Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Risto the Great 10-17-2018 07:32 AM

Is anyone else loving Minareport's reporting lately. It is right up my alley.

vicsinad 10-17-2018 07:39 AM

Just heard that Greece's FM resigned over this issue.

vicsinad 10-17-2018 07:40 AM

[URL="https://cyprus-mail.com/2018/10/17/greek-foreign-minister-kotzias-submits-resignation/"]https://cyprus-mail.com/2018/10/17/greek-foreign-minister-kotzias-submits-resignation/[/URL]

[QUOTE]Greek Foreign Minister Nikos Kotzias has submitted his resignation, Greece’s Skai TV reported on Wednesday.

There was no immediate confirmation from the government. Earlier, it had been widely reported Kotzias had clashed with Defence Minister Panos Kammenos over a deal brokering an end to a decades-old name dispute with Macedonia.
Kotzias was Greece’s main negotiator in the talks that led to the June accord with Skopje to rename the neighbouring country North Macedonia.

That deal has however been thrown in limbo following a referendum in Macedonia on Sept. 30 which failed to muster a minimum turnout to render it valid.
Greek media reported on Wednesday that Kotzias and Kammenos, a coalition partner in the government, had argued during a cabinet meeting on Tuesday chaired by Prime Minister Alexis Tsipras.
Kammenos, who heads the small right-wing Independent Greeks party, is vehemently against the accord with Macedonia and has said he could quit the government over it.[/QUOTE]

Rogi 10-17-2018 08:24 AM

Mickoski response letter to A. Wess Mitchell -
(Posted on Mickoski official Facebook page)

Почитуван помошник државен секретар г-дин Мичел,
Со посебно внимание го прочитав Вашето писмо и би сакал да ја искористам оваа можност да Ви се заблагодарам за поддршката која мојата татковина ја добива во поглед на евроатланските интеграции што се и стратешки интерес на мојата партија и граѓаните на мојата земја.
Се надевам дека многу скоро Република Македонија ќе биде дел од НАТО И ЕУ семејствата, но горда и достоинствена, а не понижена, обезличена и омаловажена.
Во продолжението на ова писмо би сакал да потенцирам неколку факти, имено процесот на преговори беше воден без создаден амбиент, авантуристички, манипулативно сокриен од јавноста, без вистинска стратегија и со лажни пораки. Во целиот тој период на преговори, детализирање и начинот на доаѓање до договорот ние како најголема политичка сила бевме исклучени, бевме надвор од процесот и не бевме консултирани. Ова го потенцирам од причина што ова решение кое се дискутира е решение кое припаѓа на субјектите на власт, и до истото не е дојдено по пат на консензус, во период и време кога таков консензус се бара и од опозицијата.
Понатаму, Владата узурпирајќи го процесот, наметна манипулативно и повеќезначно референдумско прашање кое ги инкорпираше и НАТО и ЕУ. Моите јасни сугестии беа дека прашањето е свесно повеќезначно и збунувачко, и дека потребно е да бидат формирани две одвоени прашања, едно кое ќе се однесува чисто за прифаќање или неприфаќање на договорот, и друго кое ќе ја изрази волјата на граѓаните дали се за членство во НАТО и ЕУ, што според моето длабоко уверување е наш стратешки интерес. Повторно ВМРО-ДПМНЕ не наиде на разбирање од Владата и реши процесот да го продолжи без консезус со опозицијата.
Целокупниот овој процес изобилува со погрешни проценки, лажни надежи и погрешни очекувања кои за жал беа производ на Владата, која ја лажеше целокупната меѓународна заедница дека ќе испорача нешто што не е во можност да го испорача.
Почитуван г-дин Мичел,
Овој Договор е штетен за интересите на мојата нација и татковина и како таков е НЕПРИФАТЛИВ за ВМРО-ДПМНЕ и за огромното мнозинство на граѓани на Република Македонија, што впрочем и се покажа на последниот референдум каде што и покрај бруталното и насилничко полнење на кутиите од страна на луѓе блиски до Владата, сепак на крај не успеаа во намерата да обезбедат ни приближно услови за да референдумот биде прогласен за успешен. Имаме места каде што брутално и насилно се полнеа кутии и излезеноста е поголема од 90%, иако долгогодишниот просек не надминува 45%. Зарем тоа се вредностите во кои треба да веруваме? Зарем тоа е начинот како треба да се уништуваат демократските придобивки кои ги развивавме во годините на независна, суверена и самостојна Република Македонија? Зарем треба да останам нем на прашањата на моите студенти кога споредуваат примери каде се побиваат законите на физиката со гласање на секои 5 секунди? Зарем европска вредност ли се заканите уцените кои ги доживуваа граѓаните директно од власта за да излезат и гласаат, лажното преставување на лица од власта и лобирање во време на референдумскиот молк, а да не споменувам за стотиците дисциплински мерки, уназадувања, санкции и отпуштања на вработените во државната администрација кои не го поддржаа договорот, или пак продолжувањето на политичкиот прогон врз неистомислениците на власта, нешто што за нас стана секојдневие и навика со која се научивме да живееме во нашето општество. Зарем треба да го премолчиме фактот дека сите институции молчат за тоа што се случуваше на денот на гласање на референдумот и она потоа?
Одговорот е едноставен, одбивам тоа да го прифатам и не само што одбивам туку и жестоко ќе се спротиставам со сето свое знаење, капацитет и демократски алатки против ваквите девијантни појави. Ова не е Македонија во која сакаме да живееме.
Продолжувам и навистина не можам да поверувам како ќе се придонесе за стабилноста, мирот и сигурноста доколку се прифати Договор кој:
1. убедливото мнозинство на граѓани го отфрли на референдумот,
2. со кој се менува Уставот со цел промена на Уставното име на државата,
3. со кој се поништуваат сите стекнати права на Република Македонија како a) резолуцијата на ОН за прием на Република Македонија од 1993 година, б) времената спогодба со Грција од 1995 година и c) Хашката пресуда во полза на Македонија од 2011 година,
4. со кој со членот 8 од договорот се предвидува формирање на Комисија помеѓу двете држави Република Македонија и Грција задача за ревидирање на историјата, археологијата и образованието, трајно наштетувајќи на идентитетот на мојата земја.
5. со кој се откажува земјавата од грижата за Македонските малцинства во други земји, но истовремено се откажува и од Македонците во дијаспората.
Што се однесува до делувањето на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во однос на уставните измени кои во моментот се во Собраниска процедура истото е плод на нашиот претходен став дека договорот не можеме да го прифатиме, кој беше едногласно прифатен вклучително и од пратеничката група, а притоа црпејќи го легитимитетот од референдумот кој се случи.
И можам да ве уверам дека доколку има некакви информации за закани, уцени или било какви обиди за влијание врз нивното одлучување и одлучувањето на било кој пратеник тогаш тоа е од кругови или поединци кои не се дел од структурите на мојата партија. Јас не прифаќам таков начин на делување и истиот го осудувам.
Во многу наврати ја предупредував јавноста и нашите меѓународни пријатели, истото го посочувам и денес, овој процес му е доверен на човек кој не е искрен во намерите и ветува нешта што не може да ги исполни, притоа знаменосецот на таа идеја е посипан со десетици афери, сомнежи за криминал и отсуство на секаква волја за расчистување со случаите на корупција и вистинско владеење на правото. Факторот време покажува дека впрочем најголемата опасност поради кој земјава влегува во криза е токму првиот човек на владата.
Јас како пријател на вашата земја, силно ја уважувам вашата ангажираност да помогнете во процесот, и како човек кој се образувал и работел во државите од ЕУ и целосно ги споделува тие западни вредности сакам заеднички да ја градиме иднината на мојата татковина, базирајќи се на принципи и искрен однос. Но, исто така сум човек кој силно верува во основните цивилизациски придобивки на самоопределување како Македонец и самоинување на мојата татковина Република Македонија.
На крај, се надевам дека ќе продолжиме и во иднина да работиме заедно со САД во насока на поддршка и реализација на стратешките политички приоритети на Република Македонија со цел понатамошна стабилност, безбедност и приоритет на мојата татковина, регионот и Светот.

“секогаш е најтемно пред зората”

Со почит
Проф. д-р Христијан Мицкоски
Претседател на ВМРО-ДПМНЕ

Phoenix 10-17-2018 08:29 AM

[QUOTE=vicsinad;177281]Just heard that Greece's FM resigned over this issue.[/QUOTE]

Hopefully the greeks will implode before Zaev can raise enough funds to bribe the opposition...

Spirit 10-17-2018 09:44 AM

Interesting article in the Irish Times

[url]https://www.irishtimes.com/news/world/europe/disturbing-question-of-greek-identity-rears-its-head-over-macedonia-1.3665738?mode=amp[/url]

Gocka 10-17-2018 09:53 AM

Where would you reckon that is? I prefer Polish and Czech, India has some gorgeous women but they don't seem to export those. Iran has some stunning women too.

[QUOTE=Risto the Great;177258]
I prefer more diversity and insist on countries where the more attractive women come from.[/QUOTE]

Now that's white! Bright white if you will. We are more of an off white lol.

[QUOTE=vicsinad;177268]
2018 stats say we're 94.7% white. And not Balkans white. Scandinavian and Irish white.[/QUOTE]

:lol: Oh that was good.


I can vouch for Victors wife, she is beautiful. Totally out of Vic's league though. :biggrin:

[QUOTE=Risto the Great;177271][IMG]https://www.101dogbreeds.com/wp-content/uploads/2017/03/Sarplaninac.jpg[/IMG]
I would say more handsome than attractive.[/QUOTE]

Gocka 10-17-2018 09:55 AM

Back on topic,

I too heard rumors out of MK yesterday that Zaev is offering amnesty in exchange for votes. Apparently he is having trouble getting 2 more votes. Or they are holding out for a bigger payoff, who knows.

Risto the Great 10-17-2018 03:09 PM

[QUOTE=Rogi;177284]Mickoski response letter to A. Wess Mitchell -
(Posted on Mickoski official Facebook page)[/QUOTE]
Nice.
Why not in English if he writing to an American?

Risto the Great 10-17-2018 03:10 PM

[QUOTE=Gocka;177288]Back on topic,

I too heard rumors out of MK yesterday that Zaev is offering amnesty in exchange for votes. Apparently he is having trouble getting 2 more votes. Or they are holding out for a bigger payoff, who knows.[/QUOTE]
When Grujo is let off, the treachery will be untethered.


All times are GMT -5. The time now is 10:38 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation