Кој се најжестоките борци за Македонскио

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • ateist
  Junior Member
  • Jul 2011
  • 6

  Кој се најжестоките борци за Македонскио

  Ајде еднаш конечно да расчистиме со дилемата :

  Кој се најжестоките борци за Македонскиот ИДЕНТИТЕТ на чело со Никос Грујос

  овие :

  Многу Егејци веќе започнаа процедура во грчките општини за добивање лични карти и имотни листови со коишто имаат право да си го вратат имотот во Грција. Во грчките општини засега се услужливи. Дел од децата - бегалци успеале да станат грчки државјани, дури и ги запишале во избирачки списоци. Сепак, иако постапките пред грчките судови за враќање на имотите се почнати, засега само децата-бегалци со австралиски, американски или канадски пасоши, успеале да си ги вратат имотите или да добијат отштета од грчката држава.
  сабота, 09 април 2011  како што може да е види извор НА ИНФОРМАЦИЈА е ДРЖАВНАТА ВЛАДИНА МАКЕДОНСКА РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА

  Децата бегалци од Егејска Македонија ќе добијат грчко државјанство

  Илјадници деца бегалци од Егејска Македонија кои бараат враќање на имотите во Грција, наскоро планираат масовно и организирано да отидат во грчките општини од каде потекнуваат за да побараат грчко државјанство.

  Грчката влада неодамна донесе одлука за укинување на членот 19 од нивниот закон за државјанство, па сега и луѓе кои не се грци по род но потекнуваат од Грција можат да добијат грчко државјнство.

  Ќе го бараме правото да ни се врати грчкото државјанство, а тоа значи и се друго после тоа и репатријација, имоти итн. Организирано да одиме во Грција, односно во општините од кои потекнуваме и да си ги набавиме потребните документи, извод од матична книга на родени, имотен лист од катастарот, други договори кои се неопходни за докажување на нашиот идентитет“, изјави Ѓорги Доневски, здружение на деца бегалци од Егејска Македонија.
  14.05.2010

  А1 Македонија е член на Групацијата А1 Телеком Австрија, водечки провајдер за комуникациски и дигитални решенија во Централна и Источна Европа.


  Грчко државјанство

  Пред малку прочитав дека Грчката влада решила на протераните макдедонци од Егејска Македонија да им издаде грчко државјанство!

  Тоа според мене изгледа како тројански коњ во Република Македонија…бидејки после со полсно право како Бугарија што тврди дека македонците се бугари, така и Грција ќе тврди дека македонците се уствари грци односно дека во Република Македонија живеат грци и за нив ќе бара посебни права или менување на устав или кој знае што.

  Она што ме изненади е воодушевеноста на маќедонците дека ќе добијат грчко државјанство.
  НАГРАДНО ПРАШАЊЕ :

  НО

  КАКО ШТО СЕ ПИШУВААТ ПО НАЦИОНАЛНОСТ БЕГАЛЧИЊАТА КОЈ ДОБИВААТ ГРЧКО ДРЖАВЈАНСТВО


  ИМАЈЌИ ПРЕДВИД ДЕКА :
  1)
  ГРЦИЈА НЕ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИ НАРОД ПА АКО ГИ ПИШУВА КАКО ТАКВИ ТОА АВТОМАТСКИ БИ ЗНАЧЕЛО ПРИЗНАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА НО И АПСУРД ВО СПОР СО ИМЕ А ТОА ЌЕ ЗНАЧИ АВТОМАТСКО ПРИЗНАВАЊЕ НА УСТАВНОТО ИМЕ - РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  ЗНАЧИ НЕМОЖЕ ДА СЕ ПИШАТ КАКО МАКЕДОНЦИ ПО НАЦИОНАЛНОСТ
  АКО СЕ КАЖАТ КАКО ТАКВИ ЌЕ БИДАТ ЗАПИШАНИ КАКО ГРЦИ ОТИ ЗА ГРЦИТЕ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ВСУШНОСТ ГРЦИ

  2)
  НЕМОЖЕ ДАСЕ ПИШАТ КАКО ФИРОМЦИ ОТИ ТОА БИ ЗНАЧЕЛО ДЕКА ДЕЛ ОД ТЕРИТОРИЈА НА ГРЦИЈА ДО 1990 ГОД БИЛ ДЕЛ ОД СФРЈ А НЕ БИЛ НИВНИ ЗНАЧИ БИ ПРИЗНАЛЕ ДЕКА СЕГА Е ПОД НИВНА ОКУПАЦИЈА

  3)
  ОСТАНУВА ДА СЕ ПИШАТ
  ИЛИ КАКО ГРЦИ
  ИЛИ КАКО СЛАВОМАКЕДОНЦИ


  И НИКОС ГРУЈОС И НЕГОВИТЕ БЕГАЛЧИЊА ЌЕ МИ ИЗИГРАВААТ НАЈВЕЧИ ПАТРИОТИ БРАНИТЕЛИ НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ

  ТИЕ ШТО ВЕЌЕ СТАНАЛЕ ИЗРОДИ СЕГА ИЗИГРАВААТ= ЛАЖАТ ДЕКА СЕ НАЈГОЛЕМИ БРАНИТЕЛИ НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ

  Е ако се пишат како Грци значи се негираат себеси но и нас како Македонци оти им се придружуваат на Грците во нивната негација на нас Македонците
  Ако се пишуваат како СЛАВО-Македонци е дури тогаш :

  па што се просераваат дека се Антички и го негираат нашето докажано Словенско потекло
 • ateist
  Junior Member
  • Jul 2011
  • 6

  #2
  Над 7.000 барања за враќање на имотите на бегалците од Егејска Македонија

  22.03.2010 14:51  Над 7000 деца бегалци од егејска Македонија си ги бараат имотите во Грција напуштени по протерувањето за време на граѓанската војна во 48-та. Тие и по 60 години не можат да си ги вратат одземените имоти од страна на грчката држава која за таа цел усвои и двата дискриминаторски закони.

  Прогнозите на адвокатот е дека бројот на барања за враќање на имотите во Грција може да достигне и 8000.

  А1 Македонија е член на Групацијата А1 Телеком Австрија, водечки провајдер за комуникациски и дигитални решенија во Централна и Источна Европа.


  станува збор за официјална одлука на Грчката влада и тоа е веќе нашироко познато

  дури и во тукашни весници се објавува процедурата и тоа нее никаква тајна

  еве :

  Седум чекори за враќање имот во Грција

  Грчките закони се строги, а постапките сложени и затоа враќањето на државјанствата и на имотите на Македонците од Егејска Македонија е долг процес. Доколу еднаш ве одбијат грчките власти, а притоа не ангажирате адвокат од Грција, можете да ги загубите доживотно своите права

  Некои Македонци си ја усложниле својата постапка зашто директно се обратиле до Меѓународниот суд за човекови права во Стразбур, кој ја одбил пријавата како недопуштена, бидејќи не биле исцрпени сите домашни грчки процедури за заштита на правото на сопственост.

  Нова Македонија изработи упатство со неколку практични совети и чекори што треба да ги направат граѓаните што сакаат да си го повратат својот имот во Грција. Направено е во консултација со здруженијата на децата-бегалци од Егејска Македонија, неколку грчки адвокати од Атина, потоа со следење на грчките закони од областа на државјанството и стекнување на правото на сопственост, како и во консултација со домашни адвокати.

  Ангажирајте атински адвокат

  Најмите грчки адвокат, оти само тоа е гаранција дека ќе ги остварите своите права. Препорачливо е тоа да бидат адвокати директно од Атина. Во оваа фаза е потребно да се провери дали сте запишани во матичните книги на родени или венчани или, пак, во црковните книги во општините во северна Грција. Предрасуда е дека најмувањето на грчките адвокати чини многу пари. Проверката дали имате ќе ја направи адвокатот. Најголем дел од овие граѓани не се запишани во книгите, но постои мал процент на граѓани што ги има во евиденциите.


  Не пишувајте дека живеете во Македонија

  Земете грчко државјанство


  Можете да докажете дека сте родени во Грција со помош на сведоци и претходни документи издадени до грчката држава. Право на грчко државјанство, што е услов подоцна да си го вратите и имотот, имаат и оние што не се родни во Грција, но на кои еден од родителите им е роден таму. Грчките власти ги признаваат македонските документи за идентификација, изводи од матични книги и потврди доколку се преведени и заверени од судски преведувач. Кога ќе се утврди дека сте грчки државјанин, добивате грчка лична карта, а пасошот можете да го добиете во грчката канцеларија за врски во Скопје. Тоа што имате грчко државјанство не значи дека не сте Македонец, ниту, пак, го губите македонското државјанство.

  кој ИДЕНТИТЕТ го докажуваат во Грција

  што признавала Грција и како какви се запишани по националност па тој идентитет и ќе го ДОКАЖУВААТ

  ОВОЈ :

  На оваа малцинство не му се обезбедени никакви малцински права. Имено помеѓу двете светски војни Грција ова малцинство го нарекувала Славофони, Славомакедонци или славофони Грци. Северскиот договор од 1920 година ја обврзува Грција на заштита на негрчките народности во Грција, гатантира еднаквост во правата без оглед на нациналност, јазик и вероисповед, но овие одредби никогаш не беа извршени.
  Погрчените бегалчиња во Македонија сега се прават најголеми патриоти иако се Грчки тројански коњ меѓу нас македонците и работат за интересите на Грција и Бугарија за уништување на Македонија и нас Македонците

  ТОА Е ЦЕНАТА НА ВРАЌАЊЕТО НА ИМОТИТЕ

  итн

  Comment

  Working...
  X