View Single Post
Old 07-02-2020, 06:30 AM   #1
stefan559
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 17
stefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud ofstefan559 has much to be proud of
Default Илинденски сведоштва

Поздрав до сите. ја отварам оваа тема за книгите илинденски сведоштва. во тие книги, вкупно 9 на број, свои сведоштва оставиле преку 4.000 илинденци од сите краишта на денешна Македонија, како и Егејска Македонија, а мал дел и од Мала Преспа и Голо Брдо во Албанија. Тие на македонски власти после Втората светска војна им оставиле сведоштва за борбите во кои учествувале против османлиите. Во една од книгите јас го пронајдов и мојот пра-пра дедо од Врбјани-Дебарца. Ќе напишам за сите апликанти, па можеби некој ќе си го пронајде и својот предок. Ќе ги објавувам по азбучен ред (по презимиња, не имиња). Ќе ги објавувам на латиница, и ќе го вметнувам и нивното место на раѓање.
stefan559 is offline   Reply With Quote