Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 03-09-2012, 04:47 PM   #111
Niko777
Senior Member
 
Niko777's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,895
Niko777 is on a distinguished road
Default

How ironic that this was the Struga flag, today you would get shot in Struga if you were seen with this flag

Niko777 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 06:56 PM   #112
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

легендарната Раjна Попгеоргиева Футекова што
го соши бајракот на Панаѓурскиот револуционерен округ.

Раjна попГеоргиева Футекова - Дипчева е со корен от Костурско, Македониjа. Неjната сестра е жена на полковник Анастас Jанков от с. Загоричени, Костурско, на коj син му е Коста Jанков, женат за Вела Благоева - керката на Димитр Благоев от истото Загоричени!
А и на Иван Вазов прадедо му се преселил от Коструско во Сопот. Исто така и цело Перуштица се преселници от Костурско и Западна Македониjа и тамо беше Априлското востание 1876!

КОЙ УШИ БАЙ*ЯКА-*АЙНА ПОПГЕО*ГИЕВА - YouTube
Ајде налутил се турскиот паша,
од Панаѓуриште.
Ајде ми повикал деветмина Турци
Турци разбојници/јаничари.

Одете фатете ја, жива донесете ја,
Рајна поп Ѓорѓиева.
Ниту да ја колите, ниту да ја бесите,
жива донесете ја.

Сакате колете ме, сакате бесете ме
јас сум војводата,
јас сум војводата Рајна поп Ѓорѓиева
јас го сошив бајракот.

Јас го сошив бајракот и му турив знакот:
Смрт или свобода,
смрт или свобода за Македонија
земја поробена.

(правата песна на крајот завршва)
смрт или свобода за Македонија
земја поробена.
Attached Images
File Type: jpg 36-Panaguriste-k_muzei%20RK%203.jpg (20.0 KB, 16 views)
File Type: jpg IMG_4334.jpg (16.0 KB, 9 views)
File Type: jpg raina-kniaginia.jpg (15.3 KB, 12 views)
File Type: jpg SvobodailiSmrtLavcevrzTurskozname.jpg (18.8 KB, 14 views)
File Type: jpg 95h.jpg (9.4 KB, 14 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 07:13 PM   #113
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Петар Чаулев бил учител, македонски револуционер, учесник во Илинденското востание. Се школувал во Охрид и Битола, учителствувал во Охридско. Бил организатор на револуционерните комитети во Охридско, Преспанско и Леринско во 1899 година. Во Илинденското востание бил војвода и раководител на Охридскиот револуционерен комитет, во 1911 година бил член на ЦК на ВМОРО. Учествувал во Балканските војни, во Тиквешкото и во Охридското востание. Во времето на бугарската окупација во Првата светска војна бил околиски началник на Охрид. По војната учествувал со Тодор Александров и Александар Протогеров во создавањето на ВМРО. Бил потписник на Мајскиот манифест. Убиен е од Димитар Стефанов, член на ВМРО.

Четата на воjводата Петeр Чаулев сo знамето на охридските вoстаници
Attached Images
File Type: jpg P_CHAULE.jpg (12.8 KB, 7 views)
File Type: jpg zname-ohrid-cheta-peter-chaulev.jpg (21.0 KB, 8 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 07:28 PM   #114
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Иван Стефанов Цончев бил бугарски офицер, генерал-мајор. Неофицијален водач на Врховниот македонско-одрински комитет, главен организатор на Горноџумајското востание и учесник во Илинденското востание.

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%...BA.D0.BB.D0.BE
Attached Images
File Type: jpg kletvaconchev cetata na.jpg (20.7 KB, 10 views)
File Type: jpg zname na cetata ivan conchev.jpg (20.1 KB, 15 views)
File Type: jpg 593px-Hales_Tageev_Nikolov_Tsonchev.jpg (19.7 KB, 10 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 07:32 PM   #115
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Значка от Илинден 1903
Attached Images
File Type: jpg 33587_1498722862473_1066193764_31242573_4932169_n.jpg (18.8 KB, 11 views)
File Type: jpg 003452726-big.jpg (15.7 KB, 10 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 07:46 PM   #116
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

значки на ВМРО
Attached Images
File Type: jpg 589px-IMRO_badge.jpg (19.1 KB, 10 views)
File Type: jpg 687PX-~1.jpg (16.5 KB, 10 views)
File Type: jpg medal.jpg (17.0 KB, 8 views)
File Type: jpg 61751_1498723702494_1066193764_31242575_7557666_n.jpg (19.7 KB, 11 views)
File Type: jpg 60083_1498723342485_1066193764_31242574_1032339_n.jpg (15.1 KB, 11 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 07:50 PM   #117
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Свидетелство за учество вo Македонско-одринското ополчение на Илија Дилберов од град Кукуш
Attached Images
File Type: jpg Свидетелство з .jpg (19.1 KB, 13 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 08:02 PM   #118
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Знаме на Мелнишкото вoстание
Attached Images
File Type: jpg Знаме на Мелниш.jpg (19.0 KB, 9 views)
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 08:09 PM   #119
avtonomia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 35
avtonomia is on a distinguished road
Default

Zname na Kiro, Frcko, Grcev, Branko, Ljubce, Grujo, KOS, UDBA I.T.N Samo ne na Makedonia!

:1 4:

i noviot grb design Kolisevski/Gruevski

(kidding)

Last edited by avtonomia; 03-09-2012 at 08:15 PM.
avtonomia is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 10:54 PM   #120
The LION will ROAR
Senior Member
 
The LION will ROAR's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Australia, Sydney
Posts: 3,231
The LION will ROAR is on a distinguished road
Default

I know these have been posted before but I thought I'll add them here aswell


flag of the emigrant ethnic Macedonian revolutionary society in St. Petersburg, Russia, 1914 feat. Alexander’s horse, represented as an unicorn according to the old legend, and a sun symbol in the bottom left angle

__________________
The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!
The LION will ROAR is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
macedonian coat of arms, macedonian flag, macedonian lion, macedonian sun, macedonian symbol, ottoman macedonia


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump