Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Bratot 08-12-2010 04:50 PM

I met Ireneusz few months ago and he made very positive impression to me, unfortunatelly we have few people like him who preserved the clear reasoning and faith of Macedonian cause.

In another occassion I will introduce Ireneusz to this forum, I hope he will find the time to share his opinion and personally posts some of his articles, so far they were published in polish only, but I hope that will change.

Here is his blog:
[url]http://www.macedonia.salon24.pl/[/url]

Birowsky 08-15-2010 05:56 PM

Постојат правни лекови за нашата болест
 
[QUOTE]Моево правно средство, што детално го образложив е најсоодветно за оваа ситуација и во висок процент ја респектира реалноста. Тужбата за ништавност не е ни храбро, ни кукавичко дејствие. Тоа е средство со кое што се отстрануваат од правниот промет правни дела што не смеат да постојат, што значи дека ова дејствие е во интерес на НАТО и ЕУ. Ако е во интерес, тогаш не може да биде сфатен како непријателски акт. Грција, се разбира, ќе го доживее како непријателски акт, бидејќи со прогласување на Привремената спогодба за ништавна, Грција ги губи сите придобивки од неа. Македонија не мора да преговара за името. Македонија врз основа на поволна пресуда на Меѓународниот суд на правдата мора да биде примена под името Република Македонија. Македонија може да ги врати во Уставот нормите за грижа за своето малцинство надвор од Македонија. Македонија може да си го врати старото знаме.

Автор: Марјан Попески
[/QUOTE]

[CENTER][SIZE="5"][URL="http://marjan.mk/2010/dali-slucajot-pomegju-makedonija-i-grci%D1%98a-pravno-e-megjunaroden-spor/"]Дали случајот помеѓу Македонија и Грција правно е меѓународен спор?! | Марјан Попески
[/URL][/SIZE][/CENTER]

Bill77 08-15-2010 06:54 PM

Quote: "Macedonia on the basis of a favorable ruling by the International Court of Justice must be admitted under the name Republic of Macedonia".

A) it remains questionable what power this "International Court of Justice" has to implement their ruling.

B) This Interim Accord states that ROM shall enter institutions Under the name "fyrom".

This statement above, that "Macedonian must be admitted under the name Republic of Macedonia"
Is this a personal opinion, or is it something official or law.

Birowsky 08-16-2010 08:01 AM

А) Основно: Меѓународниот суд на правдата не ги извршува своите пресуди, Советот за безбедност го прави тоа. Користејќи и воена сила ако е потребно. Од тука, дали од околу 150те пресуди од Меѓународниот суд на правдата си чул за некоја која не е извршена.

B) Точно. Но Г-дин Попески во својот фељтон, користејќи правен силогизам докажува ништавност на Привремената спогодба, од што следи дека немаме никаква обврска према нашиот јужен сосед. Нити за да преговараме, а уште позанимливо, можеме и знамето да си го вратиме.

Еве ги линковите од неговиот фељтон за СТРАТЕГИЈА ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ИМЕТО, па ако стварно мислиш дека имаш аргументи, испробај се кај Марјан:
[URL="http://marjan.mk/2010/dali-slucajot-pomegju-makedonija-i-grcija-pravno-e-megjunaroden-spor/"]-Дали случајот помеѓу Македонија и Грција правно е меѓународен спор?![/URL]
[URL="http://marjan.mk/2010/zosto-evropa-ja-poddrzuva-grckata-nepravda-kon-makedonija/"]-Зошто Европа ја поддржува грчката неправда кон Македонија?[/URL]
[URL="http://marjan.mk/2010/ima-pravni-lekovi-za-nasata-bolest/"]-Има правни лекови за нашата болест[/URL]
[URL="http://marjan.mk/2010/privremenata-spogodba-e-nepravda-za-makedonija/"]-Привремената спогодба е неправда за Македонија[/URL]
[URL="http://marjan.mk/2010/sojuzot-so-sad-pricina-sto-grcija-ne-go-koristi-pravoto-na-vojna/"]-Сојузот со САД – причина што Грција не го користи правото на војна[/URL]
[URL="http://marjan.mk/2010/presudata-na-megjunarodniot-sud-na-pravda-ke-bide-kako-svetilnik/"]-Пресудата на Меѓународниот суд на правда ќе биде како светилник[/URL]

Bratot 08-17-2010 01:49 AM

[QUOTE=Birowsky;67280]А) Основно: Меѓународниот суд на правдата не ги извршува своите пресуди, Советот за безбедност го прави тоа. Користејќи и воена сила ако е потребно. Од тука, дали од околу 150те пресуди од Меѓународниот суд на правдата си чул за некоја која не е извршена.
[/QUOTE]

Јурисдикција на МСП:

[QUOTE]*
Jurisdiction

The International Court of Justice acts as a world court. The Court has [U]a dual jurisdiction[/U] :[B] it decides[/B], in accordance with international law, disputes of a legal nature that are submitted to it by States (jurisdiction in contentious cases); an[B]d it gives advisory opinions [/B]on legal questions at the request of the organs of the United Nations or specialized agencies authorized to make such a request (advisory jurisdiction)."

Contentious Jurisdiction

In the exercise of its jurisdiction in contentious cases, the International Court of Justice[B] has to decide,[/B] in accordance with international law, disputes of a legal nature that are submitted to it by States. An international legal dispute can be defined as a disagreement on a question of law or fact, a conflict, a clash of legal views or of interests.[/QUOTE]

Дали си чул друг пример апликацијата на една земја да биде своеволно деноминирана и условена со дополнителни критериуми за влез и дополнителни за исполнување откако ќе влезе како деноминирана страна, иако апликацијата била на име на Р. Македонија?

[QUOTE]B) Точно. Но Г-дин Попески во својот фељтон, користејќи правен силогизам докажува ништавност на Привремената спогодба, од што следи дека немаме никаква обврска према нашиот јужен сосед. Нити за да преговараме, а уште позанимливо, можеме и знамето да си го вратиме.[/QUOTE]

Тоа е убава работа, но има и многу повеќе аргументи за брзо затварање на ова апсурдно прашање и зачувување на името и суверенитетот.

На оваа тема(клик на истата):

[URL="http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=3974"]Macedonian Think tank! [/URL]


Па доколку Попески чувствува потреба да придонесе за развивање на една општа дискусија, го покануваме на овој форум, наместо да го да се обидуваме да водиме дискусија на две места.

Мислам дека Попески е човек кој има што да каже во однос на овие теми и би било многу корисно доколку покренеме заедничка иницијатива во однос на Стратегијата, откако првин ќе се усогласиме и синхронизираме сите заедно.

Многу повеќе можеме да постигнеме кога сме здружени отколку индивидуално, се надевам господинот Попески ќе ни ја даде таа чест.

Поздрав,
Михаил

Makedonska_Kafana 08-30-2010 04:55 PM

United Macedonians Call to End Name Negotiations
 
United Macedonians Organization of Canada Supports Call to End Name Negotiations.
[url]http://www.mhrmi.org/news/2010/august30_e.asp[/url]

Risto the Great 08-30-2010 05:36 PM

I was hoping the United Macedonians would have more input on this forum. They stopped by for a while and it was a refreshing but brief visit if I recall correctly. Naturally, we ask all Macedonian organisations to comment on the Macedonian Cause and to identify any issues they cannot accept. If they cannot accept any of the principles espoused in the Macedonian Cause, they are not worthy of collaborating with. And we like to help organisations who embrace the Macedonian Cause.

Makedonska_Kafana 08-30-2010 05:40 PM

RTG, the call to end name talks was a real wakeup call for all Macedonian organizations and to be on top of the things which matter the most to us in Diaspora countries.

Pelister 08-30-2010 07:47 PM

It was a wake up call Mak_kafana. I hope that it continues and more human resrouces and more money comes pouring in to sustain it.

Makedonska_Kafana 08-30-2010 08:50 PM

[QUOTE=Pelister;68772]It was a wake up call Mak_kafana. I hope that it continues and more human resrouces and more money comes pouring in to sustain it.[/QUOTE]
Hi P.

If MHRMI/AMHRC play their cards right they can really throw a monkey wrench into anything the UMD might try to repair the damages in diaspora. Sadly, they and their groupies think everything is just peachy and it's business as usual .. not.

I would hope to see another press conference soon with an update.


All times are GMT -5. The time now is 11:13 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation