4 години независност на Македони

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • George S.
  Senior Member
  • Aug 2009
  • 10116

  4 години независност на Македони

  4 години независност на Македонија

  Убедливо мнозинство, над 95 отсто од граѓаните што излегоа на референдумот на 8 септември 1991 година, позитивно одговорија на референдумско прашање: Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија?
  На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои на 25 јануари 1991 година. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 18 септември 1991 година во Собранието на Република Македонија.
  Следен важен чекор во зацврстувањето на државата беше усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година. Десет години подоцна Уставот беше дополнет по конфликтот во 2001 и потпишувањето на Рамковниот договор.
  Државноста на Македонија прва ја призна Република Бугарија, по што следуваа признавања и од Турција, Словенија, Хрватска, Русија, Босна и Херцеговина...
  Државата се осамостои монетарно со воведување на денарот на 26 април 1992, а потоа доби и своја Армија која роденденот го слави на 18 август.
  Меѓународно-правниот субјективитет на државата дефинитивно беше потврден на 8 април 1993 година кога со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации, Македонија беше примена за 181. полноправна членка на Светската организација. Поради противењето и притисоците на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше под привремената референца: Поранешна југословенска Република Македонија. Под покровителство на ОН, Скопје и Атина почнаа разговори за решавање на проблемот што го има Грција со уставното име на Македонија, кои сѐ уште траат.
  "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
  GOTSE DELCEV
 • George S.
  Senior Member
  • Aug 2009
  • 10116

  #2
  Гугл го промени логото во чест на Денот на независноста на Македонија

  Интернет пребарувачот Гугл го промени своето лого во чест на Денот на незавиноста на Македонија, 8 Септември.

  Иако ова лого е видливо само за посетителите од Македонија, сепак е познато дека овој гигантски светски бренд секоја година со симболично менување на логото им го честита празникот на Македонците.

  На логото е прикажано македонското знаме, а во позадината се гледа езеро.

  Во продолжение погледнете го логото:

  CESTIT 8mi SEPTEMVRI
  "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
  GOTSE DELCEV

  Comment

  Working...
  X