Bratot
  Senior Member
  • Sep 2008
  • 2855

  The First Macedonian Bank?!

  Префрлувајќи и прегледувајќи ги документите во архивот на покојниот татко, Илија Ризов од Битола меѓу другите документи го пронашол и овој чек на Македонска народна банка а.д. Од кажувањата Ризов, дознал дека оваа банка била формирана околу 1935 година во Софија, од луѓе со македонско потекло. Дури некои тврдат дека банкарите Македонци потекло водат од Галичник.
  Во тоа време на овие простори имало околу 300 банки, главно во рацете на англискиот, францускиот и германскиот капитал, но досега не се знаело дека има македонска банка. Карактеристично е дека чекот е издаден во Софија и вредноста е во левови, меѓутоа на него јасно и прецизно е нацртана етничката карта на Македонија.

  Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност.
  The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot
 • makedonin
  Senior Member
  • Sep 2008
  • 1668

  #2
  Инересно.

  Исто шо е интересното е името на банката: МАКЕДОНСКА НАРОДНА БАНКА.

  Шо се однесува до Левовите, можеби се работело и со многу други Валути, и затоа тоа не значи нешо посебно.

  Исто со Картата, само потврда дека е на Национална База а не Географска како шо се лафа.
  To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.

  Comment

  • Risto the Great
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 15660

   #3
   Interesting indeed!
   Risto the Great
   MACEDONIA:ANHEDONIA
   "Holding my breath for the revolution."

   Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

   Comment

   • Soldier of Macedon
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 13675

    #4
    Very interesting, we should look into it further.
    In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

    Comment

    • Daskalot
     Senior Member
     • Sep 2008
     • 4345

     #5
     Nice Bratot, we need to find out some more about this bank.
     Macedonian Truth Organisation

     Comment

     • Daskalot
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 4345

      #6
      Originally posted by makedonin View Post
      Инересно.

      Исто шо е интересното е името на банката: МАКЕДОНСКА НАРОДНА БАНКА.

      Шо се однесува до Левовите, можеби се работело и со многу други Валути, и затоа тоа не значи нешо посебно.

      Исто со Картата, само потврда дека е на Национална База а не Географска како шо се лафа.
      Sigurno e vaka, bankata se najduva vo Sofija zatoa raboti so levi.
      Macedonian Truth Organisation

      Comment

      • Bratot
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 2855

       #7
       Eden bugar ke mi dostavi pojke informacii, nemoze mnogu da mu se veruva, megjutoa da vidime sto ke dadit.

       Od ona prvicnoto, bankata bila formirana za vreme na V.Mihajlov za pomaganje na makedonskite begalci vo Bugarija.
       The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

       Comment

       • Bratot
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 2855

        #8
        Хр. Арсов - член делегат на Македонската народна банка
        Ст. Стойков - директор на Ма*кедонската кооперативна банка

        bg source
        The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

        Comment

        • Risto the Great
         Senior Member
         • Sep 2008
         • 15660

         #9
         Originally posted by Bratot View Post
         Od ona prvicnoto, bankata bila formirana za vreme na V.Mihajlov za pomaganje na makedonskite begalci vo Bugarija.
         Makes sense.
         Risto the Great
         MACEDONIA:ANHEDONIA
         "Holding my breath for the revolution."

         Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

         Comment

         • Bratot
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 2855

          #10
          The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

          Comment

          • Daskalot
           Senior Member
           • Sep 2008
           • 4345

           #11
           Opa, bravo Bratot for this great find! Good job!
           Macedonian Truth Organisation

           Comment

           • Daskalot
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 4345

            #12
            I think this post could be of interest to this one:
            MAKEDONSKI NEPRIKOSNOVEN NARODEN KAPITAL further, Upravlenieto na Makedonskiot neprikosnoven naroden kapital pri MAKEDONSKIOT NACIONALEN KOMITET udostvorviava, che g-din ... [handwritten text] ... Sofia, 1932 godina. For the non Macedonian speakers: The document is written in literary Bulgarian language. It clearly


            Macedonian Truth Organisation

            Comment

            • Liberator of Makedonija
             Senior Member
             • Apr 2014
             • 1597

             #13
             bump...........
             I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.

             Comment

             Working...
             X