Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 09-21-2008, 03:06 AM   #1
Volk
Member
 
Volk's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 894
Volk is on a distinguished road
Default Possible evidence of Slavic migration

ЕКСКЛУЗИВНИ НАОДИ НА ВИНИЧКО КАЛЕ
Пробивот на Словените на теракотни икони

Сто и педесет фрагменти од теракотни икони со потекло од 4-6 век, на кои има претстави од воени битки, се меѓу ексклузивните наоди од тримесечните археолошки ископувања на локалитетот Виничко кале во Виница. Теракотите се од иста група, со прочуени винички теракотни икони кои се археолошка реткост, бидејќи припаѓаат на една од четирите колекции од овој тип во светот. Новооткриените теракоти ги поседуваат типичните белези за овие артефакти - религиозните мотиви - а нивен уникатен белег се приказите на историски сцени. - На иконите има претстави на воини и коњанички фигури кои, најверојатно, претставуваат сцени од битките на словенското племе Склавинии со Византијците. На една од нив е прикажан и коњаник во галоп - вели археологот Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. На теракотните икони пронајдени на Виничко кале во минатите археолошки кампањи доминираат религиозни мотиви од ранохристијанската иконографија, како старозаветни сцени и слики на животни, риби и на школки. На локалитетот е ископана и некропола со 120 гроба, кои датираат од времето пред нашата ера до четвртиот век, како и пагански храм, кој исто така временски е лоциран во 4 век. Пронајдени се и остатоци од капители во јонски и дорски стил, што, според Кузман, упатува на фактот дека тука можеби постоел ранохристијански центар. Цоне Крстевски, археолог и кустос-советник на Музеј на Македонија, кој е задолжен за овие ископувања, вели дека, освен теракотните икони, новина од последните ископувања на Виничко кале се и големиот број движни наоди од повеќе историски периоди. - Многубројни се наодите од енеолитот, период кој годинава е препознаен на Виничко кале, потоа од бронзено време, од хеленистичкиот период, па се до 12 век, кои покажуваат дека овој локалитет континуирано бил населен во текот на 22 века - вели Крстевски. Меѓу пронајдените артефакти е и парче керамика со претстава на македонското, дванаесеткрако сонце, кое датира од 5-6 век, односно од времето на доцната антика. - На истиот период (5-6век) му припаѓаат и многубројните остатоци од македонска сива керамика, што наведува на помисла дека таа можеби се изработувала тука, а потоа се извезувала надвор од Виничко кале - велат истражувачите. На самиот влез на локалитетот е пронајдена римска камена плоча, која, според Крстевски, засега не може да се дешифрира, но се претпоставува дека припаѓа на некој владетел. - Остатоците од ископувањата на Калето покажуваат дека тука имало живеалишта. Тоа го потврдува пронајдениот сакрален објект со бања со калдариум во мошне зачувана состојба, како и цистерната за вода во ширина од 5 метри, а во должина од 8 метри, која се претпоставува дека потекнува од 5 век - додава Крстевски. Првите ископувања на Виничко кале се спроведени во 1977 година, кога биле пронајдени две теракотни икони. Систематски ископувања на локалитетот првпат се реализирани во 1986 година. По 23 години, ова е втора толку обемна археолошка кампања на локалитетот. Кузман најавува ископување во Виничко и во наредната година, а во план е и изградба на Музеј на теракотни икони, кој ќе се наоѓа во центарот на Виница.
__________________
Makedonija vo Srce
Volk is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2008, 08:21 AM   #2
Delodephius
Member
 
Delodephius's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Petrovecz Baciensis, Res Publica Iazygia
Posts: 736
Delodephius is on a distinguished road
Default

Explain to me where there is even a slightest hint of a Slavic migration in the finding.
__________________
अयं निज: परो वेति गणना लघुचेतसाम्।
उदारमनसानां तु वसुधैव कुटुंबकम्॥
This is mine or (somebody) else’s (is the way) narrow minded people count.
But for broad minded people, (whole) earth is (like their) family.
Delodephius is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2008, 08:24 PM   #3
Volk
Member
 
Volk's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 894
Volk is on a distinguished road
Default

Hey Slovak, I am not agreeing I just wanted peoples thoughts, I think the warriors on horses (terracota) and the time they where made is meant to be the possible evidence.
__________________
Makedonija vo Srce
Volk is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 04:36 AM   #4
Delodephius
Member
 
Delodephius's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Petrovecz Baciensis, Res Publica Iazygia
Posts: 736
Delodephius is on a distinguished road
Default

A migration implies there was a massive flow of people (including women, children, wagons, a lots of cattle and equipment). What the text describes is an invasion, one like when the Germans invaded Poland. I only see assumptions made without evidence.
__________________
अयं निज: परो वेति गणना लघुचेतसाम्।
उदारमनसानां तु वसुधैव कुटुंबकम्॥
This is mine or (somebody) else’s (is the way) narrow minded people count.
But for broad minded people, (whole) earth is (like their) family.
Delodephius is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 04:51 AM   #5
makedonin
Senior Member
 
makedonin's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,668
makedonin is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Slovak/Anomaly/Tomas View Post
A migration implies there was a massive flow of people (including women, children, wagons, a lots of cattle and equipment). What the text describes is an invasion, one like when the Germans invaded Poland. I only see assumptions made without evidence.
you are right.

the teracota digged out present fights between byzantine soldiers and slavonic implys the text.

no children and woman who should follow the invaders.

but the article writer does not really cares about details, all by the old books kolku glup treba da bide
__________________
To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.
makedonin is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2008, 06:43 AM   #6
Вардарец
Member
 
Вардарец's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 122
Вардарец is on a distinguished road
Default

There is no migration mentioned in the article at all, but wars, battles.
__________________
For the glory of the Hellenes! Abandon orthodoxy and join your true religion! http://www.hellenicreligion.gr/... Zeus awaits you!
Вардарец is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2008, 07:50 AM   #7
Dimko-piperkata
Senior Member
 
Dimko-piperkata's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Occupied Macedonia 1913
Posts: 1,876
Dimko-piperkata is on a distinguished road
Default

Quote:
The Genetic Map of Europe
.
.
.
By NICHOLAS WADE
Published: August 13, 2008


Biologists have constructed a genetic map of Europe showing the degree of relatedness between its various populations.
.
.
.
Manfred Kayser, a geneticist at the Erasmus University Medical Center in the Netherlands.
.
.
.
Europe has been colonized three times in the distant past, always from the south. Some 45,000 years ago the first modern humans entered Europe from the south. The glaciers returned around 20,000 years ago and the second colonization occurred about 17,000 years ago by people returning from southern refuges. The third invasion was that of farmers bringing the new agricultural technology from the Near East around 10,000 years ago.
http://www.nytimes.com/2008/08/13/sc...a1&oref=slogin
Dimko-piperkata is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump