![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
#111 |
Senior Member
![]() |
![]() How ironic that this was the Struga flag, today you would get shot in Struga if you were seen with this flag
|
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Junior Member
![]() |
![]() легендарната Раjна Попгеоргиева Футекова што
го соши бајракот на Панаѓурскиот револуционерен округ. Раjна попГеоргиева Футекова - Дипчева е со корен от Костурско, Македониjа. Неjната сестра е жена на полковник Анастас Jанков от с. Загоричени, Костурско, на коj син му е Коста Jанков, женат за Вела Благоева - керката на Димитр Благоев от истото Загоричени! А и на Иван Вазов прадедо му се преселил от Коструско во Сопот. Исто така и цело Перуштица се преселници от Костурско и Западна Македониjа и тамо беше Априлското востание 1876! КОЙ УШИ БАЙ*ЯКА-*АЙНА ПОПГЕО*ГИЕВА - YouTube Ајде налутил се турскиот паша, од Панаѓуриште. Ајде ми повикал деветмина Турци Турци разбојници/јаничари. Одете фатете ја, жива донесете ја, Рајна поп Ѓорѓиева. Ниту да ја колите, ниту да ја бесите, жива донесете ја. Сакате колете ме, сакате бесете ме јас сум војводата, јас сум војводата Рајна поп Ѓорѓиева јас го сошив бајракот. Јас го сошив бајракот и му турив знакот: Смрт или свобода, смрт или свобода за Македонија земја поробена. (правата песна на крајот завршва) смрт или свобода за Македонија земја поробена. |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Junior Member
![]() |
![]() Петар Чаулев бил учител, македонски револуционер, учесник во Илинденското востание. Се школувал во Охрид и Битола, учителствувал во Охридско. Бил организатор на револуционерните комитети во Охридско, Преспанско и Леринско во 1899 година. Во Илинденското востание бил војвода и раководител на Охридскиот револуционерен комитет, во 1911 година бил член на ЦК на ВМОРО. Учествувал во Балканските војни, во Тиквешкото и во Охридското востание. Во времето на бугарската окупација во Првата светска војна бил околиски началник на Охрид. По војната учествувал со Тодор Александров и Александар Протогеров во создавањето на ВМРО. Бил потписник на Мајскиот манифест. Убиен е од Димитар Стефанов, член на ВМРО.
Четата на воjводата Петeр Чаулев сo знамето на охридските вoстаници |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Junior Member
![]() |
![]() Иван Стефанов Цончев бил бугарски офицер, генерал-мајор. Неофицијален водач на Врховниот македонско-одрински комитет, главен организатор на Горноџумајското востание и учесник во Илинденското востание.
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%...BA.D0.BB.D0.BE |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Junior Member
![]() |
![]() Значка от Илинден 1903
|
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Junior Member
![]() |
![]() значки на ВМРО
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Junior Member
![]() |
![]() Свидетелство за учество вo Македонско-одринското ополчение на Илија Дилберов од град Кукуш
|
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Junior Member
![]() |
![]() Знаме на Мелнишкото вoстание
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Junior Member
![]() |
![]() Zname na Kiro, Frcko, Grcev, Branko, Ljubce, Grujo, KOS, UDBA I.T.N Samo ne na Makedonia!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i noviot grb design Kolisevski/Gruevski (kidding) Last edited by avtonomia; 03-09-2012 at 08:15 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Senior Member
![]() |
![]() I know these have been posted before but I thought I'll add them here aswell
flag of the emigrant ethnic Macedonian revolutionary society in St. Petersburg, Russia, 1914 feat. Alexander’s horse, represented as an unicorn according to the old legend, and a sun symbol in the bottom left angle ![]()
![]() |
Tags |
macedonian coat of arms, macedonian flag, macedonian lion, macedonian sun, macedonian symbol, ottoman macedonia |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
|
|