Massacre of Macedonians was the rule rather than the exception(1920)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • TrueMacedonian
  Senior Member
  • Jan 2009
  • 3820

  #16
  Bratot you are the man. Bravo once again. These are cool finds.
  Slayer Of The Modern "greek" Myth!!!

  Comment

  • Bratot
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 2855

   #17
   Originally posted by Bratot View Post
   "Citizens, taking into account the fate of the Armenians and Macedonians, not because they are Christians, but because they are people we seek to guarantee their welfare and to strengthen the general peace, full and complete execution of the Berlin agreement, which applies to Armenia and Macedonia."


   - Anatole France
   The originals in French:

   Anatole France, Vers les temps melleurs. Paris 1906,1-Ш; Claude Aveline, Vers Les temps melleurs. Trente ans de vie sociale. Paris 1949, 1953, УО|. l, р. 138-139.


   Translation in Macedonian:

   Граѓани,

   По наредба на Црвениот Султан, паднаа триста илјади Ерменци. Од врвовите на Таурус до високорамнините на Арарат, еден народ сирак живее под нож. Во Македонија, на неколку часа од Будимпешта и Виена, турските војници и функционери ги колат селаните, на кои им ги силувале ќерките и жените. Овие злосторства се направени за срам на Европа. Европа мора нив да ги спречи. Човештвото ја задолжува со тоа, а Берлинскиот договор и дава за тоа сигурно право.

   Франција испрати свои оклопни кораби да бараат од Портата, преку топовските отвори исплаќање на Лорандо и Тубини. Нашите оклопници, дали се единствено во служба на Турбини и Лорандо?

   Султанот, предавајќи им ги Ерменија и Македонија на крвниците, нели се изложи на некаков приговор од страна на силите? Германија, Англија и Франција, неговите старателки, ќе му речат ли: Можеш да убиваш, само ако платиш?"

   Ако им се верува на умешните луѓе, постојат две политики. Една што се раководи од претпазливоста, и нашата. Ние одговараме дека пред злосторството има само една политика: човечност.

   Се вели дека нам ни недостигнуваат водржаност и претпазливост. Не. Предвидувајќи ги колежите, што по неколку дена ќе ја окрвават Македонија, и викајќи му на секој оној што може да не чуе дека турската сабја постојано е крената над Ерменија, нам не ни недостигнува ниту претпазливост, ниту разумност. Претпазливоста не се состои во тоа да се премолчуваат и негираат колежите. Не е претпазливост одобрувањето на злосторството со едно страшливо премолчување. Страшливоста никогаш не е разумна.

   Каква е таа разумност да се молчи кога крвта на жртвите повикува? Единствено нашата политика е разумна, бидејќи е отворена и искрена, и бидејќи надвор од правите патишта постојат само изненадување и опасности.

   Единствено нашата политика е мирољубива, бидејќи се засновува врз народното чувство кај цивилизираните нации, а народот насекаде ја мрази војната.

   Граѓани,

   Интересирајќи се за судбината на Ерменците и на Македонците, не затоа што се христијани, ами затоа што се луѓе, ние бараме, како гаранција за нивната благосостојба, и за зацврстување на општиот мир, полно и целосно извршување на Берлинскиот договор, што се однесува за Ерменија и Македонија.

   Братски поздрав

   Анатол Франс
   The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

   Comment

   • Bratot
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 2855

    #18
    Armeno - Macedonian Cooperation page 50 - 51

    Dadrian, a former professor at SUNY, Geneseo, currently directs a genocide study project supported by the Guggenheim Foundation. The present study analyzes the devastating wartime destruction of the Armenian population of the Ottoman Empire as the cataclysmic culmination of a historical process involving the progressive Turkish decimation of the Armenians through intermittent and incremental massacres. In addition to the excellent general bibliography there is an annotated bibliography of selected books used in the study. Annotation copyright by Book News, Inc., Portland, OR


    The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

    Comment

    • TrueMacedonian
     Senior Member
     • Jan 2009
     • 3820

     #19
     Originally posted by Bratot View Post
     Armeno - Macedonian Cooperation page 50 - 51

     Dadrian, a former professor at SUNY, Geneseo, currently directs a genocide study project supported by the Guggenheim Foundation. The present study analyzes the devastating wartime destruction of the Armenian population of the Ottoman Empire as the cataclysmic culmination of a historical process involving the progressive Turkish decimation of the Armenians through intermittent and incremental massacres. In addition to the excellent general bibliography there is an annotated bibliography of selected books used in the study. Annotation copyright by Book News, Inc., Portland, OR


     Already beat ya to it Bratot http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2180
     Slayer Of The Modern "greek" Myth!!!

     Comment

     • Bratot
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 2855

      #20
      I'm pleased TM
      The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

      Comment

      • Homer MakeDonski
       Member
       • Jan 2010
       • 103

       #21
       Great stuff
       How it come that there is not a reference or either a single sentence that Macedonians are Bulgars or Bulgaro-Macedonians or some similar *sugar at this Armeno - Macedonian Cooperation articles ?


       Poor Vulgarois again had missed something ..

       Comment

       • TrueMacedonian
        Senior Member
        • Jan 2009
        • 3820

        #22
        Originally posted by Bratot View Post
        I'm pleased TM
        Let's continue the effort to fill this topic up with as much info as possible Bratot        Slayer Of The Modern "greek" Myth!!!

        Comment

        • TrueMacedonian
         Senior Member
         • Jan 2009
         • 3820

         #23

         Slayer Of The Modern "greek" Myth!!!

         Comment

         • George S.
          Senior Member
          • Aug 2009
          • 10116

          #24
          that's a good find tm
          "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
          GOTSE DELCEV

          Comment

          Working...
          X