Possible evidence of Slavic migration

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Volk
  Member
  • Sep 2008
  • 894

  Possible evidence of Slavic migration

  ЕКСКЛУЗИВНИ НАОДИ НА ВИНИЧКО КАЛЕ
  Пробивот на Словените на теракотни икони

  Сто и педесет фрагменти од теракотни икони со потекло од 4-6 век, на кои има претстави од воени битки, се меѓу ексклузивните наоди од тримесечните археолошки ископувања на локалитетот Виничко кале во Виница. Теракотите се од иста група, со прочуени винички теракотни икони кои се археолошка реткост, бидејќи припаѓаат на една од четирите колекции од овој тип во светот. Новооткриените теракоти ги поседуваат типичните белези за овие артефакти - религиозните мотиви - а нивен уникатен белег се приказите на историски сцени. - На иконите има претстави на воини и коњанички фигури кои, најверојатно, претставуваат сцени од битките на словенското племе Склавинии со Византијците. На една од нив е прикажан и коњаник во галоп - вели археологот Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. На теракотните икони пронајдени на Виничко кале во минатите археолошки кампањи доминираат религиозни мотиви од ранохристијанската иконографија, како старозаветни сцени и слики на животни, риби и на школки. На локалитетот е ископана и некропола со 120 гроба, кои датираат од времето пред нашата ера до четвртиот век, како и пагански храм, кој исто така временски е лоциран во 4 век. Пронајдени се и остатоци од капители во јонски и дорски стил, што, според Кузман, упатува на фактот дека тука можеби постоел ранохристијански центар. Цоне Крстевски, археолог и кустос-советник на Музеј на Македонија, кој е задолжен за овие ископувања, вели дека, освен теракотните икони, новина од последните ископувања на Виничко кале се и големиот број движни наоди од повеќе историски периоди. - Многубројни се наодите од енеолитот, период кој годинава е препознаен на Виничко кале, потоа од бронзено време, од хеленистичкиот период, па се до 12 век, кои покажуваат дека овој локалитет континуирано бил населен во текот на 22 века - вели Крстевски. Меѓу пронајдените артефакти е и парче керамика со претстава на македонското, дванаесеткрако сонце, кое датира од 5-6 век, односно од времето на доцната антика. - На истиот период (5-6век) му припаѓаат и многубројните остатоци од македонска сива керамика, што наведува на помисла дека таа можеби се изработувала тука, а потоа се извезувала надвор од Виничко кале - велат истражувачите. На самиот влез на локалитетот е пронајдена римска камена плоча, која, според Крстевски, засега не може да се дешифрира, но се претпоставува дека припаѓа на некој владетел. - Остатоците од ископувањата на Калето покажуваат дека тука имало живеалишта. Тоа го потврдува пронајдениот сакрален објект со бања со калдариум во мошне зачувана состојба, како и цистерната за вода во ширина од 5 метри, а во должина од 8 метри, која се претпоставува дека потекнува од 5 век - додава Крстевски. Првите ископувања на Виничко кале се спроведени во 1977 година, кога биле пронајдени две теракотни икони. Систематски ископувања на локалитетот првпат се реализирани во 1986 година. По 23 години, ова е втора толку обемна археолошка кампања на локалитетот. Кузман најавува ископување во Виничко и во наредната година, а во план е и изградба на Музеј на теракотни икони, кој ќе се наоѓа во центарот на Виница.
  Makedonija vo Srce
 • Delodephius
  Member
  • Sep 2008
  • 736

  #2
  Explain to me where there is even a slightest hint of a Slavic migration in the finding.
  अयं निज: परो वेति गणना लघुचेतसाम्।
  उदारमनसानां तु वसुधैव कुटुंबकम्॥
  This is mine or (somebody) else’s (is the way) narrow minded people count.
  But for broad minded people, (whole) earth is (like their) family.

  Comment

  • Volk
   Member
   • Sep 2008
   • 894

   #3
   Hey Slovak, I am not agreeing I just wanted peoples thoughts, I think the warriors on horses (terracota) and the time they where made is meant to be the possible evidence.
   Makedonija vo Srce

   Comment

   • Delodephius
    Member
    • Sep 2008
    • 736

    #4
    A migration implies there was a massive flow of people (including women, children, wagons, a lots of cattle and equipment). What the text describes is an invasion, one like when the Germans invaded Poland. I only see assumptions made without evidence.
    अयं निज: परो वेति गणना लघुचेतसाम्।
    उदारमनसानां तु वसुधैव कुटुंबकम्॥
    This is mine or (somebody) else’s (is the way) narrow minded people count.
    But for broad minded people, (whole) earth is (like their) family.

    Comment

    • makedonin
     Senior Member
     • Sep 2008
     • 1668

     #5
     Originally posted by Slovak/Anomaly/Tomas View Post
     A migration implies there was a massive flow of people (including women, children, wagons, a lots of cattle and equipment). What the text describes is an invasion, one like when the Germans invaded Poland. I only see assumptions made without evidence.
     you are right.

     the teracota digged out present fights between byzantine soldiers and slavonic implys the text.

     no children and woman who should follow the invaders.

     but the article writer does not really cares about details, all by the old books kolku glup treba da bide
     To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.

     Comment

     • Вардарец
      Member
      • Sep 2008
      • 122

      #6
      There is no migration mentioned in the article at all, but wars, battles.
      For the glory of the Hellenes! Abandon orthodoxy and join your true religion! http://www.hellenicreligion.gr/... Zeus awaits you!

      Comment

      • Dimko-piperkata
       Senior Member
       • Sep 2008
       • 1876

       #7
       The Genetic Map of Europe
       .
       .
       .
       By NICHOLAS WADE
       Published: August 13, 2008


       Biologists have constructed a genetic map of Europe showing the degree of relatedness between its various populations.
       .
       .
       .
       Manfred Kayser, a geneticist at the Erasmus University Medical Center in the Netherlands.
       .
       .
       .
       Europe has been colonized three times in the distant past, always from the south. Some 45,000 years ago the first modern humans entered Europe from the south. The glaciers returned around 20,000 years ago and the second colonization occurred about 17,000 years ago by people returning from southern refuges. The third invasion was that of farmers bringing the new agricultural technology from the Near East around 10,000 years ago.
       1) Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum...
       2) Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum...

       Comment

       Working...
       X