eve eu-kurvata kakvi pretstavnici ni prakja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DedoAleko
    Member
    • Jun 2009
    • 969

    eve eu-kurvata kakvi pretstavnici ni prakja

    Ако сака Грција да ве внесе на рамена во ЕУ нека го реши спорот за името

    1. Г-дине Шацимаркакис по средбата со премиерот Груевски изјавивте дека сте позитивно изненаден од неговата идеа за решавање на спорот за името. Нагласивте дека спорот за името би можел да биде решен во следниве недели. Што конкретно ви презентираше Премиерот како негова идеја?
    – Ни изгледаше дека е посветен да најде решение. А, тоа е нешто ново. Но, сфатете дека какво решение и да понуди, тоа треба да го понуди на својот народ. Тој е Премиер. Мислам дека тој сега има јасен поглед за што би преговарал и знае дека има неколку недели. ЕУ и ОН веќе притискаат во целиот процес, а г-динот Груевски ни остави впечаток дека не само што го чувствува притисокот, туку и дека има вистински одговор на вистинските можности што би ги понудил во преговорите. Презентираше конкретни идеи, но сметам дека едноставно е фер тој да му го пренесе тоа на својот народ. Навистина ќе ја почитувам неговата стратегија да комуницира со медиумите во вистински момент. Ова е прашање на искреност. Тој сака да биде сфатен сериозно и мислам дека има право да го направи тоа.
    2. Дали е вистина дека функционерите во Брисел очекуваат да видат од македонските власти план за решавање на спорот за името кој би содржел прифаќање на географската одредница во името кое би се користело за севкупна употреба?
    – Комплицирана работа е што прашањето за името беше изнесено од ЕУ членка, од Грција, а во ЕУ сите членки за суштински прашања имаат моќ на вето. Европската комисија и Европскиот совет точно ги знаат грчките позиции. Тоа е една од причините зошто се обидуваат да ги убедат политичарите во вашата земја да размислат за географската одредница, а мојот впечаток е дека политичката класа веќе го има направено тоа и веќе има размислено како да ја примени географската одредница во името. Прашањето за севкупна употреба е многу комплицирано. Можеби покомплицирано од географската одредница. Мислам дека треба јасно да се пресече, да се има јасна употреба на името. Ако е за севкупна употреба тоа треба да се разгледува по преговорите.
    3. Можно ли е да се постигне договор за името, кога од другата страна постојано се зборува за црвени линии?
    – Новата грчка влада го смени барем тонот и атмосферата, а точно е дека претходната влада воопшто не разговараше и дискутираше, што беше голема грешка. Не можете да го правите тоа како европска држава. Мислам дека црвените линии секогаш и во сите преговори се многу лоша околност. А, црвените линии не се користат само од Атина, туку се користат и од Скопје. Мислам дека она што не се гледа од двете страни е дека надминувањето на спорот ќе биде нерешена ситуација за двете страни. Во моментов го имаме старото балканско размислување – ако јас добијам нешто, другиот мора да изгуби.
    4. Како ќе ги коментирате изјавите на грчките власти со кои го негираат постоењето на македонскиот јазик и идентитет?
    – Мислам дека со тоа се враќаме на катастрофалните грешки направени во 91-та и 92-та, кога земјата стана независна. Морам да речам дека многу грешки беа направени не само од Грците, туку и од Европејците, бидејќи Европејците можеа да помогнат повеќе и да создадат како сега вистински притисок, вистинска рамка. Не го направија тоа. Мислам дека секој има право на свој идентитет и секој треба тоа да го прави во европски дух. Земете го примерот на луѓето во Финска кои зборуваат шведски, кои имаат идентитет, иако јазикот им е различен од оној на земјата во која припаѓаат. Мислам дека вашата земја заслужи да биде третирана на слободен европски начин. Тоа не беше случај и се уште ги чувствуваме грешките од тоа време.
    5. Дали Грција го губи кредибилитетот со планот “Агенда 2014“, а притоа го блокира добивањето на датумот за преговори?
    - Вистина е дека ако сакате да го внесете вашиот сосед на рамена во ЕУ, тогаш морате да го искористите моментот. Ова е моја порака до Атина – сега или никогаш.Нема премногу возови кои одат кон ЕУ.Првиот дефинитивно ги содржи Исланд и Хрватска. Вашата земја треба да биде на тој воз, бидејќи економски и политички е подготвена..
    20.02.2010, 17:53

    izvor: http://www.kanal5.com.mk/default.asp...&eventId=57907

    pokraj drugite gomna shto gi jade veli i deka vo Finska nema finski jazik*
    tuku toa e shvedski** !!!!!
    Nema nekoj Makedonec vo Finska da gi izvesti vlastite shto ovoj evropratenik izjavuva?
    *Makedonski jazik?
    **Nekoj "drug" jazik?
  • DedoAleko
    Member
    • Jun 2009
    • 969

    #2
    za dotichniot kako info stoi obrazlozenie deka e: "Германски европратеник и копретседавач со Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ - Македонија Јоргос Шацимаркакис..."
    Zoshto nemozam na net da najdam takov evropratenik?
    Help. Sakam da soberam podatoci pa da razglasam kolku shto mozam.

    Comment

    • Serdarot
      Member
      • Feb 2010
      • 605

      #3
      spored toa kako e formulirano, mozi da se odnesuva na naselenie vo finska koi zboruvaat svedski , megjutoa se cuvstvuvaat kako finci

      inace, mene ke me cudi ako ima nekoj normalen na funkcija vo EU

      i uste povekje me cudi koga ke proglasime za persona non grata nekoj od niv...
      Bratot:
      Никој не е вечен, а каузава не е нова само е адаптирана на новите услови и ќе се пренесува и понатаму.

      Comment

      • Po-drum
        Junior Member
        • Mar 2009
        • 66

        #4
        Vo Finska ima svedsko malcinstvo, okolu 6 %. Svedskiot e vtor oficijalen jazik vo zemjata. No i da e taka pak tesko e da se svati kakva e vrskata so Makedonija.
        Najlogicno e da se pomisli deka zboruva za Makedonskoto malcinstvo vo Grcija "koi zboruvaat razlicen jazik no imaat pravo na identitet (se razbira grcki)".
        Si kazuva on kaj go boli najmnogu...
        Macedonia - my shoulders from ruins and skies

        Comment

        • fyrOM
          Banned
          • Feb 2010
          • 2180

          #5
          this sounds bad. has gruevski already decided on an alternate name and as suggested waiting for a more appropriate moment to announce it.

          Comment

          Working...
          X