Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Serdarot 02-18-2011 09:36 AM

[QUOTE=Vangelovski;89862]

За привремениот договор? Не може да е почисто или појасно. [/quote]


ne za privremeniot nitu za ramkovniot, tamu nema mnogu mistika i sloboda na tolkuvanje, dvete se akt na predavstvo.

Dali si se prasal za tvojot nacin, deka mozis gresis vo nacinot...

Kako dojde na to deka pram muabet za privremeniot dogovor?

Pak impliciranje?

[quote] Џабе ти беа - не ни примејчам навреди. Јас ја читам суштината на пораката.[/quote]

Ocigledno ne ja razbirash sushtinata na porakata.

[quote] Не може да има позитивна енергија меѓу два спротивставни мисли. [/quote]

jas so moeto preku 20 godishno iskustvo kaj eddie i drugi mladi Makedonci, primetvam Makedonska Misla.

Ti se deklarirash/cuvstvuvash kako sprotistavenost na toa?[quote]Ова слика ништо не покажува. Не се знае од каде или од кога е тој камен. Besides, this is just a computer image imposed on a photo. Anyone can do that. This image has done the rounds and has been frankly debunked on this forum a number of times.[/QUOTE]

Tvoeto neznaenje e fascinantno. 8 krako sonce ili 8 kraka rozeta e poprisutna od 16 krako sonce i 16 kraka rozeta vo Makedonskata Istorija / Kultura.

Ako ne znajs - prasaj, najverojatno i pokraj site nebulozi i opstrukcii koi si gi napishal i napravil, pak ke se najdi nekoj Makedonec sho ke te poduchi.

makedonin 02-18-2011 10:43 AM

[quote=vangelovski;89836]мораше да се зачува знамето што беше одбрано слободно,[/quote]
Кој го одбра старото знаме слободно за државно знаме? Имаше ли референдум? Јас беше там, и ако ме питаш искрено, ја се чудеше од кај го извадија. Нити е имало референдум, нити некој од народо е бирал. Од едншка беше знамето там и готово. Голема слобода или избор да сам осетил при тај акт на бирање на старото знаме не сам имал.
[quote=vangelovski;89836]
Вие немате разбрано ништо од тоа што го пишам.
[/quote]
Тоа само ти мислеш дека е така. Ја те разбирам убаво, али не ти давам право оти е еднострано и не практично.

Посебно немаш разработено како да ги уклучеш сите македонци у процесо. Кај тебе е се или црно или бело. Затоа си исто цело време на вреѓање и ѓи гонеш луѓето како чума, за да ги наводно советуваш, шо почесто заврше у оргија на агресивност. Ама црно бело не е у реалноста, и затоа не е важно колку сето тоа шо го кажуваш е точно или не, ако немаш стратегија и пристап како на луѓето да и го пристапно напраеш, се до тогајка се шо ќе речеш е гола вода за мене.

[quote=vangelovski;89836]
Но, за да Ви одговорам на прашањето, во тоа време јас имав 16 години и законски не би можел да гласам. Да можев, и да беше потставено прашењето на референдум, ќе гласав против менување на знамето заради што ќе ни беше наметнато од туѓа држава.
[/quote]
А ќе имаше ли право да гласаш? За тоа ти треба државјанство, свесно ти е тоа?
[quote=vangelovski;89836]
Крај на краишта, мене лично не ми е битно што има на знамето, или сонцето или пиперка или па нешто другок. Тоа што е нај битно е Македонскиот народ сам да се одлучи дека има потреба за промена и сам да си одбери нов симбол БЕЗ ВООПШТО НИКАКОВ надворешен притисок или мешање.[/quote]

Тоа е убаво, и би било пожелно, али не сам сигурен колку е изводливо, посебно не ко само ги викаме кловнови или некој други работи. А притисок секогаш има. Кај шо има интереси има притисок, а кај шо има притисок има конфликт. Ние можеме да си замислуваме дека нема притисок, ама секоја акција шо ја направе некој има реакција. Питањето е дали некој е доволно моќен да го издрже притисоко шо ќе резултира од некоја акција? Ти шо мислеш, Македонците и Македонија доволно се јаќи за да го издржат тој притисок?

Оше една мала илустрација. Сега ете решеме и ќе одеме кај Груевски да му кажеме дека треба да преќине преговори и да врне старото знаме.

Како ќе му пристапеш? Ќе му кажеш колку е никаков и предавник? Ако тоа го направеш, не знам како он ќе реагира, ама сигурно нема да те ислуша, а малте не да прифане шо имаш да кажеш, без ралика коку право имаш или не.

[quote=vangelovski;89835]Македонин,

Кажи ни на сите каде Ве имам навредено - цитирај ги. Но, цитирај ги Вашите навреди спрема мене.
[/quote]
Мене никогаш не ми е било проблем мене ко ме викаш кловн, предавник, вазал или не знам оше шо не, а тоа го имаш правено, и сега да се замарам и за тебе да правам колекција од цитати е само една детска акција шо нема нишо да придонесе у целата работа.
Исто ја сам доволно голем и се знам самио себе, така да немам потреба да се мерам со некој тинејџерски замерки.

Повеќе ми е било проблем шо само ѓи вреѓаш луѓето и там кај шо треба и там кај шо не треба, и тоа е контра продуктивно.

Точно е дека те и ја имам вреѓано, и тоа еднш мислам дека ти дури и спомна зашо е така. Ама ако не ти е јасно, питај па ќе ти го објаснам.
[quote=vangelovski;89835]
Јас никогаш не сум ни замислил дека сум бил некоја мера на Македонштината, но Вие ако ме имате замислено така, тоа е Ваш избор.
[/quote]
Целото твоје понесување е така. Ако тоа шо го викаш тука е точно, тогајка ти си несвесен за твојо настап во јавноста.

Самио факт дека си дозволуваш на секого да му солеш памет, и твојто очекување дека секој треба да рипне на твојте предлози или увиди, и ако тоа не се случе па заради тоа ги вреѓаш и ѓи нарекуваш со имиња како кловнови, вазали, робови и оше шо не, самио твој истап е тоа шо јас го викам мера на македонштината.

Исто самото питање шо си го дозволуваш да ми го поставеш на мене или некој други учесници во форумо, т.е. питањето, "[u]зашо уопште постуваш на овај форум[/u]", и чист пример дека според тебе имат право само оние који се со тебе слагат да постуват.

Со други зборови со тоа питање ти поставуваш мерка кој смее може или треба да постува а кој не, а чим се работе за македонските работи, тогајка и се ставаш како мерка за тоа кој е добар македонец или не.

Истото е и со твојо пријател индиген.

И покрај сето тоа шо до сега се случи, ја се надевам дека ќе си ги увидеш некој недостатоци и ќе направеш нешо против тоа.

Можеш у некој работи да донесеш промени, ќе биде штета ако го тоа упропастеш заради лошо понашање.

makedonin 02-18-2011 10:55 AM

[quote=vangelovski;89855]Ти и Македонин барем можете да сфатите дека промената на знамето е великопредавсто, иако имате нелогична тенденција да го браните. [/quote]

Тоа не можеш да го разбереш оти не си живејал у Македонија у тоа време и не си поврзал некој настани и конфликти со тоа знаме. Не може човек и да ти го земе за лошо, од твоја перспектива за некого шо нема такви ситуации доживејано е нелогично, шо и е мош по реално. Ти ама реагираш емотивно од други причини, имаш други емоции поврзано со истото знаме и затоа па ти реагираш остро и одбивно. Емоциите никогаш не са биле логични. На пример за мене , ко го вреѓаш тоа знаме вреѓаш сеќавања на луѓе шо страдале или умреле под тоа знаме, и тоа е едноставно емотивна работа, со која ти немаш никаков допир и не можеш да разбереш. Ако немаш респект према тие сеќавања и осеќаи, тогајка немаш почит пред личноста шо ги има тие сеќавања и емоции. Со тоа едноставно се ствара конфликт, и готова работа. Тоа никогаш нема да се смене.

Да пробам да ти го доловам тоа шо јас мислам дека Јанковска пробува да ти го каже: Не мора да го прифанеш новото знаме шо е велепредавство. Не мора да прифанеш велепредавство, не верувам дека некој тука го прифаќа. Тоа шо треба да се прифане е факто дека има луѓе, Македонци, кои имат траѓични работи поврзано со тоа знаме. Тоа е едноставно така. Така да треба да има човек барем респект према тие луѓе и нивното сеќавање и емоции у врска со сето тоа, болни емоции који секогаш биват отповикани ко се спомне симболо под кој тоа се случи, шо тогајка ја представуваше Македонија, сакале ние или не. Мож и јас не сум ја разбрал Јанковска, па се извинувам ако е тоа така.

julie 02-18-2011 12:04 PM

ALEXANDER THE GREAT

Imam prajshajne da mi kazhi nekoj
Koj sonce zname imashe Alexander Makedonski, dali mozhi nekoj da mi objasni sonceto shto go vodeshe nashiot naj golem tsar?

fyrOM 02-18-2011 12:38 PM

[I]Oti se fakjas inaetchiski na tolkuvanjeto koe go ima eddie za znameto i za negovite graficki resenia, namesto da ja sogledash vazhnosta na faktot sho mladi Makedonci namesto da kukaat deka sme "Narod bez nadezh", se BORAT?

Нема врска кај се бори, но има голема врска за што се бори. Ти и Македонин барем можете да сфатите дека промената на знамето е великопредавсто, иако имате нелогична тенденција да го браните.

мене ме опоменва, а во вашето незнаење и неразбирање на некои работи, и покрај бројни апели за „смирвање на топката“, наместо да престаните да бидите деструктивни, упорно прајте опструкција, и се шири дефетизам наместо позитивна енергија и мисла.

Јас лично ќе подржам иницијатива да се врати 16 кракото сонце од Кутлеш како наше Државно Знаме.

Меѓутоа, симболот кој сега ни е знаме, е де факто постар од Сонцето од Кутлеш

Tvoeto neznaenje e fascinantno. 8 krako sonce ili 8 kraka rozeta e poprisutna od 16 krako sonce i 16 kraka rozeta vo Makedonskata Istorija / Kultura.

Со други зборови со тоа питање ти поставуваш мерка кој смее може или треба да постува а кој не, а чим се работе за македонските работи, тогајка и се ставаш како мерка за тоа кој е добар македонец или не.[/I]

This is basically what I have been trying to say all along…stop and think…your not seeing the forest for the trees…the IA the ventilator boo hoo.

What is the single most important thing for Macedonia and Macedonians wherever they may be…the Macedonian identity to be recognized. Everything else you could possibly talk about stems from this first point…without the identity being recognized everything else means nothing.

I’m not saying you don’t want everything to be right…I’m not questioning your patriotism…I’m not questioning your determination and desire…your method is in doubt.

If in pushing countries to recognise the Macedonian identity who really cares if the ventilator is in the picture…you’re consumed by the perceived slight in having to use the ventilator rather than realizing even if you are right and the ventilator absolutely has no significance for Macedonians constantly bashing everyone and everything to do with it and creating an air of negativity and labeling anyone who does not absolutely agrees with you as somehow less of a Macedonian or worse a traitor is not helping and promoting a sense of disunity and hence defeatism. Macedonians need a sense of unity behind a common goal…our identity…and anything which promotes this is good including the ventilator.

Just look around the world at recent events of mass protest for change. I feel absolutely certain regardless of which country we look at one thing that unified them was what they wanted most…freedom from oppression by overthrowing the government. I feel equally certain that there are a host of other issues which different groups in the crowed do not see eye to eye on but if they tried to sort those issues out first they would never achieve their most important goal. Cant everything else be sorted out later. If Macedonia achieves full recognition doesn’t it mean human rights issues in the occupied parts gain prominence and will force action to happen…wont it mean the pressures of if Macedonia can enter the eu and nato are off …cant the 16 pointed flag be called Macedonian again and more importantly cant a process be put in motion for it to be returned as the state flag happen.

I want Australia to become a republic but I do not think the flag should change but by no means am I going let my feelings about the flag create animosity and push away anybody for a republic but against the flag.

julie 02-18-2011 01:03 PM

Ozimak, have you understood the framework agreement, and the articles posted there?
The current flag was imposed upon the Macedonian people, it is simply one part of an end product, our demise.
The acceptance of the imposed flag is the argument here, and if one is protesting for sovereignty, then why carry the imposed flag.

Australia was never partitioned, and your example is not a good one
You are using a sovereign country as an example, however if Australia attempts to become a republic, and you want the existing flag to remain, ,
The US imposes a set of rules for the end product to be achieved because England does not want Australia to become a separate nation.
One of those rules is a new flag is endorsed (not by the Australian people, but the US)
As part of a point by point plan, Australia needs to change its name and becomes known as ASStralia, and shortened to ASS
We allow ourselves to be called ASSes and are denied entry into ANYWHERE unless we agree to ASS
In protest we carry the ASS US imposed flag
This is the flag of capitulation

Do you get my point? It is a poor example because Australia has the union jack in its flag anyway, so lets get rid of the union jack if you want sovereignty in Australia,

We should be always carry the Kutlesh Sonce, I understand peoples objections in saying our soldiers died under the flag of capitulation, but they were not fighting for the flag, but for our sovereignty as a nation
When we war, the flag denotes our ethnicity, not our soil as a Macedonian nation

Eddie_rebel 02-18-2011 01:14 PM

[quote=vangelovski;89862]Ова слика ништо не покажува. [b][u]Не се знае од каде или од кога е тој камен.[/u][/b] besides, this is just a computer image imposed on a photo. Anyone can do that. This image has done the rounds and has been frankly debunked on this forum a number of times.[/quote]

Напротив, се знае и од каде и од кога е - село Трновец, Орлов Камен, општина Кратово, Република Македонија, континент Европа, планета земја, сончев систем. Се проценува дека е старо 5000 години или 3 милениуми пред раѓањето на Исус.

fyrOM 02-18-2011 01:23 PM

In short get the identity the rest of everything automatically follows. Get bogged down in trying to change everything at once and you might not get anything.

Imagine putting forward a proposal Macedonia should be recognized today and since Aegean Macedonia is Macedonian all Greeks should vacate the territory by the end of the year. Even if other countries wanted to recognise Macedonia do you think they will with this proposal…isn’t it a wrong Greece is occupying the territory. Yet if Macedonia is recognized like it or not other issues will follow. From the now position of the identity recognized a grater chance of success is possible on all other issues.

Serdarot 02-18-2011 01:26 PM

[QUOTE=julie;89871]ALEXANDER THE GREAT

Imam prajshajne da mi kazhi nekoj
Koj sonce zname imashe Alexander Makedonski, dali mozhi nekoj da mi objasni sonceto shto go vodeshe nashiot naj golem tsar?[/QUOTE]


Na shtitovite najdeni od toa vreme, ima 8 krako sonce.

On the shields found from the Filip/Aleksandar´s era, there is 8 ray sunburst.

Na povekjeto drugi pronajdeni raboti, e 8 krata rozeta.

On most of the other founds, there is 8 ray "rozzete" (the "flower of life")

I sega?

Namesto da se izvinis kaj mene, zato sho pisis emotivno, a bez znaenje, pak ke mi recis deka imam "filthy mouth"?

Brojkite 8, 16, 32 i 64 se numericka sekvenca prisutna vo nasata kultura / folklor od sekogas.

Ako ne znajte deka ne e samo "Sonceto od Kutlesh" nas simbol, ne plukajte!

fyrOM 02-18-2011 01:40 PM

You took the words out of my mouth…I forgot to say it before…I have come across pictures where some shields had 8 points while others had 16. It might have began from a position of imposition…and I think this is what works up some people…but I think the designers took into account the historic 8 pointed symbols even though they deny it.

nekogas e povazno da se provi rabotata odosto kako oti mozda od drugata strana polesno se dorabotuva rabotata.


All times are GMT -5. The time now is 08:52 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation