Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Pelister 04-04-2011 09:13 PM

What has surprised me is that no politician has as yet used the ticket 'end the negotiations' as a campaign slogan. The politician who can do this, is likely to win the support of the people, and the people will slowly begin to realise that Gruevski has been deceiving them about the nature of the 'talks'. But politicians need to be clear about it, and clearly they are not. Your right Indigen, there has been so much tinkering, so many proposed 'deals' with qualifications and limitations on the use of the name 'Macedonia' and even what it means, that everyone is in the dark about what these politicians mean when they say it. I think that there is alot of treachery in all of this. I don't like any of it. The use of the terms 'constitutional name' is deeply problematic.

Soldier of Macedon 04-04-2011 10:00 PM

[QUOTE=Serdarot;94988]na prashanje da se odgovori so prashanje e hm...[/QUOTE]
Tvoeto prashanje nema vrednost. Ne mi e gajle ako go prakjat samo tekstot, novoto zname ich ne trebashe da se koristi, i tochka.
[QUOTE]no za srekja, vasheto vlijanie e tolku malo, da ne recham nikakvo, taka da shtetata ne e golema[/QUOTE]
Haha, koi te smeta tebe bre, ne da daish nekoja vredna kritika, tuka ke mi brborish so ovie detski muabeti. Chuvai si go novoto zname, go ostavame za Makedonci kako tebe.
[QUOTE="Lugendetektor"]As i said in a quote above, u have no fuckin idea, so ask, and u might be smarter[/QUOTE]
When somebody writes something like this:
[QUOTE]Who asked me, by the etsablishing of an symbol which represents in todays meaning, an era - which today is (falsified) coined "hellenism", as the national flag od independent Macedonia?

No one, but i accepted it, as i accept that the temporary known national flag of Macedonia is the "ventilator".[/QUOTE]
It is clear who has no idea. By your own fickle reasoning you would have accepted any flag.

Soldier of Macedon 04-04-2011 10:08 PM

The Macedonian people may be interpreting 'constitutional' in one way, but the government is almost certainly intending it in another.

Belomorec 04-05-2011 12:58 AM

How long? How long must we keep playing these stupid games? Honestly?

NO name change, no matter the cost. Simple.

[B]Freedom or Death[/B]. Remember, Macedonians?

Volk 04-05-2011 01:15 AM

[QUOTE=Belomorec;95069]
[B]Freedom or Death[/B]. Remember, Macedonians?[/QUOTE]

:2guns: :2guns:

Vangelovski 04-05-2011 01:21 AM

[quote=Belomorec;95069][B]Freedom or Death[/B]. Remember, Macedonians?[/quote]There are many Macedonians, including certain members on this forum, who are not interested in either, willing to sell one in a misguided attempt to avoid the other.

makedonche 04-05-2011 01:38 AM

[QUOTE=Belomorec;95069]How long? How long must we keep playing these stupid games? Honestly?

NO name change, no matter the cost. Simple.

[B]Freedom or Death[/B]. Remember, Macedonians?[/QUOTE]

Belomorec
How long indeed! :no:
No name change - full stop! :nono:
Freedom or death ....... seems like not too many remember - even though it wasn't that long ago! :001_huh:

Jankovska 04-05-2011 02:26 AM

It is good to hear that the people of Macedonia have no intention to change their name for the sake of entering NATO or EU or whatever bullshit org we are promised. Our name is one and only, changing it will be the end of everything we fought for, everything our vojvodi fought for. It will crash the only dream the Macedonians have had through the years. Free Macedonia.

DedoAleko 04-05-2011 03:34 AM

Eve i "Vecer" pisuva denes na ovaa tema:

ЗА ДА НЕ СЕ СООЧИ СО ПОРАЗ ВО ХАГ


Грција најавила повлекување од привремената спогодба?!


Како одговор на тужбата што ја покрена Македонија за кршење на Привремената спогодба со блокадата на интеграцијата во НАТО, во финалниот допис Грција јасно пишува: "Грција го задржува правото да ја суспендира или да и стави крај на важноста на Спогодбата во иднина"


Грција се наоѓа пред клучна дипломатска дилема и под силен внатрешен притисок. Да се повлече ли од Привремената спогодба и со тоа да ја анулира евентуалната негативна пресуда на Судот во ХАГ?

Можноста за повлекување е најавена уште во писмената документација доставена до Меѓународниот суд на правдата на 27 октомври минатата година. Како одговор на тужбата што ја покрена Македонија за кршење на Привремената спогодба со блокадата на интеграцијата во НАТО, во финалниот допис Грција јасно пишува: Грција го задржува правото да ја суспендира или да и стави крај на важноста на Спогодбата во иднина".

Дека е ова можност што грчката дипломатија сериозно ја разгледува, очигледно беше и во текот на усната расправа. Застапниците на грчката одбрана повеќепати потенцираа дека со Спогодбата Грција била изиграна и ставена во понеповолна положба поради забраната за блокада на интеграцијата на Македонија. Спогодбата беше опишувана како будалски договор што на Грција и ги врзува рацете и не овозможува баланс на силите на двете страни.

По завршувањето на усната расправа јавноста во Грција се погласно бара од Владата на Папандреу да ги разгледа дипломатските можности како одговор на евентуално загубениот спор. Познатиот аналитичар и колумнист Ставрос Лигерос за вчерашен Катимерини" пишува: Ако Грција се повлечеше од Привремената спогодба, Скопје немаше да има можност да тужи во Хаг. Зошто Грција ризикуваше политичкиот спор да се претвори во правна битка кога тоа можеше да го избегне? Со неповлекувањето од спогодбата Владата на Караманлис ја остави отворена споредната врата, а актуелната Влада на Папандреу не направи ништо за да ја затвори.". Лигерос вели дека двете влади направиле злосторство кон националните интереси со неизбегнувањето на правниот спор што може да има негативен исход за Грција.

Сега грчката дипломатија е пред сериозна одлука. Експерти за "Вечер" толкуваат дека повлекувањето на Грција од спогодбата ќе ја спаси земјата од соочување со пораз во Хаг, но ќе значи враќање на состојбите како пред 1995 година, радикализација на односите меѓу двете земји и внесување сериозна нестабилност на Балканот. Грција ќе го загуби добриот глас и углед во дипломатските кругови и ќе им зададе сериозна шлаканица на САД и на Европската унија кои стојат зад оваа спогодба. Овој потег ќе биде аргумент дека Грција не е конструктивната страна во процесот на преговори, туку иницијатор за отворање ново жариште.

Повлекувањето, велат експертите, за Македонија ќе значи и понатамошна блокада, но таквата состојба за земјава трае веќе три години. Со укинувањето на овој договор Грција повеќе нема да има право да бара од Македонија да се воздржи од користењето на имиња, факти и симболи како што е сонцето од Вергина.

Притисокот во грчката јавност за суспендирање на Привремената спогодба македонските аналитичари го толкуваат како сигнал дека Грција очекува негативен исход за нив пред Меѓународниот суд. Потврда за тоа, според експертите со кои што се советуваше Вечер", е и молкот на грчката одбрана откако биле соочени со ставовите на Евангелос Кофос и Кристос Розакис, кои во 2001 и 1996 година како да ја напишале македонската тужба во Хаг. Македонскиот тим пред Судот предочи дека двајцата во минатото потенцирале дека блокадата била моќно оружје во рацете на Грција од кое се откажала со потпишувањето на Привремената спогодба. (С.А.)


ОЦЕНКА НА ПОРАНЕШНИОТ ГРЧКИ АМБАСАДОР, АЛЕКСАНДРОС МАЉАС:
Грција се плаши од новата генерација Македонци
Грција има време и можности да покрене тужба против ФИРОМ за серија прекршувања на членови, што се основа на Привремената спогодба, смета поранешниот амбасадор на Грција во Скопје, а сега советник во Елиамеп, Александрос Маљас, во интервју за грчкиот весник Македонија". Тој ја обвинува македонската влада за иредентизам и дека не сака да има пријателски односи со соседната земја.
- Ме загрижува фактот што Грција ја претставуваат, во најдобар случај, како проблематичен и своеволен сосед, а во најлош случај, како непријател. Кога младите луѓе во ФИРОМ на училиште, во нивните студентски години, во воените академии учат дека Грција се однесува на непријателски начин, како сакате да ја променат перцепцијата и однесувањето кога тие ќе станат војници, дипломати, новинари или политичари? Нашите односи со новата генерација Славомакедонци е голем проблем. Имам храброст да кажам дека тоа е прашање и за националната безбедност на Грција, вели почесниот грчки амбасадор.
Маљас смета дека доколку пресудата од Хаг не е позитивна за грчката страна, тоа ќе влијае и во решавањето на грчко-турскте проблеми.


ВИЦЕПРЕМИЕРОТ НАУМОВСКИ
Бесмислени изјави за бесмислениот спор
Изјавите кои доаѓаат од актуелни или поранешни грчки официјални лица имаат цел некако да го одвлечат вниманието од бесмисленоста на целиот спор што го наметна Грција. Ова е оценката на вицепремиерот за евроинтеграции, Васко Наумовски, за изјавата на поранешениот грчки амабсадор Маљас.
- Бесмисленоста на овој спор наметнат од нивна страна произлегува од фактот дека нема друга држава во светот што се вика Македонија, ниту пак има некаква придавка македонска, македонски..., со којашто Република Македонија би можела да биде поистоветена. Ние како држава ниту имаме друго име, ниту пак како народ сме имале во минатото друг идентитет и едноставно бесмисленоста на спорот продолжува и понатаму со вакви и слични изјави, вели Наумовски. Тој изрази уверување дека и во Грција се поголем број политичари и граѓани ќе сфатат дека Република Македонија не е никаква опасност за Грција.

СМК
Повлекување на Атина нема важност за Хаг
Евентуалното повлекување на Грција од Привремената спогодба воопшто нема да влијае на пресудата на Меѓународниот суд во Хаг, велат од Светскиот македонски конгрес. Оттаму појаснуваат дека една од страните може да се повлече од Привремената спогодба со писмен допис, но тој би стапил во сила 12 месеци по неговото доставување до другата страна.
- Во тој случај Македонија веднаш со писмен допис ќе го извести генералниот секретар на Обединетите нации дека го продолжува членството во Обединетите нации и во сите меѓународни организации под нејзиното единствено државно име Македонија. И спорот на Атина со државното име Македонија трајно завршува, сметаат во СМК.
Дури и Меѓународниот суд во Хаг да решава во рок повеќе од 12 месеци од денот на грчкото известување до Македонија дека Атина се повлекува од Привремената спогодба, тој секако ќе пресуди дека Грција ја прекршила Привремената спогодба во времето на нејзината важност, во 2008 година на Самитот на НАТО.

[url]http://vecer.com.mk/?ItemID=5205C33C98BEF14B8BE9A1BADAACD90D[/url]

George S. 04-05-2011 04:08 AM

You're right Dedo aleko the greeks could pull out before they admit to anything.I think the outcome will certainly be a blockade & it's going to cost macedonia a lot.Last blockade back in the 1990's cost macedonia big money & crippled it's economy.Despite warnings by the eu to greece greece ignored them.The eu was mean't to take greece to the hague& sue for compensation for macedonia that never eventuated.


All times are GMT -5. The time now is 09:12 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation