This is abnormal

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • makedonin
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 1668

    This is abnormal

    To me, no instance of self humiliation is known, where own Diplomats are humiliating it's own people, just to satisfy the enemy.



    Прво би се договорило името на Македонија, со што би се создала можност за преговори со ЕУ напролет, а за идентитетот и за опсегот на употребата на името би се зборувало потоа

    Никола Груевски и Јоргос Папандреу треба да се сретнат пред 2 декември, да договорат ново име за нашата земја како и период во кој ќе се разговара за другите прашања од спорот. За возврат Македонија ќе почне преговори за членство напролет со Исланд, порачуваат високи дипломатски извори во Брисел.

    Според повеќе европски извори чии што информации се совпаѓаат, Атина и Скопје мора да договорат заеднички патоказ за наредните месеци за решавање на спорот. Сценариото предвидува два елемента. Од една страна да почне процес со кој напролет Македонија со Исланд би отворила преговори за членство со ЕУ, а, од друга страна, да се определи сценарио за постигнување финален договор помеѓу двете страни во кој би се утврдило име за земјата и период за дефинирање на другите прашања од спорот.

    - Прво би се договорило име, а потоа би се зборувало за идентитетот и за опсегот на употреба на името. Постојат повеќе начини да се договори употребата на името така што би им одговарало на двете страни. Идентитетот е прашање што се појави подоцна. Во една пригода еден македонски министер ми рече дека Македонија е млада држава во пубертет и е сосема нормално што има идентитетски проблеми. Сметам лично дека меѓународна формулација за нечиј идентитет е невозможна мисија, но тоа може да се договара со билатерален договор, размена на ноти помеѓу двете држави... Има повеќе начини. Сето тоа може да се остави и за некоја наредна генерација политичари - вели европски дипломат, кој е запознаен со многу детали од спорот.

    Тој додава дека договор помеѓу Македонија и Грција е возможен.

    - Ако Ерменија и Турција успеаја да дојдат до договор, не гледам зошто тоа не би било можно во вашиот случај.

    Штом Македонија покаже подготвеност за решение, од Грција како од стара земја-членка се очекува одговорност, широкоградост и мудрост. Брисел не го дели македонскиот впечаток дека целиот притисок за решавање на спорот е врз Македонија. Дипломатите велат дека Грција е изложена на постојан мек притисок за да го реши спорот, исто како и Македонија.

    - ЕУ ја притиска и Грција, но и Скопје мора да заврши свој дел од работата - велат овде.

    Атина сака да избегне блокада, не смета дека во Букурешт извојувала победа, но е подготвена уште долго тивко да блокира.

    - Додека Хрватска преговара, а Исланд ќе добие датум за брз старт на преговори со што ќе го фати првиот воз, има знаци дека поранешната југословенска Република Македонија нема да добие билет за брзо ЕУ-членство, затоа што заеднички прифатливото решение за спорот со името Грција го смета за предуслов за членство - велат европарламебнтарците Јорго Шацимаркакис и Зоран Талер во заедничко соопштение.

    Тие додаваат дека силуетата на вториот воз на проширувањето почна да се исцртува кога ЕУ пред неколку дена го прифати барањето на Албанија да стане земја-кандидатка за членство, но дека се' уште не е јасно кога овој воз ќе тргне кон својата дестинација.

    Високи дипломатски извори во Брисел забележуваат дека осумте точки што грчкиот преговарач му ги изнел на посредникот Метју Нимиц и кои беа објавени во македонските медиуми, не се реален одраз на грчката преговарачка позиција. Тројца европски дипломати дури тврдат дека станува збор за „фалсификат, чија цел е да се спречи решение за спорот“.

    Сличен тон доаѓа и од Европскиот парламент. Јорго Шацимаркакис, германски пратеник од грчко потекло, кој претседава со Мешовитиот парламентарен комитет и неговиот словенечки колега и известувач за Македонија Зоран Талер, кои штотуку се вратија од посета на Македонија, сметаат дека мора да го искористиме актуелниот момент и да добиеме јасна агенда за старт на преговори.

    - Ако Скопје сега не добие јасен календар за преговори, тоа може да доведе до тензии во регионот. За да се почитува меѓуетничкиот мир, ова не смее да се случи. Перспективата за ЕУ-членство ги обединува сите во земјата. Ова е посебен момент за да се постигне успех - вели Шацимаркакис.

    Неговиот колега Талер е исто така уверен дека сега е вистинското време за решение: „Ова е вистинско време да се најде решение и да се работи за брзо ЕУ-членство. Премиерите Папандреу и Груевски треба да влезат во директни преговори. За време на нашата посета на Скопје се сретнавме со водечките политичари од владата и опозицијата. Нашиот впечаток е дека ЕУ-членството е клучен приоритет за сите. Грција и поранешната југословенска Република Македонија покажаа јасни знаци дека се отворени за решение за спорот за името, сега е ред на Атина и Скопје да го искористат моментот - вели Зоран Талер.

    Во Брисел потврдуваат дека истата порака на Никола Груевски ќе му биде пренесена од највисоко ниво на 2 декември кога претседателот на ЕК Жозе Мануел Баросо конечно ќе го прими македонскиот премиер.

    - Баросо досега одбиваше средба со македонскиот премиер и за тоа имаше причина. Овој пат одлучи да го прими за да му ја пренесе лично пораката дека мора да има договор со Грција до 7 декември - вели висок европски дипломат во Брисел.

    Светлана Јовановска
    Наша дописничка од Брисел

    Now, they are accepting to negotiate the Identity!? WTF

    They are not normal.

    No one has the right to decide what I am, just cause it suits him or got in power in my Home Land Macedonia.

    Outrageous .........
    Last edited by makedonin; 11-20-2009, 05:55 AM.
    To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.
  • makedonin
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 1668

    #2
    By the way, is Dnevnik actually SDSM sponsored paper. Anyone has any Idea?

    That would explain the rethoric. And the following bashing on Gruevskis Letter actually supports my assumption.
    Last edited by makedonin; 11-20-2009, 05:58 AM.
    To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.

    Comment

    • Bratot
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 2855

      #3
      Originally posted by makedonin View Post
      By the way, is Dnevnik actually SDSM sponsored paper. Anyone has any Idea?

      That would explain the rethoric. And the following bashing on Gruevskis Letter actually supports my assumption.
      Dnevnik in general is anti-macedonian newspaper, I would say it's first sponsored by all outdoor elements with interest in that kind of publications.

      Many journalist are openly greek oriented which clearly points out something else.
      Last edited by Bratot; 11-20-2009, 06:40 AM.
      The purpose of the media is not to make you to think that the name must be changed, but to get you into debate - what name would suit us! - Bratot

      Comment

      • makedonin
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 1668

        #4
        Thanx Bratot.

        Those turds are the worst of a kind.
        To enquire after the impression behind an idea is the way to remove disputes concerning nature and reality.

        Comment

        • Bill77
          Senior Member
          • Oct 2009
          • 4545

          #5
          A Gentleman who lives in Macedonia posted on Facebook a black list of certain media groups under the heading,

          "NEmakedonski mediumi ili crna lista na antimakedonski mediumi vo Makedonija"

          "Navistina zalam sto vaka ke se etebliraat mnogu od mediumite, no mozebi ova ke go natera mislenjeto na nashite novinari za da smenat strategija i voedno so toa da stanat omileni mediumi kaj Makedoncite a ne omrazeni......"


          These are the listed ones macedonians should avoid and black ban.
          Telma
          A1
          Dnevnik
          Vreme

          Spored toa jas kako sho citam celo vreme nekako navivaat kako da se Grci vo sporov megju nas...me cudi edno, ziveat od nashite pari? ziveat od nashata drzava, ili pak sobiraat resursi od drugi izvori...
          Last edited by Bill77; 11-20-2009, 06:35 AM.
          http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?p=120873#post120873

          Comment

          • The LION will ROAR
            Senior Member
            • Jan 2009
            • 3231

            #6
            I'm telling you my friends..i think this is needed to be done very quickly...

            Macedonian World Protest
            The Macedonians originates it, the Bulgarians imitate it and the Greeks exploit it!

            Comment

            • Prolet
              Senior Member
              • Sep 2009
              • 5241

              #7
              No Utrinski Vesnik??

              That one is by far the worst

              Vreme,Spic and A1 are all owned by Velija Ramkovski
              МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

              Comment

              • George S.
                Senior Member
                • Aug 2009
                • 10116

                #8
                Ai i think is so very open that it'is Anti Macedonian.They don't seem to care.They seem to be dictated on what to say & do.It seems to be a regular recurrence of the way they are reporting things.This exemplifies the example even the news media has allready sold out.When in times of need for calm & rational thought the last thing you want is a traitorous media.
                "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
                GOTSE DELCEV

                Comment

                Working...
                X