Стерјовски: Во Албанија Македонец можеш д

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Јован Кукузел
  Member
  • Nov 2010
  • 103

  Стерјовски: Во Албанија Македонец можеш д

  Стерјовски: Во Албанија Македонец можеш да бидеш само во Мала Преспа

  Реторика од комунистичкиот период - ова е оценката на Македонците од Албанија за изјавата на министерот за надворешни работи од оваа држава, Едмонд Хаџинасто, дека западниот сосед на Македонија бил пример за почитување на правата на малцинствата.

  - За жал, од комунистичкиот период ништо и не е изменето во однос на малцинствата во Албанија. Освен тоа, во одредени места каде што се признаваме официјално, а тоа е само во Мала Преспа, правата на Македонците споредено со комунистичкиот период, се намалени. Албанија не може да се пофали дека ги почитува правата на малцинствата затоа што посебно македонското, е само пет проценти признато од вкупната бројка, а каде се тука Македонците од Гора, Голо Брдо и другите градови - вели Васил Стерјовски од партијата Македонска Алијанса од Албанија.

  Да е поголем апсурдот, додава тој, нема држава во светот да признава малцинство само во одредни зони.

  - Во случајов, Македонецот кога заминува од Мала Преспа во друг дел од Албанија, веднаш станува Албанец - заклучува Стерјовски.


 • Јован Кукузел
  Member
  • Nov 2010
  • 103

  #2
  Хаџинасто користи комунистичка реторика кога зборува за правата на Македонците

  Не престануваат реакциите на Македонците во Албанија околу изјавите на шефот на дипломатијата Едмонд Хаџинасто. Тие тврдат дека нема ни тронка вистина во неговата изјава дека Албанија била пример за почитување на правата на малцинствата. Изјавата им наликува на реториката од комунистичкиот период.

  [Хаџинасто користи комунистичка реторика кога зборува за правата на Македонците]

  Освен што, на шефот на албанската дипломатија Едмонд Хаџинасто не му веруваат на изјавата дека ќе има реален попис, според европски стандарди, Македонците во Албанија за апсурна ја сметаат и изјавата дека оваа земја била пример на почитување на правата на малцинствата.

  - Овие изјави на министерот Хаџинасто дека Албанија е пример за почитување на малцинстваа ни наликуваат на реториката од комунистичкиот период, кога и тогаш се тврдеше дека Албанија е пример за почитување на малциснтвата, дека малциснтвата во Албанија ги уживаат сите права. За жал од комунистуичкиот период ништо и не е изменето во однос на малцинствата во Албанија. Освен тоа во одредени места каде што се признаваме официјано, а тоа е само во Мала Преспа, за жал иронијата да е поголема правата на Македомците во оваа област, споредено со комунистичкиот период се намалени, а не зголемени, бидејќи живееме во демократија, вели Всил Стерјовски од Македонската партија.

  Според него, Албанија не може да се пофали дека ги почитува правата на малцинствата затоа што тие, посебно македонското е само пет проценти признато од вкупната бројка, а каде се тука, се прашува тој, Македонците од Гора и Голо Брдо, и другите градови. Да е поголем апсурдот, додава Стерјовски, нема држава во светот да признава малцинство само во одредни зони, а кога таа зона ја напушта веднаш добива друга етничка припадност. Во случајот, Македонецот од Мала Преспа кога заминува од таму, веднаш станува Албанец.


  Канал 5 телевизија како една од водечките телевизиски куќи во Македонија, од 1998 година на малите екрани до гледање онлајн денес, известува за најновите вести од Македонија, регионот и светот.

  Comment

  • Јован Кукузел
   Member
   • Nov 2010
   • 103

   #3
   Хаџинасто користи комунистичка реторика кога зборува за правата на Македонците


   Стерјовски Во Албанија Македонец можеш да бидеш само во Мала Преспа - YouTube

   Comment

   Working...
   X