Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Rogi 07-04-2018 10:43 PM

Elections get over 1M votes, the last elections saw around 1.1M.

Phoenix 07-05-2018 03:12 AM

[QUOTE=Rogi;174952]Elections get over 1M votes, the last elections saw around 1.1M.[/QUOTE]

...apparently the dead vote as well, often a few times over.

Solun 07-05-2018 05:37 AM

[QUOTE=Phoenix;174955]...apparently the dead vote as well, often a few times over.[/QUOTE]

Though that tends to only occur in the North and the West of the country....I'm not sure why

Pelagonija 07-05-2018 06:36 AM

It’s great to see such key decisions such as elections and referendums are made in a country that hasn’t had a census in 16 years.

I would put NMKs population at no more than 1.6 to 1.8 million 1/4 Northern Faggot Macedonians, 1/3 Macedonians/Serbs/Vlach, 1/4 Albanians/Turks/Torbesh and the rest Gypsies.

TrueMacedonian 07-05-2018 08:38 AM

[QUOTE=Pelagonija;174962]Itís great to see such key decisions such as elections and referendums are made in a country that hasnít had a census in 16 years.

I would put NMKs population at no more than 1.6 to 1.8 million 1/4 Northern Faggot Macedonians, 1/3 Macedonians/Serbs/Vlach, 1/4 Albanians/Turks/Torbesh and the rest Gypsies.[/QUOTE]

:rolleyes1: I understand the anger but calling our own people names I just donít get it.

Niko777 07-05-2018 04:58 PM

[SIZE="5"][B][COLOR="Red"]Zoran Zaev on Greek National Television:
"We accept and recognize the Greek-Macedonian identity"
"We are not a part of the History of Greek Macedonia"[/COLOR][/B][/SIZE]
[B]
FULL INTERVIEW[/B]: [url]https://www.youtube.com/watch?v=3pEuRSWFEQA[/url]

Pelagonija 07-05-2018 05:18 PM

[QUOTE=TrueMacedonian;174964]:rolleyes1: I understand the anger but calling our own people names I just donít get it.[/QUOTE]

Sorry bud but I didnít refer to our people, I was referring to the ones that would sell their own mothers and who lack morals, principles and self respect. Bez obrazni..

Carlin 07-05-2018 06:20 PM

1) [B]ND slams gov't 'propaganda' after Zaev comments on army[/B]

URL:
[url]http://www.ekathimerini.com/230368/article/ekathimerini/news/nd-slams-govt-propaganda-after-zaev-comments-on-army[/url]

New Democracy said on Thursday that the government’s “propaganda” about the name deal has been 'demolished' after the Balkan nation’s Prime Minister [B]Zoran Zaev referred on Wednesday to a “Macedonian army” that will join NATO[/B].

“With just one statement, Zaev has provoked Greece and demolished the arguments and propaganda of Tsipras-Kotzias and humiliates Panos Kammenos,” said ND spokesperson Giorgos Koumoutsakos, adding that ND is right to oppose the name deal.

The Greek foreign ministry had earlier dismissed Zaev’s comments saying the agreement explicitly states that the new name of the country under the deal will be also be used for official bodies and other public entities.

“In this case the ‘army of North Macedonia,’” the foreign ministry said in a statement.

Zaev made his remarks during a swearing in ceremony of troops.2)
[img]https://i.imgur.com/Z16XYZy.jpg[/img]

URL - Prof. Toni Deskoski - Ancient Macedonians Were Greek
[url]https://www.youtube.com/watch?v=E07HS9Al3fc[/url]

3) [B]Анулиран грчкиот геноцид врз Македонците[/B]

Од Ристо Никовски - 12:20 04.07.2018

URL:
[url]https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4-%D0%B2%D1%80%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD/[/url]

Овие договори не ги затвораа проблемите туку беа/се само почеток на нови барања на соседите, сѐ додека македонскиот народ не биде целосно сотрен. Тоа се прави на суптилен начин преку бришење на националниот карактер на македонската држава, промена на нејзиното име, Устав… Новата етапа на Албанците се вика „тиранска платформа“ и закон за албанскиот јазик, кои директно водат во федерализација. Нашиот идентитет и јазик станаа технички прашања…
Заради интересите на САД, големоалбанскиот проект доживува ренесанса. Со независноста на Косово, реализиран е со над 70 проценти и сега е на ред Македонија. Третата албанска држава е во брза процедура. Законот за албанскиот јазик, иако не е финализиран, практично се спроведува. Во име на Владата и државата министрите Албанци зборуваат на албански јазик. Тоа е отворено и јавно рушење на уставниот поредок, на што никој не реагира. Во име на државата и нејзините институции може да се зборува само на македонски, кој е службен јазик на целата територија. Наскоро, Албанците ќе ги реактивираат барањата за промена на химната, грбот и знамето… Можеби ќе бараат и ново, федерално име на државата иако новото ќе биде и на албански.

Ова се етапите низ кои врвиме последниве триесетина години. Процесот на бришење на Македонците како народ е одлично планиран и се спроведува филигрански прецизно. Одлучните чекори беа во Букурешт, во 1913 и во 2008 година. Тоа што нашите политичари цицаат весла, е наш проблем.
Жалосно е кога капитулација се претставува како историски успех. Мизерно е да дадеш сѐ што ултимативно ти бараат и апсолутно ништо да не добиеш, и тоа да го фалиш. Што можевме друго да ѝ жртвуваме на Грција? Што бараше таа, а ние не ѝ дадовме? Нашата капитулација е во секој случај целосна. Македонија секако треба да настојува да влезе во ЕУ и да ги исполнува критериумите за членство. Реформите се интерес на граѓаните. Зачленувањето, меѓутоа, не може и не смее да биде по секоја цена. Македонија може уште 100 години нормално да се развива без ЕУ и без НАТО, а тешко е да се замисли дека тие ќе издржат толку време.

Во договорот има уште голем број неприфатливи и навредливи делови за нашата држава и народ, кои не ги спомнавме. Уште на самиот почеток се констатира дека е тој склучен од „првата страна, хеленската република“ и „втората страна“, која е безимена. Тоа е понижувачки однос каков што никој не смее да прифати. Нѐ ставиле во подредена позиција и така нѐ третираат. Во преамбулата на договорот се споменуваат разни меѓународни документи и универзални принципи, што е редовна практика, ама кои Грција и нејзините партнери, сите овие години, воопшто не ги есапеа во однос на Македонија. Трипати се повикува на Повелбата на ООН, која беше флагрантно игнорирана при приемот на Македонија во светската организација. Се цитира Повелбата со повикување на двете земји – „да не се мешаат со каков било изговор или во каква било форма во внатрешните работи и јурисдикцијата на другиот“! А целиот договор е еклатантно, непристојно и бесрамно мешање на Грција во суштинските работи на Македонија!

Дали некој изигрува тотална недоветност или сите треба да сме такви? Договорот е грчки диктат и ултиматум за сѐ што Македонија мора да стори за да ги одоброволи нив и нивните сојузници. Вакво понижување досега не потпишал ниту еден поразен агресор во светската историја. Жалосно е повикувањето и на „вредностите и принципите на Советот на Европа“. Тоа е организација што се грижи за правата на секој поединец, а сите овие години го игнорираше исконското право на самоидентификација на македонскиот народ. Ги прифаќаме грчките топоними од прекрстените македонски градови, Солун, Кукуш, Драма, Кавала… Се откажуваме од историјата со политички став и без научна основа. Александар Македонски не бил Грк. За Хелените, тој бил варварин. Прифаќаме промена на регистарските таблички на возилата. Се сложуваме дека егејскиот дел од Македонија е – „дел од хеленската цивилизација, историја, култура и наследство на тој регион од антиката до денешен ден“! Историски факт е дека Грција стапнала на тој простор по Букурешт во 1913 година. Никогаш порано. На почетокот на минатиот век таму имаше многубројно ако не и мнозинско македонско население, изложено на геноцид… А ние се сложивме дека сега таму живеат грчки „Македонци“! Каков апсурд.

Овој договор е капитулантски и предавнички и само поради фактот што со него се игнорираат нашите Македонци во Грција, геноцидот што со децении е вршен врз нив, децата бегалци и нивните имоти и права… Наместо тоа, преземена е обврска за ревидирањето на членот 49 од Уставот! Со тоа, и формално, се откажуваме од сите нив. Како да не постојат. По овој договор, македонско малцинство во Грција – нема, децата бегалци и нивните имоти и права некој ги измислил… А Македонците од егејскиот дел не се подготвени да потпишат дека се Грци по род за да си ги вратат своите имоти во Грција, гробиштата… За разлика од нас, тие имаат достоинство.
Политичките манипулации дека нашиот противник бил многу силен и сме морале да капитулираме се мизерни. Такви апологети, петтоколонаши, квислинзи и предавници и пред Втората светска војна заговарале соработка со фашистите, а не отпор, со исто објаснување. Ако фашизмот победеше, којзнае каков ќе ѝ беше алот на Европа.
Правдата можеби доцни ама секогаш победува. Услов е да се бориш за неа. Со капитулација и со предавство се стигнува само на ѓубриштето на историјата. Сепак, мораме да бидеме објективни. Наш голем успех е што Грција повторно се обврзува дека нема да нѐ попречува при приемот во меѓународни организации. Одлична потврда дека Атина не се шегува е хашката пресуда.

(Крај)

Tomche Makedonche 07-05-2018 08:16 PM

And so the official push to divide begins

Niko777 07-05-2018 08:19 PM

[QUOTE=Carlin15;174973]
2)
[img]https://i.imgur.com/Z16XYZy.jpg[/img]

URL - Prof. Toni Deskoski - Ancient Macedonians Were Greek
[url]https://www.youtube.com/watch?v=E07HS9Al3fc[/url]

[/QUOTE]

[B]He's accusing the Macedonian government of making Macedonians into a "Greek nation"???????

Hmm I wasn't aware that Macedonians in the Republic of Macedonia were forced to adopt Greek names, had the names of their villages changed to Greek names, and had to change their language to Greek. Perhaps Toni should pack up his belongings and move to Greece where he won't have to live in such oppressive conditions lol[/B]


All times are GMT -5. The time now is 12:38 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation