Жесток судир на СМК и ОМД!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • DedoAleko
  Member
  • Jun 2009
  • 969

  Жесток судир на СМК и ОМД!

  ОТКАКО ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНСКА ДИЈАСПОРА НА ЕКС ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МУ ДОДЕЛИ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО


  Жесток судир на СМК и ОМД поради наградата за Глигоров


  Наградата за животно дело на поранешниот претседател Киро Глигоров од организацијата Обединета македонска дијаспора (ОМД) е неприфатлива за најголемиот број Македонци и македонски заедници во светот, бидејќи не ја одразува нивната волја, смета Светскиот македонски конгрес (СМК). ОМД реши да го награди првиот македонски претседател по осамостојувањето по повод дваесетгодишнината од независноста на Македонија.

  Неразбирлива е мотивацијата на организацијата ОМД за награда на Глигоров, кој во својот мандат наводно ја одвратил државата од погрешни потези кои можеле иднината на Македонија да ја одведат во несакан правец (?!), бидејќи тоа воопшто не е вистина. Почит кон функцијата што ја вршел, но грешките на Глигоров не ги покриваат ни 1000 години од независноста на државата Македонија", се вели во соопштението на Конгресот.

  Од СМК наведуваат 14 причини зошто Глигоров не требало да ја добие наградата:
  (1) во времето на распаѓањето на поранешна СФРЈ со босанскиот претседател Изетбеговиќ предлагаше платформа за асиметрична југословенска федерација;
  (2) со Стојан Андов ја жртвува Владата на Никола Кљусев за да го спаси југословенството на Денко Малески од одговорност во Собранието;
  (3) без образложение за мисијата поради која го именува, го смени Васил Тупурковски од специјален пратеник на претседателот на Републиката во Соединетите Американски Држави;
  (4) со Стојан Андов го анулира гласањето во Собранието за членот 1 од Уставот на Македонија како држава на македонскиот народ и држава на рамноправни граѓани";
  (5) без собраниска одлука декларира промена на државното име во: Република Македонија во загради Скопје";
  (6) во 1992 година ги подели Македонците во светот формирајќи втор Светски Македонски Конгрес со Џон Битов од Канада како алиби за манипулација со емиграцијата заради промената на државното име и знаме;
  (7) цели шест месеци по одлуката на Собранието во јули 1992 година не ја поднесе апликацијата на Македонија за прием во Обединетите нации се до обелоденувањето од пресот на портпаролот на генералниот секретар на ООН во јануари 1993 година дека Македонија се уште не поднела апликација за прием во Обединетите нации;
  (8) со Бранко Црвенковски ја внесе Македонија во Обединетите нации под понижувачкото привремено обраќање Поранешна Југословенска Република Македонија";
  (9) со Стево Црвенковски ја прифати македонско-грчката согласност од 13 септември 1995 година со којашто се суспендира една третина од Уставот на државата Македонија;
  (10) ја суспендира грижата за положбата на државата Македонија за припадниците на македонскиот народ во соседните земји на републиката и за иселениците од Македонија;
  (11) прифати промена на државното знаме на Македонија;
  (12) беше претседател на држава без парламентарна опозиција и со партизирано судство од 1994 до 1998 година;
  (13) направи груб атак врз уставниот поредок, во обид за суспензија на парламентарната демократија, осудувајќи го поразот на СДСМ како крај за демократијата во Македонија, барајќи од народот да не го остава сам" и
  (14) им беше покритие на Бранко Црвенковски за криминалната приватизација на општествената сопственост со која се криминализира целото општество, и на Соња Николовска за пирамидалната штедилница ТАТ во Битола.  Глигоров: Ние немаме друга татковина освен Република Македонија
  Првиот претседател на Македонија, Киро Глигоров, упати честитка до граѓаните на земјава по повод Денот на независноста, 8 Септември. Глигоров во честитката пишува дека одржаниот референдум пред 20 години значеше врв на борбите и стремежот на македонскиот народ за слобода и сопствена држава.

  Иако меѓу последните на Балканот, Глигоров вели дека тоа македонскиот народ го направи длабоко свесен за сопствените права и идентитет.
  - Огромно е задоволството што дваесетгодишниот јубилеј го чествуваме во слободна и суверена држава, национална држава на македонскиот народ и татковина на сите припадници на другите етнички заедници што живеат во државава, членка на ООН и рамноправен субјект во меѓународната заедница. Без оглед на величината и богатството, без оглед на тоа како е прифатена, дали е напаѓана или оспорувана, Македонија ни е една и единствена татковина. Таа е географски одредена со нејзините меѓународно признати граници. Ние немаме друга татковина. Затоа мораме да ја чуваме, да ја градиме и да се бориме за неа. Притоа е важно сите граѓани на Република Македонија еднакво да ја сакаат државата и да ја чувствуваат како своја татковина. Тоа е важна претпоставка за меѓусебно разбирање, дијалог и соработка, за меѓусебно почитување, толеранција и соживот. Таквите определби се традиционални на овие простори и се содржани како во Крушевскиот манифест, така и во асномските документи, потсетува Глигоров.
  - Уште еднаш од се срце сакам да ви го честитам Денот на независноста на Република Македонија и да ви посакам добро здравје, семејна благосостојба и подобар живот, се вели во честитката на првиот претседател Глигоров.

  izvor: http://vecer.com.mk/?ItemID=32D09F1F...FAC03117BD255D
 • DedoAleko
  Member
  • Jun 2009
  • 969

  #2
  Rot in hell k.g.

  Comment

  • Vangelovski
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 8532

   #3
   We know exactly where UMD stands on these issues - they support the treasonous policies of Gligorov and his likes. I think slowly more and more people are becoming aware of it.
   If my people who are called by my name will humble themselves and pray and seek my face and turn from their wicked ways, I will hear from heaven and will forgive their sins and restore their land. 2 Chronicles 7:14

   The Revolution was in the minds and hearts of the people; a change in their religious sentiments, of their duties and obligations...This radical change in the principles, opinions, sentiments, and affections of the people was the real American Revolution. John Adams

   Comment

   • George S.
    Senior Member
    • Aug 2009
    • 10116

    #4
    I have to agree with what DA has said that because of kg's treasonous policies he should rot in hell.You could call him a traitor to the macedonian cause & the umd is just as supportive of those destructive policies.The umd recently presented kg an award for services rendered.
    "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
    GOTSE DELCEV

    Comment

    • makedonche
     Senior Member
     • Oct 2008
     • 3242

     #5
     Originally posted by DedoAleko View Post
     Rot in hell k.g.
     Ti poftoruvum ovie zboroi!
     On Delchev's sarcophagus you can read the following inscription: "We swear the future generations to bury these sacred bones in the capital of Independent Macedonia. August 1923 Illinden"

     Comment

     • George S.
      Senior Member
      • Aug 2009
      • 10116

      #6
      Makedonche we seem to agree on the rot in hell kg.He will definitely rot there as history will remember the traitor let his country down.
      "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
      GOTSE DELCEV

      Comment

      • makedonche
       Senior Member
       • Oct 2008
       • 3242

       #7
       Originally posted by George S. View Post
       Makedonche we seem to agree on the rot in hell kg.He will definitely rot there as history will remember the traitor let his country down.
       Geoge S
       Your'e right, it was so simple, all he had to say was "we are Macedonians" - nothing else, but no he had to go and play into the hands of the greeks and Bulgarians! - Gospot ke mo go plati nazat!
       On Delchev's sarcophagus you can read the following inscription: "We swear the future generations to bury these sacred bones in the capital of Independent Macedonia. August 1923 Illinden"

       Comment

       • George S.
        Senior Member
        • Aug 2009
        • 10116

        #8
        fully agree with that makedonche he sold out on us.Telling the greeks exactly what they want to hear that we are slavs & not macedonian.If tha's not stupid i don't know what is.
        You right the less politicians say the better.
        "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
        GOTSE DELCEV

        Comment

        Working...
        X