бугарија допрва ќе ја притиска Македониј

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • DedoAleko
  Member
  • Jun 2009
  • 969

  бугарија допрва ќе ја притиска Македониј

  бугарија допрва ќе ја притиска Македонија


  Политиката на Софија може да предизвика само реактивен национализам од македонска страна, ситуација од која, за жал, и двете страни би излегле како губитници, предупредуваат познавачите на состојбите.

  Бугарските власти, наместо да вложуваат во добрососедските односи со Македонија, се обидуваат да освојат политички поени пред домашната јавност, користејќи ги македонското прашање и отворениот национализам. По бугарската поддршка на Грција на декемврискиот самит на ЕУ, премиерот Бојко Борисов за односите со Скопје сега бара помош од најтврдокорните националистички кругови - Бугарската академија на науките (БАН). Таквата политика на Софија може да предизвика само реактивен национализам од македонска страна, ситуација од која, за жал, и двете страни би излегле како губитници, сметаат познавачите на состојбите.
  Тие истакнуваат дека е апсурдно премиерот Борисов да бара помош за добрососедските односи со Македонија од академиците, кои често не ги кријат своите националистички ставови, а од друга страна да го обвинува Скопје за национализам и недоволно залагање за подобрување на односите меѓу двете земји. Според нив, станува збор за уште еден обид на бугарскиот премиер за поентирање на политички план, користејќи го македонското прашање во изборна година. Таквата политика, предупредуваат познавачите на состојбите, може да доведе до заладување на односите меѓу Софија и Скопје.

  Аналитичарот Ивица Боцевски смета дека мислењата на академиците од БАН нема ништо да променат кај нас, освен да предизвикаат негативна реакција.

  - Во таков случај можно е во Македонија да се појави реактивен национализам. Наместо блискоста помеѓу двете земји да се искористи за поголема соработка, имаме конфликт поради кусогледоста на политичарите. Поради тоа, односите ќе одат кон полошо - вели Боцевски.

  Според него, Борисов има добар политички инстинкт и го користи моментот за зајакнување на позицијата пред домашната јавност во година на парламентарни избори.

  Аналитичарите предупредуваат дека бугарската политика кон Македонија ќе се заострува во претстојниот период, без разлика на тоа кој е на чело на Владата во Софија.

  - Со Борисов или без него, бугарската политика кон Македонија ќе оди кон заладување, па и заострување. Очекувам заострувањето и притисокот да се одвиваат по друга линија, односно можно е мешање на Софија, па и блокирање одредени финансии од ЕУ за Македонија - вели публицистот Владимир Перев.

  Во однос на ставот на БАН за советите што академиците ќе му ги дадат на Борисов за бугарско-македонските односи, Перев не очекува некоја промена од досегашниот став, кој е изнесен во националната доктрина.

  - Основните постулати на бугарската национална доктрина, која беше усвоена во средината на 1990-тите, се веќе познати. Според доктрината, во Македонија и во Бугарија живее еден народ со заедничко минато. Понатаму, се истакнува дека во двете земји се говорат различни дијалекти од еден ист јазик - додава Перев.

  Според него, интересно е тоа што со бугарската официјална политика, па и со доктрината, се бара почитување на државноправниот елемент, односно се поддржува Македонија да опстане како самостојна држава.

  Борисов на неодамнешната владина седница побара БАН да ги анализира односите со Македонија, а академиците да присуствуваат на седниците на Министерскиот совет и да даваат совети при носењето на одлуките. Според него, БАН треба да подготви материјал за тоа како точно да се толкува добрососедството со Македонија. Борисов смета дека таквиот документ би им помогнал на бугарските власти при искажувањето на ставовите пред јавноста или во европските институции во Брисел. Додека бугарскиот премиер бара совети од БАН, дел академици отворено ја напаѓаат Македонија, негирајќи ја нејзината историја. Па така, историчарот Георги Марков порача дека македонската историја е фалсификувана и дека личностите се преземени од бугарската.

  - Фалсификувањето на историјата во Скопје почнува веднаш по Втората светска војна за историјата да се усогласи со создавањето на таканаречената македонска нација - истакна Марков за бугарската агенција Фокус.

  Марков оди дури и подалеку, па упатува повеќе отворени навреди кон македонските власти.

  - Во Скопје управувачките кругови отворено полуделе. Се чудам како стигна дотаму овој историски апсурд. Си лекуваат комплекси зашто немаат одржлив национален идентитет - вели бугарскиот академик.
  Официјална Софија веќе неколку месеци, а особено пред и по декемврискиот самит на ЕУ, врши притисок врз Македонија, да прифати повеќе отстапки, кои, според бугарските власти, се во насока на добрососедските односи. Помеѓу повеќето услови, бугарските власти бараат од Скопје да прекине со националистичките ставови, со фалсификувањето на историјата и со дискриминацијата на бугарските бизниси и на Бугарите во Македонија.

  izvor: http://www.novamakedonija.com.mk/New...tIzdanie=22776
Working...
X