Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > На Македонски

Reply
 
Thread Tools
Old 03-28-2010, 08:53 PM   #1
aleksandrov
Member
 
aleksandrov's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 558
aleksandrov is on a distinguished road
Default Велигденски Богослужби во Сиднеј

МАКЕДОНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ВЕЛИГДЕНСКИ БОГОСЛУЖБИ ВО СИДНЕЈ - 2010

По повод одбележувањето на претстојните ВЕЛИГДЕНСКИ празници во храмовите “Св. Кирил и Методиj” во Розбери и “Св. Никола” во Кабрамата, Македонската православна заедница (општина) од Сиднеј ве известува за следниот распоред на Светите Велигденски богослужби:

• 27ми Март, ЛАЗАРЕВА САБОТА: 8.30 наутро - Света литургија и Света Причест.

• 28ми Март, Недела, ВЛЕГУВАЊЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ВО ЕРУСАЛИМ И ЦВЕТНИЦИ: 8.30 наутро - Света литургија и Света Причест.

• 1ви Април, ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК: 8.30 наутро - Св. Василиева литургија со маслосвет, со Света Причест; 7.00 навечер - Читање на дванаесетте свети евангелија за Христовите спасителни страдања.

• 2ри Април, ВЕЛИКИ ПЕТОК: 8.30 наутро - Царски часови со изнесување на Плаштаницата за правење на Христовиот Гроб; 7.00 навечер - ХРИСТОВО ПОГРЕБЕНИЕ со пеење на трите статии.

• 3ти Април, ВЕЛИКА САБОТА: 8.30 наутро - Света Василиева литургија и Света Причест; 11.30 навечер: предвелигденска богослужба со трикратно обиколување на црквата.

• 4ти Април, Недела, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО И ВЕЛИГДЕН: полноќна Света Литургија и Света причест; 9.00 наутро - Воскресна утрена богослужба со Света Причест.

• 5ти Април, Понеделник, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 6ти Април, Вторник, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ТРЕТИ ДЕН ВЕЛИГДЕН: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 7 Април, Среда, СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ-БЛАГОВЕСТ: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 9 Април, Петок, ИСТОЧЕН ПЕТОК – БАЛАКЛИЈА: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 10 Април, Недела, ТОМИНА НЕДЕЛА: 8.30 наутро - Света Литургија.


ЦРКОВНИТЕ СВЕЌИ И ДОНАЦИИ

Свеќите кои се палат во храмот секогаш треба да бидат земени од самиот храм, затоа што само свеќите кои се издаваат во храмот се благословени и осветени, а преку свеќата добиваме благодат. Свеќата е нашата бескрвна жртва на Бога, која со нејзината светлост, топлина и трошност го претставува самиот живот на секој кој верува, се надева и Го љуби Бога и ближниот.

Затоа, свеќите во црквите на Македонската православна заедница од Сиднеј не се продаваат, туку секој верник кој ќе го посети Божјиот храм треба самиот да си земе свеќи, а во касата до свеќите да остави доброволна донација. Истото важи и за донации за икончиња, привезоци, бројаници, белегзии и сл.

Во нашите храмови, никој не е овластен да раситнува пари за донации, бидејќи никој не е овластен самиот да работи со кеш пари. Црковните каси се заклучени со по три катинари, а клучот од секој катинар му е доверен на различно лице. На крајот на денот, сите три овластени лица треба да ги отворат касите заедно, пред секој заинтересиран присутен верник, да ги избројат донациите и да потпишат заедничка потврда колку пари се собрани. Потоа, потврдената сума мора да биде вложена во банковната сметка.

Ги замолуваме сите верници да ни помогнат во напорите да обезбедиме очевидна контрола врз токот на црковните донации, со тоа што нема да бараат ситни пари од било кој службеник во храмoт. Секој верник нека си подготви ситни пари за донација пред да дојде во храмот, а ако некој не успее тоа да го стори, нека ја одложи својата донација до наредната посета на храмот.

Нека е честит, радосен и за многу години на сиот Македонски народ спасоносниот празник на Христовото Воскресение - ВЕЛИГДЕН!

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА, НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!

Протоереј-Ставрофор Љупчо Двојаковски
Протоереј Наум Деспотоски
Протоереј Зоран Алексовск

Last edited by aleksandrov; 03-29-2010 at 06:35 AM.
aleksandrov is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2010, 09:32 PM   #2
Bratot
Senior Member
 
Bratot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,855
Bratot is on a distinguished road
Default

По повод одбележувањето на претстојните ВЕЛИГДЕНСКИ празници во храмовите “Св. Кирил и Методиj” во Розбери и “Св. Никола” во Кабрамата, Македонската православна заедница (општина) од Сиднеј ве известува за следниот распоред на Светите Велигденски богослужби:

• 27ми Март, ЛАЗАРЕВА САБОТА: 8.30 наутро - Света литургија и Света Причест.

• 28ми Март, Недела, ВЛЕГУВАЊЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ВО ЕРУСАЛИМ И ЦВЕТНИЦИ: 8.30 наутро - Света литургија и Света Причест.

• 1ви Април, ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК: 8.30 наутро - Св. Василиева литургија со маслосвет, со Света Причест; 7.00 навечер - Читање на дванаесетте свети евангелија за Христовите спасителни страдања.

• 2ри Април, ВЕЛИКИ ПЕТОК: 8.30 наутро - Царски часови со изнесување на Плаштаницата за правење на Христовиот Гроб; 7.00 навечер - ХРИСТОВО ПОГРЕБЕНИЕ со пеење на трите статии.

• 3ти Април, ВЕЛИКА САБОТА: 8.30 наутро - Света Василиева литургија и Света Причест; 11.30 навечер: предвелигденска богослужба со трикратно обиколување на црквата.

• 4ти Април, Недела, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО И ВЕЛИГДЕН: полноќна Света Литургија и Света причест; 9.00 наутро - Воскресна утрена богослужба со Света Причест.

• 5ти Април, Понеделник, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 6ти Април, Вторник, ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ТРЕТИ ДЕН ВЕЛИГДЕН: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 7 Април, Среда, СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ-БЛАГОВЕСТ: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 9 Април, Петок, ИСТОЧЕН ПЕТОК – БАЛАКЛИЈА: 8.30 наутро - Света Литургија.

• 10 Април, Недела, ТОМИНА НЕДЕЛА: 8.30 наутро - Света Литургија.


ЦРКОВНИТЕ СВЕЌИ И ДОНАЦИИ

Свеќите кои се палат во храмот секогаш треба да бидат земени од самиот храм, затоа што само свеќите кои се издаваат во храмот се благословени и осветени, а преку свеќата добиваме благодат. Свеќата е нашата бескрвна жртва на Бога, која со нејзината светлост, топлина и трошност го претставува самиот живот на секој кој верува, се надева и Го љуби Бога и ближниот.

Затоа, свеќите во црквите на Македонската православна заедница од Сиднеј не се продаваат, туку секој верник кој ќе го посети Божјиот храм треба самиот да си земе свеќи, а во касата до свеќите да остави доброволна донација. Истото важи и за донации за икончиња, привезоци, бројаници, белегзии и сл.

Во нашите храмови, никој не е овластен да раситнува пари за донации, бидејќи никој не е овластен самиот да работи со кеш пари. Црковните каси се заклучени со по три катинари, а клучот од секој катинар му е доверен на различно лице. На крајот на денот, сите три овластени лица треба да ги отворат касите заедно, пред секој заинтересиран присутен верник, да ги избројат донациите и да потпишат заедничка потврда колку пари се собрани. Потоа, потврдената сума мора да биде вложена во банковната сметка.

Ги замолуваме сите верници да ни помогнат во напорите да обезбедиме очевидна контрола врз токот на црковните донации, со тоа што нема да бараат ситни пари од било кој службеник во храмoт. Секој верник нека си подготви ситни пари за донација пред да дојде во храмот, а ако некој не успее тоа да го стори, нека ја одложи својата донација до наредната посета на храмот.

Нека е честит, радосен и за многу години на сиот Македонски народ спасоносниот празник на Христовото Воскресение - ВЕЛИГДЕН!

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА, НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!

Протоереј-Ставрофор Љупчо Двојаковски
Протоереј Наум Деспотоски
Протоереј Зоран Алексовски
__________________
The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot
Bratot is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2010, 11:18 PM   #3
Soldier of Macedon
Senior Member
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,660
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

I've made this a sticky also, thanks for the information Aleksandrov.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2010, 12:23 AM   #4
aleksandrov
Member
 
aleksandrov's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 558
aleksandrov is on a distinguished road
Default

2ри Април, ВЕЛИКИ ПЕТОК:

7.00 навечер - ХРИСТОВО ПОГРЕБЕНИЕ со пеење на трите статии.


Македонска Православна црква Св. Кирил и Методи - 18A Dalmeny Ave. Rosebery

Македонска православна црква Св. Николa - 79 Cabramatta Rd. Cabramatta
__________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident. Arthur Schopenhauer

https://www.facebook.com/igor.a.aleksandrov?ref=tn_tnmn
aleksandrov is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump