Ниеден договор не може да го подели обедиl

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • lavce pelagonski
  Senior Member
  • Nov 2009
  • 1993

  Ниеден договор не може да го подели обедиl

  ВЕЛИГДЕНСKО ПОСЛАНИЕ НА АРХИЕПИСKОПОТ СТЕФАН

  Ниеден договор не може да го подели обединетиот македонски народ

  Ако се трудиме да го зачуваме нашето национално единство, и во поделената татковина и меѓу иселените Македонци по светот, ќе можеме пред сите и насекаде да покажеме дека со ниеден договор и со никаква одлука не може да се подели обединетиот македонски народ, порача во своето велигденско послание архиепископот г.г. Стефан. Тој во пораката, во име на целиот Синод на МПЦ-ОА и на целото свештенство и монаштво, го потенцира значењето на верата и на семејството во нашето општество.

  - Нема подобро сведочење и исповедање на верата од нашето единство. Христовото воскресение е премин од смрт во живот, од распадливост и временост во трајност и вечност. Светата црква речиси повеќе од дваесет столетија му ја објавува на светот вистината за воскресението, кое е победа на животот над смртта; ја сведочи вистината која се открива и која ќе дојде како вечен живот како заедница на човекот со сите созданија во Христа. Токму затоа ова е Голем или Велик ден - се наведува во посланието.

  Поглаварот на МПЦ-ОА нагласува дека изучувањето на верата има пресудно значење во градењето здрава личност.

  - Одговорноста за тоа, најпрво, ја имаат родителите. Ако детето уште во семејството биде научено на христијанските принципи на однесување и размислување, голема е веројатноста дека и во понатамошниот живот ќе се развие во духовно зрела личност. Така воспитан, младиот човек ќе може многу поуспешно да се справува со разновидните и секојдневни предизвици што ги носи животот. Семејството што подоцна ќе го формира ќе биде градено врз здрави темели - наведува архиепископот г.г. Стефан.

  Тој додава дека познавајќи ја и сакајќи ја својата вера, ние ги почитуваме и оние што припаѓаат на друга вероисповед.

  - Не може тој што добро ја познава и практикува својата вера, да биде обземен од дух на нетолеранција. Особено во мултиетничките и мултиконфесионалните општества, неопходно е да се развиваат толеранцијата и меѓусебното почитување. Сите верски екстремизми и фундаментализми потекнуваат од непознавањето или погрешното познавање на верата. Тоа е дополнителна причина поради која целосното интегрирање на веронауката како редовен предмет е од суштинско значење за нашиот народ - нагласува поглаварот на МПЦ-ОА.

  http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=DC72B0FB68553B4199134FB3FB1DB89 7&fb_action_ids=547250045298223&fb_action_types=og .recommends&fb_source=other_multiline&action_objec t_map={%22547250045298223%22%3A115026545367776}&ac tion_type_map={%22547250045298223%22%3A%22og.recom mends%22}&action_ref_map=[]
  Стравот на Атина од овој Македонец одел до таму што го нарекле Страшниот Чакаларов гркоубиец и крвожеден комитаџија.

  Ако знам дека тука тече една капка грчка крв, јас сега би ја отсекол целата рака и би ја фрлил в море. Васил Чакаларов
 • George S.
  Senior Member
  • Aug 2009
  • 10116

  #2
  That's spot on in that why are people rushing to commit macedonians to all sorts of agreements even altering the constitution etc.Why change our name in that manner.We should know that enemies are trying to prekrsti us all the time.So that we are allways the loserall the time.If we beleive strongly of our family values etc then we sould not comprimise ourselves & our identity.
  "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
  GOTSE DELCEV

  Comment

  Working...
  X