Popisna vojna vo albanija

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Јован Кукузел
    Member
    • Nov 2010
    • 103

    Popisna vojna vo albanija

    1 000 долари казна ако се попишеш како Македонец во Албанија

    1 000 долари казна ако се попишеш како Македонец во Албанија - YouTube



    Канал 5 телевизија како една од водечките телевизиски куќи во Македонија, од 1998 година на малите екрани до гледање онлајн денес, известува за најновите вести од Македонија, регионот и светот.
  • Јован Кукузел
    Member
    • Nov 2010
    • 103

    #2
    Мали за малцинствата

    Успешна држава е таа која ќе успее да стекне доверба кај своите граѓани, а ова особено се однесува за мултиетничките држави на трусниот Балкан, каде што дури сега државите ги зацврстуваат своите коски. Република Албанија подолго време се соочува со овој акутен проблем на недоверба, но никако не може да најде лек за детските болести, а наместо тоа, повеќе сака опасно да си игра и поигрува со припадниците на малцинските заедници. Повеќе би сакала да ги премине жедни преку вода, отколку нив да ги смета за лојални граѓани и да ги вклучи во сите политички процеси.

    Последен пример за ваквите тврдења е пак - пописот. И покрај тоа што веќе повеќе од десет години не може да организира релевантен попис на населението, Тирана повторно реши да игра валкано. Иако го усвои Законот за пописот, за волја на вистината без опозициските социјалисти, што секако е уште една мана и слабост на албанското општество, и со него се овозможи малцинствата да ја искажат и својата етничка и религиозна припадност, сепак не успеа до крај да ги скрие своите рефлекси. На припадниците на сите малцинства, значи и на Македонците, им се закани со глоба од 1.000 долари доколку изнесат лажни податоци. Јасно е дека ако некој Македонец сака во Албанија да докажува дека е тоа по потекло, ќе се најде пред непремостлива пречка оти албанската држава такви документи им има издадено веројатно на не повеќе од 4.000-5.000 лица. А сите знаат дека тоа не е така. И по старите топоними, кои Црвено-црната коалиција сака да ги менува (им пречел Поградец!?) може да се види каде има Македонци.

    Со закана со глоби, да не зборуваме за притисоците кои доаѓаат од некои политичари, припадниците на малцинствата не ќе можат слободно да ја искажат својата волја за време на пописот. Затоа Тирана мора да отвори искрен дијалог со Македонците, Грците, Ромите, Власите...за да се донесе нов закон и сите нив да ги вклучи во сите фази во таа статистичка (со многу политика) операција.

    Патот што сега го одбра официјалната албанска политика води во ќор-сокак и сигурно ќе предизвика етнички тензии во повеќе региони. Веќе се слуша од сите страни дека Македонците биле купени, дека Грците се продале за 400 евра пензија итн. А тоа не води кон надградба на демократијата во Албанија, туку напротив е враќање во друг век. Албанија е, сепак, членка на НАТО и тропа на вратите на ЕУ, и од неа се очекува да се однесува европски, а тоа значи по демократски стандарди.

    Христо Ивановски

    Comment

    • Јован Кукузел
      Member
      • Nov 2010
      • 103

      #3
      МНР демантира дека ќе има казни за Македонците во Албанија, а тие најавуваат бојкот на пописот

      МН* демантира дека ќе има казни за Македонците во Албанија, а тие најавуваат бојкот на пописот - YouTube

      Comment

      • Јован Кукузел
        Member
        • Nov 2010
        • 103

        #4
        Скокнаа и Грците, се вклучи и ОБСЕ, само МНР смирува за пописот во Албанија

        Законот за попис во Албанија станува топ тема поради која Тирана ќе мора да дава објаснување во Брисел. По реакцијата на македонските претставници за Канал 5 вчера во Пустец на итна средба пристигнал амбасадорот на ОБСЕ во оваа земја, а со барање за смена на фамозниот Член 20 од Законот се јави и партијата на грчкото малцинство која најави бојкот на пописот.

        [Скокнаа и Грците, се вклучи и ОБСЕ, само МНР смирува за пописот во Албанија]

        Амбасадорот на ОБСЕ, Еуген Волфарт на средбата со Македонците во Пустец изјавил дека со Законот се прекршуваат човековите права а организацијата за безбедност и соработка ќе ја следи ситуацијата.

        За разлика од грчкото министерство за надворешен работи коe веќе испрати сигнал до Тирана дека Законот за попис ќе ги наруши односите меѓу двете земји македонското МНР се надева дека проблемот со графата националност ќе се реши само од себе.

        Наместо да го повика на разговор албанскиот амбасадор во Скопје и да му предаде остар демарш во кој ќе се реагира за непочитување на правата на малцинствата и меѓународните конвенции, македонското министерство за надворешни работи вчера избра индиректно да ги нападне нашинците во Албанија.

        Тоа што како и во Албанија не функционира владеење на правото па со политички договор и притисок од ОБСЕ можеби ќе се анулира Членот 20 кој носи отворената закана за Македонците во оваа земја не треба да биде алиби за македонската дипломатија. Како што секогаш кога се работело за правата на Албанците во Македонија официјална Тирана вршела директен и посреден притисок така и македонската влада мора да застане не само во одбрана на правата на Македонците во Албанија туку и на меѓународното право кое вели дека не може да има забрана за декларирање на национална припадност. Македонија и Албанија веќе десетина години тврдат дека имаат пријателски односи со што непотребен е стравот дека официјална Тирана ќе се налути за мешање во внатрешните работи.

        Македонците на запад од Дебар и Охрид се граѓани на Албанија и мораат да ги почитуваат албанските закони, но затоа Македонија има право. но и обврска секогаш кога законите се дискриминаторски и насочени против своите сонародници да побара истите да се променат во рамки на европските правила.


        Скокнаа и Грците, се вклучи и ОБСЕ, само МН* смирува за пописот во Албанија - YouTube

        Comment

        • Јован Кукузел
          Member
          • Nov 2010
          • 103

          #5
          Малцинствата се обединија против пописот во Албанија

          Малцинствата се обединија против пописот во Албанија - YouTube

          Comment

          • Јован Кукузел
            Member
            • Nov 2010
            • 103

            #6
            “Makedonija, smetame deka podobro e da ne se mesha vo celata ova rabota. Ako veke se mesha, neka mu kazhe na Albanija kako se pravi fer i demokratski popis, neka Makedonija go kazhi svoeto iskustvo okolu organiziranjeto na popisot, kako malcinstavata vo Makedonija se vkluceni vo popisot kade imaat svoi popishuvaci i clenovi vo site komisii od regionalno do centralno nivo” – izjavi Vasil Sterjovski za MTV



            Македонците во Албанија Во вакви услови неможи да има слободен попис
            Македонците во Албанија Во вакви услови неможи да има слободен попис - YouTube

            Comment

            • Јован Кукузел
              Member
              • Nov 2010
              • 103

              #7
              Partijata Pravda i edinstvo poznata kako partijata na Camite bara od Drzhavnata Popisna Komisija da nema prashanje za etnickata pripadnosta vo formularot za popis, zatoa sto bi se narushilo nacionalnoto edinstvo vo Albanija. No dokolku ova prashanje stoi vo popisniot formular od partijata tvrdat deka so nivniot amandman vo Zakonot za Popis, koj predviduva kazna od 1000 dolari za lazno davanje podatoci i koj shto parlamentot na Albanija go prifati, se ostranila moznosta za zloupotreba na popisot. Sekoj onoj koj sto ke se izjasni za nealbanec i ako vo maticna sluzba nema dokaz za toa od partijata na Camite preporacuvaat ovie lica da se kaznat po 1000 dolari spored Zakonot za Popis.

              So ova pagjaat vo voda tvrdenjata deka nema da se kaznuvaat tie sto ke se dekariraat za Makedonci vo Albanija ili druga etnicka pripadnost.

              Spored postoeckiot Zakon za Popis edinstveno Makedoncite vo Mala Prespa i Vrbnik koj se priznati od albanskata drzava ke mozi slobodno da se deklariraat na popisot, dodeka tie Makedoncite koj sto ne se priznati od Albanija i koj ziveat vo oblastite Gora i Golo Brdo kako i vo gradovite na Albanija ke bidat pod pritisok da bidat kazneti po 1000 dolari ako se deklariraat za Makedonci.


              Comment

              • Јован Кукузел
                Member
                • Nov 2010
                • 103

                #8
                Македонците и Грците во Албанија здружени против законот за попис

                Македонците и Грците во Албанија се здружија против, како што велат, дискриминаторскиот Закон за попис, кој сака да го спроведе тамошната влада. Ним им се придружија и претставниците од другите малцинства кои живеат во оваа земја.

                Денеска во Тирана преставници од малцинствата потпишаа декларација, со која бараат слободно изјаснување на пописот на населението во земјата.

                Затвор за непопишаните

                За нив е спорен членот 20 од законот за попис, со кој се предвидува казна од 1.000 долари за секој граѓанин што на пописот ќе декларира национална припадност различна од впишаната во матичната евиденција. Спорен е следниот член, со кој се предвидува и затвроска казна за секој граѓани кој ќе одбие да биде попишан.

                - Познато е нашето барање како Македонци. Сакаме фер и слободен попис за да се каже реалната бројка на Македонците, бидејќи не е вистина дека има Македонци само во Мала Преспа, каде се признати од државата Албанија, туку има и во Гора, Голо Брдо и во другите градови како Корча, Елбасан, Тирана, Драч, Билишта и други места - вели Едмонд Темелко претседател на Македонската партија.

                Малцинствата тврдат дека се една третина во Албанија

                Од грчкото малцинство велата дека со Законот се кршат човековите права.

                - Законот е дискриминаторски и против човековите права. Инфрмираме дека законската платформа содржана во законот за попис, поточно во член 20 и 21 за сите нас малцинствата е неприфатлива. Не може да се казнува тоа што ќе се изјасниме она што сме или пак ако одбиеме да се попишуваме - изјави Танас Кочи од грчкото здружение „Омонија“.

                Во декларацијата, исто така се бара и учество на преставници од малцинствата во пописните комисии, како и копија од формуларот за секое попишано лице.

                Заради целосно исполнување на овие барања, преставниците на малцинствата бараат одложување на пописот за шест месеци, кој е предвиден за во октомври. Според нив, малцинствата сочинуваат една третина од три и пол милионската Албанија, иако официјално се признава постоење само на околу 80 илјади. (В.Т.)
                #

                Comment

                • Јован Кукузел
                  Member
                  • Nov 2010
                  • 103

                  #9
                  Малцинствата се закануваат со бојкот на пописот во Албанија

                  Малцинствата се закануваат со бојкот на пописот во Албанија - YouTube

                  Comment

                  • Јован Кукузел
                    Member
                    • Nov 2010
                    • 103

                    #10
                    Македонското и другите малцинства во Албанија се обединија против пописот

                    Македонското и другите малцинства во Албанија се обединија против пописот - YouTube

                    Comment

                    • Јован Кукузел
                      Member
                      • Nov 2010
                      • 103

                      #11
                      Потпишана заедничка декларација на малцинствата против пописот во Албанија

                      Потпишана заедничка декларација на малцинствата против пописот во Албанија - YouTube

                      Comment

                      • Јован Кукузел
                        Member
                        • Nov 2010
                        • 103

                        #12
                        Албанскиот весник Шќип пренесува - "Преставниците на македонското, грчкото, српско-црногорското идр малцинтва во Албанија побараа одложување на пописот и да не се казнува етничкото изјаснување".

                        Comment

                        • Јован Кукузел
                          Member
                          • Nov 2010
                          • 103

                          #13
                          Albanskiot vesnik Panorama prenesuva "Malcinstvata baraat od megjunarodniot faktor vo Tirana da se zamesha vo procesot za popisot, smetajki go kako nezakonski Zakonot za Popis. Isto taka malcinstvata baraat odlozuvanje na 6 meseci na popisot i donesuvanje na nov Zakon za Popis zatoa sto nekoi clenovi od ovoj zakon se nezakonski, kako i vklucuvanje na malcinstvat vo celiot proces od popisot"

                          Comment

                          • Јован Кукузел
                            Member
                            • Nov 2010
                            • 103

                            #14
                            Pandeli Majko za radio Kosovo - "Vo Makedonija Ramkovniot dogovor ne bil sproveden vo celost. Albancite vo Makedonija bile lojalni no makedonskata politika go smetala albanskiot fakor za provinciski faktor, itn. Koga go prashuvaat okolu popisot vo Albanija, veli cudno mu bilo kako ima dve tri drzavi barale malcinstva vo Albanija za da utre ovie malcinstvsa gi koristele za vnatresen pritisok vo Albanija".

                            Comment

                            • Јован Кукузел
                              Member
                              • Nov 2010
                              • 103

                              #15
                              Macedonians and Greeks Join Forces against Albanian Census

                              Ethnic Macedonians and Greeks in Albania have joined forces against official Tirana which has undertaken steps of intimidation against the minorities living there.



                              According to article 20 of the Census law, there is a $1,000 fine for each citizen who at the census will declare themselves anything other than what was written down on their birth certificate. If this is not intimidating, Albania has said it would jail citizens that would refuse to declare or be counted in the census.

                              In other words you can say you are Albanian, or the other option is $1,000 fine or jail?



                              "Official Tirana attempts to hide the true number of Macedonians. They recognize Macedonians in Mala Pespa, but there are plenty of Macedonians in Gora, Golo Brdo, Korcha, Elbasan, Tirana, Drach, Bilista etc" says Edmond Temelko, president of the Macedonian political party.

                              The Greek minority in Albania agrees with the Macedonian party.



                              "Albania's census law is discriminatory and inhumane. We have already said that articles 20 and 21 of the Census laws are unacceptable for us. How do you punish and fine someone for declaring their own nationality or if we refuse to sign the census forms", says Tanas Kochi from Greek organization "Omonia".



                              Both the Macedonian and Greek organization have requested to have their own representatives in the census organization to make sure census numbers are not abused. At the very least the minorities have requested the census be delayed by six months until their demands are met.

                              Numerous minority groups in Albania claim their numbers are at least 30% of the population, or around 1 million.

                              Official Tirana puts its number of minorities at 80,000.

                              Comment

                              Working...
                              X