Macedonian Truth Forum

Macedonian Truth Forum (http://www.macedoniantruth.org/forum/index.php)
-   News and Politics (http://www.macedoniantruth.org/forum/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Macedonia & Greece: Name Issue (http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=1556)

Eddie_rebel 02-18-2011 05:55 AM

Читај го ова: народот ги избра пратениците, пратениците го изгласаа знамето. Никој не ни го даде знамето однадвор. И Грчев го има потврдено тоа.

Ако не ти се допаѓа знамето оди протестирај, праќај писма, плачи, моли лелекај, заканувај се... Ние не ти застанавме на патот.

Зошто не си отвори тема каде да си ги лечиш фрустрациите, та мораше оваа тема да ја посереш.

makedonin 02-18-2011 05:55 AM

Колку е за ќефење ко ќе се виде дека Маќедонци зборат на Маќедонски... интересно дека некој луѓе увидеа некој работи, има надеж.

Ај сега малце да праиме мабет, онака на смирено ...

[QUOTE=Vangelovski;89758]I gave Eddie a few suggestions.
[/QUOTE]
Не е точно... практично речено, ти оше да го удавеше.. ама добро е чим си призна дека си агресивен...
[QUOTE=Vangelovski;89783]никогаш немам намера да го навредам човек, но признавам дека пораките, многу пати, ми се агресивни.[/QUOTE]
За некој шо нема намера да вреѓа, имаш го направено нолгу пати... [U]како и да е, очигледно има надеж за тебе, а и ќе биде штета твојо потенцијал во врска со Маќедонските работи да се анулира заради тоа шо губеш нерви брзо. [/U]

Ако си земал да подучуваш, тогајка треба да имаш нерви како ортоми и сајли, и само со стрпление... никој нема да те слуша ако го малтретираш, а на некој луѓе треба и да се пофторе повеќе пати на различни начини, за да се спакува и да му се соџвака за да разбере, исто како на мали деца.

Друг проблем твој е шо самио се поставуваш како мерка за македонштина. Мож ти годе на егото дека некој работи си ги сванал, ама твојта арогантност у пристапо спрема другите се поставива како бариера меѓу тебе и тај со кого збореш.

Едно е сигурно, ниеден Маќедонец нема да те слуша ако му дојдеш да му попуваш и си даваш голема важност. Сите Маќедонци са горди, без ралика дали ѓи разбират работите добро или не. Ако одеш у реалнио живот така фронтално,може да завршеш и тепан , можам да се кладам у тоа.

Со најдобри намери ќе ти препорачам да си го корегираш пристапо спрема луѓето, исто како шо и некој други луѓе веќе ти сугерираа, шо не само на тебе ќе ти помогне, туку ќе помогне и на Маќедонската Цел да се остваре.

Мој совет е, посеј го семето и чекај да фане корен.. [URL="http://macedoniantruth.org/forum/showpost.php?p=89734&postcount=76"]Самио рече дека и Ристо самио сванал, оти бил со критично мислење и дека ти нишо не си допринел за тоа..[/URL] ако е тоа така, питам се зашо мислеш дека кај другите со сила нешо ќе постигнеш... со сила нема убавина..

Треба да разбереш дека нолгу луѓе не знаат или не са навикнати на критично мислење. Тоа е нешо шо мора да се науче, и не доваѓа природно само од себе.
[QUOTE=Vangelovski;89758]
YOU and Serdarot came in to defend the VENTILATOR.
[/QUOTE]
Тоа не е точно... јас улезе у дискусија оти виде дека малтретираш добро намерен човек. Друго шо ми сметаше е тојта арогантност да декларираш кој е легален или илегален. Со такви игри никаде нема да се стигне. [URL="http://macedoniantruth.org/forum/showpost.php?p=89503&postcount=36"] И покрај тоа дури и бев индиректно рекол дека мош имаш право дека некој работи се гнасни[/URL] , ама ко некој како тебе почне такви дискусии, и послем тера на англиски во МАЌЕДОНСКА СЕКЦИЈА на форумо, губе едноставно важност шо тај човек рекол.

Иначе Еди ти го убаво шибна:
[QUOTE=Eddie_rebel;89455][QUOTE=Vangelovski;89452]Are you some kind of a clown? English is not your first language I take it? Or are you trying to justify FYROM now?[/QUOTE]
[U]No it is not. [/U][B]I am macedonian, so macedonian language is my first language [/B]:)
[/QUOTE]

А за контрапродуктивноста у врска со твојта навреда дека он е кловн, нејќам ни да почнам па, а веќе го обработи горе.

[QUOTE=Risto the Great;89796]Serdarot,
Nie sme narod bez nadezh i zhelbi.
Nie sme slabi i bez ideologia.
Nema pogolemi ili pomali patrioti. Imame patrioti sho znaat za sho se borat, i imame nekoj koi ne znaat ..... no ushte se borat.

Think what you want, but I am positive we will never see a Greek give up their flag or name or territorial aspirations. I wish I could say the same for Macedonians.[/QUOTE]

Слагам се со тебе Ристо, тоа не е било проблемо, барем не од моја страна...

Сепак ја би сакал у овај случај да додадам нешо на твојта изјава горе:
[QUOTE=Risto the Great;89796]
Think what you want, but I am positive we will never see a Greek give up their flag or name or territorial aspirations [B]or language for that matter[/B]. I wish I could say the same for Macedonians.[/QUOTE]

Не ми е целта да почнам кавга со тебе, ама сепак не е фер затоа оти некој од вас се осеќат по не сигурно у врска со јазико, да праете исклучоци.. или ќе бидеме искрени или нема да бидеме искрени... јас сум за искреноста...

[QUOTE=julie;89799]
Isto, se lutam koga me uvreduvat tuka oti ne zboruvam ili pishuvam Makedonski tolku tochno kako tie[/QUOTE]

Првин ќе се извинам ако си се осетила навредена, тоа не сам го намеравал.

Сепак мислам дека можеби си пропуштила дело кај шо ја објасни шо јас мислам под употреба на Маќедонски јазик:
[QUOTE=makedonin;89748]the Macedonian language consists of many dialects, speaking ones own dialect is sufficient.
[/QUOTE]

Ако видеш, ја нити зборам литературен Маќедонски нити пишувам литературен Маќедонски, нити па се трудам да го правам тоа. Затоа и никогаш не сам очекувал од било кој од вас да зборе некој литературен јазик.

Шо очекувам, а посебно од големите критичари како Вангел, негови близнак Индиген и сите слични е барем у МАЌЕДОНСКАТА СЕКЦИЈА на овај форум да пишуват на Маќедонски.
Целио форум е на англиски, и они избегават да го користат Маќедонскио јазик у единствената мала секција, шо за мене е арогантност до коска, посебно ко ќе се фрлат како аждери врз некој шо има добри намери.

Дали на Еди мислење е точно, исправно или мош треба да се некако поправе е само тогајка валидно и ќе биде прифанато ако истиот не осеќа никаков напад врз неговата личност, шо у овај случај како и на други случаеви не е било без личен напад.
Освен ако мислете дека ако некој е наречен кловн затоа оти има своје мислење е нешо убаво.


Бијте ми поздравени и полафајте на Маќедонски од време на време. Јазико не смее да се изгубе, и од него нема шо да се срамеме.

Vangelovski 02-18-2011 05:58 AM

[quote=Eddie_rebel;89828]Читај го ова: народот ги избра пратениците, пратениците го изгласаа знамето. Никој не ни го даде знамето однадвор. И Грчев го има потврдено тоа.

Ако не ти се допаѓа знамето оди протестирај, праќај писма, плачи, моли лелекај, заканувај се... Ние не ти застанавме на патот.

Зошто не си отвори тема каде да си ги лечиш фрустрациите, та мораше оваа тема да ја посереш.[/quote]

What part of the Government rigged those elections don't you understand? Even if it was a legitimate government, that in no way excuses them to capitulate to foreign demands and then force a new symbol onto the people. ONLY the PEOPLE as a collective body can do that in any legitimate manner.

makedonin 02-18-2011 06:04 AM

[quote=vangelovski;89830]what part of the government rigged those elections don't you understand? Even if it was a legitimate government, that in no way excuses them to capitulate to foreign demands and then force a new symbol onto the people. Only the people as a collective body can do that in any legitimate manner.[/quote]

Онака од интерес.

Ако се дадеше на референдум да се гласа, ќе дојдеше ли у Македонија да гласаш против?

Имаш ли право да гласаш уопште? Државјанин ли си?

Јас сум, и ќе гласаше против. Како е со тебе?

Оти ако не си у способност да гласаш, тоа горе шо го кажа е млатење празна слама.

Eddie_rebel 02-18-2011 06:11 AM

[QUOTE=Vangelovski;89825]Let me elaborate some more. For a symbol of the people to be FREELY chosen, it must meet a number of criteria:

4. The new design must be accepted by the people it is to represent.
[/QUOTE]

Знамето е прифатено од Македонците. За Македонците во Македонија и Европа зборувам, за оние во Австралија сами нека си кажат.

[IMG]http://forum.kajgana.com/attachment.php?attachmentid=36442&d=1288701064[/IMG]

[IMG]http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/B776C93CF912D7409064D22D01A09462.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.sportskoradio903.com.mk/Sliki/vat2.jpg[/IMG]

[IMG]http://ohridnews.com/sliki/vesti1/2009/01/22/01-22-10_5067/mkd_navivaci.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.taratur.com/files/26.01navivaci1.jpg[/IMG]

[IMG]http://star.mmm.com.mk/Sliki/tosezname.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.sportskoradio903.com.mk/Sliki/svk5.jpg[/IMG]

[IMG]http://ohridnews.com/sliki/vesti1/2007/11/09/23-13-55_8397/tose_zname_stadion_g.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/1067_31032009/arm_vojnici.jpg[/IMG]

[IMG]http://media.a1.com.mk/media/vesti/vojnici-avganistan3.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/1C90A52A88370A4C966ED8265F0D2E20.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.taratur.com/files/10.03makedonija1.jpg[/IMG]

Vangelovski 02-18-2011 06:14 AM

Македонин,

Кажи ни на сите каде Ве имам навредено - цитирај ги. Но, цитирај ги Вашите навреди спрема мене.

Јас никогаш не сум ни замислил дека сум бил некоја мера на Македонштината, но Вие ако ме имате замислено така, тоа е Ваш избор.

Ако прочитате повнимателно од почетокот, ќе видете дека јас не го навредив Еди, туку му дадов совет, адреса и коментар околу вентилаторот. Тој лично ако се навреди за вентилаторот и фактот дека вентилаторот е великопредавност, тоа му е негов проблем.

Vangelovski 02-18-2011 06:25 AM

[quote=makedonin;89833]Онака од интерес.

Ако се дадеше на референдум да се гласа, ќе дојдеше ли у Македонија да гласаш против?

Имаш ли право да гласаш уопште? Државјанин ли си?

Јас сум, и ќе гласаше против. Како е со тебе?

Оти ако не си у способност да гласаш, тоа горе шо го кажа е млатење празна слама.[/quote]

Она што го кажав е независен факт, без разлика дали јас бев во можност да гласам или не. Но, ако не Ви е јасно досега дека за знамето не би требало да има референдум, бидејќи Македонската власт немаше никакво право да капитулираа и мораше да се зачува знамето што беше одбрано слободно, Вие немате разбрано ништо од тоа што го пишам.

Но, за да Ви одговорам на прашањето, во тоа време јас имав 16 години и законски не би можел да гласам. Да можев, и да беше потставено прашењето на референдум, ќе гласав против менување на знамето заради што ќе ни беше наметнато од туѓа држава.

Крај на краишта, мене лично не ми е битно што има на знамето, или сонцето или пиперка или па нешто другок. Тоа што е нај битно е Македонскиот народ сам да се одлучи дека има потреба за промена и сам да си одбери нов симбол БЕЗ ВООПШТО НИКАКОВ надворешен притисок или мешање.

Vangelovski 02-18-2011 06:28 AM

[quote=eddie_rebel;89834]Знамето е прифатено од Македонците. За Македонците во Македонија и Европа зборувам, за оние во Австралија сами нека си кажат.[/quote] Од четири услови, само една е пола исполната од само дел од народот и после 15 години тешки пропаганди. Овие услови мора да се исполнет ПРЕД промена на знаме и БЕЗ НИКАКОВ надворешно мешање, притисоци итн!

Eddie_rebel 02-18-2011 06:28 AM

[quote=vangelovski;89835]Ако прочитате повнимателно од почетокот, ќе видете дека јас не го навредив Еди, туку му дадов совет, адреса и коментар околу вентилаторот. Тој лично ако се навреди за вентилаторот и фактот дека вентилаторот е великопредавност, тоа му е негов проблем.[/quote]

Значи ти не даде совет, туку инсистираше знамето да се тргне.

Сердар убаво ти кажа дека не мора сликата да се праќа, само текстот, ама ти упорно продолжи да ја тераш темата во офтопик.

Потоа праша зошто знамето е ставено, и откако ти одговорив дека затоа што е знаме на Република Македонија, ти почна да шириш лаги дека знамето било дел од времената и цитираше непосоечки цитати од истата и темата ојде уште толку во офтопик

Vangelovski 02-18-2011 06:31 AM

[quote=Eddie_rebel;89838]Значи ти не даде совет, туку инсистираше знамето да се тргне.

Сердар убаво ти кажа дека не мора сликата да се праќа, само текстот, ама ти упорно продолжи да ја тераш темата во офтопик.

Потоа праша зошто знамето е ставено, и откако ти одговорив дека затоа што е знаме на Република Македонија, ти почна да шириш лаги дека знамето било дел од времената и цитираше непосоечки цитати од истата и темата ојде уште толку во офтопик[/quote]

Same old BS. Go over my posts - all this garbage has already been addressed, particularly your disengenious attempt to disassociate the ventilator from the Interim Accord as if the IA has no direct causal effect.

If you want to be taken seriously start making some logical sense.


All times are GMT -5. The time now is 11:14 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Macedonian Truth Organisation