Albanianization in Macedonia

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Momce Makedonce
  replied
  Video report in regard to the above:

  Leave a comment:


 • Momce Makedonce
  replied
  According to this article from yesterday Tetovo saw 50 buses leave with people looking for a better life, apparently in one day.

  I have heard that the Albanian emigration rates are even higher than Macedonians. I'm sure there are some Macedonians among these buses leaving too, but being a majority Albanian city demographically and judging by the photos it looks like lots of Albanians boarding these buses.  "Ќе остане ли некој во Македонија: Само денес од Тетово кон Германија заминаа 50 автобуси

  Општо познато е дека голем дел Македонци се одлучуваат во потрага по подобар живот да се иселат од нашата држава и среќата да си ја побарат на запад.

  Омилена држава за работа и живот помеѓу нашите граѓани е Германија каде што се повеќе се зголемува нашата дијаспора.

  Телевизија 21 носи репортажа денес од автобуската станица во Тетово. Во истата се велиде дека само денеска кон Германија тргнаа околу 50 автобуси, а ситуацијата е иста секоја недела.

  Од 30 до 50 автобуси тргнуваат само кон Германија, а да не ги броиме тие кон Швајцарија, Италија, Австрија и скандинавските земји.

  Солзи меѓу роднините и оние што си заминуваат, кој со семејството а кој сам, родители кои ги испраќаат своите деца и обратно.

  Но зошто си заминуваат од Македонија: Тие низ солзи не сакаа да зборуваат пред камера, ир итирани се, а подобар живот гледаат надвор од земјава.

  ТВ 21 праша неколку граѓани од Тетово кои велат дека немањето работа и не функционирањето на системот се меѓу причините што младите си одат од државата.

  „50 автобуси кои заминаа од Тетово за Германија, ова бо ли, ова е нешто што нθ растажува, овие што нθ водат да отворат очи и да се позанимаваат со ова прашање.

  Не отворањето работни места, партизацијата и непотизмот во администрацијата, се некои од кри тиките кои се нотираат и во разните извештаи од ЕУ и Стејт Департмент.

  Само во последниве години од Македонија се смета дека се иселиле 200 илјади млади луѓе кои работат во Германија и другите европски држави.

  Целата сторија со видео прилог може да ја проследите на ТВ 21."


  "Will anyone stay in Macedonia: Today alone, 50 buses left Tetovo for Germany

  It is generally known that many Macedonians decide in search of a better life to move out of our country and seek their happiness in the west.

  The favorite country for work and life among our citizens is Germany where our diaspora is growing.

  Television 21 brings a report today from the bus station in Tetovo. It said that only today about 50 buses left for Germany, and the situation is the same every week.

  30 to 50 buses go only to Germany, not to mention Switzerland, Italy, Austria and the Scandinavian countries.

  Tears between relatives and those who are leaving, who with the family and who alone, parents who send their children and vice versa.

  But why are they leaving Macedonia: They did not want to speak in front of the camera through tears, they are irritated, and they see a better life outside the country.

  TV 21 asked several citizens from Tetovo who say that the lack of work and the non-functioning of the system are among the reasons that young people are leaving the country.

  "50 buses that left Tetovo for Germany, this hurts, this is something that saddens us, those who lead us to open our eyes and deal with this issue.

  Non-job creation, partisanship and nepotism in the administration are some of the criticisms noted in various EU and State Department reports.

  In recent years alone, it is estimated that 200,000 young people working in Germany and other European countries have emigrated from Macedonia.

  You can watch the whole story with a video on TV 21."

  Leave a comment:


 • VMRO
  replied
  Originally posted by Soldier of Macedon View Post
  Useless northadonian. No wonder Macedonia's enemies step all over him.
  Clear example of how the law is not followed in Macedonia, only when it suits those in power to eliminate opponents.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  https://www.mkd.mk/makedonija/politi...eA8-SfFEOVziHI

  Премиерот Зоран Заев денеска на отворањето на затворен пазар во Виница, одговори и на новинарско прашање за Талат Џафери и неговото обраќање во Европскиот парламент на албански јазик. Тој кажа дека Џафери го прекршил Уставот, но дека нема да биде побарана одговорност. „Талат Џафери го прекрши Уставот со тоа што се обрати во Европскиот парламент на албански јазик. Имаше три сесии, на двете се обрати на македонски, на третата на албански. Нема да побарам одговорност, очекувам од претседателот да објасни. Политичарите треба да тргнеме од себе и да бидеме пример како треба да се однесуваме, односно да го почитуваме Уставот", рече Заев.
  Useless northadonian. No wonder Macedonia's enemies step all over him.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  ГАШИ: РЕЗОЛУЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК ВО УСТАВОТ

  URL:


  Резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ за црвените линии во преговорите со Бугарија, ја поттикна Алтернатива да бара Резолуција и за албанскиот јазик. Лидерот на Алтернатива, Африм Гаши во интервју за Дојче Веле, порачува дека формулацијата за албанскиот јазик во Уставот е навредувачка, понижувачка и задира во јазичната идентитетска компонента на Албанците

  - По предлог-резолуцијата иницирана од ВМРО-ДПМНЕ, очекувам македонските партии да предложат и резолуција со која ќе се промени формулацијата за албанскиот јазик во Уставот кој е дефиниран само како „јазик кој го зборуваат најмалку 20% од граѓаните, а кои не се мнозинство.“ Не правете им го на други тоа што не сакате вам да ви го прават. - изјави Африм Гаши лидер на Алтернатива.

  Гаши потсетува дека за време на тридеценискиот спор со Грција, Албанците застанале зад Македонците, но и сега со Бугарија, но дека тоа не е реципрочно. Во исто време во изјава за утрински брифинг, пратеникот од Алијансата за Албанците, Елми Азири, вели

  - И ден денеска ние се бориме за местото на албанскиот јазик во државата, во Уставот, загарантираноста во употребата на албанскиот јазик. - изјави Елми Азири Алијанса за Албанците.

  - Резолуцијата предложена не е авторко дело на ВМРО ДПМНЕ, туку е сиблимат на ставовите на МАНУ и УКИМ коишто се темелат на науката и како такви не можат да бидат предмет на партиски пазарења. Македонскиот идентитет и македонскиот јазик не може и не смеат да бидат дел од преговори или партиски пазарења. - велат од ВМРО ДПМНЕ.

  СДСМ пак порачуваат дека за македонскиот јазик и идентитетот не се преговара и дека тоа е јасно на целата меѓународна јавност. За барањето на Африм Гаши од СДСМ за тв 24 велат

  - На Собранието е да предлага, да расправа и да одлучува за резолуции или инцијативи и сл, а секоја партија и пратеничка група одговара пред јавноста за своите постапки, работење и однесување. - велат од СДСМ.

  Од ДУИ останаа без коментар и не одговорија на повиците на тв 24. Ова барање на Алтернатива се совпаѓа во исто време со интерпелацијта за Џафери поради повреда на Уставот, откако претседателот на Собранието, неодамна се обрати на албански јазик пред Комитетот за надворешни работи, во рамките на Самитот „Европски парламент - Западен Балкан“ во Брисел.

  Опозицијата го обвини Џафери за свесно и злонамерно истиснување на македонскиот јазик и потсети дека единствен службен јазик во меѓународните односи е македонкиот.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  This is Tetovo

  Leave a comment:


 • Stevce
  replied
  Now in international speeches for the Northerners it is in Albanian. Despite the constitution stating that all official international dialogue be dine in Macedonia.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  Did the northadonian PM and president reprimand this clown? Politicians in Macedonia seem to be more preoccupied with treacherous agreements than enforcing the actual constitution of the country, bastardised as it is.
  https://sitel.com.mk/dzhaferi-vo-ep-...XbTKa9IQxf5RjA

  29 June 21

  Спикерот Талат Џафери пред Комитетот за надворешни работи, во рамки на Самитот „Европски парламент – Западен Балкан“ зборуваше на албански јазик. Видеото можете да го погледнете на овој линк. Џафери зборува од 34-тата минута. -За жал, наместо преговори сега се соочуваме со застој заради одредени билатерални барања. Наш став е дека договорната рамка со Бугарија дава соодветна основа за понатамошна соработка и ние сме подготвени за надминување на ситуацијата согласно меѓународните стандарди. Истовремено, сакам да нагласам дека овие случувања не треба да имаат влијание на отворање на преговорите за членство, рече Џафери пред Комитетот. Според Уставот, македонскиот јазик е службен јазик на државата во меѓународната комуникација.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  So now Macedonians, the titular people of the country, can't get an official document that is written solely in the Macedonian language because they are supposedly under 20% of the population in Tetovo. This lady was offered a bi-lingual document in Macedonian and Albanian or told to go to Skopje instead. Depressing. How could they ever let it come to this.
  https://www.mkd.mk/makedonija/politi...UE0ak1dEMdl0kk

  26 June 2021

  Службите во Тетово на Македонците им велат дека се под 20 отсто и затоа не можеле да добијат еднојазичен документ

  Биљана од Тетово во својата општина не можела да извади документ само на македонски јазик и морала за тоа да оди до Скопје. Во Тетово ѝ издавале само двојазичен документ, на македонски и на албански јазик, а на нејзиното упорно барање да ѝ биде издаден документ само на македонски јазик, за што има право, добила одговор дека Македонците во Тетово се под 20 отсто и не може да има еднојазичен документ. Се работи за барање за уверение за слободна брачна состојба. Во Управата за матични книги во Тетово упорно одбивале на Биљана да ѝ издадат ваков документ само на македонски јазик. Таа во Тетово добила двојазичен документ, на македонски и на албански јазик. Во подрачното одделение жалбата ѝ бида одбиена, по што била приморана да замине во Скопје каде извадила таков документ само на македонски јазик, што како на Македонка законски ѝ следува.

  „Во матичното во Тетово најпрво ми бараа дополнителни документи кои немаше потреба да ми ги побараат. Ми бараа докази дека сум платила и и-мејл коресподенцијата, кои ги доставив. Но проблемот е нешто друго. Го добив документот, но двојазичен без притоа да побарам таков“, објаснува тетовчанката Биљана. Таа побарала документ само на македонски јазик. „Службеникот ми рече дека не може да ми издаде еднојазичен. Според протоколот не можело. Ми пренесе дека шефот му рекол дека Македонците се под 20 отсто во Тетово и не може да има еднојазично уверение за слободна брачна состојба. Побарав да зборувам со шефот, а тој ми се закани дека ќе викнел полиција бидејќи јас присилно му барам на македонски јазик. Ми рекоа дека мора да биде така, и дека после шест месеци можам да аплицирам за нов документ. Во Тетово, ми рекоа, нема еднојазично уверение за слободна брачна состојба. На шефот му реков дека за ова ќе се обратам и до медеиумите за да се знае што им се прави на Македонците во Тетово. Не се загрижи многу“, вели Биљана.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  Apparently this character was a chauffer for Fatmir Dehari during his time in the Ministry of Interior. Now he is running the Public Security Bureau in Macedonia. That's some career change, something like a northadonian version of Frank Lucas, but in a dumb Balkan kind of a way.
  https://www.analitikum.mk/post/__444...28eIfHvRuY3t2s

  Assistant Director of the Public Security Bureau, Shefik Bajrami, "flies eagles" on social networks. Just over half an hour ago, Bajrami posted a photo on his Facebook profile where he was photographed in a pose that symbolizes Greater Albania. The man who has the most important operational position in the Ministry of Interior, the Public Security Bureau of the Republic of Macedonia, promotes Greater Albania on social networks, a political concept that aims to unite all ethnic Albanians and territories where they live, or allegedly once lived, in one entity.

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  Memorial plaque to Macedonian soldiers killed near Tetovo in 2001 destroyed just two weeks after it was put in place

  URL:


  A memorial to five Macedonian soldiers, who were killed in 2001 in the village of Gajre near Tetovo, was destroyed recently. The plaque was placed at the site of the NLA/UCK ambush just two weeks ago.

  The desecration of the memorials of our fallen veterans continues. The state has an obligation to protect these memorials. The patience of our veterans and their families and the citizens in general is wearing thin, said Marin Najdov from the veteran’s association.

  The killed were Isak rufati from the village of Odri near Tetovo, Vlatko Milenkovski and Blagojce Siljanov (both from Bitola), Pece Maticevski from Novaci and Koljo Kitanov from Saraj near Strumica.

  Gajre is in a heavily Albanian part of the country, where much of the fighting in the 2001 civil war took place, and memorials to Macedonian soldiers and police officers are routinelly destroyed in this part of the country.

  Leave a comment:


 • Liberator of Makedonija
  replied
  Originally posted by Carlin15 View Post
  The flag of Greater Albania in Gostivar

  URL:


  Photos from Gostivar are being shared on social networks, in which, in addition to the Albanian flag being placed on the Clock Tower of Gostivar, the flag of Greater Albania is also flown by a drone.

  They do love their drones this lot

  Leave a comment:


 • Carlin
  replied
  The flag of Greater Albania in Gostivar

  URL:


  Photos from Gostivar are being shared on social networks, in which, in addition to the Albanian flag being placed on the Clock Tower of Gostivar, the flag of Greater Albania is also flown by a drone.

  Leave a comment:


 • Soldier of Macedon
  replied
  Originally posted by Niko777 View Post
  The current state of North Macedonia summed up in this 1 minute video

  https://www.facebook.com/watch/?v=332248664429805
  Both of them can speak Macedonian yet the reporter insists on speaking another language and the moron president insists on placating her. Were it not for the incompetence one has come to expect, they would've continued to engage in that disgraceful charade. Idiots.

  Leave a comment:


 • Risto the Great
  replied
  God bless Macedonia. Wherever it is.

  Leave a comment:

Working...
X