Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > На Македонски

Reply
 
Thread Tools
Old 07-13-2010, 02:20 AM   #1
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default Крушево Етноград

I wish i was in Stari Kraj now, this looks wonderful.

Крушево Етноград
Споделете ја веста320
Еден месец пред големата прослава во чест на Илинден, востаничкo Крушевo ги привлекува туристите со Етно градот. Се средуваат улиците, забрзано се шијат комитските, турските и народните носии.
Сите браќа, сестри и мили комшии од револуционерно Крушево се обединети околу проектот Етно град за привлекување на што повеќе туристи.

Крушево Етно град, во комбинација со останатите туристички атракции на Крушево, даваат одлична можност да се видат и доживеат духот и гостопримството на градот со највисока надморска височина на Балканскиот полуостров.

На оваа манифестација луѓето се облечени во времето од пред 100 и повеќе години, како комити и војводи, во староградски носии, во униформи на турски војници, надополнети со автентичноста на градскиот лик.

Оваа година е ново тоа што за туристите има носии кои тие можат да ги изнајмат и со нив да се фотографираат низ сокаците во Крушево.

Во Крушево сеуште рачно се ткаат: јамболии и батании; се плетат и везат: перници, пердиња, милиња, чаршафи; кои се дел од традицијата, обичаите и културното наследство на ова поднебје. Вештите крушевски златари ја знаат мајсторијата и занаетот на традиционалната рачна изработка на благородните метали и со право се гордеат со рачно изработениот филигран, рачно работен и лиен сребрен и златен накит како и др. златарски производи. Крушевчани ги негуваат и старите занаети калајџиски, кујунџиски, казанџиски. Сите тие вредни рачни изработки на нашите мајстори можете да ги видите на едно место секоја година од 1-5 август на ЕТНО- САЕМОТ кој традиционално се одржува од 2003 г.

Prolet is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 02:24 PM   #2
Sekirani
Member
 
Sekirani's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 144
Sekirani is on a distinguished road
Default Krusevo Etnograd

I am going there very soon and plan on taking videos and pics
Sekirani is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2010, 11:49 PM   #3
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

Spolaj Ti Sekirani

Are you going to mechkin kamen too?
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2010, 11:21 PM   #4
Daniel the Great
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,084
Daniel the Great is on a distinguished road
Default

Im with you on that Prolet, i would love to be in Macedonia now.
Apparently it is very hot now, perfect for the Ohrid plazha.
Daniel the Great is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 01:00 AM   #5
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

It was 40 degrees in Skopje the other day, there is some heat wave in the balkans now.
Prolet is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump