Vanco Mihailov

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Prolet
  Senior Member
  • Sep 2009
  • 5241

  Vanco Mihailov

  There will be a series of articles on Vanco Mihajlov in the upcoming days.


  Фељтон
  Кој беше Ванчо Михајлов (1)

  Човекот кој е поврзан само со крв

  За време на еднодецениската црна серија од убиства и крвави прогони, Михајлов го претвори македонското револуционерно оружје во сервис за тероризам

  Виктор Цветаноски

  Со најавите за отворање музеј на македонската револуционерна борба и поставување на негова восочна фигура, Иван (Ванчо) Михајлов одново ја бранува македонската јавност. Многумина со право го поставуваат прашањето дали тој треба да се најде на исто место со Гоце Делчев, Даме Груев, Јане Сандански и со некои од неговите жртви, познати македонски револуционери, особено ако се знае дека тој досега важеше за црна овца во македонската историја.

  Со што тој, всушност, го задолжи македонскиот народ, македонската нација и држава? Каква е неговата улога во нашето минато, по што треба да го паметиме? Дали да се слави неговото име и дело или, пак, да се фрли на буништето на историјата и засекогаш да се заборави, како што бараат некои.

  За Михајлов понагласено почна да се говори пред повеќе од петнаесетина години кога македонски граѓани, негови истомисленици и приврзаници што сметаат дека се Бугари, формираа здружение Радко, (негов псевдоним) и најавија продолжување на неговото дело, тврдејќи дека Македонците се Бугари. На Михајлов секоја година не' потсетуваа и панихидите на Мара Бунева и на Владо Черноземски на кои се виореа бугарски знамиња. За да им оддадат почит од Софија доаѓаа и синови, ќерки и внуци на оние што по наредба на Михајлов ликвидираа видни македонски дејци, а во првите години можеа да се забележат и врвни македонски раководители. Не треба да се има никакви илузии - Мара Бунева и Владо Черноземски беа терористи и слепо ги исполнуваа наредбите на Михајлов и убиваа во името на Македонија, населена со македонски Бугари, каква што тој ја замислуваше.  Академик Гане Тодоровски нема никакви дилеми кога вели дека македонското потомство треба да се запознае со делото на Иван Михајлов, зашто тој е рожба на македонската грутка земја. Не колку да го сака или да го мрази, да го жали и осудува, колку за да не се ослободи простор за никнување негов дупликат, колку за да се знае дека сме ти имале и вакви свои претставници. Според него, Михајлов е политички авантурист, кој на славната и знаменита ВМРО и' изналепил многу грди и штетни предзнаци и префикси, а поради неговата етничка пробугарска определба, тој е кооптиран во бугарскиот Пантеон на народозаслужници.

  По убиството на Тодор Александров на 31 август 1924 година, тој се самопрогласува за негов наследник, за апсолутен водач на ВМРО. Тие години тој ја физиономира ВМРО во терористички институт, чија основна дејност е ликвидација на политичките противници и создавање држава во држава во рамките на Бугарија, време за кое критички ќе се осврнат низа странски автори. Успева да го обезглави македонското револуционерно движење, системно убивајќи ги своите противници и антипатии: Ѓорче Петров, Димо Хаџи Димов, Арсениј Јовков, Славчо Ковачев, Тодор Чопов, група серчани. Неговата сопруга Менча (Мелпомени) Карничу го убива лично Тодор Паница во Виена, објаснува академик Тодоровски, подвлекувајќи дека тој за време на еднодецениската црна серија од убиства и крвави прогони македонското револуционерно оружје го претворил во сервис за тероризам.

  Според Тодоровски, бугарски ментори во Софија вешто и пакосно трагично му го изрежирале неговото животно финале и дека тој е македонски национален предавник што не ја признава македонската држава и нација. Неговите поблиски приврзаници и следбеници се историски губитници. Тие се поразени од идејата и од акциите на македонизмот, кој дочека историски триумф кон крајот на Втората светска војна со АСНОМ и со формирањето на Република Македонија во рамките на СФРЈ и дека Михајлов се ставил на страната на регресот во времето на големата историска пресметка меѓу доброто и злото во текот на 20 век. Познатиот академик вели дека идеологијата на Михајлов е најтрагичното историско разминување со спасоносната реалност на македонската идеја за национална самобитност и дека таа е далеку од изворните суштини на македонската духовна и битова традиција.

  Мртвиот Иван Михајлов треба да биде заштитен од живата македонска сегашност како нејзин мртов хоризонт. За да знае и за да верува македонското потомство дека и државата и нацијата се живи историски процеси во кои токму Иван Михајлов ништо не внел и не приложил, бидејќи долго и долго бил само жив мртовец. Само тоа и ништо друго!... Токму затоа што ни е опачина, тој Иван Михајлов е наш. Оти не бидува лице без опачина, заклучува Тодоровски.  Академик Иван Катарџиев истакнува дека пред повеќе години во македонската јавност одредени сили прилично агресивно ја форсирале потребата од ревизија на досегашните оцени на македонската историографија за личностите и делата на Тодор Александров и на Иван Михајлов, како и на автономистичката ВМРО. Секако, не е потребно големо умување за да се сфати дека во случајов станува збор за груба политизација, чија цел е не само да се отфрлат негативните оцени за местото и делото на Иван Михајлов во македонското национално револуционерно движење во периодот по Првата светска војна, туку да се отвори процес на комплетна ревизија на резултатите на македонската наука за формирањето, развојот и афирмацијата на македонскиот национален идентитет, за постоењето на македонската нација на Балканот, подвлекува тој.

  Според Катарџиев, аргументацијата со која настапувале ретките приврзаници на овие гледишта се базирала на паролата независна самостојна обединета Македонија за која се залагале Тодор Александров и Иван Михајлов. Настојувањата да се објаснат работите на начин како што го прават тоа приврзаниците на ова гледиште, има свое оправдување под услов да се игнорира постоењето на македонскиот национален субјективитет т.е. доколку се игнорира националниот карактер на македонската држава, вели тој , нагласувајќи дека и Александров и Михајлов себеси се сметале за Бугари и не признавале постоење на македонска нација.  Д-р Владо Поповски подвлекува дека во џумајските, софиските и во другите масакри низ Бугарија, кои биле инспирирани и подготвени од Ванчо Михајлов и од бугарските министри Влков и Русев, била згромена и погребена левата опција на македонското движење и на ВМРО и дека ВМРО, дури по убиството на Тодор Александров и на тие погроми, е турната во загработ на бугарската политика и на бугарските придворски и владини кругови. Бугарски центри веќе неколку години имале потреба да се пресметаат со се' помасовниот лев политички блок во македонското движење, кој радикално и' свртел грб на бугарската политика кон Македонија и им се спротивставил на бугарската влада и на другите државни центри, вели Поповски, нагласувајќи дека по трагичните септемвриски настани биле обезглавени три македонски организации - ВМРО, Илинденска и Федеративна, а Ванчо Михајлов, Александар Протогеров и нивните блиски приврзаници биле само инструмент на бугарскиот двор и влада.  Д-р Зоран Тодоровски, кој подолго време го истражува овој период од македонската историја тврди дека убиството на Тодор Александров било извршено според сценарио на Иван Михајлов и воениот врв на Бугарија. Дека зад ликвидацијата на Александров стои Михајлов, упатуваат многу факти и сознанија до кои дојдов читајќи ги написите и спомените околу убиството и вршејќи реконструкција на овој крвав настан. Сметам дека непосреден организатор на убиството е токму тој заедно со бугарскиот двор, поточно министерот на војската Иван Влков. Како секретар на автомистичката ВМРО на Тодор Александров, Михајлов ги држеше контактите со Влков, кој, пак, ги знаеше сите тајни и конспирации на организацијата, вели тој.

  За дејствувањето на Михајлов има многу документи, многу спомени и сеќавања на директните актери на македонската драма, кои на извесен начин го расветлуваат тој период на нашето крваво минато. Најобемни и највпечатливи се спомените на Иван Михајлов, кои со децении со неговата екипа ги подготвуваше во Рим за време на долгиот емигрантски живот. Всушност, тој имаше и најмногу време, зашто ги надживеа сите македонски револуционери што не успеа да ги ликвидира. Почина последен на 94 години, во 1990 година во Рим. Сите спомени, како,впрочем, и сите сеќавања се субјективни, во нив се глорифицира сопствената улога, а се минимизира улогата на противникот во определени настан, но, сепак, тие фрлаат извесна светлина. Ќе се обидеме да пренесеме некои од нив - што пишува Михајлов, а што неговите противници за периодот на најголемите македонски братоубиства?

  МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.
 • DedoAleko
  Member
  • Jun 2009
  • 969

  #2
  Vanco Mihajlov

  google translate

  According to documents from the archives of Mussolini

  Ivan Mihailov, called "Stip monster", completed the killing of Todor Alexandrov!?  This August, the mean of thirty days, marks the eighty years of eerie liquidation of Todor Aleksandrov, the last true leader of VMRO and the truth about the murder, at least until recently, as still is wrapped in mystery, speculation and assumptions.

  According to historian Stefan Trebst, who has long explored the secret archives of Benito Mussolini, especially between 1922 and 1930, when he was Prime Minister of Italy, killing the leader of VMRO, Todor Aleksandrov was performed before eighty realized from Ivan Mihailov! German historian asserts categorically that Ivan Mihailov, who as a young officer was not known to the public, secret "should take care of and intentions. V'lkov, Bulgarian Minister of Interior, to realize the great purge action ie thoroughly cleansing the Macedonian organizations of all communists and all non-Macedonian elements. Sweep should start by Todor Alexandrov. His murder on August 31, 1924, which was organized by Ivan V'lkov and performed by Ivan Mihailov, was presented the work carried out as beschesni communists ... "

  Who opened the letters of Alexandrov?

  And that Ivan Mihailov had a direct stake in the "great purge" of the Macedonian Revolutionary Organization, confirmed Kiril Prlicev, son of the great Macedonian poet Prlicev. Just four years after the murder of Aleksandrov was definitely discovered the secret about specializing in political liquidations among the Bulgarian Minister V'lkov and young activists of IMRO, Ivan Mihailov. This collusion will be fully unmasked in the murder of Alexander Protogerov. In connection with, among others, would very strongly then wrote a Russian Jew, otherwise distinguished French journalist Lev Nemanov, and German professor Gustav Vajgant Italian Colonel Lodi. Thus, for example, journalist Nemanov, in an open letter to Ivan Mihailov, written on July 14, 1928, in connection with the murder of Alexander Protogerov, among other things, wrote: "You are ordered to kill your spouse, such as killing traitor. And what new facts discovered it? No. Who condemned Protogerov? Nobody but you, who are both judge and executioner. Did you have the right to judge and punished? NO. You were with him an equal member of the Committee ... Exit CK and away from the leadership of the organization. My conscience and the conscience of the entire European public opinion can not be reconciled with the thought that the head of that great work can remain human blood-stained hands with the blood of his fellow-mates after work ... "

  According to the list I had the opportunity to see the personal archive of Kiril Prlicev emigrant representative of CK VMRO at the time liquidated Todor Aleksandrov, which at his home in Sofia keeps his grandson who bears his name, such bloody executions "that razorija the liberation movement "on the orders of Ivan Mihailov, in cooperation with Jordan and Michael Chkatrov coin, we performed Kiril Drangov Boris bothered, brother of Mara bothered, Strahil Razvigorov Dimco Stefanov, Mirco Kikiridkov, Menchov Karnicheva, wife of Ivan Mikhailov, Velichko Veljanov Jordan Gurkha and others. Of course, with the help of government and the Bulgarian Minister V'lkov. And that Ivan Mihailov secretly worked for the Bulgarian government, transferring all information VMRO during Todor Aleksandrov, very clearly speaks of a sharp letter to the Todor Mihailov, or birch, one of his many pseudonyms, preserved in the archives of Kiril Prlicev son Prlicev. According to that letter, written a year before organized liquidation of Pirin, VMRO Todor Aleksandrov already knew that Ivan Mihailov secretly opened letters he sent and received through the network organization. Noticing his alleged distraction, which was often a reason not to do organizational work time, Aleksandrov criticized for some obligations had to write two or three times to complete.

  In addition to the letter, Alexandrov wrote: "No one else has opened the not taught or prepratuval open letters to me or my other letters, and you do it very often, and have two or three times I was forced to do remarks. After the revolution, several orders you to put order in expenditures and careful with public money. Especially, do not roam frequently by car and carriage, and not swirling in "Alkazar" and similar bars because people close to the organization you speak as "one that sets foot on foot," or "one that does not descend by car or carriage. "So, the command to retain my weeks with letters from inside or from the province sent in your envelope, as happens often. With Pandov (Kiril Prlicev NB) and Petofi (George calibrated NB) to settle issues and cash to spare ... "

  At the end of this yet unknown letter to Ivan Mihailov, Todor Alexandrov tells his secretary, or attendant, immediately correct its behavior "to not jeopardize the interests of VMRO and to store the name, not izrezili himself not to izrezili Organization "or" me personally ", as written in the letter.

  Sickening from Mihailov's bloodthirst!

  So, the fact that Ivan Mihailov them opened the letters and spied his head, and it confirms their memories and Stojan Negovanski, participating in key events before and after the murder of Aleksandrov. He writes that "spy Ivan Mihailov, as Secretary Todor Aleksandrov, photographed documents and taught (Bulgarian NB) military intelligence. This indisputable fact is confirmed by a letter gnevnoto Aleksandrov he wrote of Ivan on November 26, 1924, meaning less than a year before he was killed Alexandrov Pirin ". Otherwise, according to their own memories, Ivan Mihailov enters VMRO typist in the office on the Boulevard "Gourko" 22 at the invitation of his fellow citizen Todor Alexandrov. One of the first materials that prechukuva the machine broshurkite written by Kiril Prlicev. Same, Kiril Prlicev, son of the poet Prlicev, which was filled 36 years VMRO, several places in his memoirs that Mikhailov will write a "demon bloodthirsty, murderous freak bloody offender can not repair the damage This has made the movement ... "Later, in 1930, Prlicev will write a letter to Ivan Mihailov you said it was a" man without absolutely no equity in the organization of the Macedonian Liberation movement, and his bloody fratricidal stock has significantly razorija extent the movement ... "Three years later, Prlicev that VMRO entered in 1896, and in 1901 he was a member of VMRO CK and remained at the top of the organization until 1931, would" complete "the portrait of Ivan Mihailov follows: "Ivan Mikhailov proved quite small in mind and low soul to grasp the necessity of ridding themselves of movement and go. He, as a sadist with frivolous temper came to destroy, destroy, destroys, without having created anything. For Ivan Mihailov, great organization, created by D.. Prettiness, d. Delchev, P.. Toshev was just a convenient smokescreen behind which hid its mafia, which he used for the extermination of those who did not hide his disgust at his blood thirst. On this sad occasion, I, on behalf of my friends killed, but the living who suffer and die; on behalf of hundreds of mothers, sisters, widows and orphans who were confiscated sons, brothers and fathers; the name of Macedonia suffered, I consider most responsible for Ivan Mihailov, Stip monster along with his advisers Jordan Chkatrov and Vasil Vasilev, who always turned in everything supported and advised Mikhailov. Together with them and Ivan Karandzhulov Dr. Kostantin Stanishev, Daniel Krapchev, Hristo Stanishev, Dimitar Mihailov, celebrating Matev Professor Miletich, who gave moral support to the offender and murderer, along with other silent letters in the National Committee, which is nothing not showed maturity and independence, but withdrew the orders and threats of gang headquarters ... Perspective recent change of position today Macedonian look if things are not born one active internal organization in Macedonia, which will stop the bloody period to remove the causes that created the crisis and take the movement in their hands to purify and elevate design and morally, "said his memories written in September 1933 Ohrid, Kiril Grigorov Prlicev man longest serving VMRO .

  But, back to the beginning. It is known that the assassination of Todor Aleksandrov committed Dimco Vretenarov and Sterjo Vlahov, and that's a fact. However, if it is done in the name of Dukes Aleko Vasilev - Pasha and Georgi Atanasov? Now that you can consult the archives of Kiril Prlicev at that time a representative of the emigrant CK VMRO, and research historian Stefan Trebst, it is safe to conclude that the murder of Todor Alexandrov was organized by the Bulgarian government or Minister V. 'lkov and conducted by Ivan Mihailov course through executioners Vretenarov and Vlahov, who, as is known, then express will soon be liquidated, also from people Mikhailov. However, as it is today, eighty years later, the mystery of the murder of Todor Aleksandrov still runs, but the truth depends on whether he believed the document to Stefan Trebst Mussolini from the archive, the archive of Kiril Prilichev or only memories of Ivan Mihaylov.

  Behavior to adjust to not pratfall

  At the end of this yet unknown letter to Ivan Mihailov, Todor Alexandrov tells his secretary, or attendant, immediately correct its behavior "to not jeopardize the interests of VMRO and to store the name, not izrezili himself not to izrezili Organization "or" me personally ", as written in the letter.

  Memories hidden in the monastery "Drvenica"

  His memories krieni nearly half a century at various locations, including the monastery "Drvenica" End Sofia, Kiril Prlicev ends with the "Macedonian movement will have, and the Macedonian question will remain open as long as there are reasons for national-political and socio-economic discontent of the Macedonians. "

  izvor: http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID...97E3CC895D4B8B

  Comment

  • Soldier of Macedon
   Senior Member
   • Sep 2008
   • 13674

   #3
   That was a good read DA, and makes sense, as I don't think there can be any doubt that Mihailov was involved in the murder of Alexandrov. I also find it interesting that Kiril Prlichev implicates Miletich as a supporter of Mihailov.
   In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

   Comment

   • VMRO
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 1462

    #4
    Originally posted by Soldier of Macedon View Post
    That was a good read DA, and makes sense, as I don't think there can be any doubt that Mihailov was involved in the murder of Alexandrov. I also find it interesting that Kiril Prlichev implicates Miletich as a supporter of Mihailov.
    From what i have gathered on Kiril Prlichev is that Mihailov threatened Kiril Prlichev to leave VMRO and stop his activity in the movement otherwise he would have been killed.

    As for Aleksandar Protegerov, he was with Todor Aleksandrov when he was killed and had his life sparred, Vancho made sure Protogerov wasnt killed as their were 3 permanent members of the CK (Central Committee) of VMRO. Mihailov needed Protegerov alive until the time was right to kill him in order to be able to hold congresses and pass resolutions.

    Once he was not needed anymore, Mihailov passed the death sentence and blamed Protogerov for the death of Aleksandrov.

    The essential reason for the murder of Alexander Protogerov was a result of the in-fighting for supremacy in the ranks of VMRO, where Vancho Mihailov decided by physical liquidation to eliminate all possible rivals for his leadership in the CK.
    Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

    Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

    Comment

    • Soldier of Macedon
     Senior Member
     • Sep 2008
     • 13674

     #5
     Here is something that is apparently from the archives of Mihailov where a member of his group displayed pro-Macedonian tendencies. If anybody has more information on it or can verify the text, feel free to provide your input here.


     Документ пронајден во архивата на ВМРО на Ванчо Михајлов, во кој не само што децидно се потенцираат етнич*ките разлики помеѓу Маке*донците и Бугарите, туку и за денешните Маке*донци јасно се ве*ли дека се директни потомци на славните антички Македонци!

     Еве што пишува во овој документ:

     „Некогаш имало славна земја со храбар народ што дал светс*ки вла*детели како Филип и Александар Македонски. Многу древни народи, иако слегуваа од светската сцена, по извесно време, пак се издигнуваа. Зош*то да не се случи исто*то и со Македонците?...Заш*то ако еден народ, што си има свои обичаи, вера, јазик, традиција и друго опстанал тврдо после тол*ку ропства, тоа значи дека тој народ е способен за слободно постоење! ...Бу*гарија нека им го даде на мирен начин на Македонците она што е маке*дон*ско. Зошто Бу*га*рија уште го држи туѓото и го прикажува како свое? За*рем Ма*ке*донците се Бугари? Колку што се Македонците Бугари - толку се и Бугарите Македонци! Разликата е голе*ма! Едните биле на Бал*кан*скиот Полуостров уште од пред Христа, а другите дош*ле во 7 век... Дос*та веќе со игри околу несреќата на македонскиот народ! Вре*ме е да се вик*не: Македонија на Македонците. Ослободената бу*гарс*ка Маке*дони*ја да им се даде на слободните Македонци. Дајте и` автономија на Маке*до*ни*ја додека е време!“ (цит. според Блаже Ристовски).

     Овој документ е потпишан со псевдонимот “Комитски”, а пи*шу*ван е во декември 1932 година. Ова значи дека и меѓу членовите и симпатизерите на ВМРО на Ванчо Михајлов имало такви кои го при*фаќале античко-македон*ското етничко потекло.
     In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

     Comment

     • VMRO
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 1462

      #6
      Originally posted by Soldier of Macedon View Post
      Here is something that is apparently from the archives of Mihailov where a member of his group displayed pro-Macedonian tendencies. If anybody has more information on it or can verify the text, feel free to provide your input here.

      http://www.mn.mk/istorija/8689-Dokum...Vanco-Mihajlov

      I've also come across information relating to Vrhovisti who have shown some Pro Macedonian tendencies.

      DUSATA NA ALEKSANDAR MAKEDONSKI GI BLAGOSLOVUVA
      VRHOVISTITE!

      Chuvstvoto na etnicka pripadnost na antickite Makedonci kako
      nasleduvano od nashite predci, ne gi zapostavilo nitu Makedoncite od burniot pochetok na 20. vek, a ovde sekako se i stranskite svedoshtva vo vrska so ova. Taka, na primer, malku e poznato deka vo dosega nepravilno sataniziranoto takanarecheno Gornoxumajsko vrhovistichko vostanie, voeno-operativniot vodach na ova vostanie, polkovnikot na bugarskata vojska Atanas Jankov (inaku etnichki Makedonec), nepokoleblivo se smetal za direkten potomok na antichkite Makedonci. Pred samiot pochetok na Gornoxumajskoto vostanie, toj do vostanicite go upatil proglasot shto veke go objavivme vo eden od broevite na Makedonsko Sonce, vo koj proglas, toj gi povikuva vostanicite da se setat na svetskiot pobeditel Aleksandar Makedonski, potoa
      na carot Samoil i na Marko Krale, bidejki vo site niv techela makedonska krv, a nivnite dushi od nebesata go blagoslovuval nivnoto delo za osloboduvawe na Makedonija. Ovoj patriotski povik ushte togash bil prenesen vo site poznachajni evropski vesnici, a poradi faktot shto po ovoj povik vostanatite Makedonci (t. n. vrhovisti) masovno se vpushtile vo borba protiv Turcite, jasno e deka i tie vo celost se soglasuvale so negovata sodrzina.

      zhalno e, megutoa, shto vo makedonskata bivshorezimska crno-bela istoriografija nepravedno beshe zapostavuvano ova vostanie (barem od aspect na negoviot nacionalen karakter), a ovoj povik rechisi nitu ne se spomenuvashe. Ovoj povik pretstavuva i zeshka shlakanica za deneshnite velikobugarski shovinisti i slugi na golemobugarskata propaganda, bidejki istiot e daden tokmu od strana na vrhovist! Inaku, po vostanieto polkovnik Atanas Jankov vo edno intervju, isto taka od 1902 godina, povtorno decidno izjavuva deka toj e Makedonec, a ne Bugarin, a podocna uchestvuva i vo Ilindenskoto vostanie.

      Malku e poznato deka antichko-makedonskata etnichka svest kaj nashiot narod doshla do izraz duri i vo periodot na Ilindenskoto vostanie, nasproti silnoto vlijanie na
      Egzarhijata. Taka na primer, vo edna nepotpishana statija od vesnikot Avtonomna Makedonija, objavena vo ekot naIlindenskoto vostanie vo avgust 1903 godina, pishuva deka
      Aleksandar Makedonski svoevremeno gi blagoslovil Slovenite:

      Denes, koga ni se nalozuva da pomogneme vo zashtitata na ugnetenite Makedonci, nie treba od s# srce toa da go storime... Ushte Aleksandar Veliki, toj car na vselenata, ima posvedocheno za dobrodetelstvata na slovenskoto pleme, koga izjavil deka Slovenite nosat herojski srca i poradi toa zasluzuvaat da go nosat golemoto ime Sloveni. Pred da umre, ovoj nash golem zaveshtatel, izjavil deka go prokolnuva sekogo shto ke gizlostavuva Slovenite... Sega, ako Makedoncite ne se vo sostojba sami da go sprechat nivnoto istrebuvawe i da si ja podobrat svojata sostojba, togash Bugarite, Srbite, Crnogorcite i drugite Sloveni se dolzni da im priteknat na pomosh na svoite braka po krv i vera.

      Avtorot Petar Zagorov, vo ekot na Ilindenskoto vostanie vo septemvri 1903 godina vo v. Avtonomna Makedonija ja objavil pesnata Tamu, vo koja, pomegu drugoto, napishal:
      Tamu kaj Pind i [ar, kaj Struma i Vardar, kade s# e pokrieno so dlaboki rani,
      dostojni potomci na Veliki Aleksandar, herojski se borat so vekovni tirani.
      Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

      Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

      Comment

      • VMRO
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 1462

       #7


       Just looking through my files, and came across this article about Vancho Mihajlov's men killing a Jewish merchant.
       Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

       Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

       Comment

       • VMRO
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 1462

        #8
        Another interesting article with an interview by Vancho Mihajlov right after he received political asylum in Turkey.

        After reading the article, you will mistake him for a Macedonian patriot with no Pro Bulgarian orientation.        Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

        Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

        Comment

        • VMRO
         Senior Member
         • Sep 2008
         • 1462

         #9
         Newspaper article mentioning Mihajlov's ruthless tactics.         Source: The Daily News (Perth, WA : 1882 - 1950), Monday 19 November 1928, page 5
         Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

         Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

         Comment

         • VMRO
          Senior Member
          • Sep 2008
          • 1462

          #10
          I've recently found articles where it was reported that Mihajlov had been assassinated.

          It could be possible he faked his own death or even spread rumors of his death to elude the Bulgarian authorities and even the Protogerov faction of VMRO.          Source: Northern Star (Lismore, NSW : 1876 - 1954), Thursday 19 July 1928, page 11
          Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

          Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

          Comment

          • VMRO
           Senior Member
           • Sep 2008
           • 1462

           #11


           Source: The Maitland Weekly Mercury (NSW : 1894 - 1931), Saturday 21 July 1928, page 2
           Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

           Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

           Comment

           • VMRO
            Senior Member
            • Sep 2008
            • 1462

            #12


            Source: The Northern Herald (Cairns, Qld. : 1913 - 1939), Wednesday 25 July 1928, page 11
            Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

            Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

            Comment

            • VMRO
             Senior Member
             • Sep 2008
             • 1462

             #13


             Source: The Advertiser (Adelaide, SA : 1931 - 1954), Tuesday 22 May 1934, page 15
             Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

             Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

             Comment

             • VMRO
              Senior Member
              • Sep 2008
              • 1462

              #14


              Source: The Evening Independent - May 25, 1934
              Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

              Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

              Comment

              • VMRO
               Senior Member
               • Sep 2008
               • 1462

               #15
               Protogerov and Mihajlov factions - IMRO infighting in central Sofia.               Source: Cairns Post (Qld. : 1909 - 1954), Friday 30 December 1932, page 7, 8
               Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

               Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.

               Comment

               Working...
               X