Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Rogi 08-26-2009 08:48 AM

Did Google Solve the Name Dispute?
 
Google has found the solution to the name dispute. According to Google, the solution should be based on the Double-Name Formula.
Here's what I mean...


As all of you are by now aware, Google has offered Macedonian as part of its Google Translate service.

In every single country, Google refers to the Macedonian language, as Macedonian, whilst Google-Greece refers to the language as "Slavomacedonian".


Have a look at Google Translate in USA [u]and every other English-speaking country[/u]:
[url=http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_en_big.gif][img]http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_en.gif[/img][/url]
USA: [url=http://translate.google.com/translate_t?prev=hp&hl=en&js=y&text=I+speak+English&file=&sl=en&tl=mk&history_state0=#]Link to Google USA Translation[/url]
UK: [url=http://translate.google.co.uk/translate_t?prev=hp&hl=en&js=y&text=I+speak+English&file=&sl=en&tl=mk&history_state0=#]Link to Google UK Translation[/url]
Australia: [url=http://translate.google.com.au/translate_t?prev=hp&hl=en&js=y&text=I+speak+English&file=&sl=en&tl=mk&history_state0=#]Link to Google Australia Translation[/url]Have a look at Google Translate in Germany:
[url=http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_de_big.gif][img]http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_de.gif[/img][/url]
[url=http://translate.google.de/translate_t?prev=hp&hl=de&js=y&text=I+speak+German&file=&sl=en&tl=de&history_state0=#de|mk|Ich%20spreche%20Deutsch]Link to Google Germany Translation[/url]Have a look at Google Translate in France:
[url=http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_fr_big.gif][img]http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_fr.gif[/img][/url]
[url=http://translate.google.fr/translate_t?prev=hp&hl=fr&js=y&text=parles+vous+francois&file=&sl=fr&tl=mk&history_state0=#fr|mk|parles%20vous%20francais]Link to Google France Translation[/url][b]Everywhere around the world, it is Macedonian...Now, have a look at Google Translate in Greece:[/b]
[url=http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_gr_big.gif][img]http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_gr.gif[/img][/url]
Google Greece: [url=http://translate.google.gr/translate_t?prev=hp&hl=el&js=y&text=test&file=&sl=auto&tl=mk&history_state0=#el|mk|%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CE%BF%CF%85%2C%20%CF%84%CE%B9%20%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82]Link to Google Greece Translation[/url]
[size=6]So, according to Google, the whole world can call us Macedonians, while Greece calls us something else...
The Double-Name formula in action and guess what, it's causing no problems, in fact it looks like it works.[/size]
[b]Just for added effect, here's Google Translate in Bulgaria, recognising the separate Macedonian language:[/b]
[url=http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_bg_big.gif][img]http://www.macedoniancommunity.com/repository/googletranslate_bg.gif[/img][/url]
[url=http://translate.google.bg/translate_t?prev=hp&hl=bg&js=y&text=I+speak+Macedonian&file=&sl=en&tl=mk&history_state0=#bg|mk|%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5]Link to Google Bulgaria Translation[/url]

Bratot 08-26-2009 09:02 AM

Google announced that Macedonian language is spoken by less than 3 million ppl, but has many many enemies...

...wonder who that might be?

[url]http://googlesystem.blogspot.com/2009/08/new-languages-in-google-translate.html[/url]

Dimko-piperkata 08-26-2009 02:31 PM

GOOGLE rocks !!!

Daskalot 08-26-2009 03:29 PM

Nice, the Greeks get what they like, they cannot face the Truth thus they have to live with a LIE.

Greece the land of MYTHS!

Risto the Great 08-26-2009 11:39 PM

Google has almost got it right.
Now Greece has to realise that it is buried in myths and must give up on its attempts to create historical revisionism.

DedoAleko 09-10-2009 06:21 PM

Преговори без датум
 
Преговори без датумЕвропската комисија (ЕК) се подготвува на 14 октомври годинава на Македонија да и' испорача преговори за членство, но нема да соопшти датум. Исто така, ќе биде споменато и големото значење на добрососедските односи, а во меѓувреме е можно да биде дефиниран поимот добрососедски односи, дознава Дневник.

[B]Според се' уште неофицијалните информации во Брисел и со оглед на четирите закони усвоени последниве седмици, екипата на комесарот за проширување Оли Рен на 14 октомври најверојатно ќе може да заклучи дека Македонија е на добар пат да се оспособи за членство во ЕУ. Но во оваа препорака нема да фигурира датум на кој преговорите би требало да стартуваат. Определувањето датум останува надлежност на земјите-членки и не постои правило што определува кога тоа треба да се случи. Оваа процедура, како и досега усвоените документи, во кои Македонија се условува со добрососедски односи и решение на спорот со името, и' овозможува на Грција да избегне да става вето. [/B]

Во мислењето што ЕК го изработи за Хрватска во април 2004 година, за нејзината кандидатура за членство стои дека земјата е функционална демократија и функционална пазарна економија, како и тоа дека на среден рок ќе биде способна да се справи со обврските што ги носи членството. Покрај овие три Копенхагенски критериуми неопходни за почеток на преговори, ЕК во заклучокот додава и редица задачи што се' уште стојат пред Хрватска. Сепак, со оглед на исполнетите критериуми од Копенхаген, Комисијата препорачува дека преговорите за членство со Хрватска би требало да почнат. Во понатамошната хрватска приказна е запишан јуни 2004 кога на земјата и' е доделен кандидатски статус. Но, земјите-членки прв пат за датум за старт на преговори се произнесоа дури во март 2005 година, кога датумот го условија со барањето Хрватска на Хашкиот суд да му го предаде генералот Анте Готовина. На ваквата препорака Загреб одговори со акциски план за фаќање на генералот, усогласен со Хаг и со Брисел, кој даде резултат во октомври 2005 година, кога Готовина беше уапсен. Дури откако тогашната хашка обвинителка Карла дел Понте даде зелено светло за Загреб, преговорите стартуваа.

- Хрватска никој не ја блокираше. Едноставно, немаше консензус за почеток на преговорите. Тоа е сценариото што најверојатно ја чека Македонија оваа есен - раскажува дипломат во Брисел.

Брисел во октомври најверојатно ќе констатира дека Македонија ги исполнува трите Копенхагенски критериуми и врз основа на тоа ќе му препорача на Советот на ЕУ да почне преговори. Но, со оглед на тоа што датумот е во надлежност на земјите-членки, тие неговото определување може да го одлагаат и условуваат се' додека не констатираат дека сите услови се исполнети, а формално тоа нема да значи дека Грција ставила вето. Така треба да се толкуваат и изјавите на Оли Рен или на Ерван Фуере, кои редовно потсетуваат дека решавање на спорот со Грција не е услов за позитивен извештај на ЕУ, но може да го олесни и забрза стартот на преговорите.

Според соговорникот на Дневник, постојат две работи што може долго да го одлагаат вистинскиот старт на преговори, а тоа се добрососедските односи и спроведувањето на усвоените закони.

- Познато е дека Македонија има лоша репутација во спроведувањето на законите. Владата и Собранието ги донесуваат законите, но потоа нивното спроведување често е проблематично и не ги дава саканите резултати - вели познавачот на македонската политичка сцена.

Добрососедските односи се уште еден елемент кој веќе долго се провлекува низ европските документи за Македонија. Тој прв пат беше институционализиран на самитот во јуни 2008 година, со кој се затвори словенечкото претседателство со ЕУ. Тогаш лидерите на ЕУ во однос на Македонија заклучија дека одржувањето на добрососедските односи, вклучително и преговарано и заеднички прифатливо решение за спорот со името остануваат есенцијални.

[B]- Со оваа формулација на највисокото европско одлучувачко тело македонската судбина е запечатена уште пред повеќе од една година. Без решение за спорот никаде не може да се оди и никој нема да може да каже дека Грција ставила вето - објаснуваат во Брисел. [/B]
Надежта на многумина во Брисел е дека шведското претседателство со ЕУ ќе успее до крајот на годината да издејствува дефинирање на поимот добрососедски односи.

Во критериумите од Копенхаген не е експлицитно споменато дека добрососедството е услов. Овој пат би се одело на нивно прецизирање со кое би се избегнале интерпретации, вели еден дипломат. Според него, ваквото дефинирање не мора да биде лош сигнал за Македонија.

- Дали, на пример, преименување на аеродром или автопат е доказ за нарушување на добрососедски односи? На ова прашање засега само Грција дава потврден одговор, а ЕУ ги следи желбите на својот партнер - велат во Брисел, каде што веруваат дека дефинирање на поимот би можело да биде позитивен чекор.

Наша дописничка од Брисел
Светлана Јовановска

izvor: [url]http://dnevnik.com.mk/?itemID=FDE797D8178010428CF46E35490F9DC4&arc=1[/url]

What else is "new"! KURVOOO Vavilonska!!
eu = :shit:

Risto the Great 09-10-2009 07:03 PM

[QUOTE]Добрососедските односи се уште еден елемент кој веќе долго се провлекува низ европските документи за Македонија. Тој прв пат беше институционализиран на самитот во јуни 2008 година, со кој се затвори словенечкото претседателство со ЕУ. Тогаш лидерите на ЕУ во однос на Македонија заклучија дека одржувањето на добрососедските односи, вклучително и преговарано и заеднички прифатливо решение за спорот со името остануваат есенцијални.[/QUOTE]
Same rubbish ... I can't think of anything more to add.
When will Macedonia take the offensive in relation to this matter!

DedoAleko 09-10-2009 07:33 PM

[QUOTE=Risto the Great;22551]Same rubbish ... I can't think of anything more to add.
When will Macedonia take the offensive in relation to this matter![/QUOTE]

What do you mean by offensive? I personaly think we move veeeery slowly towards the goal-regarding the name issue,BUT we move!
I doubt there is such thing as an "instant solution"!
We're well aware who created greekestain!

Risto the Great 09-10-2009 11:15 PM

I mean it is time for Macedonia to "attack" by saying "offensive".
You might have taken the other meaning for the word Dedo.

Macedonia should explain to the EU that it stands for freedom, self-identification and sovereignty. That it cannot help Greece with its unhealthy fixation on names. That it is time for the EU to once and for all tell Greece to stop sulking and move forward.

What do you mean by moving slowly towards a goal in relation to the name issue Dedo? The goal for me is to avoid useless dialogue which proposes to erase my identity.

King Makedon 09-10-2009 11:31 PM

Macedonia should still play this game for at least one or two years, to show our good will towards integration. If there will be no solution we should stop negotiating.
I am even for now, but reminding my self of the situation west and northwest of our border it would be better to wait one or two years so those countries can stabilize them selves a bit.

We should defend our priceless freedom in any case. Even if we have to wait another two years. we have waited now 18 years so it won't kill us it'll make us even more stronger and more united.
the time is running on our side.


All times are GMT -5. The time now is 12:10 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation