Albanianization in Macedonia

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Big Bad Sven
  Senior Member
  • Jan 2009
  • 1528

  Originally posted by Prolet View Post
  We'll see about that, Kucinata lajat, Karavanot si vrve.
  How can you be so confident Prolet?

  All we have seen from Vojvoda Gruevski is him getting walked over by gheg fanatics and not do anything to stop his people and country get humiliated by gheg fanatics.

  Comment

  • Niko777
   Senior Member
   • Oct 2010
   • 1895

   UPDATE: ALBANIANS WIN CASE - CHURCH RESTORATION STOPPED, FOR NOW   Meanwhile Arasta mosque continues to be reconstructed...

   Comment

   • Voltron
    Banned
    • Jan 2011
    • 1362

    All the more reason to be allies against these islamofascists. If its one thing I cant stand its this religous islamic infestation taking hold. Where do they find the funding for the mosques ?!

    Comment

    • Niko777
     Senior Member
     • Oct 2010
     • 1895

     All the more reason to be allies against these islamofascists. If its one thing I cant stand its this religous islamic infestation taking hold. Where do they find the funding for the mosques ?!
     Extremist groups from Saudi Arabia.

     Comment

     • Niko777
      Senior Member
      • Oct 2010
      • 1895

      Something from 2006:

      Албански имиња на дебарските улици, мостови и населби
      Од денеска улицата Питу Гули се вика Јосиф Багери, улицата Никола Карев се преименува во Елез Јусуфи, Гоце Делчев - во Исмаил Паша...
      Советот на општината Дебар вчера одлучи да ги смени имињата на 51 улица, на шест населби, четири моста и на градскиот плоштад, кој од денеска се вика Скендер бег. Деведесет минути двајцата советници од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ се обидуваа да го сменат предлогот на комисијата за општествени дејности за промена на имињата на улиците на Дебар.

      Новите имиња се дел од албанската национална историја, култура, уметност. Така, од денеска улицата Питу Гули се вика Јосиф Багери, писател од долнореканските села. Улицата Никола Карев се преименува во Елез Јусуфи, голем албански воен стратег, Гоце Делчев во Исмаил Паша, прв премиер на албанската влада во 1912 година, Видое Смилевски-Бато во Дреница, име на косовско гратче, 29 Ноември во 28 Ноември, ден на независноста на Албанија и ден на албанското знаме. Повеќе ги нема имињата на Здравко Чочковски, Таса Мартиновска, Живко Богдановски, Ангеле Обочки...

      Нови имиња добија и шесте населби. Новите населби Венец 1 и Венец 2 се преименуваат во Уранику, односно Тилебе, Варош во Пенестија, Будулец во Бурими, Коњаре во Балкуќи, а мостот кај гипсарницата се именува како Бадемски мост, Мелнички мост - во Мост на Радика, а Раички мост (мостот кај селото Рајчица) во Илирија.

      За разлика од советниците-Албанци, за кои оваа одлука значи поправање на грешките од минатото, кога неправедно биле заборавени личности со големи заслуги за албанската историја, култура, литература, уметност, за советниците-Македонци овој предлог беше неприфатлив.

      - Свесни сме дека ќе бидеме надгласани. Но вака, неалбанското население - Македонците од двете конфесии, Ромите, Турците, се ставени во подредена положба и ова води кон федерализација, кантонизација и етничко чистење. Со оваа одлука од историјата трајно се бришат луѓе што своите животи ги дале токму за Дебар. Вака не се води грижа за соживотот на овие простори - категорични беа советниците од неалбанска национална припадност.

      Претседавачот на Советот рече дека тие работат според законот и статутот.

      На забелешката на еден од советниците што биле против оваа одлука дека со ова се промовираат имиња на личности или населени места од Албанија и од Косово, еден од советниците на ДПА одговори дека Албанците секогаш имаат заедничка историја, а границите биле прашање за кое одлучувале трети лица. (В.Т. )

      Comment

      • Voltron
       Banned
       • Jan 2011
       • 1362

       Originally posted by Niko777 View Post
       Extremist groups from Saudi Arabia.
       Wahabis ?! They are a cancer. We dont need another Bosnia country in the region. Stop it while they are ahead.

       Comment

       • Niko777
        Senior Member
        • Oct 2010
        • 1895

        Albanians want to build a mosque on Skopje Kale!

        Now that they successfully halted the reconstruction of the 12th century church, Albanians are demanding that a mosque be built on the Kale overlooking Skopje.

        Sitel - "Денеска од партијата на Тачи побараа на Калето да се изгради и џамија...."

        Comment

        • Soldier of Macedon
         Senior Member
         • Sep 2008
         • 13675

         Originally posted by Prolet View Post
         We'll see about that, Kucinata lajat, Karavanot si vrve.
         Oh please, your mate Gruevski is handing all of this to them on a plate, i kje me se prai patriot
         In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

         Comment

         • MKPrilep
          Member
          • Mar 2009
          • 284

          iskreno kako ne se stramat nasite politcari
          i zosto mu e tolku strav od ovie ....
          i nasiot narod isto ne mozi da stani i da go kreva glasot.
          stramota!!!!!!!!
          vo koja zemja sme?
          mi se odmile makedonija

          Comment

          • julie
           Senior Member
           • May 2009
           • 3869

           Originally posted by MKPrilep View Post
           iskreno kako ne se stramat nasite politcari
           i zosto mu e tolku strav od ovie ....
           i nasiot narod isto ne mozi da stani i da go kreva glasot.
           stramota!!!!!!!!
           vo koja zemja sme?
           mi se odmile makedonija
           To mene me machi naj mnogu, zoshto narodot ne stani na nodse, da im isfrlat politicharite od vladatta, i ako teba, revolushina da bide, zaednichi. Vladata sekoja prava im dade na ovie zhivotni, mnogu e sramota
           zatoa kako kojni ke mu bidime na niv, ke se kachat na glavata se, i ke no vodat kako zhivotni, i imete ke si go izgubime milo Makedontski, od budalshtini, pravi shto im dadoa , ne trebashe da bide
           "The moral revolution - the revolution of the mind, heart and soul of an enslaved people, is our greatest task."__________________Gotse Delchev

           Comment

           • MKPrilep
            Member
            • Mar 2009
            • 284

            vo pravo si julie
            ovie zivotni ni se smeat vo lice i pravat so nas
            kako sakat a nasite dolu se plasat ili
            ne gi interisa so ke bidi so makedonija.
            gledaj kako se bori naradot vo francija ili sega egypt.
            a tie kaj nas? nisto!
            zamo kako mozo da se izbega od makedonija ili da se kradi.
            za zal.
            zatoa uste pred nekolku godini eden sip se razvika vo avijon
            deka makedonija sega bilo nivna zemja, mameto du me ebam.

            Comment

            • George S.
             Senior Member
             • Aug 2009
             • 10116

             BBSHow insulting they should either blow it up or topple it down with a bulldozer.
             Last edited by George S.; 02-04-2011, 12:14 AM.
             "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
             GOTSE DELCEV

             Comment

             • Voltron
              Banned
              • Jan 2011
              • 1362

              WTF ? Am I reading this right ? What is their problem now ? They dont want a restoration of a fortress ?              Incident at Skopje Fortress over construction of a sacral object
              Skopje, 11 February 2011 (MIA) - About hundred people late on Thursday tore down part of the scaffold of a sacral object, which is being built by the Ministry of Culture at the Skopje Fortress.

              The incident was reported to the police by a security guard, who patrolled the facility. He told police officers that nearly hundred people after threatening him started to demolish the scaffold of the facility which was under construction. Police have already launched an investigation into the incident and is due to determine the value of the caused damage.

              "The Interior Ministry will bring adequate charges against the perpetrators, as in other previous cases," Ministry spokesman Ivo Kotevski told MIA.

              According to witnesses, DUI officials were seen last night at the Skopje Fortress, including Minister of Health Bujar Osmani, Deputy Interior Minister Xhevat Buci and Cair municipal mayor Izet Mexhiti. About two weeks ago, DUI representatives demanded construction activities at the site to be halted.

              Following backlash in relation to the construction of a sacral object at the Skopje Fortress, Cultural Heritage Protection Administration director Pasko Kuzman said that construction activities would be temporarily halted until ambiguities over the projects were cleared.

              According to Kuzman, the project 'Conservation, Restoration and Reconstruction with Roof Construction of Sacral Structure-Church from 13-14 Century' was being carried out at the Skopje Fortress. ba/fd/13:16

              Comment

              • Niko777
               Senior Member
               • Oct 2010
               • 1895

               ALBANIANS DESTROY 13th CENTURY CHURCH-MUSEUM ON SKOPJE KALE!!!               CAUGHT IN THE ACT: Minister of Health Bujar Osmani, Deputy Interior Minister Xhevat Buci and Cair municipal mayor Izet Mexhiti.

               Comment

               Working...
               X