Јужен тек ќе минува низ Македонија

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • DedoAleko
  Member
  • Jun 2009
  • 969

  Јужен тек ќе минува низ Македонија

  И ЗЕМЈАВА СЕ ПРИКЛУЧУВА НА РУСКИОТ ГАСОВОДЕН ПРОЕКТ


  Јужен тек ќе минува низ територијата на Македонија

  Нацрт-спогодбата за Јужен тек, со која еден крак ќе поминува низ територијата на нашата држава, ќе биде доставена до македонската страна до крајот на годината


  Република Македонија ќе се приклучи кон регионалниот проект Јужен тек. Нацрт-спогодбата за Јужен тек, со која еден крак ќе поминува низ територијата на нашата држава, ќе биде доставена до македонската страна до крајот на годината. Ова на министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, во Москва му го најави заменик-министерот за регионален развој и копретседател на меѓувладината комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка, Максим Травников.
  Со текстот на договорот се предвидува приклучување на Република Македонија кон регионалниот проект Јужен тек преку зголемување на обемот на достава на гас, односно зголемување на техничките можности на постоечкиот гасовод, како и изградба на нови, согласно договорите кои ќе бидат склучени меѓу руската компанија Стројтранс гас" и Владата на РМ.
  -Главната идеја на Спогодбата е да се задоволат комплетните потреби на Република Македонија за гас, вклучително и идните енергетски проекти што ќе се градат во Македонија - изјави Травников.

  Од македонска страна беше побарано на почетокот на декември да се затворат техничките прашања за да може потоа да се разменат официјалните документи и да се отпочне со изградба на националната гасоводна мрежа во Македонија.
  - Во согласност со динамиката на договори што ги води меѓувладината комисија очекуваме наредната година реално да отпочне изградбата на националната гасификациска мрежа во Република Македонија. Нашата молба беше технички екипи од страна на Руската Федерација да дојдат во Македонија за да се разговара за проектите и понудите што би било основа за натамошно усогласување и склучување договор меѓу двете држави што пак, е основа за отпочнување реализација на изградбата на националната гасификациска мрежа - нагласи министерот Јанакиески.

  На средбата беше отворено и прашањето за отворање директни авионски линии меѓу Македонија и Руската Федерација при што од руска страна беше оценето дека тоа би одело во прилог на развој на туризмот. Травников се заложи дека ќе разговара со некои руски компании кои би ги разгледале можностите за отворање директна линија со Македонија.

  Во однос на туризмот Травников најави дека веќе е разговарано со руски агенции кои во соработка со македонската амбасада во Москва ќе ја промовираат Македонија како атрактивна туристичка дестинација.

  izvor: http://vecer.com.mk/?ItemID=EDE32F72...4072017ADE242D
 • George S.
  Senior Member
  • Aug 2009
  • 10116

  #2
  oh well sounds good for macedonia.
  "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
  GOTSE DELCEV

  Comment

  • ProMKD
   Member
   • Oct 2011
   • 367

   #3
   A gas pipeline, the simplest frigging project, is constantly being announced. If I here about one more "najavuvanje" I will shoot myself in the face. Build it already!!
   www.everythingmacedonia.com
   Support tourism to Macedonia!

   Comment

   • George S.
    Senior Member
    • Aug 2009
    • 10116

    #4
    it seems to taking forever.It's a little anoying that they keep announcing it maybe to divert from the real issues.
    "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
    GOTSE DELCEV

    Comment

    Working...
    X