good stuff thanks for bringing it up Indigen i thourouly enjoyed the music.
Makedonski Narodni i Patriotski Pesni - Macedonian Folk & Patriotic Songs
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
"Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
GOTSE DELCEV
-
-
Well done again,most enjoyable Indie good on you.Ps i hope you can dance to some of this old music indie ?.One thing this music & customs prove that the Macedonian people didn't just happen as some propaganda says it was created by TITO.Well that's crap & is BS these custms & Music have come from prehistory.Also i have been priveleged to hear one time in macedonia in the ohrid region original songs about alexander.They were sung by voice telling about alexander the great.Passed from father to son.Very authentic."Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
GOTSE DELCEV
Comment
-
-
Angel Dimov - Jas sum Makedonec
YouTube - Angel Dimov - Jas Sum Makedonec
Grupata Rebus - Makedonka majka me rodi
YouTube - Rebus-Makedonka majka me rodi
Angel Dimov - Majko Makedonijo
YouTube - Angel Dimov - Majko Makedonijo
Comment
-
-
DHV welcome aboard at mto so you are into music which is your favourite patriotic song & dance??"Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
GOTSE DELCEV
Comment
-
-
Pesna posvetena na ubistvoto na srpskiot kral Aleksandar Karadjordjevic od strana na Vlado Crnozemski na 9 oktomvri 1934 vo Marsej, vo vreme koga Vardarskiot del na Makedonija bil pod srpska okupacija.
YouTube - Slushaj bre kralu : Music of Macedonia
SLUSHAJ BRE KRALU
Aj golemo chudo, chudo bre stanalo
na devetti oktomvri,
kralot mi trgnal, kralot Aleksandar
za vo grada Marseja,
po more da odi, pobrgu da stigne
sojuz da napravi.
Aj shto mi kinisal po more shiroko
so parahodite.
Tamu go prechekal ministerot Barto
so generalite.
Sojuz ke pravat, sojuz dushmanski
protiv zhalna Makedonija.
Tamu vo kafana trojca makedonci
toka mi praveja,
Toka praveja, kocka frlaja
koj na kralot ke puka?!
Toka praveja, kocka frlaja
koj na kralot ke puka?!
Ajde malerozna kocka mi padna
na Vlado Crnozemski,
malerozna kocka mi padna
na Vlado Crnozemski,
ajde malerozna kocka mi padna
na Vlado Shtipjancheto.
Togash mi Vlado buket v race zede,
pishtol vnatre mu stavi,
pishtol vnatre stavi, pochna pat da pravi
za do kralot da dojdi,
i od buketot kurshumi frchat
- kralot mrtov padna.
Slushaj bre kralu, kralu Aleksandar:
"Eve ti ja Makedonija!
Neka razbere cela Evropa
deka postoi Makedonija!
Deka postoi Makedonija,
a ne Juzna Srbija!"
Comment
-
-
YouTube - Aber mi dojde od Soluna grada : Music of Macedonia
Aber mi dojde od Soluna grada
Aber mi dojde od Soluna grada,
Solunchanite besilka stavile,
ke mi go besat Goceta,
Goceta Delchev vojvoda.
Goce mi se storil crno kjumurdjiche,
ta si se sheta v Solunska charshija.
Niz sred charshija askeri,
i na Goceta zboreja:
"Abre gjaurche, crno kjumurdjiche,
abre gjaurche, crno kjumurdjiche,
neli go vide Goceta,
Goceta Delchev vojvoda?"
- Abre askeri, vie bre askeri,
abre askeri, vie bre askeri,
i da go vidam Goceta,
ne bi go Goce poznaval.
Comment
-
-
YouTube - Sedum komiti : Music of Macedonia
Sedum Komiti - Pande Kominovski
Седум комити - Панде Куминовски
Ај, што ми е чудо, чудо ми станало
в Битолски вилает, мајко,
в Прилепска наија.
Прилепска наија, в Крушевскана страна,
в Крушевскана страна, мајко,
в село Ракитница.
Ајде, седум души, сθ млади комити
по селата одат, мајко,
пушки да разделат,
пушки да разделат, мајко,
раја да покренат.
Ајде, ферман дојде, ферман од Султано
живи да се предадеме,
в Битола да одеме.
Ајде, одговараат седумте комити
- Ние не сме жени, џанам,
да се предадеме,
туку сме си млади момци,
сθ одбор јунаци.
Comment
-
-
Neshto ke te pitam babo
Нешто ќе те питам бабо
YouTube - Nesto ke te pitam babo : Music of Macedonia
Chetvorica komiti - ansambl Biljana
YouTube - Chetvorica komiti : Music of Macedonia
Metodi Patchev - ansambl Biljana
YouTube - Metodi Patcev od Ohrida : Music of Macedonia
Od Bitola do Vevcani se sardisano - ansambl Biljana
Од Битола до Вевчани се сардисано - ансамбл Билјана
YouTube - Stavre Vojvoda : Music of Macedonia
Comment
-
-
Originally posted by indigenI don't think that was a good thing to do as I made the topic so that the "Macedonian Patriotic Songs" title would stand out and be easily found in Google searches as well as the first page having some songs with a strong political message that any new reader would most likely see. Whilst it is good that you made it a sticky, I think there is a severe lack of specific expose of the stronger (which most are not as strong as I would like) patriotic songs, and especially those with a political message. On the other hand, recent contributions by others in the thread were making it look almost the same as your narodni pesni topic and maybe your merging is justified!?
I will update the thread name to include the term 'patriotic' also.In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Comment
-
-
Mcedonian Patriotic Music
Well its time to have a thread about our Macedonian patriotic music. I will start by posting one song that I think i one of the best out there, it is a very old song that beirs the phrase "Makedonsko ime nama za zagine"
Simeon Guguloski-Makedonsko ime nema da zagine
YouTube - ‪Simeon Guguloski-Makedonsko ime nema da zagine‬‏Стравот на Атина од овој Македонец одел до таму што го нарекле Страшниот Чакаларов гркоубиец и крвожеден комитаџија.
Ако знам дека тука тече една капка грчка крв, јас сега би ја отсекол целата рака и би ја фрлил в море. Васил Чакаларов
Comment
-
-
New son by Sonja Tarculevski guess who it is directed to, it really is a nice song.
NOV SPOT NA SONJA TARCULOVSKA "PREDAVNICI I JUNACI"
YouTube - ‪NOV SPOT NA SONJA TARCULOVSKA "PREDAVNICI I JUNACI"‬‏Стравот на Атина од овој Македонец одел до таму што го нарекле Страшниот Чакаларов гркоубиец и крвожеден комитаџија.
Ако знам дека тука тече една капка грчка крв, јас сега би ја отсекол целата рака и би ја фрлил в море. Васил Чакаларов
Comment
-
-
Simeon Gugulovski - Bojot započna gore Kruševo
YouTube - ‪Simeon Gugulovski - Bojot zapoΔna gore KruΕ‘evo‬‏Стравот на Атина од овој Македонец одел до таму што го нарекле Страшниот Чакаларов гркоубиец и крвожеден комитаџија.
Comment
-
Comment