WMC: Announcments (СМК: Соопштенија )

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • indigen
    Senior Member
    • May 2009
    • 1558

    WMC: Announcments (СМК: Соопштенија )

    Comparing political/ideological line of Todor Petrov (SMK) from 1998 (and prior) to that of 2011 (ICJ case) onwards is to see a steadfast patriotic ideological line supplanted by a vassal one endorsing treasonous deeds and CAPITULATIONIST ideology.
    ----------------

    Замислете лага која македонската јавност треба да ја проголта?!
    Оти, СДСМ, Социјалистичката партија, Либералната партија и ПДП добија домашна задача, "светот" да им ги признае фалсификуваните избори, ама тие да ја одработат промената на името, знамето и Уставот на државата Македонија. Не Грците да се мачат. Туку се да биде под форма на демократија и светот да каже, па новото име сами си го прифатија, никој од надвор не им го наметна.
    ---------------------------



    СДСМ-АТИНСКИ ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА

    ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ НЕ МОЖАТ ДА ПРОМЕНАТ ИМЕ НА ДР ЖАВА!


    Пишува Тодор ПЕТРОВ

    "Обединетите Нации не се ниту Држава ниту Влада, и врз основа на тоа не поседуваат никаква власт да признаваат Држава или Влада. Како Организација на независни држави, Обединетите нации можат да примат нова држава во своето членство или да ги прифатат акредитивните писма на претставниците од нова Влада."

    "Обединетите нации не можат да променат име на Држава. За соодветна држава, за такви прашања одлучуваат нејзината Влада и народот."

    Центар на ООН за јавни истражувања


    Камен да беше, по толку многу апели, митинзи, протести, научни мислења, реагирања, човек ќе се освестеше.

    Но, ова, што ѓавол ли ќе беше?

    Без мандат од никого, од позиција на претседател на држава да преговараш за промена на името на државата Македонија чиј претседател наводно си и за името на македонскиот народ на кој наводно му припаѓаш? Господ да чува и да брани.

    Изрод!

    И, што мислите? Раат е туѓиот да те тапка по раме за злото што им го правиш на своите или по смртта твоите за предавник да те сметаат и гробот да ги го преораат, за навек да не се знае дека си постоел? Зошто преголемо е злото што си го направил да си меѓу мртвите, а камо ли и меѓу живите.

    Некои по се изгледа на тоа и не размислуваат. Не им е гајле. Се однесуваат божем смрт за нив нема. Како да се платеници (а времето тоа ќе го покаже), на кои божем им е ветено дека Генералниот секретар на Обединетите нации и премиерот на Атина, од куртоазија за добро извршената домашна задача (за жал без нобелова награда), за помен секоја година венец ќе им полагаат?! Но, во која ли земја и на кое место на земјината топка?

    Кога надворешната политика на актуелниот режим на Македонија се сплетка во глупостите на процедурата за преговори за името на државата Македонија, како алиби пред своите, пред македонската јавност, пред Македонците, пред граѓаните на државата Македонија, преку државните медиуми, почнаа да фабрикуваат лаги, дека ете тие кутрите се направиле, ама ако преговорите не успеале, Советот за безбедност на Обединетите нации ќе понудел ново име на државата Македонија, бидејќи наводно такви компетенции имал (?!). Замислете лага која македонската јавност треба да ја проголта?!

    Оти, СДСМ, Социјалистичката партија, Либералната партија и ПДП добија домашна задача, "светот" да им ги признае фалсификуваните избори, ама тие да ја одработат промената на името, знамето и Уставот на државата Македонија. Не Грците да се мачат. Туку се да биде под форма на демократија и светот да каже, па новото име сами си го прифатија, никој од надвор не им го наметна.

    И сега, компанијата на Глигоров не води преговори божем да ги разубедат Атињаните дека НИЕ сме државата Македонија, туку за да имаат доволно маневарски простор да ги разубедат Македонците дека новото име што веќе им е стокмено е вистинското решение. Ем да го променат името на државата, ем да ги задоволат апетитите на порачателите, ем да бидат на власт со наградата ограбен општествен капитал преку транзицијата наречена приватизација, ем да изгледа дека името на државата Македонија не е променето. Те викале вака или онака, што е битно, нели? Тоа е филозофијата и идејата која ги води социјалдемократите на Глигоров. Тоа е нивната добро платена и наплатена идеологија. Другото се е фолклор. Орнаментика.

    Играта околу Македонија не е ништо друго - туку промената на името на Македонската држава Македонија. Својата задача домашните добро ќе си ја одиграат. И затоа, многу перфидно, режимот на Глигоров и кујните во тајните полициски агентури на МВР, наметнаа јалова расправа меѓу Македонците дали сме биле Словени или потомци на старите Македонци?! Демек, имало стари Македонци и нови Македонци. Во време кога со сите луѓе, сили и средства треба да се одбрани достоинството и името на државата Македонија и на еден од најстарите народи на Балканот и во Европа - македонскиот народ, режимот на Глигоров меѓу Македонците во Македонија и во целиот свет, преку своите добро уиграни агентури, многу перфидно наметна расправа дали сме Словени дојдени од зад Карпатите или потомци на Македонците од пред Христос. И создадоа таква конфузија, со пресметана цел кавга меѓу Македонците, никогаш да нема мир и единство, како би можел "Спасителот" да ни го донесе новото име. Оти, нели, сме биле нови, а Глигоров сакал да биде од Словените. Замислете само, се доведовме до ситуација претседателот на државата да биде постар од самата држава. Ами, што бил господинот Глигоров до четириесеттите години од неговиот живот? Чиј поданик? Чиј слуга? На чиј режим?

    СДСМ полагаат цвеќе на разните народни херои од Втората светска војна, а ако ги прашаш за кое име тие луѓе гинеле и испогинале, односно дали за новото име што е веќе стокмено, дали се бореле под новото знаме на "Сојузот за Македонија", нема ништо да Ви одговорат.

    Нареднава 1998 година Обединетите нации прославуват 50 годишнина од Универзалната Декларација за човекови права донесена на 10 декември 1948 година.

    Едно од основните права на народите е правото на самоопределување! Правото на идентитет!

    За жал, на крајот на 20-от и почетокот на 21-от век, меѓународната заедница на еден од најстарите народи на Балканот и во Европа - македонскиот народ - му го одзеде правото на име и идентитет и благодарение и на заслугите на режимот на Глигоров, Македонија во Обединетите нации е примена со привремената референца "Поранешна Југословенска Република Македонија" или "Тхе формер Ѕугослав Републиц оф Мацедониа".

    За жал, режимот на Глигоров создаде таква мистификација од тие Обединети Нации, како во времто кога ја "дадоа" односно "не ја дадоа" молбата за прием во ООН 1992 година, божем се работи за кој знае каква организација која има право да работи што сака и како сака (како што тие дома тоа го прават) и во која право на пристап имаат само официјалните претставници на режимот на Глигоров.

    Но, Обединетите нации се толку отворена организација што мистификациите на режимот на Глигоров паѓаат во вода.

    Заинтересирани да добиеме автентично мислење за некои процедурални прашања се обративме во Центарот на ООН за јавни истражувања (нешто слично како институцијата "пратеничко прашање" во Парламентот) од каде што на неколку поставени прашања добивме конкретни одговори. Во интерес на информирањето на јавноста истите Ви ги пренесуваме во целост, а тоа ќе го правиме и во иднина, да покажеме како ја лажат македонската јавност да си ги оправдат ветувањата што ги дале, дека со нив на власт во Македонија ќе се промени, името, знамето и Уставот на државата Македонија. А, тоа го прават. Сакаме да ја разубедиме македонската јавност дека согласност за името "Поранешна Југословенска Република Македонија" во ООН не даде никој друг туку Глигоров и неговиот режим, кој допрва многу перфидно подготвува согласност за ново име на Македонската држава. Со кое право, Глигоров се согласува Грците да не ословувале како што сакале? Кој го овластил да ги крчми достоинството и името на Македонската држава и народ како да станува збор за на баба му имотот? Македонија и Грција реципроцитетно и во иднина ќе се ословуваат "првата страна" и "втората страна", ако на Грците не им одговара името Македонија. Но, името Македонија мора да си остане во меѓународната комуникација!

    Државата Македонија, господине Глигоров, нема вековно уставно име "Република Македонија" бидејќи името на државата Македонија е постаро од Уставот на Република Македонија, иако денешните гео-политички граници на државата Македонија не се исти со етно-историските граници на Македонија од пред 10 август 1913-та година, а Вашиот 90 годишен живот како и сечиј друг е минорен дел од вековната историја на Македонија.

    Затоа, престанете да го лажете сопствениот македонски народ, дека преговарате за да ги разубедите Грците да се согласат на името Република Македонија. За тоа немате никаков мандат, освен веднаш и безусловно со службено известување да го известите Генералниот секретар на ООН дека државата Македонија членството во ООН го продолжува со нејзиното вековно име Македонија пред кое може да стои и уставната референца "Република", иако за несреќа на македонскиот народ, Атина за првпат во историјата на своето постоење од 1831 година, благодарение на Англија и Франција, 51% од Македонија (Егејскиот дел на Македонија) ги доби со Букурешкиот договор на 10 август 1913 година.

    Каква е процедурата една независна држава да стане членка на Обединетите нации и врз основа на кој документ?

    ЦЕНТАР НА ООН ЗА ЈАВНИ ИСТРАЖУВАЊА: Признавањето на нова Држава или Влада е одлука за којашто може да се согласат или да се воздржат само држави и влади. Тоа обично подразбира подготвеност за воспоставување дипломатски односи. Обединетите Нации не се ниту Држава ниту Влада, и врз основа на тоа не поседуваат никаква власт да признаваат Држава или Влада. Како Организација на независни држави, Обединетите нации можат да примат нова држава во своето членство или да ги прифатат акредитивните писма на претставниците од нова Влада.

    Членството во Организацијата, во согласност со Делот 1 од членот 4 од Повелбата на Обединетите Нации, "е отворено за сите мирољубиви држави кои ги прифаќаат обврските содржани во Повелбата на Обединетите Нации и кои, во согласност со заклучоците на Организацијата, се подготвени да ги спроведуваат овие обврски." Државите во членство на Обединетите Нации се примаат со одлука на Генералното Собрание по препорака на Советот за безбедност. Процедурата накусо е следната:

    Државата до Генералниот секретар поднесува молба и вообичаена изјава во којашто изјавува дека ги прифаќа обврските од Повелбата на Обединетите Нации.

    Молбата прво се разгледува во Советот за безбедност. Било каква препорака за прием мора да добие девет потврдни гласа од 15-те членки на Советот за безбедност, со тоа што ниту една од неговите пет постојани членки - Кина, Франција, Руската Федерација, Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и Соединетите Американски Држави - не смее да гласа против молбата.

    Ако Советот за безбедност препорача прием, препораката се изнесува во Генералното Собрание на разгледување. За прием на нова држава потребно е дво-третинско мнозинство во Генералното Собрание, а членството станува полноважно од датумот кога е прифатена резолуцијата за прием.

    На секое заседание, Генералното Собрание ги разгледува акредитивните писма на сите претставници на државите членки кои учествуваат на тоа заседание. Во текот на таквото разгледување, кое рутински зазема прво место во девет-члениот Комитет за акредитации но може, исто така, да искрсне и во друго време, прашањето може да се постави и за посебен претставник овластен од актуелната Влада која е на власт. Ако акредитацијата е оспорена, за ова прашање веднаш се одлучува со мнозинство гласови на Генералното собрание. Би требало да се забележи дека при редовна промена на владите, преку демократски избори, не се подига прашањето за разгледување на акредитивните писма на претставниците од соодветна држава.

    Ако една држава, во согласност со сопствениот Устав, го промени името на државата, каква е процедурата за информирање на телата на Обединетите нации за таа одлука?

    ЦЕНТАР НА ООН ЗА ЈАВНИ ИСТРАЖУВАЊА: Владите ги користат редовните дипломатски средства да ги информираат Обединетите нации за таквите промени, вообичаено по пат на службено известување преку нивното Министерство за надворешни работи или Постојана мисија во Обединетите нации.

    Дали е можно држава, или било кое тело на Обединетите нации да одлучи да го промени името на која и да е држава во светот?

    ЦЕНТАР НА ООН ЗА ЈАВНИ ИСТРАЖУВАЊА: Обединетите нации не можат да променат име на Држава. За соодветна држава, за такви прашања одлучуваат нејзината Влада и народот.

    ---------------

    Todor Petrov - СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

    МАКЕДОНИЈА ПРОТИВ АТИНА ВО ХАГ - GAME OVER!

    29 март 2011 година, Скопје, Македонија (СМК) - Светскиот Македонски Конгрес позитивно ја оценува одличната и аргументирана одбрана на Македонија по тужбата против Грција пред Меѓународниот суд во Хаг за прекршување на членот 11 од Времената согласност од 13 септември 1995 година.

    Светскиот Македонски Конгрес очекува Меѓународниот суд во Хаг да ја прифати македонската тужба и и’ наложи на Грција да ја почитува Времената македонско-грчка согласност од 13 септември 1995 година, не попречувајќи го пристапувањето на Македонија во сојузи на држави и членството во меѓународни организации.

    Светскиот Македонски Конгрес изразува разочарување од опседаноста на неколку медиуми во сервилноста кон грчките интереси против државата Македонија.
    Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
    Last edited by indigen; 01-13-2012, 06:41 PM.
  • Risto the Great
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 15658

    #2
    Грција нема да остане цела!
    Indigen, how do you interpret the above statement in the above context?
    Risto the Great
    MACEDONIA:ANHEDONIA
    "Holding my breath for the revolution."

    Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

    Comment

    • Soldier of Macedon
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 13670

      #3
      Does Todor Petrov run as a candidate in elections?
      In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

      Comment

      • Soldier of Macedon
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 13670

        #4
        Originally posted by indigen
        He was an Independent MP from 1991-1994 and has, to my knowledge, run as a candidate in every election to-date but with little success. One needs money and solid organisation to run an effective campaign.
        Has he run as an independent each time or was he representing an established party like VMRO? Why hasn't he gained more momentum given his seemingly principled stance where it concerns Macedonia's integral issues? It can't just be the money. What isn't he doing that he should be? Why doesn't he seek financial and other types of support from the diaspora? Surely he is more worthy than the juvenile in DC.
        In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

        Comment

        • Risto the Great
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 15658

          #5
          It could be argued he gets voters like Vinozito do in Greek occupied Macedonia.
          Says something about Macedonians to a degree.
          Risto the Great
          MACEDONIA:ANHEDONIA
          "Holding my breath for the revolution."

          Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

          Comment

          • Soldier of Macedon
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 13670

            #6
            Not sure I agree with that, RtG. Perhaps he hasn't marketed himself adequately enough. I am not sure how known he is in Macedonia, he seems to be more prominent in diaspora news.
            In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

            Comment

            • Prolet
              Senior Member
              • Sep 2009
              • 5241

              #7
              From my understanding Todor Petrov is not in VMRO however he is very close to the party and his voice is slowly being heard in our country. In the mid 1980s Todor Petrov blocked the border with Greece with massive protests, he is a great patriot to our cause.

              I didnt even know that he could speak Greek until i saw this footage of Sitel, its very friendly towards to Greek side to say the least. He showed far too much respect to that Janichar Karamanlis, who is one of the biggest anti-Macedonians going around.

              YouTube - Massage to Karamanlis
              МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

              Comment

              • Bratot
                Senior Member
                • Sep 2008
                • 2855

                #8
                Todor Petrov was established to represent the "radical" Macedonian view in the eyes of the international emissaries for the benefit of VMRO-DPMNE.

                So they can always say to their EU/NATO bosses that .." you know, if you will not support me than this radical will come on rule an that would reflect worse on our relations" and often using Petrov to send a message that looks as a threat just to remind the emissaries of the indinspensable role that VMRO-DPMNE plays for them.

                Petrov is like a filiation of VMRO-DPMNE.

                In the last parlamentary and presidental elections he publically called for support of VMRO-DPMNE and I haven't seen any concrete critic from him on VMRO account.
                The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

                Comment

                • Soldier of Macedon
                  Senior Member
                  • Sep 2008
                  • 13670

                  #9
                  If he can be used as a weapon in the fight for Macedonian integrity, why isn't he asserting himself more? He doesn't strike me as an ultra-nationalist, just a patriot with a healthy sense of nationalism. There would surely be several people in Macedonia that would support such a man.

                  I am struggling to understand why over 80% of Macedonians in Macedonia are completely against a name change (according to the most recent survey), whereas Petrov, who upholds these principles in all of his press releases, does not try and sieze the opportunity to gain support for his popular views. What's the problem? Does he not see himself as a leader? If no, what's his purpose? Why hasn't he formed his own party?

                  Indigen, I would appreciate some feedback given that you cite him quite often.
                  In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

                  Comment

                  • Bratot
                    Senior Member
                    • Sep 2008
                    • 2855

                    #10
                    Originally posted by Soldier of Macedon View Post
                    If he can be used as a weapon in the fight for Macedonian integrity, why isn't he asserting himself more? He doesn't strike me as an ultra-nationalist, just a patriot with a healthy sense of nationalism. There would surely be several people in Macedonia that would support such a man.

                    I am struggling to understand why over 80% of Macedonians in Macedonia are completely against a name change (according to the most recent survey), whereas Petrov, who upholds these principles in all of his press releases, does not try and sieze the opportunity to gain support for his popular views. What's the problem? Does he not see himself as a leader? If no, what's his purpose? Why hasn't he formed his own party?

                    Indigen, I would appreciate some feedback given that you cite him quite often.
                    I think I explained a bit in my post, what's the problem.

                    The purpose, where Petrov is only a "mute actor", is to depict the Macedonians as nationally corrupted, where the "radicals" doesn't enjoy their support.

                    By "radical" I try to point out how the healthy national thinking Macedonian is being perceived by the Western emissaries.

                    SoM have you ever read about or witnessed a situation where it has been clear from the beggining that all the factors envolved in it are already set up not to succeed?

                    I have already went throu such scenario 2008 and my views have changed significantly since than.( in regard to the political parties in RoM)
                    The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

                    Comment

                    • Soldier of Macedon
                      Senior Member
                      • Sep 2008
                      • 13670

                      #11
                      Originally posted by Bratot
                      SoM have you ever read about or witnessed a situation where it has been clear from the beggining that all the factors envolved in it are already set up not to succeed?
                      I know what you're saying Bratot, I think you have hinted at this previously. Does this mean that Petrov is happy to be a tool for DPMNE?
                      Originally posted by Indigen
                      Thus he was reviled by the pro-SDSm and pro-DPBNE (DPmNE) media and institutions and left without employment until late last year (or early 2010), that is for approximately 15 years.
                      Surely there were others who were likeminded in DPMNE and elsewhere, I would ask why he didn't try and 'round up the troops' (likeminded patriots) during the last 15 years as opposed to restricting himself to press releases, but I believe you answered this later in your post when you stated that he does not seem the type that can inspire and lead.

                      I guess the next question is, then, could he have done more? Can he still do more? What sort of support is he able to rally behind somebody able to inspire and lead? Or does he not hold much relevance today?
                      In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

                      Comment

                      • Risto the Great
                        Senior Member
                        • Sep 2008
                        • 15658

                        #12
                        Originally posted by Soldier of Macedon View Post
                        Not sure I agree with that, RtG. Perhaps he hasn't marketed himself adequately enough. I am not sure how known he is in Macedonia, he seems to be more prominent in diaspora news.
                        Well, based on his seemingly sound ideology, for us in the Diaspora it seems immediately logical that every Macedonian should vote for him. We think the same thing about Vinozito in Greek occupied Macedonia. Yet the voting numbers would indicate that a sound ideology is not enough for some reason. Clearly a vote for being Macedonian is secondary to other matters. I am not saying it is right or wrong, it is just obvious in my mind.
                        Risto the Great
                        MACEDONIA:ANHEDONIA
                        "Holding my breath for the revolution."

                        Hey, I wrote a bestseller. Check it out: www.ren-shen.com

                        Comment

                        • Soldier of Macedon
                          Senior Member
                          • Sep 2008
                          • 13670

                          #13
                          Originally posted by Risto the Great View Post
                          Well, based on his seemingly sound ideology, for us in the Diaspora it seems immediately logical that every Macedonian should vote for him. We think the same thing about Vinozito in Greek occupied Macedonia. Yet the voting numbers would indicate that a sound ideology is not enough for some reason. Clearly a vote for being Macedonian is secondary to other matters. I am not saying it is right or wrong, it is just obvious in my mind.
                          If he's not out there promoting the message during elections and presenting himself as the man that can realise our fundamental goals, who is to blame? There have been many plastic patriots which have caused great distrust among Macedonians in the republic when the patriot 'element' is brought up. In my opinion, from what I can gather based on the responses by Bratot and Indigen, it does appear that he could have done more. One can't just make patriotic statements and not back them up with an action-plan, then expect to gain votes. I don't think the analogy with Vinozito is quite the same thing.
                          In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

                          Comment

                          • Bratot
                            Senior Member
                            • Sep 2008
                            • 2855

                            #14
                            Originally posted by Soldier of Macedon View Post
                            I know what you're saying Bratot, I think you have hinted at this previously. Does this mean that Petrov is happy to be a tool for DPMNE?
                            I don't know what makes him happy, maybe the role he enjoy as a patriotic voice is enough to fullfil him personally and he doesn't have higher standards to achieve rather than insignificantly advocating on a level of patriot blogger active on the internet.

                            Irrespective of what one person is preaching, he need a powerful organization, good marketing coverance and sources in order to produce results.

                            Petrov is close to DPMNE and so far, he is trying a lot not to confront with them, beside their treacherous activities.
                            I can also wonder why he haven't call on their responsibility, at least once, for crucial issues like the Ramkoven, Referendum, or their position in relation to the "national" interest to join NATO/EU and couple of more examples.
                            The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

                            Comment

                            • Prolet
                              Senior Member
                              • Sep 2009
                              • 5241

                              #15
                              Светскиот Македонски Конгрес, како неформален Светски Парламент на Македонците од сите делови на Македонија во целиот свет, е основан на 15 септември, 1990 во Гевгелија
                              Who said anything about SMK? He arranged protests before the break up of SFRJ, its not like he became a patriot overnight.

                              Todor Petrov gave a very patriotic speech at Trnovo for Ilinden, its something we should hear more often.
                              МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

                              Comment

                              Working...
                              X