Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > News and Politics

Reply
 
Thread Tools
Old 10-01-2020, 06:09 AM   #541
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

МАКЕДОНИЈА Е АНТИНАЦИСТИЧКИ ПРОЕКТ, А СО ТОА И АНТИБУГАРСКИ, АМА ЗА ТОА СИ СЕ САМИ КРИВИ БУГАРИТЕ – РУСКА АНАЛИЗА НА БУГАРСКИОТ МЕМОРАНДУМ ДО ЕУ

URL:
https://sdk.mk/index.php/naslovna/ma...orandum-do-eu/

Рускиот новинар Дмитри Баварин вели дека Република Македонија и македонскиот јазик навистина се проект на комунистите, но проектот првенствено е антинацистички, а тоа што е и антибугарски, за тоа си се виновни самите Бугари, во неговата опсежна анализа за македонско-бугарските односи, направена по повод бугарскиот меморандум до земјите членки на ЕУ.

Во анализата, насловена „На словенски народ му го откажуваат правото на постоење“ во онлајн магазинот „Взгљат“, Баварин објаснува дека првите разговори за постоење на посебни словенски Македонци, одвоени и различни од Бугарите, иако блиски со нив, се јавиле меѓу локалната интелигенција во втората половина од 19. век и почетокот на 20. век, кога филологот, историчар и политичар Крсте Мисирков го создал македонскиот литературен јазик.

Потоа, тој пишува за Втората светска војна во регионот и потсетува дека тогашниот бугарски цар Борис Трети неколку пати се сретнал со Хитлер пред војната за да може да ја преземе Македонија и делови од српските и грчките територии, што тогаш било дел од националната идеја на Бугарија.

По влезот во фашистичкиот блок, пишува тој, Бугарија не испратила војници на источниот фронт и не се замешала во војната на Германија против Југославија и Грција и сè додека Белград и Атина не капитулираа по што бугарските војски брзо ги окупираа земјите што им се интересни.

„Во бугарската историографија тоа се претставува како ‘ослободување“‘, што има некаква логика: ако Македонија не беше окупирана од Бугарите, ќе требаше да биде окупирана од Германците“, пишува рускиот новинар.
Меѓутоа, се вели во анализата, тоа им дојде преку глава на Бугарите и довчерашните „браќа ослободители“ одеднаш станаа синоним за сè најлошо за Македонците.

Тој потоа опишува како течела окупацијата.

„Прво во Македонија беа испратени арогантни и корумпирани бугарски чиновници кои се однесуваа кон македонското население надмено и брзо го свртеа против себе. Потоа беше извршена насилна бугаризација и сите училишта и јавни установи беа префрлени на бугарски јазик и почнаа да казнуваат за сè што беше македонско. Месното население не можеше да издржи такво наметнување во личните животи и во републиката се разви партизанското движење“, се вели во анализата.

Што се однесува до комунистите на Тито, како што пишува Баварин, тој ги сфаќаше национално ориентирани Македонци, за разлика од Бугарите, кои беа сојузници на Хитлер. Словенското население, се вели во анализата, незадоволно од бугарските грубијани, ја поставува основата на новата власт во републиката.

„Интересно е и дека Германија има свој македонски проект бидејќи нацистичкиот режим не го одобруваше припојувањето на Македонија кон Бугарија (протекторатот на Софија врз тие земји се гледал како привремен) туку како соработка со ВМРО, т.е. македонските националисти“, се вели во анализата.

Потоа, рускиот новинар прави и анализа на внатрешна бугарска ситуација во моментов и вели дека станува збор за најсиромашна, најкорумпирана и земја со најлош индекс на слободата на медиумите во ЕУ.

„Воопшто не е забавно да си Бугарин“, вели Баварин.

По освртот на протестите во Бугарија, кои што траат од јули годинава, и на кои што се бараат оставки од премиерот Бојко Борисов и јавниот обвинител Иван Гешев, Баварин вели дека Борисов веќе извесно време има одвратен имиџ во ЕУ и дека европските медиуми го споредуваат неговото владеење со мафијашки клан и прогнозираат негов пораз на изборите напролет.

„И додека сè уште има време до изборите, Борисов се обидува да направи барем нешто, на пример, да ги врати националистите на своја страна, за да не преминат на страната на опозицијата. Така и се роди меморандумот, испратен до европските престолнини во кој што Софија ја објаснува својата позиција по македонското прашање: нема Македонци, нема и македонски јазик, така што Бугарите кои живеат во Северна Македонија треба да ‘се откажат од идеолошкото наследство на комунистичка Југославија’ пред да влезат во ЕУ. Тоа е чиста ПР кампања. Бојко нема сила да го блокира процесот на приклучување на Северна Македонија кон ЕУ“, се вели во анализата.

„Одрекувајќи го правото на постоење на цел на еден народ, Борисов сака да се претстави себеси како бранител на бугарското историско наследство од македонските „натрапници“. Од негова гледна точка, на овој начин тој помалку ќе им изгледа на своите гласачи како мафијаш, но од гледна точка на Македонците, тој е вистинскиот мафијаш в моментов“, завршува анализата.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2020, 05:08 PM   #542
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Move to declare Ss. Cyril and Methodius as Bulgarians violates prior agreement with Macedonian historians

URL:
https://english.republika.mk/news/ma...an-historians/

The decision by the Bulgarian Parliament to declare Ss. Cyril and Methodius as fathers of “Bulgarian literacy” may complicate the agreement to have the 9th century saints jointly honored by Macedonia and Bulgaria.

Republika was told that the agreement reached last year between the two countries to have shared, joint celebrations of the work of the apostles who spread Christianity among Slavic nations and developed the first Slavic alphabet, was to name them the creators of “Slavic literacy”. The agreement was to avoid use of any modern national designation for Cyril and Methodius.

But after a proposal by a nationalist party, the Bulgarian Parliament voted to declare them “Bulgarian enlighteners” and fathers of “Bulgarian literacy”, designations which Bulgaria has frequently used in the past. The saints are honored on May 24, the day when they began their mission to Moravia and the central event is in Rome, where Cyril is buried. This move by Bulgaria could complicate the next celebration in Rome.

Bulgaria demands that Macedonia delivers on a number of concessions on historic issues and matters of national identity before it will allow the opening of EU accession talks, which Macedonia hopes will happen by the end of this year. One of the main issues is the Bulgarian request that Macedonian historians agree to label legendary VMRO leader Goce Delcev as a Bulgarian.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2020, 09:02 AM   #543
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Poll shows 1% of Macedonians see Bulgaria as a friend

URL:
http://www.minareport.com/2020/10/03...a-as-a-friend/

The director of the Prespa Institute, Andrea Stojkovski, in a debate on “360 Degrees” spoke about the perceptions of the citizens about the Agreement with Bulgaria measured in a survey conducted for the needs of the institute.

If we look at the attitude of the Macedonian citizens towards the countries that we have followed in the whole survey, when asked which country or union is the best friend of Macedonia, Bulgaria is also ranked very low. Even generally speaking, it ranks very low. Only 1% of our citizens see Bulgaria as a friend of the country, says Stojkovski and estimates that the agreement is the reason for this.

According to Stojkovski, the survey considered several aspects – neighborhood, economic, political or cultural cooperation with 24 countries.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2020, 05:07 PM   #544
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

1) Бугарија си даде автогол

Full article here:
https://nezavisen.mk/bugarija-si-dade-avtogol/

СЛОБОДАНКА ЈОВАНОВСКА

Место да добие поддршка од ЕУ за Гоце Делчев и „бугарската кирилица“, Софија ги доби ОМО „Илинден“ и македонското малцинство во пакет – како барања за исполнување од ЕП за да не ѝ бидат сопрени европските фондови

Бугарското вето издиша. Место да ја дотера Македонија до ѕид и таа да ги прифати бугарските условувања, власта во оваа држава сега мора да се справува со негативните последици од резолуцијата на Европскиот парламент која ја смести земјата и владата на Бојко Борисов таму каде што се – во држави во кои не владее правото, не е развиена демократијата и не се почитуваат основните права.

2) Додека македонското малцинство го „копка“ Борисов, стигна опомена од Брисел

Full article here:
https://faktor.mk/dodeka-makedonskot...mena-od-brisel

Брисел ги повикува бугарските власти и на спроведување на релевантните пресуди на Европскиот суд за човекови права, при што се наведени, меѓу другото, и пресудите што се однесуваат на неможноста на македонското непризнаено малцинство во Бугарија да регистрира свое здружение или политичка партија.

Пресудата од 19 јануари 2006 година, Обединета македонска организација „Илинден“ и други, - Пресуда од 18 октомври 2011 година, Обединетата македонска организација „Илинден“ и други, пресуда од 11 јануари 2018 година, Обединета македонска организација „Илинден“ и други, пресуда од 11 јануари 2018 година, Јордан Иванов и други.

На средбата со македонскиот шеф на дипломатијата, Бујар Османи, бугарскиот премиер Бојко Борисов изјави дека е многу загрижен поради вклучувањето на ОМО „Илинден“ и на македонското малцинство во Бугарија во една политичка резолуција во Европскиот парламент.

Во изминатиот период, Бугарија неколку пати се закани дека ќе ги блокира преговорите на Македонија до ЕУ, ако нема решение за револуционерот Гоце Делчев. Имаше и контраверзни изјави за македонскиот јазик.

Last edited by Carlin15; 10-10-2020 at 01:40 AM.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2020, 06:40 PM   #545
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Bulgarian member of the European Parliament threatens Zaev with veto over his celebration of October 11

URL:
https://english.republika.mk/news/ma...of-october-11/

Bulgarian member of the European Parliament Andrey Kovatchev strongly denounced Macedonian Prime Minister Zoran Zaev for celebrating October 11, the day of the World War Two uprising against Bulgarian occupation forces in Macedonia. Zaev posted a meek message for what is one of the main holidays in Macedonia and carefully avoided mentioning Bulgaria as the enemy in 1941, but still the member of the European Parliament from the Bulgarian ruling GERB party was having none of it.

Why does Zaev need to engage in an anti-Bulgarian provocation at this time?, Kovatchev said, before giving his version of the partisan attacks on Prilep and Kumanovo, on October 11 1941. “A pro-Serbian killed a Bulgarian, who was father of three children and a relative of Dame Gruev. This is what they call a ‘national uprising’ and what they celebrate each year. Lies and anti-Bulgarian ideologies have no place in the EU”, Kovatchev wrote on his Facebook account, again threatening that Bulgaria will veto Macedonia’s request to open EU accession talks.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2020, 08:50 AM   #546
JPMKD
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 78
JPMKD is on a distinguished road
Default

How could anyone have predicted this move???? LOL.
The longer this goes , the less value there is in EU membership...and in the Prespa prostration. ....at least from my worlds away view
__________________
Not a Northadonian
JPMKD is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2020, 01:56 PM   #547
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

URL:
https://trove.nla.gov.au/newspaper/a...20nationalists

Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2020, 06:38 PM   #548
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Bulgarian journalist reporting that the EU Commission has confirmed that Bulgaria is blocking Macedonia's border management agreement with Frontex over.... the reference to the Macedonian language:

https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/10/2...tvena_blokira/
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 09:16 PM   #549
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Macedonians do not exist, they are a product of Tito’s engineering: “Vecernji List” analyzes the dispute with Bulgaria

URL:
https://english.republika.mk/news/ma...with-bulgaria/

According to the Croatian newspaper “Vecernji List”, Bulgaria has eight demands on what the implementation of the friendship agreement with Macedonia should look like.

The newspaper writes that the memorandum shared by the Bulgarian diplomacy with the EU member states states that Macedonia is threatened with a blockade on the start of negotiations with the EU by Bulgaria, which demands that the Macedonian language be called the “official language of the Republic of Macedonia”.

The enlargement process must not legitimize the ethnic and linguistic engineering that took place during the former authoritarian regimes, Bulgarian diplomacy wrote in a document shared with other member states.

The Permanent Representatives Committee, which includes ambassadors from all EU member states, discussed the issue at yesterday’s EU Council meeting in Brussels.

The Bulgarian representative distributed a “memorandum of clarification” highlighting the Bulgarian version of history in which the adjective “Macedonian” does not denote national identity, but geographical origin because “geographically and historically Macedonia is an area that today lies within the borders of six countries,” the Bulgarians said.

They add that Josip Broz Tito imposed a “new identity” on people who had previously declared themselves Bulgarians, Serbs later wanted to identify them as “southern Serbs”, and Tito declared them Macedonians. And he did that, write the Bulgarians, inspired by the decisions of the Comintern.

“Vecernji List” reminds that the EU member states “want to officially reward Skopje for its hard work at the beginning of negotiations with the EU, and that Zaev’s government has also agreed to change the country’s name in order to remove obstacles to the start of negotiations coming from Greece…

An agreement on friendly relations was signed with Bulgaria, which was to remove Bulgarian obstacles. But Bulgarians continue to threaten with vetoes.

Eight specific demands relate to Bulgaria’s interpretation of what the signed friendship agreement with Macedonia should look like in practice.

Macedonians should agree that there is no Macedonian minority in Bulgaria. The victims of the Yugoslav communist regime who suffered because they declared themselves Bulgarians need to be rehabilitated.

Through the work of a joint commission of historians and other experts, the two governments should agree on “key figures and events in our common history up to 1944,” Vecernji List wrote.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 09:44 PM   #550
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,846
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Carlin15 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump