Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > General Discussions

Reply
 
Thread Tools
Old 11-17-2012, 05:21 AM   #1
Big Bad Sven
Senior Member
 
Big Bad Sven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,528
Big Bad Sven is on a distinguished road
Default Whats happening in Labunista

When i was young, the people of Labunista were always seen as Torbeshi, or by a lot of ignorant macedonians, seen as "turks".

Either way, i got the impression what ever they were, they hated the shiptars.

On the internet/youtube i found this video

kuq e zi Amra Ferati labunishte - YouTube

Havent really been up to date with friends/family in macedonia on the gossip of that part of macedonia. Im assuming today the Torbeshi think they are shiptars?
Big Bad Sven is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 07:46 AM   #2
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,821
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

1) This story is from back in 2013.

URL:
https://mkd-news.com/foto-vo-labunis...lbansko-zname/

Во струшкото село Лабуништа, ќе биде поставено 25-метарско државно знаме на Албанија. Постаментот и бетонската подлога каде ќе биде поставено знамето се веќе направени.

Знамето според информации на А1он, треба да биде поставено деновиве, но се чекало доаѓањето на лидерот на ДПА, Мендух Тачи, кој треба да присуства на свеченост кога знамето ќе биде подигнато.

Албанското знаме според кажувања на жители на Лабуништа требало да биде поставено пред изборите, но било одложено за после изборите. Лабуништа е поранешна општина во која 90% од населението се македонски муслимани односно торбеши, но кои во голем дел се членови и активисти на најголемите албански партии ДУИ и ДПА.


2) Мурат Лабуништа е контроверзен офицер на албанската монархија на чело со Ахмед Зогу. Тој е Торбеш, односно Македонец со исламска вера, во поново време претставен како Албанец. Роден е во село Лабуништа.

URL:
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...88%D1%82%D0%B0

За време на Втората светска војна станува апсолутен владетел на регионот во Струшко познат како Дримкол, на падините на планината Јабланица, населен со мнозинско торбешко население, со центар во село Лабуништа. Бил многу харизматична личност и голем воен стратег. На самиот почеток на војната, се вратил во Лабуништа и го организирал торбешкиот муслимански народ, создал своја војска исклучиво од Торбеши од дримколскиот крај, пред с лабуништани. Бил член на главната команда на Големоалбанската националистичка организација „Бали Комбетаре“ (Bali Kombetare).

По доаѓањето во Лабуништа, формирал организација, наречена Чувари на правдата (Rrojtare te drejtesires) и имал блиски односи со Германците. Бил заштитник на Торбешите за време на војната, но исто така, го заштитувал христијанското население и не им дозволувал на Торбешите да се одмаздуваат на христијанското население за злосторствата што ги правела српската војска во ноември 1913 година, кога стрелале шест интелектуалци од Лабуништа, заедно со имамот на местото наречено Краста, а за што постоела желба за освета. Ова го потврдиле и самите живи христијани од тоа време. Бил непобедлив старешина и не дозволил на ниедна војска да влезе на негова територија. Партизаните му нуделе командно место на бригадите во Западна Македонија, но тој категорично ги одбивал, бидејќи бил голем противник на комунизмот и до крај останал лојален на албанскиот крал Ахмед Зогу. Целокупното торбешко население било вклучено во неговата војска.

Кога партизаните ги зазеле Охрид и Струга на 7-8 ноември 1944, веќе станало јасно дека се ближи крајот и на слободната територија на Торбешите. Меѓутоа, Мурат Лабуништа со војската успеал да се брани дури до 21 ноември водејќи жестоки битки со неколку партизански бригади кои биле пратени во Лабуништа.

Во борбите посебно се истакнала неговата жена која останала да им чува грб, с додека неговата војска не се повлекла на територијата на Албанија. Само таа покосила десетици комунистички војници и се борела до смрт со партизаните. Поради штетата која им ја нанел на партизаните, бил нарекуван балистички ѕвер, па така за време на комунизмот никој не смеел да го спомене, за тоа веднаш следувало казна. Сепак, тој останува јунак на овој народ во Дримкол, без разлика дали се нарекува македонски, албански или торбешки.

Бил убиен во 1946 година од страна на албанските партизани, а по наредба на генерал-штабот на НОБ на Југославија на мостот кај селото Шупензи, близу градот Пешкопеја во денешна Албанија.


3) From 2016:
http://struze.mk/patronat-na-uchilis...vo-ime-slavat/

Патронат на училиштето во Лабуништа. А знаат ли Лабуништани кој е Мурат Лабуништи?Прославата оваа година беше далеку по скромна од порано, и проследена од помал број на граѓани и ученици кои ги следеа изведбите од учениците од ОУ “Мурат Лабуништи” од Лабуништа.

Инаку Мурат Лабуништи е роден на 14 август 1909 година во село Лабуништа Струга.

Мурат Лабуниста е контроверзен офицер на албанската монархија на чело со кралот Ахмед Зогу, Роден е во Лабуништа. Познат колаборатор е на фашистите и балистичките банди.

За време на втората светска војна станува апсолутен владетел на регионот во Охридско познат како Дримкол на падините на планината Јабланица, населен со мнозинско македонско муслиманско население со центар во Лабуништа. Така да на самиот почеток на војната се вратил во Лабуништа и го организирал албанското население во регионот, создал своја војска составена исклучиво од Албанци и мал дел македонсци муслимани подржувачи на балистичкото движење.

Мурат Лабуништи – еден од лидерите на БАЛИСТИТЕ во Македонија!

Мурат Лабуништи бил член на главната команда на големо албанската нацоиналистичка организација БАЛИ КОМБЕТАРЕ(БАЛИСТИ). По доаѓането во Лабуништа и Велешта формирал организација ЧУВАРИ НА ПРАВДАТА (Рројтаре те дрејтесирес) и имал блиски односи со германците. Овај познат Балист бил противник на партизаните и до крај останал верен на балистите. Кога партизаните ги зазеле Охрид и Стругана 7-8 ноември 1944 г., станало јасно дека се ближи крајот и на слободната територија на Балистите. Мурат Лабуништа со своите паравоени единици и балистички банди успеал да се брани дури до 21 ноември водеќи жестоки борби со неколку партизански бригади кои биле пратени во планините над Лабуништа и Велешта. Поради соработката со фашистичкиот окупатор и со балистите, тој е прогласен за народен непријател.

Мурат Лабуништи сепак на крај загинал од Албанска рака во 1946 г. во заседа од страна на албанските партизани на мостот кај селото Шупензи (Пешкопеја) во Албанија.

Last edited by Carlin15; 06-02-2019 at 07:54 AM.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 08:31 PM   #3
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,301
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Big Bad Sven View Post
When i was young, the people of Labunista were always seen as Torbeshi, or by a lot of ignorant macedonians, seen as "turks".

Either way, i got the impression what ever they were, they hated the shiptars.

On the internet/youtube i found this videoHavent really been up to date with friends/family in macedonia on the gossip of that part of macedonia. Im assuming today the Torbeshi think they are shiptars?

Labunishta is still majority Torbeshi. For what ever reason they vote for Albanian parties. Albanians have made great attempts to win over the Torbeshi due to their shared faith and it has worked for the most part. The Torbeshi were and still are a fickle bunch, but for now their allegiances are with the Albanians. In Labunishta you a lot of intermarriage between Torbeshi and Albanians which is speeding up their Albanization.

Labunishta is the key to Albanians having political control over Struga. Labunishta used to be its own municipality and voting district due to its huge population. But it was demoted to a village and incorporated into Struga's district. Because the Torbeshi vote Albanian, it swings Struga to the Albanians. If Labunishta is taken out of Struga's district, then Macedonians take control.
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 08:12 PM   #4
VMRO
Senior Member
 
VMRO's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,325
VMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Gocka View Post
Labunishta is still majority Torbeshi. For what ever reason they vote for Albanian parties. Albanians have made great attempts to win over the Torbeshi due to their shared faith and it has worked for the most part. The Torbeshi were and still are a fickle bunch, but for now their allegiances are with the Albanians. In Labunishta you a lot of intermarriage between Torbeshi and Albanians which is speeding up their Albanization.

Labunishta is the key to Albanians having political control over Struga. Labunishta used to be its own municipality and voting district due to its huge population. But it was demoted to a village and incorporated into Struga's district. Because the Torbeshi vote Albanian, it swings Struga to the Albanians. If Labunishta is taken out of Struga's district, then Macedonians take control.
I honestly believe the political parties in Macedonia have a deal in place where DPNE and SDS leave the Macedonians with an Islamic faith in the struga region (Labunista/Oktisi) to AA (Formerly DPA). They do not even try win votes here, however the Macedonian with an Islamic religion in Gostivar region are practically all behind DPNE and are patriotic.

When you you look at it closer you have to ask something is just not right.
__________________
Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.
VMRO is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 10:30 PM   #5
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,327
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by VMRO View Post
I honestly believe the political parties in Macedonia have a deal in place where DPNE and SDS leave the Macedonians with an Islamic faith in the struga region (Labunista/Oktisi) to AA (Formerly DPA). They do not even try win votes here, however the Macedonian with an Islamic religion in Gostivar region are practically all behind DPNE and are patriotic.

When you you look at it closer you have to ask something is just not right.
I think you may be right. DPNE for years had almost completely ignored Muslim Macedonians, borderline went against them you could say.
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 10:44 PM   #6
VMRO
Senior Member
 
VMRO's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,325
VMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud ofVMRO has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Liberator of Makedonija View Post
I think you may be right. DPNE for years had almost completely ignored Muslim Macedonians, borderline went against them you could say.
From what i see, all Macedonian parties ignore the Macedonians with an Islamic faith in Struga yet Gostivar/Debar/Mavrovo/Rostusha Macedonian muslims are engaged actively.
__________________
Verata vo Mislite, VMRO vo dushata, Makedonia vo Srceto.

Vnatreshna Makedonska Revolucionerna Organizacija.
VMRO is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 12:38 PM   #7
Niko777
Senior Member
 
Niko777's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,894
Niko777 is on a distinguished road
Default

In terms of lifestyle, work ethic, and family values, Macedonian muslims feel they have more in common with Albanians than the Christian population in the region.
Niko777 is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 10:26 PM   #8
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,821
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Niko777 View Post
In terms of lifestyle, work ethic, and family values, Macedonian muslims feel they have more in common with Albanians than the Christian population in the region.
I'm curious, could you elaborate? What do you mean by lifestyle or work ethic?


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


The following is not related to Niko's post although in the first paragraph of page 76 it talks about some aspects of conservative life in a typical Torbesh village.

It comes from C. Deliso's book. It would seem to confirm and explain how the Torbesh villages from Struga region became increasingly Wahhabist/Islamist in the last couple of decades and perhaps longer.
Last edited by Carlin15; 06-04-2019 at 10:38 PM.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 06:22 PM   #9
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,301
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Niko777 View Post
In terms of lifestyle, work ethic, and family values, Macedonian muslims feel they have more in common with Albanians than the Christian population in the region.
It goes both ways. As discussed in another thread Macedonians have typically considered the Orthodox faith as integral to the Macedonian identity. I think the simple fact that we refer to them as Torbeshi and not simply Macedonians says a lot. We have only recently started saying "Macedonians with the Muslim faith" growing up they were just Torbeshi and no one paid much mind to them.

Quote:
Originally Posted by VMRO View Post
From what i see, all Macedonian parties ignore the Macedonians with an Islamic faith in Struga yet Gostivar/Debar/Mavrovo/Rostusha Macedonian muslims are engaged actively.
People from Struga seem very religious to me, maybe that has something to do with it? Other than that I have no idea why that is, but it is absolutely the case. Its shocking to be honest, if Macedonian parties in Struga could take a chunk out of the Torbeshi they would probably control Struga.
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 09:27 PM   #10
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,327
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Gocka View Post
It goes both ways. As discussed in another thread Macedonians have typically considered the Orthodox faith as integral to the Macedonian identity. I think the simple fact that we refer to them as Torbeshi and not simply Macedonians says a lot. We have only recently started saying "Macedonians with the Muslim faith" growing up they were just Torbeshi and no one paid much mind to them.
Yeah that definitely contributed to it.
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump