Albanianization in Macedonia

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Volk
  Member
  • Sep 2008
  • 894

  Niko, it was not a personal attack. I was simply pointing the truth out.. The headlines in themselves are misleading, however all that was needed was to read the small article with them.

  Meanwhile in Tetovo, the occupation takes new form:

  Теута Арифи го започна мандатот без македонското знаме - YouTube

  Watch until the end
  Makedonija vo Srce

  Comment

  • Risto the Great
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 15660

   Classy .... almost.
   Risto the Great
   MACEDONIA:ANHEDONIA
   "Holding my breath for the revolution."

   Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

   Comment

   • Volk
    Member
    • Sep 2008
    • 894

    Originally posted by Risto the Great View Post
    Classy .... almost.
    I would describe her action in the end as: derogatory.

    Who is the second class citizen again?
    Makedonija vo Srce

    Comment

    • The LION will ROAR
     Senior Member
     • Jan 2009
     • 3231

     No one knows how a 20-meter masts with Albanian flags was erected in Kicevo...???? WTF...????

     Мистерија“: Никој не знае како никнуваат 20 метарски јарболи со албански знамиња низ Кичево
     Македонија | 18. април 2013 - 20:39
     Останува „мистерија“ како никнаа 20 метарските јарболи со албански знамиња во општината која ја води Дехари

     2753

     Градоначлникот на Кичево, Фатмир Дехари вели дека не знае, кој ги постаува 20 метартските јарболи на кои се веат албански знамиња на патот од Кичево кон Зајас, обајвува Дневник
     - Од каде ти е таа информација дека има нови јарболи со албански знамиња. Да не работиш во УБK? Од неодамна сум градоначалник и немам информација кој ги поставил“ - нервозно изјавил Дехари за Дневник.

     Останува „мистерија“ како никнаа 20 метарските јарболи со албански знамиња во општината која ја води Дехари
     The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!

     Comment

     • The LION will ROAR
      Senior Member
      • Jan 2009
      • 3231

      The New kicevo Mayor Fatmir fired all Macedonians in the Fire Service department but All Albanian kept their jobs......how nice...?


      Дехари започна да брка Македонци од работа
      Четири од пет вработени со договор на дело во кичевската противпожарна служба добиле отказ од градоначлникот Фатмир Дехари, објавува Дневник

      The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!

      Comment

      • Vangelovski
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 8533

       Originally posted by The LION will ROAR View Post
       The New kicevo Mayor Fatmir fired all Macedonians in the Fire Service department but All Albanian kept their jobs......how nice...?


       Дехари започна да брка Македонци од работа
       http://kicevo.mk/dehari-brka-makedonci-od-rabota/
       Business as usual.
       If my people who are called by my name will humble themselves and pray and seek my face and turn from their wicked ways, I will hear from heaven and will forgive their sins and restore their land. 2 Chronicles 7:14

       The Revolution was in the minds and hearts of the people; a change in their religious sentiments, of their duties and obligations...This radical change in the principles, opinions, sentiments, and affections of the people was the real American Revolution. John Adams

       Comment

       • sydney
        Member
        • Sep 2008
        • 390

        Burn down the fucking fire station.

        Comment

        • Big Bad Sven
         Senior Member
         • Jan 2009
         • 1528

         Originally posted by The LION will ROAR View Post
         The New kicevo Mayor Fatmir fired all Macedonians in the Fire Service department but All Albanian kept their jobs......how nice...?


         Дехари започна да брка Македонци од работа
         Четири од пет вработени со договор на дело во кичевската противпожарна служба добиле отказ од градоначлникот Фатмир Дехари, објавува Дневник

         I work with a lot of white people from Zimbabwe. A lot of them in the beginning lost their jobs over night for nothing, and then lost their farms and houses. Basically the became poor/homeless in a matter of days

         I see the Macedonians in Macedonia facing the same fate. But at least the White Zimabwe people put up a fight.

         If macedonians keep letting the shiptars push them around and walk over them its good bye macedonia. Looks like the macedonians in Kicevo have already given up

         Comment

         • julie
          Senior Member
          • May 2009
          • 3869

          Macedonians have given up in Macedonia a long time ago BBS.
          "The moral revolution - the revolution of the mind, heart and soul of an enslaved people, is our greatest task."__________________Gotse Delchev

          Comment

          • MKPrilep
           Member
           • Mar 2009
           • 284

           Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби.
           Писмо од граѓанин на Скопје упатено до телевизија Алфа авторот живее на Бит Пазар/Кале и мака мачи со звучниците ,,рокнати,, до даска при пеењето на молитвите од џамиите. Ви го пренесуваме и ние
           Јас живеам на Кале, џамијата која е снимана во прилогот е во близина на мојата куќа. Откако памтам за себе, оџата повикувал на молитва. Порано, додека бевме во СФРЈ, оџата се качуваше на минарето и повикуваше на молитва. Потоа, времињата се сменија, оџите веќе одамна не се качуваат на минаре, туку се поставуваат звучници. Кога ќе дотраат или прегорат, следните се уште погласни.
           Мустафа-пашината џамија (на видео прилогот), се реновираше неколку години, а откако лани ја пуштија во повторна употреба, бучавата е неподнослива. Молитви има пет пати на ден. Додека беа постите за Рамазан Бајрам, три пати дневно пеењата траеја по цел час и тоа прв пат во зори околу 04.30 часот, потоа во 13.00 часот и навечер од 22.00-23.00 часот.
           Згора на тоа во 02.30 часот, едно лице силно чука на тапан околу половина час, да ги разбуди верниците да јадат пред зора (пред да им започне постот). Лани цел месец немавме мир и спокоен сон, а уште од сега мислам како ќе истераме оваа година, бидејќи постот пак е на лето (кога и онака големата бучава е уште поголема, бидејќи постојано се отворени прозорците).
           Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби.
           Воедно, доколку знаете која институција е надлежна за овој проблем, да ме упатите до истата. Искрено, не верувам дека нешто ќе постигнам јас како единка, ама ако медиумите неколку пати објават за овој проблем, можеби истиот ќе се реши.
           Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби. Писмо од граѓанин на Скопје упатено до телевизија Алфа - авторот живее на Бит Пазар/Кале и мака мачи со звучниците ,,рокнати,, до даска при пеењето на молитвите од џамиите. Ви го пренесуваме и ние... Јас живеам на Кале, џамијата која е снимана во прилогот е во близина на мојата куќа. Откако памтам за себе, оџата повикувал на молитва. Порано, додека бевме во СФРЈ, оџата се качуваше на минарето и повикуваше на молитва. Потоа, времињата се сменија, оџите веќе одамна не се качуваат на минаре, туку се поставуваат звучници. Кога ќе дотраат или прегорат, следните се уште погласни. Мустафа-пашината џамија (на видео прилогот), се реновираше неколку години, а откако лани ја пуштија во повторна употреба, бучавата е неподнослива. Молитви има пет пати на ден. Додека беа постите за Рамазан Бајрам, три пати дневно пеењата траеја по цел час и тоа прв пат во зори околу 04.30 часот, потоа во 13.00 часот и навечер од 22.00-23.00 часот. Згора на тоа во 02.30 часот, едно лице силно чука на тапан околу половина час, да ги разбуди верниците да јадат пред зора (пред да им започне постот). Лани цел месец немавме мир и спокоен сон, а уште од сега мислам како ќе истераме оваа година, бидејќи постот пак е на лето (кога и онака големата бучава е уште поголема, бидејќи постојано се отворени прозорците). Јас немам ништо против ниедна вера и нација, растена сум во мешана етничка средина и имаме пријатели Албанци, Турци, Босанци. Немам ништо ниту против објектот, ниту против молитвите и обредите. Само сакам некој од надлежните да дојде, да измери со колку децибели ечат звучниците и колку тоа влијае на нашиот мир и спокојство. И потоа да наложи на одговорните во џамиите да се придржуваат кон законските одредби. Воедно, доколку знаете која институција е надлежна за овој проблем, да ме упатите до истата. Искрено, не верувам дека нешто ќе постигнам јас како единка, ама ако медиумите неколку пати објават за овој проблем, можеби истиот ќе се реши. Писмо од А.Б. упатено до Алфа ТВ

           Comment

           • Soldier of Macedon
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 13675

            Originally posted by Big Bad Sven View Post
            I work with a lot of white people from Zimbabwe. A lot of them in the beginning lost their jobs over night for nothing, and then lost their farms and houses. Basically the became poor/homeless in a matter of days

            I see the Macedonians in Macedonia facing the same fate. But at least the White Zimabwe people put up a fight.
            The white people of Zimbabwe are / were colonists, and, despite being numerically inferior, many of them took the best lands and marginalised the indigenous communities. Not that I totally agree with how things are or have been in Zimbabwe, but your friends should hardly be suprised at what happened given the actions of (at least some of) their own ancestors.

            The similarities between them and us are superficial, the circumstances are completely different.
            In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

            Comment

            • George S.
             Senior Member
             • Aug 2009
             • 10116

             Macefonia could have taken action earlier on.A pity that they didnt as the albanians completely
             disrespect us.hence we have loss of sovereignity.
             "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
             GOTSE DELCEV

             Comment

             • Risto the Great
              Senior Member
              • Sep 2008
              • 15660

              Originally posted by Soldier of Macedon View Post
              The white people of Zimbabwe are / were colonists, and, despite being numerically inferior, many of them took the best lands and marginalised the indigenous communities. Not that I totally agree with how things are or have been in Zimbabwe, but your friends should hardly be suprised at what happened given the actions of (at least some of) their own ancestors.

              The similarities between them and us are superficial, the circumstances are completely different.
              Many white South Africans (as an example) will tell you that the lands they claimed and settled were uninhabited. That once the economic prosperity commenced, the blacks moved into the regions. I don't even know how much truth there is to that but I suspect it has some degree of truth.
              Risto the Great
              MACEDONIA:ANHEDONIA
              "Holding my breath for the revolution."

              Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

              Comment

              • Pavle Pijanica
               Junior Member
               • Jan 2012
               • 71

               100 years after the segregation of Macedonia, Macedonia will once again be segregated and Western Macedonia being renamed Illyrida.

               In celebration of these turn of events the country will go from FYROM to UROM...

               Great country!!!!!!

               Comment

               • Pavle Pijanica
                Junior Member
                • Jan 2012
                • 71

                And for the record I am being sarcastic!!!!!

                Comment

                Working...
                X