Потеклото на Брсјаците (Берзити)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Брсјак
  Junior Member
  • Nov 2014
  • 24

  Потеклото на Брсјаците (Берзити)  Баварскиот географ Geographus Bavarus од 9 век ги забележува Берзитите/Верзитите како Vereziti и ги населувале областите на денешна источна Германија, западна Чешка и југозападна Полска, поточно меѓу градовите Бауцен Ерфурт Прага Краков.[1] Во 9 век Берзитите се уште постоеле како засебен етнос во централна Европа и таму имале 10 градови (Verizane ciuitates X).
  Дали некој има пристап до книгата 'Verizane ciuitates X' и би сакал да сподели овде? Ме интересира бидејќи според овој географ тие живееле во денешна Германија, а според Ташко Белчев и етимологијата на Берлин доаѓа од Бер, синот на Македон.

  Заинтересиран сум бидејќи името Брсјаци живее и денеска во мојот крај.
Working...
X