Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 10-23-2011, 06:38 AM   #1
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default Elpida Karamandi, female Vlach fighter from Macedonia

http://macedoniantestimony.blogspot....post_7846.html
Quote:
Родена е на први јануари 1920 година во Лерин во Егејска Македонија. Мајка и се премажила и преселила во Битола.Елпида во Битола завршила гимназија.Од нејзините школски другари од битолската гимназија потекнуваат револуционери како што бил и Стефан Наумов - Стив .Уште во гимназијата била политички активна,се истакнувала во литературната дружина, на излети,во читање и растурање летоци,во судирите со реакционерните групи Љотиќевци.Нејзината политичка активност ја направила популарна во напредната битолска младина. Кога во 1938 година Елпида Караманди дошла на студии во Белград,веднаш се приклучила кон напредното студенско движење.Меѓу напредните студенти имало многу ученици на битолската гимназија,која таа ги познавала и одржувала врски со нив.Таму таа се истакнува и на револуционерно поле. Веќе во 1939 година таа е примена во СКОЈ,после што работи поинтензивно и поорганизирано.Додека ги извршувала задачите,таа никогаш не потфрлила.Била вешта во регрутирањето на нови активисти од редовите на младината. По капитулацијата на Кралство Југославија,таа работела на подготовките за вооружена борба.Во КПЈ е примена во јуни 1941 година.Револуционерните задачи стануваат тешки,опасни,и браат максимална посветеност.Таа со сите свои сили се вклучува во работата на партијата.Раководи со групите во градот,ги извршува задачите на СКОЈ и посебно по пратиска линија.Нејзината партиска активност ја забележала окупаторската полиција при што ја уапсиле. Во полицијата таа храбро се држи,и ништо не признава.Пуштена е од затвор но знаее дека полицијата ја следи..По совет на Месниот комитет на КПЈ за Битола таа се повлекува во илегала. Во јануари 1942 година станува член на Покраинскиот Комитет на СКОЈ за Македонија.Како илегалец не може да развива голема активност,при што се подготвува за на пролет да оди со партизаните. Во април 1942 година пристапува кон Битолскиот партизански одред "Пелистер",меѓутоа на трети мај 1942 година одредот е опколен од Бугарска фашистичка војска и полиција.Во повеќечасовната борба,во која Елпида покажала извондредна храброст,додека окулу неа гинеле нејзини соборци.еден митралезки рафал смртно ја ранува.Потполно немоќна да изврши самоубиство е фатена од полицијата.Храбро го поднела мачењето при што умрела. За Народен Херој е прогласена на 11 октомври 1951 година.
Quote:
Elpida Karamandi was born on the 1 January in the year of 1920, in Florina, Aegean Macedonia. Her mother emigrates to Vardar Macedonia (then part of kingdome of Yugoslavia) in Bitola, to her relatives and there marries for the second time.

Elpida grew up and was educated in Bitola and later continued her studies in Belgrade, where she joined with the progressive and youth movement, became a member of SKOJ from 1939. When the war began, she was in Bitola. In those days with a few friends, Elpida lead the attempts to start a the resistance against the enemy in the city, spreading the idea for the national freedom movement between the women and youth.

In June 1941, since Elpida was accepted in the party, her active work was noticed by the Bulgarian police and she was arrested. When she was released Elpida goes in illegality and even more works in mobilizing and resistance against the occupiers.

In April 1942 she left Bitola and went to the First Bitola Partisan detachment. On 3 May 1942, the detachment is surrounded by the Bulgarian police. Heavily wounded, Elpida Karamandi is captured, and later dies in Bulgarian captivity.
I know a Vlach girl from Macedonia with the name Elpida, now I know why her parents named her as such. Seems like an interesting figure.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump