Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Exposing Lies and Propaganda

Reply
 
Thread Tools
Old 10-26-2019, 10:18 AM   #231
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,695
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Австријанецот од Штаерска проф. д-р Рудолф Киндингер во времето околу Илинденското востание учел во Македонија,затоа што татко му овде работел на пругата за компанијата Чеминс дер фер Ориентакс. Подоцна тој објавил свои Мемоари под наслов: “Исечоци од моите сеќавања пред, за време и по Илинден (1903) во Македонија“ (ИНИ, Илинден 1903, Скопје, 1970). Во мемоарите д-р Киндингер сосема јасно ги спомнува Македонците како жители на Македонија, кои си зборувале на свој македонски јазик. Овде читаме:

„Бидејќи татко ми службено често работеше со македонски работници (аргати) на железничката и покрај нив имаше постојано двајца Македонци - возачи на дресина, кои кај нас мораа да преноќеваат во случај на потреба. Јас уште како мало дете го научив од овие работници македонскиот јазик... Сите работнички групи на железничката линија од Скопје,па надолу низ Вардар, скоро се до пред самиот Солун беа Македонци“.

И понатаму:

„Во 1892 година дојдов во Солун во Германското основно училиште во кое, како што напомнав, учеа децата на железничарите. Таму, отприлика во 1894 година, дознав за првпат од нашиот училишен служител - Македонец, кој беше од Гевгелија, дека била основана тајна организација за ослободување на Македонија... Јас бев единствен во училиштето што можев со него да зборувам на неговиот јазик, бидеќи нашите тогашни автриски учители не разбираа македонски“.

http://mn.mk/istorija/17350-MAKEDONS...-PERIOD-11-del

Last edited by Carlin15; 10-26-2019 at 10:21 AM.
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2019, 05:22 PM   #232
Karposh
Member
 
Karposh's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 644
Karposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud ofKarposh has much to be proud of
Default

Nice find Carlin. Thanks for posting.
Karposh is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2019, 05:02 PM   #233
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,695
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

"Appeal and Biography of Milton Dimitri Manaki", published in "Ilinden Testimonies", Volume III, Part 1, Skopje, 2017.

"Молба

од Милтон Д. Манаки...

Другари, по професија сум сликар (фотограф). Во времето на националните борби бо 1903 г. на Илинденското востание, јас излегов четник со Влашкиот војвода Дабижа (Коста), да се борам против поробителите за ослободување на Македонија од ропството. Но од страна на мојот војвода и штабот на борците бев одреден да фотографирам сите војводи и чети и местноста на борбите за доказ дека навистина сами се боревме за ослободувањето на Македонија..."Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2019, 02:59 AM   #234
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,298
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Always was interested in the Manaki's thoughts. The Ilinden Testimonies are a gold mine!
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2020, 12:35 AM   #235
Carlin15
Senior Member
 
Carlin15's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Canada
Posts: 1,695
Carlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud ofCarlin15 has much to be proud of
Default

Program of the Macedonian Socialists from 1895:
https://www.mn.mk/istorija/17857-Pro...od-1895-godina

"Гласот на Македонецот, кој е систематски задушуван од пет векови наваму, почнува да се крева. Неговиот подземен шепот ќе избувне со силата на величенствен и блескав вулкан, за да ги покрие со својата лава сите џелати и крвопијци, што ја обесчестуваат неговата жена и ќерка, му го грабат имотот и го набодуваат на ражен неговото мало дете. Тој глас чекал долго време за да се чуе сега со посилен и погрмежлив звук. Македонските долини и планини, горски карпи и пештери веќе се оросени со црвената крв на ограбениот роб-Македонец. Со пушка на рамо, со сабја в рака, тој веќе востанал за да се брани, да се заштити од јатаганот на гнасниот Арнаутин, од маждракот на дивиот Черкез. Оган и пламен вивнале во Македонија! Паланка, Кочани, Кратово и на многу други места, нашите браќа Македонци веќе ги пречекале дивите безмилосни поганци со отровниот куршум и остриот нож. Тие паднаа за слободата на нашата татковина. Чест и слава, поздрав и поклон на тие борци, имињата на кои први ќе бидат запишани во историјата на паднатите за слобода и независност на Македонија!"
Carlin15 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2020, 04:02 AM   #236
Risto the Great
Senior Member
 
Risto the Great's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Colony of Australia
Posts: 14,871
Risto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond repute
Default

Quote:
да се заштити од јатаганот на гнасниот Арнаутин, од маждракот на дивиот Черкез
How do they define the relationship of the Arnauti to the Circassians? I guess I want a good translation of the word "маждракот".
__________________
Risto the Great
MACEDONIA:ANHEDONIA

"Holding my breath for the revolution."
Risto the Great is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2020, 05:02 AM   #237
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,298
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

What Macedonian Socialists are these?
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2020, 09:15 AM   #238
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,298
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

So according to English and Macedonian Wikipedia (which utilise a mix of Bulgarian and Macedonian sources), the editor of this paper believed the People's Federative Party (Sandanski's political party) supported the union of Macedonia and Bulgaria, so long as Bulgaria abolished the monarchy.
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2020, 03:56 PM   #239
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,293
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Liberator of Makedonija View Post
So according to English and Macedonian Wikipedia (which utilise a mix of Bulgarian and Macedonian sources), the editor of this paper believed the People's Federative Party (Sandanski's political party) supported the union of Macedonia and Bulgaria, so long as Bulgaria abolished the monarchy.
Can you site a more specific example of how that interpretation was arrived at? Sandanski was staunchly anti Bulgarian, he was one of the few revolutionaries that Bulgarians avoid mentioning because he was so anti Bulgarian. He even favored allying with the Turks if it meant removing other interests from the equation.
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2020, 07:18 PM   #240
Liberator of Makedonija
Senior Member
 
Liberator of Makedonija's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Australia
Posts: 1,298
Liberator of Makedonija is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Gocka View Post
Can you site a more specific example of how that interpretation was arrived at? Sandanski was staunchly anti Bulgarian, he was one of the few revolutionaries that Bulgarians avoid mentioning because he was so anti Bulgarian. He even favored allying with the Turks if it meant removing other interests from the equation.
You'd have to ask Glavinov why he supposedly thought that. Despite those claims on the Wikipedia page I'm pretty sure Glavinov was a member of the NFP, which contradicts the claims that he was opposed to both Ottoman Macedonian parties because they supported Bulgaria in some form or the other
__________________
I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.
Liberator of Makedonija is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump