Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > На Македонски

Reply
 
Thread Tools
Old 08-22-2009, 02:21 AM   #1
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,539
indigen is on a distinguished road
Default Za Potsetuvanje - Razno

Zbirka na poraki isprateni na MTO Forumi

Pasko Kuzman promoting "Macedonian-Hellenistic period" - anti-Macedonian propaganda!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1992

УСТАВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА [1991]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2166

Makedonska Nacionalna Programa (SMK- 1993) - Macedonian National Program (WMC – 1993)
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2348

Vasil Iljov: Dosta so ponizhuvanje za Makedonija i Makedoncite!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2198

Za Potsetuvanje - MPC - nishka spogodba Maj 2002
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2030

SMK: Apel Za Akcii Na Masoven Otpor [Vo Makedonija]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2165

Quote:
КОЈ САКА ДА ИМ ЈА АМПУТИРА АНТИЧКАТА ИСТОРИЈА И ПОТЕКЛО НА МАКЕДОНЦИТЕ?

“....За време на бившата Федеративна Југославија Македонците беа убедувани дека се "чисти Словени со потекло од зад Карпатите"....”

Збирка на извадоци од дела на Александар Донски
http://www.macedoniantruth.org/forum...58&postcount=1
m-r Pandil Kosturski: KOGA "IZUMREA " ANTICKITE MAKEDONCI? [NM, 1992]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1657

VMORO: General Congress of the Organisation, autumn of 1905
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2005


Quote:
Fokus (mk): Publishes politically compromising photos of Antonio Miloshoski from 1999
Чиј идентитет штити човекот што во 1999-та се постројуваше под Бугарското знаме?

Министерот за надворешни работи Антонио Милошоски кој најревносно го брани македонскиот национален идентитет во спорот околу името со грција, е снимен во 1999 г. заедно со претставници на младинската организација на бугарското ВМРО (БНД), како со бугарски знамињна го чествува гробот на великанот вмровски водач Тодор Александров. Честитаќи му ја Новата Година на Милошоски со желба да го заштити идентитетот на Македонците, фамозниот Красимир Божинов од Софија ни најавува и други ексклузивни снимки!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2371

Miloshoski is seen as a good servant to the bugaroman cause in Macedonia
http://www.macedoniantruth.org/forum...9&postcount=37
Quote:
Macedonian Patriotic Organization
Here is the Father of MPO laying it out straight and clear for Kapital - Issue 300 (Капитал, број 300, 28.07.2005):

Ексклузивно: Џорџ Лебамов – МПО (Македонска патриотическа организација)

Вака немате иднина!

Џорџ Лебамов е роден 1927 година. Пет години по формирањето на МПО (Македонската патриотическа организација), од страна на неговиот татко и неговиот чичко. МПО е контроверзна институција која обединува Американци со македонско потекло кои за себе сметаат дека се Бугари. Тоа се мислечки луге, добро зафатени во американското општество – бизнисмени, трговци, адвокати, политичари, новинари. Со многу емоции кон Македонија. Критички ја анализираат македонската денешнина. Не веруваат дека работите одат на добро. Деновиве Лебамов, кој е еден од врвните функционери на МПО, ја посети Македонија за која смета дека не е демократска држава. Сепак се изненади кога неочекувано доби покана отворено, без ограничувања да зборува пред “Капитал”. Да зборува за Република Македонија - се разбира.

Разговарал
Љупчо Зиков

[......]

http://www.macedoniantruth.org/forum...p?t=689&page=3
Quote:
The following interview with the late Aleksandar Lepavcov, a minister in the first government of RoM, that was published in the Bulgarian newspaper "24 Chasa" on 8 July 1998 (before DPMNE came to power later in that year) and republished by "PULS" (a Macedonian weekly) is indicative of how the Bulgaromans intend to, and do, operate. Also take into consideration that Lepavcov is/was considered as the leading Bulgaroman ideologist to emerge in Macedonia after the SFRY breakup.

Copy sourced from a forum posting at Kajgana Forums.

Александар Лепавцов за софискиот весник 24 часа: Со референдум да jа исчистиме нашата азбука од српско влиjание

Интервjуто со високиот функционер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш министер во т.н. експертска влада на Република Македониjа, Александар Лепавцов, што го даде за софискиот весник 24 часа на 8 jули оваа година, е пренесено во извадоци во неделникот на ВМРО-ДПМНЕ Фокус. Со оглед дека истргнатите извадоци не го одразуваат контекстот, духот и суштината на она што имаше да го каже Александар Лепавцов, ПУЛС одлучи да го обjави интервjуто во целост со цел читателите и македонската научна и политичка jавност да бидат запознаени со политичките намери и планови на партиjата што jа освои власта на неодамнешните парламентарни избори.

Александар Лепавцов е член на Советот на интелектуалците на партиjата ВМРО-ДПМНЕ и потпретседател на партиската комисиjа за стратегиски истражувања. Во интервjуто тоj зборува за изгледите на неговата партиjа на изборите, за состоjбата во македонско-бугарските односи и за тоа како тие ќе се подобруваат кога ВМРО-ДПМНЕ ќе jа освои власта. Во бугарскиот весник Лепавцов ги обjаснува моделите според кои треба да се гради чувство на врзаност со Бугариjа, за потоа да може да се тргне на чистење на нашата азбука. Колку за потсетување за оние што не знаат: станува збор за бришење на буквите: ќ, ѓ, y, x, њ, љ, j и нивната замена со бугарски.

[.....]

http://www.macedoniantruth.org/forum...7&postcount=36
Quote:
Here is your great MPO ("Macedonian Lobby in America"), Mr Miloshoski:

MPO
December 17, 2007
To: International Human Rights Advocates

Re: Human Rights Violations of Miroslav Rizinski - Republic of Macedonia
Dear Sir/Madame:

We are contacting you regarding an urgent matter concerning the human rights violations of Mr. Miroslav Rizinski, a citizen and resident of the Republic of Macedonia. This is an issue that has been a major concern of ours over the course of the past few months. Mr. Rizinski is the former Vice President of the Democratic Republican Union of Macedonia and was a candidate for MP at the last parliamentary elections in Macedonia.

On September 21, 2007, shortly after returning from the 86th Annual Macedonian Patriotic Organization Convention in Detroit, USA, Mr. Rizinski was arrested in Skopie, Macedonia under bribery allegations. While in the United States, Mr. Rizinski served as our special guest at the MPO Convention, and also made an application for an MPO Chapter in Skopie within our organization. Mr. Rizinksi has openly and publicly proclaimed his Macedono-Bulgarian heritage in the past, and we suspect that his arrest was aimed to discredit him in attempting to start the first MPO Chapter in Macedonia.

[.....]
http://www.macedoniantruth.org/forum...4&postcount=50
http://www.macedoniantruth.org/forum...p?t=689&page=5
Quote:
Macedonian Patriotic Organization

Comments on UMD and its MPO links plus some relevant Meto Koloski quotes from 2004 exposing many ideological flaws in his character, thus the “UMD”.
http://www.macedoniantruth.org/forum...?t=689&page=17

Last edited by indigen; 01-10-2012 at 09:14 PM.
indigen is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 02:00 PM   #2
Soldier of Macedon
Administrator
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,006
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Aj kazhete, po tvoja misla vistina e ova sho go kazhvat za Miloshoski ili taka 'tvrdat' gjubrinata na b.c?
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a full blooded Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2009, 04:57 AM   #3
aristotel
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1
aristotel is on a distinguished road
Default Македонија на Македонците

Аристотел Нема потреба да се троши енергија во празно, кога се знае оти Бугарите се вестацки народ, а и сите околу нас формирани од големите сили како политицки опции. И ѕатоа денеска во овие држави голем дел на населението се етницки Македонски сите тие го носат во себеси Македонскиот ген. Погледнете и отворите ги очите илјадници тони на матерјали постојат како се формирани вештачките држави на Македонскиот полуостров. Сите со германски кралеви Грција со Ото Први, Бугарија со Фердинанд Први и Албанија со Фон дер вејд. Нетреба да верувате се оноа сто фалсификаторите пишувале ѕа историјата тие немале од каде да им направат историја на вестацките ново формирани држави и мораа да посегнат по нашата Македонска така да целата историја ја исфалсификуваа. И затоа немој да се плашите после 200 годишно тешко ропство Македонците успеавме да се ослободиме и пак да ја воскрснеме Македонската држава. Иако 200 години не убивааја масовно мачеа силуваа, палеа, масакрираа и еден од нај големи невидени геноцид е направен врз оние кои се изјаснуваа оти се Македонци. Сететесе на илинден кога Вестачката држава грција ѕа првпат се здоби со Македонската територија и вршејки невиден геноцид врз македонското население. Треба давие познато оти во 1912 година 1.7000 000 илјади македонци зивееа на територијата кои тие ја окупираа. Каде се овие Македонци тоа е насата задаца овие прашанја да им ги поставиме на европа и светот.Што е направено со овие Македонци. Ослободителната војна во егејска Македонија каде илјадници Македонци ке бидат убивани само поради што грција знаеше оти ќе има проблем со големото македонско население и по совет и подршка на големите сили Англија, Русија и Америка ги протераа македонците од своите огништа. Масовни убивања паленја на села и градови невиден геноцид врѕ Македонците а никој не се сетува зашто македонците ги раселија низ целиот свет кога Вардарска Македонија беше само преку една граница. Сите овие прашања треба да ги обработиме и на целиот свет треба да им кажиме оти знаеме оти тие уште се жедни за македонска крв но ние несме повеке спремни да ја дадеме како што досега ја дававме туку сме спремни да ја браниме.
aristotel is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2009, 05:59 AM   #4
Risto the Great
Senior Member
 
Risto the Great's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Colony of Australia
Posts: 14,743
Risto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Сите овие прашања треба да ги обработиме и на целиот свет треба да им кажиме оти знаеме оти тие уште се жедни за македонска крв но ние несме повеке спремни да ја дадеме како што досега ја дававме туку сме спремни да ја браниме.
Absolutely agree Aristotel.
Welcome!
__________________
Risto the Great
MACEDONIA:ANHEDONIA

"Holding my breath for the revolution."
Risto the Great is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2009, 12:31 AM   #5
Soldier of Macedon
Administrator
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 13,006
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

Quote:
Originally Posted by Indigen
Veruvam da e vistina za toa vreme (1997-98) i izovrite poteknuvaat od vmrovski izvori (porazenoto makedonsko krilo!!!). Nema vrska deka "taka 'tvrdat' gjubrinata na b.c" zatoa shto togash Antonio beshe malo i neznachajno politichko ripche (politically insignificant) za B.C. i kompanija da se bavat so nego.
Zosto vervas deka e vistina, ima dokazi ili ti rekov mi rece rabota? Nema vrska ako bil mala ili golema riba, ako rekol takvo nesto treba da se dokazi.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a full blooded Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2009, 05:07 AM   #6
Bratot
Senior Member
 
Bratot's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,855
Bratot is on a distinguished road
Default

А нема потсетување на анационалните творови или српските слуги?

Зошто нема потсетување дека Глигоров бил деклариран Бугар за време на Бугарската окупација, само за да може да се приграби до функција како адвокат?

Зошто нема потсетување за Српската лична карта на Глигоров до 1990?

Селективно гледање и поделба на фактите нема да ни биде од полза.
__________________
The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot
Bratot is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2010, 02:28 AM   #7
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

It's always good to read a piece from Mirka Velinovska, she is very good and she is a very smart journalist.
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 11:30 PM   #8
Prolet
Senior Member
 
Prolet's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,241
Prolet is on a distinguished road
Default

Indigen, Blagodaram za informaciite

Eve nesto interesno sto se desi srede Skopje

http://sitel.com.mk/video/makedonija...zrenskata-liga
Prolet is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 07:17 PM   #9
Risto the Great
Senior Member
 
Risto the Great's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Colony of Australia
Posts: 14,743
Risto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond reputeRisto the Great has a reputation beyond repute
Default

The rest of the article.

Quote:
3. Пред околу 18 години Атина ни воведе целосна економска блокада, со затворање на јужната граница. Северната веќе не функционираше поради санкциите врз СР Југославија. Бевме оставени без железнички врски со светот. Никој не реагираше иако тоа беше спротивно на регулативите на ГАТТ (членот 5) со кои меѓународно се гарантираше слободен транзит на (наши) стоки (преку Грција). Тоа траеше речиси две години, што е доволно да се уништи и многу посилна држава од нашата. Зошто се толерираше тоа?

4. СБ на ООН, игнорирајќи го сопствениот Устав (Повелба), не го призна постоењето на македонска држава, и го оспори нејзиното име. Ветувањето дека проблемот ќе се реши за неколку месеци беше чиста измама за да ја проголтаме неправдата. На сите мора да им било јасно дека нашето откажување од сопствената држава не се постигнува брзо.

Најавеното користење на референцата само во системот на ООН е друга лага, бидејќи тоа не беше можно.
Кој стоеше зад сето ова и зошто?

5. Привремената спогодба, потпишана во 1995 година и депонирана во ООН, беше 75 проценти во корист на Грција, ама ни гарантираше дека нема да се блокираат нашите евроатлантски интеграции. Оваа клаузула, меѓутоа, се покажа како пречка за реализација на плановите. Влегувањето во НАТО и ЕУ, со референцата, значително би ги намалило шансите да се одземе македонскиот карактер на државата. Уште пред некоја година, кога се сфатило дека таа обврска ќе ја искомплицира ситуацијата, Нимиц јавно изјави дека спогодбата повеќе не важи! Зошто го стори тоа, ако не поради оваа клаузула, која не дозволува блокада на нашите интеграции во НАТО и ЕУ, а таа им е сега главен адут против нашата земја? Кога решивме да се обратиме до судот во Хаг, за непочитувањето на спогодбата, меѓународниот фактор отворено се спротивстави и остро го осуди тоа. Зошто? За наше добро?

6. Картите полека се отвораат и меѓународниот фактор сега е веќе без ракавици: настапува со отворени закани и уцени. Уплашен е, веројатно, дека итно мора да ја постигне целта. Ставот е прецизен: или државата нема да биде македонска, или нема членство во НАТО и во ЕУ.

Овие закани и уцени доаѓаат главно од Вашингтон и од Брисел. Добро е што ние ги сметаме нив за пријатели, ама тоа треба да се прави со многу повеќе дикат.

7....
Овие политики и политички процеси недоволно се детектираат кај нас. Настаните ние ги следиме издвоено, според дневните политички потреби, не во континуитет. Сепак, нешто не е спорно: (речиси) сите основни документи, со кои се реализира оваа стратегија ги подготвил главно Вашингтон (некои во координација со Брисел или членки на ЕУ). Тоа се: резолуциите на СБ за нашиот прием во ООН, Привремената спогодба, предлозите на Нимиц, Охридскиот договор... Дали е тогаш случајно што и најжестокиот притисок врз нашата земја, да се откажеме од сопствената држава, цело време доаѓа од овие центри?

А некои, не кои било, упорно нé уверуваат дека треба да си ја смениме само референцата!?!
Nikovski recently advocated Republic of Macedonia (Vardar). How can someone jump around on such issues.
__________________
Risto the Great
MACEDONIA:ANHEDONIA

"Holding my breath for the revolution."
Risto the Great is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 08:38 PM   #10
Rogi
Senior Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,296
Rogi is on a distinguished road
Default

Things will change immensely if the WAZ media group is kicked out of Macedonia, or their monopoly taken down by regulation and competition.
Rogi is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump