Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > General Discussions

Reply
 
Thread Tools
Old 02-19-2016, 04:37 AM   #1
DraganOfStip
Senior Member
 
DraganOfStip's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Malta
Posts: 1,253
DraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud of
Default Media freedom/control

This is what I've been talking about when it comes to media reporting in Macedonia.
Here's the latest report from the Institute for Communication Studies that follows media reporting in the period from 19.12.2015 to 29.01.2016.
It supports the fact that the public service (MRTV) along with the 3 biggest national TV stations (Sitel,Kanal 5 and Alfa TV) are just government propaganda tools.

Here are a couple of things I'd like to stress out:
Quote:
Трендот на пропагандистичко известување на МТВ 1, МТВ 2, Сител, Алфа и Канал 5 во полза на власта, а особено во полза на партијата ВМРО-ДПМНЕ, продолжува. Јасно се видливи изборот на исти теми, исти цитирани извори и ист агол на обработка, така што прилозите на различни телевизии изгледаат како да се уредувани од ист центар на моќ. Продолжуваат и истите матрици на стратегиско демонизирање на СДСМ односно фаворизирање на ВМРО-ДПМНЕ, како и постојано користење на извори кои застапуваат исто гледиште.
Quote:
...кај телевизиите Телма, 24 Вести и Алсат М (македонски и албански) набљудувачите констатирале аргументирана критика кон политичките актери и кон актуелните настани. Сепак, како што стои во извештајот, нивното известување, иако пружа отпор кон дискурсот на владеачката ВМРО – ДПМНЕ што циркулира низ провладините медиуми, сепак нема моќ да создадат контра – тежа од спротивставени информации што на гледачот би му помогнале самиот да ја оформи сликата за релните настани.
Quote:
Сите четири про-владини телевизии (МТВ 1, Сител, Канал 5 и Алфа) со силен интензитет,
секојдневно, преку промовирањето на владините проекти и остварувања, на граѓаните им
претставуваа „максимално позитивна“ слика за работењето на власта, трансформирајќи ја
функцијата на новинарството од критичко информирање во гола политичка пропаганда.
Quote:
...во анализираниот период (19 декември 2015 – 29 јануари 2016 година) во вестите на МТВ1 биле објавени дури 28 обраќања на претседателот на владејачката ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, а наспроти тоа само 6 јавни обраќања на лидерот на опозициската СДСМ, Зоран Заев. Исто така, констатирана е и пропагандистичка поддршка на сите проекти кои ги објавува ВМРО ДПМНЕ во име на Владата. Еден од насловите односно најавите, кои најмногу привлекуваат внимание, во овој контекст е „Дејан Момировски најсреќен за Водици, доби лаптоп од ВМРО-ДПМНЕ“.
Quote:
Во овој случај, кај сите три медиуми (Сител, Канал 5 и Алфа) дури беше јасно видливо насоченото и синхронизирано „конструирање на приказна“ која не кореспондира со реалните случувања, со цел кај гледачите да се поттикнат негативни перцепции за работата на Специјалното обвинителство „кое работи во поврзаност со опозицијата“
Quote:
Откако Никола Груевски поднесе оставка од
премиерската функција, про-владините медиуми целосно го свртеа своето внимание кон него,
сега ословувајќи го како лидер или претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Се следеше неговото
присуство на јавни настани, како прославата на празникот Водици, на псевдо-настани
организирани од државни институции каде што тој беше гостин, или на партиски трибини.
Силниот фаворизирачки тон продолжи со несмален интензитет, дури и откако тој отстапи од
премиерската позиција. Дури се емитуваа и прилози во кои граѓани изразуваат поддршка
директно на Никола Груевски, а не на Владата. Четирите телевизии воопшто не го поставуваа
прашањето зошто поранешниот премиер учествува на настаните, и во кое својство, како што
тоа го правеа неутрално-критичките медиуми.
Quote:
Во неделата од 7 до 15 јануари беа објавени дури 135 прилози за владините проекти и
инвестиции, при што најголем број на комерцијалните телевизии кои се блиски до власта.
Ваквите пропагандни прилози кај телевизиите Сител, Канал 5, Алфа и МТВ1 беа проследени
со силен коментаторски тон и во најавите и во известувањето, како „Историски ден за Велес“
(Сител и Канал 5, 12 јануари) или „ветено-сторено“ со стари изјави од партиски митинзи на
Груевски
Quote:
Директни обраќања: Во анализираниот период емитувани се 15 директни обраќања на политичките
лидери. МТВ 1 продолжува и натаму најголем простор од вестите за тоа да дава на премиерот и
лидер на ВМРО - ДПМНЕ Груевски (11), додека лидерот на ДУИ Ахмети има две, и лидерот на
СДСМ Заев и на ДПА Тачи по едно.
And here's a part that DedoAleko won't like,it's the role of the so-called "show hosts" in the spreading of government propaganda through their shows, featuring the one and only Milenko Nedelkovski:
Quote:
Во целина, телевизиите во Македонија овозможуваат простор за јавна дебата за најактуелните
политички прашања во земјава. Но, генерална оценка е дека петте провладино-ориентирани
телевизиски канали (МТВ1, МТВ2, Сител, Канал 5 и Алфа) и во актуелно-информативните
емисии настојуваат да ги пропагираат првенствено гледиштата на владејачките политички
структури, а на опозициските ставови и мислења или воопшто не им даваат простор или
крајно ги напаѓаат и демонизираат. Најизразени примери во овој поглед се повторно емисиите
„Јади бурек“ на Сител и „Миленко Лејт најт шоу“ на Канал 5.
Она што најмногу загрижува е позицијата на јавниот сервис, т.е. двата телевизиски сервиси
МТВ1 и МТВ2. По дефиниција и според законските обврски, токму јавниот сервис треба да
обезбеди најмногу простор за политички плурализам односно да биде форум за јавна дебата
за сите најактуелни прашања, бидејќи се финансира и им служи на сите граѓани. Во
Македонија, јавниот сервис, не само што одамна ја изгуби водечката улога во овој поглед,
туку исто како и дел од комерцијалните телевизии, во континуитет им служи на владејачките
структури.
(f) Водителите на емисиите „Јади бурек“ и „Миленко Лејт најт шоу“ во континуитет го
прекршуваат членот 14 од Кодексот на новинарите, во кој се бара професионална дистанца од
политичките субјекти. Тие речиси во секоја своја емисија јасно ги пропагираат и
фаворизираат ставовите на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, во исто време отворено и
грубо демонизирајќи ја опозиционата СДСМ и нејзини претставници. Во дел од овие емисии
се прави дискриминација врз основа на политичко односно друго уверување на сите кои ја
критикуваат власта и на критичките медиуми, со нивното дисквалификување и навредување
(„соросоиди“, „сороспии“, „предавници“ и сл.), што е спротивно на членот 3 од Законот за
спречување и заштита од дискриминација.
(g) Водителот на емисијата „Миленко Лејт најт шоу“, во изданието од 15 јануари, користи
екстремен говор со отворени лични навреди и вулгарности како и негативни квалификации
кои претставуваат имплицитен говор на омраза. Преку нападот врз еден поединец,
Неделковски врши дискриминација и на цела една група: „Хомосексуалците се болни луѓе и
сметам дека треба да имаат медицинска нега“. Со ова, тој врши груба повреда на членот 3
од Законот за спречување и заштита од дискриминација.
(h) И двајцата водители во континуитет ги прекршуваат основните принципи утврдени во
Кодексот на новинарите на Македонија, а посебно членот 10 во кој се вели дека новинарот
нема „... да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и
дискриминација по која било основа (национална, верска, расна, полова, социјална, јазична,
сексуална ориентација, политичка...).“
Read the full report in pdf here:
http://respublica.edu.mk/modem/19-29...DEM_mk_opt.pdf
__________________
”A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”
― George Orwell

Last edited by DraganOfStip; 02-19-2016 at 06:03 AM.
DraganOfStip is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2016, 08:43 AM   #2
DraganOfStip
Senior Member
 
DraganOfStip's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Malta
Posts: 1,253
DraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud of
Default

A journalist from the pro-government TV Sitel was fired on the 8th of March (!) because of a column she wrote (for another portal) that was critical towards the former minister of interior and election fraud suspect Gordana Jankulovska,published 2 days earlier.
The Union of Journalists and Media Workers stated that all relevant European journalist organizations will be informed of this and demand responsibility from Sitel's executives:

http://brif.mk/?p=199787
__________________
”A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”
― George Orwell

Last edited by DraganOfStip; 03-11-2016 at 08:45 AM.
DraganOfStip is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 04:10 PM   #3
DraganOfStip
Senior Member
 
DraganOfStip's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Malta
Posts: 1,253
DraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud of
Default

Here's a snapshot that perfectly illustrates the government propaganda spreading through media:same news is presented with exactly the same words by different media.
The party propaganda officials prepare the article that is forwarded to every media under government control.It is a basic copy-paste process that gets prompted as a headline or "breaking news" in the media in question.
In this case we have all government-controlled media: Sitel,Kurir,Netpres,Puls24,Vecer,Press24 and several others that couldn't fit the snapshot:
__________________
”A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”
― George Orwell
DraganOfStip is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2016, 03:42 PM   #4
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,306
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

You either have SDSM media or DPMNE media, there are no independent and unbiased outlets.

Why doesn't this forum open up a news portal on a Macedonian domain and we can all write articles that criticize both sides?
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2016, 12:42 AM   #5
Redsun
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Australia
Posts: 409
Redsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud ofRedsun has much to be proud of
Default

The Macedonian.
Redsun is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2016, 10:53 PM   #6
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,306
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

I don't know how many Macedonians even read those portals to be honest.
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2016, 02:08 AM   #7
DraganOfStip
Senior Member
 
DraganOfStip's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Malta
Posts: 1,253
DraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by Gocka View Post
I don't know how many Macedonians even read those portals to be honest.
More and more actually.Internet in MK has evolved substantially since 10 years ago and now almost every other household has some kind of internet connection (wi-fi,cable etc), or at least in my hometown of Stip.
Even if people don't have any kind of internet or cable TV,they have 5 national televisions (besides MTV of course) as source of info and news,3 out of which are pro-government.
One of remaining 2,the newest,is a joint Macedonian-Albanian station which isn't highly viewed by Macedonians in general and it has weakest signal,therefore least territory coverage.
The other,Telma TV,doesn't have a good program (movies,entertainment,music,series etc) and has the lowest budget so is the least viewed of them.
So that leaves you Sitel,Kanal 5 and Alfa (you can also include the national broadcaster MTV),all of them government sponsored stations.
And so,when the average Macedonian switches on his TV,he's fully exposed to government propaganda on every major Macedonian channel.
__________________
”A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”
― George Orwell
DraganOfStip is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2016, 06:33 AM   #8
Gocka
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Ohrid
Posts: 2,306
Gocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud ofGocka has much to be proud of
Default

I was specifically talking about those online portals that regurgitate news from other larger sites, I don't think many people get their news from those. Someone like me in the diaspora is more likely to read those than someone in ROM. Most people in ROM I think get their news from TV. The news is usually right before the most popular Turkish soap operas, those sons of bitches are clever.

Quote:
Originally Posted by DraganOfStip View Post
More and more actually.Internet in MK has evolved substantially since 10 years ago and now almost every other household has some kind of internet connection (wi-fi,cable etc), or at least in my hometown of Stip.
Even if people don't have any kind of internet or cable TV,they have 5 national televisions (besides MTV of course) as source of info and news,3 out of which are pro-government.
One of remaining 2,the newest,is a joint Macedonian-Albanian station which isn't highly viewed by Macedonians in general and it has weakest signal,therefore least territory coverage.
The other,Telma TV,doesn't have a good program (movies,entertainment,music,series etc) and has the lowest budget so is the least viewed of them.
So that leaves you Sitel,Kanal 5 and Alfa (you can also include the national broadcaster MTV),all of them government sponsored stations.
And so,when the average Macedonian switches on his TV,he's fully exposed to government propaganda on every major Macedonian channel.
Gocka is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2016, 02:06 PM   #9
DraganOfStip
Senior Member
 
DraganOfStip's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Malta
Posts: 1,253
DraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud ofDraganOfStip has much to be proud of
Default

Speaking of "free and independent" media...
__________________
”A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”
― George Orwell
DraganOfStip is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump